ΑΝΩΤΑΤΗ  ΣΥΝΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ  ΠΟΛΥΤΕΚΝΩΝ  ΕΛΛΑΔΟΣ
 
 
Αρ. Πρωτ. 157                             Αθήνα, 23/6/2011
Αξιότιμο Κύριο
Ευάγγελο Βενιζέλο
Αντιπρόεδρο της Κυβέρνησης και
Υπουργό Οικονομικών
 
ΚΟΙΝ:
Αναπληρωτή Υπουργό: κ. Φίλιππο Σαχινίδη
Υφυπουργό: κ. Παντελή Οικονόμου
 
 
Αξιότιμε Κύριε Αντιπρόεδρε.
 
Σας ευχόμαστε καλή επιτυχία στο δύσκολο και επίπονο έργο που αναλάβατε.
Επειδή φάνηκε ξεκάθαρα η έντονη κοινωνική σας ευαισθησία και από την πρόσφατη ομιλία σας στη Βουλή, όπου μεταξύ των άλλων αναφέρατε ότι: « η κυβέρνηση έχει πλήρη συνείδηση της κατάστασης…και ότι οι πολίτες είναι πικραμένοι και ότι η αγωνία και η ανασφάλεια είναι διάχυτες …και ότι ξέρετε πως νοιώθει και τι περνά ο κάθε άνεργος, ο κάθε συνταξιούχος, ο κάθε επιχειρηματίας… και ότι όλους αυτούς τους έχουμε στο μυαλό μας  και στην καρδιά μας και στο όνομά τους βρισκόμαστε εδώ.» μας επιτρέπεται να απευθυνθούμε σε εσάς (επικαλούμενοι και την παράγραφο 2 του άρθρου 21 του Συντάγματος καθώς και την πάγια νομολογία του Σ.τ.Ε που έχει γνωμοδοτήσει ότι τα όποια ευεργετήματα υπέρ των πολυτέκνων δεν δημιουργούν ζήτημα ισότητας και ισονομίας, επειδή εξυπηρετούν το υπέρτερο δημόσιο συμφέρον λόγω του δημογραφικού προβλήματος της χώρας μας και της παρατεταμένης υπογεννητικότητας) και να σας επισημάνουμε τα ακόλουθα, προκειμένου να μεριμνήσετε περισσότερο για την πολύτεκνη οικογένεια, αφού στην προκειμένη περίπτωση έχουμε να κάνουμε με έμψυχα όντα η επιβίωση των οποίων δεν επιδέχεται συζητήσεων και αναβολών.
 
 Κύριε Αντιπρόεδρε.
Οι προαναφερόμενες επισημάνσεις σας στη Βουλή αφήνουν μία χαραμάδα αισιοδοξίας για τις 180.000 πολύτεκνες οικογένειες, πολλές των οποίων βιώνουν σε συνθήκες πραγματικής εξαθλίωσης. Πιστεύουμε πως αναγνωρίζετε ότι, εάν αυτά που δηλώσατε ισχύουν για τον Έλληνα πολίτη και φορολογούμενο, κατά μείζονα λόγο έχουν πλήξει τον πολύτεκνο, που είναι υποχρεωμένος εξ’ ορισμού, λόγω της πολυμελούς  οικογένειας του να καταναλώνει περισσότερα αγαθά και υπηρεσίες, καταβάλλοντας τον αυξημένο Φ.Π.Α. και να υφίσταται τις συνέπιες της αύξησης του δείκτη τιμών καταναλωτή.
Οι πολύτεκνες οικογένειες σήμερα με όλα τα μέτρα που λήφθηκαν εξομοιώθηκαν χωρίς καμία διάκριση με τους αγάμους, αφού δεν υπήρξε καμία ιδιαίτερη μεταχείριση για αυτές. .
Ειδικότερα:
·         Το αφορολόγητο όριο που θεσμοθετήθηκε για την ακίνητη περιουσία  υπήρξε το ίδιο για τους πολύτεκνους με 4 ή περισσότερα παιδιά με αυτό των αγάμων.
·         Η περικοπή, μισθών, συντάξεων, δώρων Χριστουγέννων, Πάσχα, επιδομάτων κ.λπ. υπήρξε η ίδια χωρίς καμία διάκριση,
ανάμεσα στον άγαμο και τον πολύτεκνο.
·         Ο φόρος ακίνητης περιουσίας, ομοίως δεν έλαβε υπόψη του τον αριθμό των μελών μίας οικογένειας και τις στεγαστικές της ανάγκες.
·         Η αντιμετώπιση της  τακτοποίησης των ημιυπαίθριων άλλαξε επί το δυσμενέστερο από τη ρύθμιση που είχε θεσμοθετήσει η προηγούμενη Κυβέρνηση, που προέβλεπε μειωμένη επιβάρυνση σε ποσοστό 50% για τους πολυτέκνους.
·         Τα καταβαλλόμενα τέλη κυκλοφορίας οχημάτων είναι εξαιρετικά επώδυνα για μία πολύτεκνη οικογένεια που είναι υποχρεωμένη να διατηρεί πολυμορφικό αυτοκίνητο μεγάλου κυβισμού για να μπορεί να διακινεί μία πολυμελή οικογένεια και πρέπει να μειωθούν κατά 50% για τους πολυτέκνους, αφού καταβάλλουν τα ίδια τέλη με τους αγάμους.
Οι πολύτεκνες οικογένειες Κύριε Αντιπρόεδρε ανησυχούν ακούγοντας ότι:
·         η προγραμματιζόμενη θεσμοθέτηση επιβολής νέας έκτακτης εισφοράς επί του εισοδήματος (εισφορά αλληλεγγύης) δεν είναι καθόλου αλληλέγγυα με την πολύτεκνη οικογένεια, καθώς συνεχίζει να αγνοεί με προκλητικό τρόπο τις συνταγματικές επιταγές και να μην λαμβάνει υπόψη την ανάγκη στήριξης της πολύτεκνης οικογένειας. Είναι αδιανόητο να θεσπίζεται στο μεσοπρόθεσμο ένα όριο απαλλαγής για τον άγαμο, και το ίδιο όριο να ισχύει και για τον πολύτεκνο. Είναι απαράδεκτο στα ποσοστά εισφοράς 1% έως 3% ή ό,τι άλλο τελικά αποφασισθεί, να μην λαμβάνεται υπόψη ο αριθμός των παιδιών της οικογένειας.
·         Η νέα έκτακτη εισφορά στα αυτοκίνητα καθώς η αύξηση των τελών κυκλοφορίας μεσοσταθμικά κατά 10% δεν προβλέπει εξαίρεση για τους πολύτεκνους.
·         Η επιβολή ενός νέου ειδικού τέλους στα ακίνητα με τιμή ζώνης που θα υπερβαίνει τα 1.000 ευρώ/τμ. καθώς η αύξηση των τεκμηρίων διαβίωσης για τις κατοικίες (ιδιοκατοικούμενες, μισθωμένες, δωρεάν παραχωρούμενες) δεν λαμβάνει υπόψη τις στεγαστικές ανάγκες των πολυτέκνων.
 
Κύριε Αντιπρόεδρε.
Επειδή εσείς στην τελευταία αναθεώρηση του Συντάγματος εισηγηθήκατε ορθότατα την προσθήκη στο άρθρο 21 την παράγραφο 5 η οποία αναφέρει ότι αποτελεί υποχρέωση της Πολιτείας η λήψη μέτρων για την αντιμετώπιση του δημογραφικού προβλήματος της χώρας μας και επειδή πραγματικά η Ελλάδα έχει μεταβληθεί σε χώρα γερόντων και απομάχων, κάτι που αναμένεται να επιβεβαιώσει και η πρόσφατη απογραφή του πληθυσμού, περιμένουμε να ανατρέψετε την μέχρι σήμερα ασκούμενη αντιπολυτεκνική πολιτική της Κυβέρνησής σας και να αναστρέψετε το δυσμενές κλίμα που έχουν επιβάλλει τα μέχρι σήμερα Κυβερνητικά μέτρα .
 
Κύριε Αντιπρόεδρε.
Είναι γεγονός ότι η έως τώρα κυβερνητική πολιτική οδηγεί σε εξαθλίωση τις πολύτεκνες οικογένειες, οι οποίες Πανευρωπαϊκά αναγνωρίζονται ως ευπαθής κοινωνική ομάδα.
 
Προσβλέπουμε σε εσάς, Κύριε Αντιπρόεδρε, που είχατε την τόλμη να πείτε στη Βουλή ότι «πράγματι υπάρχουν αδικίες σε σχέση με την ηθική ισορροπία των μέτρων». Η περίπτωση των πολύτεκνων οικογενειών πρέπει να είναι η πρώτη σας προτεραιότητα, για να δώσετε αξία και περιεχόμενο στις δηλώσεις που μόνο εσείς κάνατε.
 
Αναμένουμε από τον Καθηγητή του Συνταγματικού Δικαίου που γνωρίζει τις ρητές επιταγές του Συντάγματος και τη σχετική νομολογία του Συμβουλίου Επικρατείας, να αποκαταστήσει την αδικία ΤΩΡΑ, όχι στο μέλλον, κάνοντας όλες τις απαραίτητες διορθώσεις ΠΡΙΝ ψηφισθεί το μεσοπρόθεσμο και οι εφαρμοστικοί νόμοι, βάζοντας ειδική ρήτρα εξαίρεσης για τους πολύτεκνους ή τουλάχιστον λαμβάνοντας υπόψη το πλήθος των προστατευόμενων τέκνων σε κάθε μια από τις διατάξεις που αυτά περιλαμβάνουν.
 
Η ευκαιρία αποκατάστασης της ηθικής, της κοινωνικής δικαιοσύνης αλλά και της τήρησης των νόμων είναι στα χέρια σας.
 
Οι 180.000 πολύτεκνες οικογένειες Πανελλαδικά περιμένουν με αγωνία τις αποφάσεις σας.
 

Διατελούμε μετά τιμής,

Για την ΑΣΠΕ

 

Ο Πρόεδρος                                                               Ο Γεν. Γραμματέας                 

 

 

 

Βασίλειος Θεοτοκάτος                                   Εμμανουήλ Χρυσόγελος    

           
 
 

 

Στο στόχαστρο η Οικογένεια και μάλιστα η πολύτεκνη... ΕΔΩ

ένθετο από Εφημ Ελ. Τύπο

------------

To Μεσοπρόθεσμο... ΕΔΩ

---------

Αιτιολογική Έκθεση... ΕΔΩ

---------

Εφαρμοστικός νόμος http://naftemporiki.gr.s3.amazonaws.com/docs/2011/06/24/efarmostikos.pdf

---------

Σάββατο, 25 Ιουνίου 2011

ΚΩΜΩΔΙΑ ΜΕ ΤΙΣ ΑΠΟΔΕΙΞΕΙΣ, ΤΡΑΓΩΔΙΑ ΜΕ ΤΙΣ ΦΟΡΟΑΠΑΛΛΑΓΕΣ


Σκοτσέζικο ντους με το μπόνους φόρου από τις αποδείξεις για εκατοντάδες χιλιάδες φορολογούμενους επιφύλαξε χθες ο Ευάγγελος Βενιζέλος, καταγράφοντας την πρώτη του «γκάφα» ως υπουργός Οικονομικών.

Με διάταξη στον εφαρμοστικό νόμο ζήτησε πίσω τις επιστροφές φόρου που έχουν ήδη εισπράξει αρκετοί φορολογούμενοι, καθώς έβαλε πλαφόν 300 ευρώ στο μπόνους.
Επί παραδείγματι, φορολογούμενος με ατομικό εισόδημα 17.000 ευρώ, που έχει υποχρέωση προσκόμισης αποδείξεων 2.700 ευρώ για την κάλυψη του αφορολογήτου των 12.000
ευρώ, προσκομίζοντας αποδείξεις 10.000 ευρώ είχε μπόνους φόρου 730 ευρώ (υπολογίζεται 10% επί της διαφοράς μεταξύ προσκομιζόμενων και υποχρεωτικών αποδείξεων). Με το πλαφόν των 300 ευρώ τού ζητούν πίσω 430 ευρώ φόρου!
Η διάταξη ξεσήκωσε θύελλα αντιδράσεων κυρίως από βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος. Τρεις ώρες μετά τη δημοσιοποίηση του νόμου, ο Ευάγγελος Βενιζέλος από την τηλεόραση του Alter μιλούσε για παρερμηνεία και λάθος νομικοτεχνική διατύπωση, λέγοντας πως δεν θα ισχύσει και ότι δεν θα ζητήσουν πίσω λεφτά από όσους τα έχουν πάρει. Αφηνε ασαφές όμως τι θα γίνει με τις δηλώσεις που θα εκκαθαριστούν εφεξής.
Αργότερα, το βράδυ, ο κ. Βενιζέλος με απλό σημείωμα προς τους δημοσιογράφους δήλωνε ότι δεν θα αλλάξει τίποτα φέτος με τις αποδείξεις.
Η ασάφεια, η προχειρότητα και ο πανικός κυριάρχησαν κατά τη χθεσινή πρώτη ημέρα δημοσιοποίησης του νόμου.
Αρμόδιος παράγοντας του υπουργείου Οικονομικών σημείωνε πάντως χθες στην «Ε» ότι η συμφωνία με την τρόικα αφορούσε το πλαφόν για το μπόνους φόρου. Ως εκ τούτου, πρέπει να αναζητηθεί το κονδύλι των 612 εκατ. ευρώ που είχαν υπολογίσει ότι θα συγκρατήσουν φέτος στα δημόσια ταμεία από τις υψηλές επιστροφές φόρου εισοδήματος.
Ο Εφαρμοστικός, που αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή τη Δευτέρα και να ψηφιστεί το αργότερο μέχρι την Πέμπτη το μεσημέρι, μεταξύ άλλων, προβλέπει:
1. Μείωση του αφορολόγητου ορίου στα 8.000 ευρώ, «τσακίζοντας» με φόρο 200-400 ευρώ χαμηλά και μεσαία εισοδήματα, ενώ τα υψηλά εισοδήματα θα περιοριστούν μόνο σε επιβάρυνση 400 ευρώ.
Της μείωσης εξαιρούνται, δηλαδή θα συνεχίσουν να έχουν αφορολόγητο 12.000 ευρώ, οι νέοι μέχρι 30 ετών, καθώς και οι συνταξιούχοι και ανάπηροι που όμως έχουν εισόδημα μέχρι 12.000 ευρώ.
2. Δεύτερο χτύπημα με τις αποδείξεις. Απαιτείται πλέον το 25% του ατομικού εισοδήματος σε αποδείξεις για την κάλυψη του αφορολόγητου ορίου και για ποσό εισοδήματος μέχρι 60.000 ευρώ. Επί παραδείγματι, φορολογούμενος με εισόδημα 30.000 ευρώ που σήμερα υποχρεούται να προσκομίσει αποδείξεις 6.600 ευρώ για την κάλυψη του αφορολόγητου, από του χρόνου θα προσκομίζει αποδείξεις 7.500 ευρώ. Αν δεν τις καταθέσει στην Εφορία θα έχει πέναλτι φόρου 10%.

3. Αυξάνουν μέχρι και 37,5% τα τεκμήρια κατοικίας, 100% των οχημάτων, 50% των σκαφών και 60% για πισίνες. Αυξάνει και στα 40 ευρώ το τεκμήριο για τους βοηθητικούς χώρους της κύριας κατοικίας.

4. Αναστέλλεται μέχρι και τις 31.12.2013 το πόθεν έσχες για αγορά ακινήτων.

5. Επιβάλλεται εισοδηματική εισφορά, κεφαλικός φόρος, 1-4% σε όλα τα εισοδήματα άνω των 12.000 ευρώ και 5% στα εισοδήματα του Προέδρου της Δημοκρατίας, των βουλευτών, υπουργών, αναπληρωτών υπουργών, υφυπουργών, αιρετών ΤΑ, γενικών και ειδικών γραμματέων. Εξαιρούνται μόνο μακροχρόνια άνεργοι και άνεργοι εγγεγραμμένοι στον ΟΑΕΔ. Η πρώτη έκτακτη εισφορά πληρώνεται φέτος και επιβάλλεται στα εισοδήματα που αποκτήθηκαν το 2010. Θα αποσταλεί ειδικό εκκαθαριστικό σημείωμα και η εξόφληση θα γίνει σε 6 δόσεις, με ελάχιστο ποσό 300 ευρώ ανά δόση. Σε εφάπαξ εξόφληση παρέχεται έκπτωση 5%.

6. Μαχαίρι και στις φοροαπαλλαγές από ασφαλιστικές εισφορές, ιατρικά και τόκους στεγαστικών δανείων. Πλέον θα υπάρχει έκπτωση 20% από το φόρο αντί του 100% από το εισόδημα. Αν δε το εισόδημα του φορολογούμενου είναι πάνω από 40.000 ευρώ, τότε η έκπτωση περιορίζεται στο 10%. Η μεγαλύτερη περικοπή αφορά στους τόκους από τα στεγαστικά δάνεια, καθώς υπήρχε έκπτωση και του 100% των τόκων από το σύνολο του εισοδήματος, ανεξαρτήτως της επιφάνειας του ακινήτου.

7. Επιβάλλεται έκτακτη εισφορά 5% στις αντικειμενικές δαπάνες αυτοκινήτων άνω των 1.929 κυβικών εκατοστών (εξαιρούνται τα παλιά -άνω 10 ετών και αναπηρικά), σκάφη αναψυχής (εξαιρούνται μηχανοκίνητα σκάφη ανοιχτού τύπου, ταχύπλοα ή μη, ολικού μήκους μέχρι έξι μέτρα), αεροσκάφη, ελικόπτερα και ανεμόπτερα, καθώς και πισίνες.

8. Επιβάλλεται τέλος επιτηδεύματος σε επιτηδευματίες και ελεύθερους επαγγελματίες με βιβλία Β' και Γ' κατηγορίας του Κώδικα Βιβλίων και Στοιχείων. Το τέλος ορίστηκε στα 400 ευρώ για όσους δραστηριοποιούνται σε περιοχές με πληθυσμό μέχρι 200.000 και στα 500 ευρώ για άνω 200.000 κατοίκων (οι νομοί Αττικής και Θεσσαλονίκης θεωρούνται ως μια πόλη), ενώ για τα υποκαταστήματα είναι 300 ευρώ.
Εξαιρούνται του τέλους οι επιτηδευματίες σε χωριά με πληθυσμό μέχρι 500 κατοίκους και νησιά κάτω από 3.100 κατοίκους, καθώς και οι επιτηδευματίες κατά τα πρώτα 5 χρόνια άσκησης της δραστηριότητας και όσοι θέλουν τρία ακόμα χρόνια για να πάρουν σύνταξη.

9. Μειώθηκε 50% στα 200.000 ευρώ το ατομικό αφορολόγητο για το Φόρο Ακίνητης Περιουσίας. Ειδικά για το 2010 και το 2011 ο ΦΑΠ εξοφλείται σε 3 ισόποσες δόσεις.

10. Αυξάνουν 10% τα τέλη κυκλοφορίας οχημάτων.

11. Από 27.6.2011 εξισώνεται ο ειδικός φόρος κατανάλωσης σε πετρέλαιο θέρμανσης και κίνησης και από 1.9.2011 ο ΕΦΚ 1,5 γιγατζάουλ στο φυσικό αέριο. Από φέτος σε ισχύ ο αυξημένος ΕΦΚ 60 ευρώ από 21 ευρώ για πετρέλαιο θέρμανσης νοικοκυριών. Μέχρι 31.12.2013 ο ΕΦΚ του θέρμανσης θα φτάσει στο 80% του ΕΦΚ κίνησης. Αναζητούν ακόμα το μηχανισμό για το επίδομα σε οικονομικά ασθενείς ομάδες.

12. Από 27.6.2011 και οι νέοι ΕΦΚ σε καπνά.

13. ΦΠΑ 23% σε χυμούς, αναψυκτικά και ανθρακούχα νερά, ενώ μένει στο 13% το εμφιαλωμένο νερό.

14. ΦΠΑ 23% σε ντελίβερι, ψητοπωλεία, οινομαγειρεία και γενικώς στις υπηρεσίες εστίασης. *

Εκχωρούν αιγιαλούς και παραλίες για να μαζέψουν τα 50 δισ.

Πωλούν δημόσιες εκτάσεις μέχρι και 100 χρόνια και εκχωρούν ακόμα και τον αιγιαλό και την παραλία προκειμένου να μαζέψουν 50 δισ. ευρώ από τη δημόσια περιουσία βάσει της συμφωνίας με την τρόϊκα.
Η κυβέρνηση μέσω του Εφαρμοστικού νόμου προχωράει στην εκχώρηση αιγιαλού και παραλίας για λιμενικά έργα αλλά και την εκχώρηση του δημόσιου κτήματος που απομένει μετά τις προσχώσεις. Η παραχώρηση του αιγιαλού και της παραλίας για λιμενικά έργα μπορεί να γίνει μέχρι 50 χρόνια και το δημόσιο κτήμα που απομένει μετά τις προσχώσεις μπορεί να παραχωρηθεί κατά χρήση ή να εκμισθωθεί μόνο σε αυτόν που έκανε τα λιμενικά έργα.
Υιοθετούν το θεσμό της επιφάνειας, δηλαδή της κατασκευής κτίσματος σε δημόσιο κτήμα, χωρίς την πώληση του εδάφους. Η διάρκεια του θεσμού της επιφάνειας φτάνει μέχρι 50 χρόνια. Με μονομερή δήλωση όμως του επιφανειούχου, ο χρόνος διάρκειας μπορεί να φτάσει και στα 80 χρόνια και στην περίπτωση κατοίκων τα 100 χρόνια, ενώ του δίνουν ακόμα και το δικαίωμα «να αποκτήσει το έδαφος».
Το Ταμείο Δημόσιας Περιουσίας υπό τη μορφή ανώνυμης εταιρείας θα έχει διάρκεια 6 έτη και τα χρήματα που θα εισρεύσουν σε αυτό θα χρησιμοποιούνται αποκλειστικά για την αποπληρωμή του δημόσιου χρέους. Οι 1.000 ονομαστικές μετοχές του, αξίας 30.000 ευρώ η καθεμιά (μετοχικό κεφάλαιο 30 εκατ. ευρώ), είναι αμεταβίβαστες. Σε αυτό μεταβιβάζονται, χωρίς αντάλλαγμα, κινητές αξίες εταιρειών, πάσης φύσεως δικαιώματα, κεκτημένα οικονομικά συμφέροντα, άυλα δικαιώματα, ακίνητα κ.λπ.
Προβλέπεται δε ακόμα και εμπράγματα δικαιώματα τρίτων να κηρύσσονται αναγκαστικώς απαλλοτριωτέα για «λόγους μείζονος σημασίας δημοσίου συμφέροντος». Το διοικητικό συμβούλιο είναι 5μελές με 3τή θητεία και σε αυτό μετέχουν Ευρωπαίοι παρατηρητές.
Στον Εφαρμοστικό υπάρχουν και πολεοδομικές ρυθμίσεις για τα δημόσια ακίνητα. Εξαιρούνται από την εκποίηση οι οικότοποι, οι περιοχές απόλυτης προστασίας της φύσης, οι πυρήνες εθνικών δρυμών, τα διατηρητέα μνημεία της φύσης, οι αρχαιολογικοί χώροι, οι ιστορικοί τόποι, τα φυσικά πάρκα, οι περιοχές οικοανάπτυξης.
ΕΛ.Κ.
http://www.enet.gr/?i=news.el.politikh&id=287560

Κυριακή, 26 Ιουνίου 2011

ΜΕΣΟΠΡΟΘΕΣΜΟ(εφημερ) : Tα πάντα πωλούνται..

========================

Από εφημ. Έθνος

SüDDEUTSCHE ZEITUNG

                                          «ΤΟ ΕΛΚ σκέφτεται κυρώσεις κατά της ΝΔ»

Την επιβολή κυρώσεων στην Νέα Δημοκρατία φέρεται να εξετάζεται στους κόλπους του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ), σύμφωνα με τη γερμανική εφημερίδα Süddeutsche zeitung (SZ) εξαιτίας της εμμονής του προέδρου του κόμματος Αντώνη Σαμαρά στην άρνηση να στηρίξει το πρόγραμμα βοήθειας για την Ελλάδα.

«ΤΟ ΕΛΚ σκέφτεται κυρώσεις κατά της ΝΔ»

"Στο ΕΛΚ γίνονται χαμηλόφωνα σκέψεις είτε να πετάξουν έξω το κόμμα του Σαμαρά ή το λιγότερο να του κόψουν την επιχορήγηση. Η Νέα Δημοκρατία, όπως λέγεται, είναι σε τελευταία ανάλυση τουλάχιστον το ίδιο χρεοκοπημένη όσο η χώρα, την αναπότρεπτη αναμόρφωση της οποίας αρνείται", γράφει σε ανταπόκρισή της από τις Βρυξέλλες η έγκυρη εφημερίδα με τη μεγαλύτερη κυκλοφορία στο γερμανόφωνο χώρο.

Το δημοσίευμα αναφέρει ότι μετά το Συμβούλιο Κορυφής της ΕΕ στο ΕΛΚ "κάθε άλλο παρά σίγουροι είναι, ότι θα μπορέσουν να πείσουν τον κομματικό τους φίλο Αντώνη Σαμαρά να εγκαταλείψει την καταστροφική του πολιτική. Ο ηγέτης της Νέας Δημοκρατίας και αρχηγός της αντιπολίτευσης αρνείται τόσο πεισματικά να στηρίξει το πακέτο περικοπών και μεταρρυθμίσεων, ώστε κινδυνεύει να αποτύχει η εθνική συναίνεση που ΕΕ και ΔΝΤ έχουν θέσει ως όρο για την περαιτέρω οικονομική στήριξη".

Η γερμανική εφημερίδα σημειώνει ότι "το ΕΛΚ δεν θέλει να παραδεχθεί πως η επιχείρηση 'Ελλάδα' μπορεί να ναυαγήσει εξ αιτίας ενός πολιτικού τυχοδιώκτη που έχει στους κόλπους του. Όμως μάλλον θα πρέπει να το παραδεχθεί. Επί πολλές ώρες οι ηγέτες του ΕΛΚ σε επίπεδο αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων συζητούσαν στην καθιερωμένη τους συνάντηση με τον Έλληνα. Πρέπει να ήταν μια εφιαλτική συζήτηση. Ο έμπειρος (χριστιανοδημοκράτης) ευρωβουλευτής του CDU Elmar Brok εμφανίστηκε σχεδόν συγκλονισμένος λέγοντας ότι παρόμοια κατάσταση δεν έχει ξαναζήσει".

Αναφερόμενη σε λεπτομέρειες της συνεδρίασης του 'ΕΛΚ' η εφημερίδα γράφει ότι "λογικά επιχειρήματα έσκαγαν σαν σαπουνόφουσκες στην άρνηση Σαμαρά. Ο πρόεδρος της Κομισιόν Μπαρόζο έλαβε πέντε φορές τον λόγο, ο πρόεδρος του Συμβουλίου Χέρμαν βαν Ρομπάι τρεις φορές, όπως και οι υπόλοιποι που προσπάθησαν να τον μεταπείσουν".

Αίσθηση προκάλεσε, κατά την εφημερίδα, η τοποθέτηση του αρχηγού της κυπριακής αντιπολίτευσης Νίκου Αναστασιάδη. "Το γεγονός ότι ήρθε σε αντιπαράθεση με τον μεγάλο αδελφό από την Αθήνα ήταν μια πρεμιέρα στο ΕΛΚ. Και δείχνει το μέγεθος της ανησυχίας που επικρατεί σε περίπτωση χρεοκοπίας της Ελλάδας και στον κίνδυνο να συμπαρασύρει μεγάλο μέρος της κυπριακής οικονομίας στο γκρεμό. Ακόμα και αυτή η ανησυχία δεν συγκίνησε τον Σαμαρά", σημειώνει η Süddeutsche Zeitung

==================

Μεσοπρόθεσμο: Κρυφοί φόροι-φωτιά σε 3.000.000 μισθωτούς!

«Χαράτσια»-σοκ για πάνω από 3.000.000 μισθωτούς και περισσότερους από 1.000.000 αυτοαπασχολούμενους κρύβει μια ακόμη διάταξη-βόμβα του εφαρμοστικού νόμου του Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου Δημοσιονομικής Στρατηγικής που σκοπεύει να καταθέσει στη Βουλή η κυβέρνηση.

Με τη νέα αυτή διάταξη προβλέπεται ότι οι εισφορές που καταβάλλουν οι φορολογούμενοι υποχρεωτικά στα ταμεία ασφάλισής τους δεν θα αφαιρούνται πλέον από τα εισοδήματά τους σε ποσοστό 100%, αλλά θα εκπίπτουν σε ποσοστό 20% από τα ποσά του φόρου εισοδήματος που προκύπτουν με βάση τη φορολογική κλίμακα.

Η νέα αυτή διάταξη, με την οποία επιχειρείται αιφνιδιαστικά η υπερφορολόγηση μεγάλου αριθμού πολιτών, έρχεται στο προσκήνιο αμέσως μετά την αποτυχημένη απόπειρα της κυβέρνησης να περικόψει επιστροφές φόρων συνολικού ύψους άνω του 1,7 δισ. ευρώ που υποχρεούται να πληρώσει το Δημόσιο σε 2,2 εκατομμύρια φορολογούμενους, επειδή έκαναν χρήση της αυξημένης έκπτωσης φόρου που παρέχει το μέτρο των αποδείξεων.

Η κατάργηση της έκπτωσης των ασφαλιστικών εισφορών από το εισόδημα θα έχει ως αποτέλεσμα να υπόκεινται πλέον σε φόρο στο σύνολό τους όλες οι μικτές αποδοχές των μισθωτών εργαζομένων, χωρίς να προηγείται πλέον η αφαίρεση των ασφαλιστικών εισφορών. Θα έχει επίσης ως αποτέλεσμα να μην αφαιρούνται από τα καθαρά κέρδη που δηλώνουν οι επιτηδευματίες και οι ελεύθεροι επαγγελματίες τα ποσά των εισφορών που καταβάλλουν στα ασφαλιστικά τους ταμεία. Σε όλες αυτές τις περιπτώσεις οι φορολογούμενοι θα φορολογούνται για σημαντικά υψηλότερα ποσά εισοδημάτων και θα υποχρεώνονται να πληρώσουν υπέρμετρα αυξημένους φόρους εισοδήματος.

Λόγω της διάταξης αυτής, το υπουργείο Οικονομικών θα υποχρεωθεί να καταργήσει και τη ρύθμιση της παραγράφου 1 του άρθρου 47 του Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος, σύμφωνα με την οποία το καθαρό εισόδημα από μισθωτές υπηρεσίες το οποίο υπόκειται σε φόρο εισοδήματος προκύπτει μετά την έκπτωση του συνόλου των κρατήσεων υπέρ ασφαλιστικών ταμείων από το συνολικό ακαθάριστο ποσό του εισοδήματος αυτού. Μια τέτοια εξέλιξη όμως θα έχει ως αποτέλεσμα πάνω από 3.000.000 μισθωτοί να υποχρεωθούν να καταβάλουν φόρους για αποδοχές αυξημένες πλασματικά κατά ποσοστά της τάξης του 10% έως και 30% κατά μέσο όρο, με αποτέλεσμα οι φορολογικές επιβαρύνσεις τους να αυξηθούν κατά ποσοστά από 20% έως και πάνω από 100%!

Σε περίπτωση που το υπουργείο δεν προχωρήσει στην κατάργηση της παραπάνω διάταξης, θα υποχρεωθεί να πάρει πίσω και τη νέα διάταξη του εφαρμοστικού νόμου με την οποία προβλέπεται ότι οι ασφαλιστικές εισφορές παύουν να αφαιρούνται στο σύνολό τους από το εισόδημα και θα εκπίπτουν κατά ποσοστό 20% από τον αναλογούντα φόρο εισοδήματος. Κι αυτό διότι εάν δεν το πράξει, θα τεθεί θέμα διακριτικής μεταχείρισης εις βάρος των αυτοαπασχολουμένων ως προς τον τρόπο με τον οποίο υπολογίζεται η έκπτωση των υποχρεωτικών ασφαλιστικών εισφορών και η επίμαχη διάταξη θα κριθεί αντισυνταγματική.

Η αποκάλυψη των συνεπειών που θα έχει εις βάρος εκατομμυρίων μισθωτών και αυτοαπασχολουμένων η παραπάνω διάταξη δείχνει -αν όχι την προχειρότητα και τη βιασύνη με την οποία νομοθετούν στο υπουργείο Οικονομικών- μια πρωτοφανή διάθεση των ιθυνόντων του υπουργείου να υπερφορολογήσουν όπως και από όπου μπορούν τους Ελληνες πολίτες για να δείξουν στην Τρόικα των δανειστών την… τόλμη και την αποφασιστικότητα που τους ζητά προκειμένου να ανάψει το «πράσινο φως» για την εκταμίευση της 5ης δόσης του δανείου των 110 δισ. ευρώ. Οι υπεύθυνοι κατάρτισης των νομοσχεδίων -πιεζόμενοι από την πολιτική ηγεσία να συντάξουν άρον άρον διατάξεις που θα ικανοποιούν τις απαιτήσεις της Τρόικας- διαμορφώνουν ρυθμίσεις οι οποίες κρύβουν υπέρογκες φορολογικές επιβαρύνσεις για πολύ μεγάλο αριθμό πολιτών! Αποτέλεσμα είναι, όταν γνωστοποιούνται μέσω του Τύπου οι συνέπειες των ρυθμίσεων αυτών, να ξεσηκώνεται θύελλα αντιδράσεων από τους θιγόμενους και να δημιουργούνται τεράστια προβλήματα που πλήττουν την αξιοπιστία της κυβέρνησης και του κράτους γενικότερα, καθώς αποκαλύπτονται συνεχώς νέα φοροεισπρακτικά μέτρα που δεν είχαν ποτέ προαναγγελθεί!

Ρυθμίσεις-παγίδες

Πέραν της παραπάνω διάταξης-βόμβα, με την οποία ουσιαστικά καταργείται η έκπτωση των ασφαλιστικών εισφορών από τα εισοδήματα των φυσικών προσώπων, ο εφαρμοστικός νόμος του Μεσοπρόθεσμου Πλασίου Δημοσιονομικής Στρατηγικής προβλέπει και τις ακόλουθες ρυθμίσεις-παγίδες:

1

Το βασικό αφορολόγητο όριο εισοδήματος μειώνεται από τις 12.000 ευρώ στις 8.000 ευρώ. Στο τμήμα του ετησίου εισοδήματος από τις 8.000 έως τις 12.000 ευρώ θα επιβάλλεται συντελεστής φόρου 10%. Τα επόμενα φορολογικά κλιμάκια θα διατηρηθούν ως έχουν.  Η νέα φορολογική κλίμακα θα ισχύσει αναδρομικά, για τα εισοδήματα που αποκτώνται από την 1η-1-2011 και μετά.

2

Ο τρόπος υπολογισμού του ποσού των αποδείξεων που πρέπει να συγκεντρώνει κάθε φορολογούμενος αλλάζει για τα εισοδήματα που αποκτώνται φέτος και θα φορολογηθούν το 2012. Κατ’ αρχάς πρέπει να μαζεύει πλέον αποδείξεις κάθε φορολογούμενος, ακόμη κι αν το συνολικό ατομικό εισόδημά του είναι χαμηλότερο των 6.000 ευρώ! Για πρώτη φορά δηλαδή καλούνται πλέον να μαζεύουν αποδείξεις ακόμη και οι χαμηλοσυνταξιούχοι του ΟΓΑ, διότι, αν δεν το πράξουν, κινδυνεύουν να φορολογηθούν! Από κει και πέρα, για να κατοχυρώσει ως αφορολόγητα τα πρώτα 8.000 ευρώ του εισοδήματός του, ο κάθε φορολογούμενος θα πρέπει να συγκεντρώσει αποδείξεις αξίας ίσης με το 25% του ετήσιου ατομικού εισοδήματός του! Π.χ., για εισόδημα 2.000 ευρώ χρειάζονται πλέον αποδείξεις 500 ευρώ, εισόδημα 4.000 ευρώ απαιτούνται αποδείξεις 1.000 ευρώ, για εισόδημα 7.000 ευρώ απαιτούνται αποδείξεις 1.750 ευρώ, για εισόδημα 10.000 ευρώ χρειάζονται αποδείξεις 2.500 ευρώ, για εισόδημα 20.000 ευρώ πρέπει να μαζευτούν αποδείξεις 5.000 ευρώ, για εισόδημα 50.000 ευρώ χρειάζονται αποδείξεις 12.500 ευρώ, ενώ για εισόδημα 100.000 ευρώ χρειάζονται αποδείξεις 25.000 ευρώ! Αν δεν καταφέρει ο φορολογούμενος να μαζέψει την απαιτούμενη αξία αποδείξεων, τότε επί της διαφοράς που δεν μπορεί να καλύψει θα πληρώνει φόρο 10%.

3

Για όσους φορολογούμενους δηλώνουν ετήσια εισοδήματα μεγαλύτερα των 40.000 ευρώ, οι δαπάνες για νοσήλια, ενοίκια κύριας κατοικίας, ενοίκια παιδιών που σπουδάζουν, τόκους στεγαστικών δανείων πρώτης κατοικίας, δίδακτρα ιδιαίτερων μαθημάτων και φροντιστηρίων, ασφάλιστρα ζωής, δικηγορικές αμοιβές και δωρεές εκπίπτουν κατά ποσοστό  μειωμένο από 20% σε 10% για το τμήμα αυτών που αντιστοιχεί στο πάνω από τις 40.000 ευρώ ποσό του εισοδήματος. Η περικοπή αυτή ισχύει για τα εισοδήματα του 2011.

4

Οι αντικειμενικές δαπάνες (τεκμήρια) διαβίωσης για κατοικίες, Ι.Χ. αυτοκίνητα, σκάφη αναψυχής, πισίνες και αεροσκάφη αυξάνονται κατά ποσοστά που υπερβαίνουν σε πολλές περιπτώσεις το 30% και φθάνουν ακόμη και το 71%! Οι αυξήσεις θα ισχύσουν για τα εισοδήματα του 2011.

5

Τα τέλη κυκλοφορίας όλων των οχημάτων που θα πληρωθούν για το έτος 2012 στο δίμηνο Νοεμβρίου-Δεκεμβρίου 2011 αυξάνονται κατά 10%.

6

Επιβάλλεται «ειδική εισφορά αλληλεγγύης» με συντελεστές κλιμακούμενους από 1% έως 4% σε όσους φορολογούμενους έχουν ετήσια εισοδήματα άνω των 12.000 ευρώ. Η «εισφορά» θα επιβληθεί, για πρώτη φορά, στα εισοδήματα του 2010 που δηλώνονται φέτος από τους φορολογούμενους. Οσοι δηλώνουν φέτος ετήσιο εισόδημα πάνω από 12.000 και μέχρι 20.000 ευρώ, θα επιβαρυνθούν με εισφορά 1%, όσοι δηλώνουν πάνω από 20.000 και μέχρι 50.000 ευρώ θα πληρώσουν εισφορά 2%, όσοι εμφανίζουν εισόδημα άνω των 50.000 ευρώ και μέχρι 100.000 ευρώ θα επιβαρυνθούν με εισφορά 3%, ενώ όσοι έχουν εισόδημα άνω των 100.000 ευρώ θα πληρώσουν εισφορά 4%. Σε κάθε περίπτωση που το ετήσιο εισόδημα υπερβαίνει τις 12.000 ευρώ, η εισφορά θα επιβάλλεται από το πρώτο ευρώ του εισοδήματος, δηλαδή στο συνολικό ποσό που έχει δηλωθεί. Εάν, για παράδειγμα, το δηλούμενο εισόδημα ενός φορολογούμενου είναι 15.000 ευρώ, τότε θα επιβάλλεται εισφορά 1% στο συνολικό ποσό των 15.000 ευρώ, οπότε ο φορολογούμενος θα πληρώνει 150 ευρώ (15.000 x 1% = 150). Εάν το δηλούμενο εισόδημα ενός φορολογούμενου είναι 30.000 ευρώ, τότε η εισφορά θα φθάνει το 2% για ολόκληρο το ποσό του ετησίου εισοδήματος, οπότε η επιβάρυνση του συγκεκριμένου φορολογούμενου θα φθάνει στα 600 ευρώ (30.000 x 2% = 600). Για τα πολιτικά πρόσωπα, δηλαδή τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, τον Πρόεδρο και τους αντιπροέδρους της Βουλής, τον πρόεδρο και τους αντιπροέδρους της κυβέρνησης, τους υπουργούς, τους αναπληρωτές υπουργούς, τους υφυπουργούς, τους βουλευτές, του γενικούς και ειδικούς γραμματείς υπουργείων, τους περιφερειάρχες και τους δημάρχους η έκτακτη εισφορά θα ανέρχεται σε 5%, ανεξαρτήτως του ύψους του εισοδήματός τους. Για να καταβληθεί η εισφορά θα εκδοθούν εκκαθαριστικά σημειώματα από το υπουργείο Οικονομικών, τα οποία θα σταλούν στους υπόχρεους. Τα ποσά της εισφοράς θα κληθούν να τα πληρώσουν οι φορολογούμενοι σε έξι μηνιαίες δόσεις, εκ των οποίων την πρώτη μέχρι την τελευταία εργάσιμη μέρα του μήνα που έπεται της ημερομηνίας βεβαίωσης. Κάθε δόση δεν μπορεί να είναι μικρότερη των 300 ευρώ, εκτός της τελευταίας. Σε περίπτωση εφάπαξ καταβολής του οφειλόμενου ποσού θα παρέχεται έκπτωση 5%.

7

Επιβάλλεται έκτακτη εισφορά 5% επί των αντικειμενικών δαπανών διαβίωσης σε επιβατικά αυτοκίνητα άνω των 1.929 κυβικών εκατοστών, σε σκάφη αναψυχής ιδιωτικής χρήσης, σε αεροσκάφη και δεξαμενές κολύμβησης (πισίνες). Από την επιβολή της έκτακτης εισφοράς εξαιρούνται:

α) τα επιβατικά αυτοκίνητα ιδιωτικής χρήσης με παλαιότητα άνω των 10 ετών, από το έτος πρώτης κυκλοφορίας τους στην Ελλάδα, καθώς και τα επιβατικά αυτοκίνητα ιδιωτικής χρήσης αναπήρων, τα οποία απαλλάσσονται από τα τέλη κυκλοφορίας.

β) τα μηχανοκίνητα σκάφη ανοικτού τύπου, ταχύπλοα ή μη, ολικού μήκους μέχρι  6 μέτρα.

Για τον υπολογισμό της εισφοράς θα εκδίδεται εκκαθα­ριστικό σημείωμα, αντίγραφο του οποίου θα αποστέλλεται στον υπόχρεο.

8

Επιβάλλεται από φέτος «τέλος επιτηδεύματος» σε πάνω από 1.000.000  φορολογούμενους που ασκούν εμπορικές επιχειρήσεις, επιχειρήσεις παροχής υπηρεσιών και ελευθέρια επαγγέλματα. Το τέλος ανέρχεται σε 400 ευρώ ετησίως, εφόσον η έδρα άσκησης της δραστηριότητας βρίσκεται σε πόλη με πληθυσμό μέχρι 200.000 κατοίκους και σε 500 ευρώ ετησίως εφόσον η έδρα άσκησης της δραστηριότητας βρίσκεται σε πόλη με πληθυσμό πάνω από  200.000 κατοίκους. Για κάθε υποκατάστημα θα επιβάλλεται επιπλέον τέλος 300 ευρώ.

Σε περίπτωση διακοπής της δραστηριότητας μέσα στη χρήση, το τέλος επιτηδεύματος περιορίζεται ανάλογα με τους μήνες λειτουργίας της επιχείρησης ή της άσκησης του επαγγέλματος.

Εξαιρούνται από το τέλος επιτηδεύματος οι εμπορικές επιχειρήσεις και οι ελεύθεροι επαγγελματίες που ασκούν τη δραστηριότητα τους σε χωριά με πληθυσμό έως 500 κατοίκους και σε νησιά κάτω από 3.100 κατοίκους.

Επίσης, εξαιρούνται ατομικές εμπορικές επιχειρήσεις και ελεύθεροι επαγγελματίες για τα πρώτα πέντε έτη άσκησης της δραστηριότητάς τους, από την πρώτη έναρξη εργασιών, καθώς και οι περιπτώσεις ατομικών επιχειρήσεων εφόσον για τον επιτηδευματία υπολείπονται τρία έτη από το έτος της συνταξιοδότησής του. Ως έτος συνταξιοδότησης νοείται το 65ο έτος της ηλικίας.

9

Το αφορολόγητο όριο του Φόρου Ακίνητης Περιουσίας μειώνεται κατά 50% και από τις 400.000 ευρώ που ανερχόταν μέχρι σήμερα περιορίζεται στις 200.000 ευρώ για κάθε άτομο που κατέχει κτίσματα και εντός σχεδίου πόλεως οικόπεδα. Από το επίπεδο αξίας των 200.000 ευρώ και μέχρι τις 500.000 ευρώ θα ισχύει συντελεστής ΦΑΠ 0,2%, ενώ για τα υπόλοιπα κλιμάκια αξίας παραμένουν οι συντελεστές της υφιστάμενης σήμερα κλίμακας του ΦΑΠ. Ετσι, περίπου 1.500.000 ιδιοκτήτες ακίνητης περιουσίας θα πληρώνουν κάθε χρόνο το νέο ΦΑΠ εισφέροντας στα δημόσια ταμεία με τουλάχιστον 500 εκατ. ευρώ. Συγκεκριμένα, όποιος φορολογούμενος κατέχει κτίσματα και εντός σχεδίων πόλεων οικόπεδα συνολικής αξίας πάνω από 200.000 και μέχρι 400.000 ευρώ, θα επιβαρύνεται με ΦΑΠ έως και 400 ευρώ το χρόνο.

10

Ο ΦΠΑ που επιβαρύνει τα είδη που σερβίρονται σε εστιατόρια, ταβέρνες, ψητοπωλεία, καφετέριες, κυλικεία, φαστφουντάδικα και άλλες επιχειρήσεις μαζικής εστίασης αυξάνεται από 13% σε 23% από την 1η-9-2011, με αποτέλεσμα οι τιμές των ειδών αυτών να αυξηθούν κατά 9% τουλάχιστον από την ημερομηνία αυτή και μετά.

11

Η εξίσωση των ειδικών φόρων κατανάλωσης του πετρελαίου θέρμανσης και του πετρελαίου κίνησης θα γίνει σταδιακά για τα φυσικά πρόσωπα και άμεσα για τις επιχειρήσεις. Από τις 15-10-2011 ο ΕΦΚ του πετρελαίου θέρμανσης για τα φυσικά πρόσωπα θα αυξηθεί κατά 0,039 ευρώ το λίτρο ώστε από τα 0,021 ευρώ να ανέλθει στα 0,06 ευρώ το λίτρο. Η αύξηση αυτή θα επιβαρύνει με επιπλέον 5 έως 6 λεπτά το λίτρο τις τελικές τιμές πώλησης του πετρελαίου θέρμανσης στα νοικοκυριά. Τα επόμενα έτη θα επιβληθούν κι άλλες αυξήσεις στον ΕΦΚ του πετρελαίου θέρμανσης, το οποίο προορίζεται για τα φυσικά πρόσωπα, ώστε σταδιακά ο φόρος αυτός από τα 0,06 ευρώ το λίτρο, που θα διαμορφωθεί στις 15-10-2011, να φθάσει μέχρι τις 31-12-2013 στο 80% του φόρου που επιβαρύνει το πετρέλαιο κίνησης, δηλαδή στα 0,33 ευρώ το λίτρο. Για τις επιχειρήσεις θα ισχύσει από τις 15-10-2011 η άμεση εξίσωση του ΕΦΚ του πετρελαίου θέρμανσης με τον ΕΦΚ του πετρελαίου κίνησης. Αυτό σημαίνει ότι την ερχόμενη χειμερινή περίοδο ο ΕΦΚ του πετρελαίου που χρησιμοποιείται για θέρμανση από τις επιχειρήσεις θα αυξηθεί στα 0,412 ευρώ ανά λίτρο, από τα 0,021 ευρώ ανά λίτρο που είχε διαμορφωθεί την προηγούμενη χειμερινή περίοδο. Θα αυξηθεί, δηλαδή, κατά 39 λεπτά του ευρώ ανά λίτρο! Αν συνυπολογιστεί και ο ΦΠΑ τότε η συνολική ανατίμηση του πετρελαίου θέρμανσης θα υπερβεί τα 48 λεπτά το λίτρο και η τελική τιμή διάθεσης του καυσίμου στις επιχειρήσεις θα υπερβεί τα 1,30 ευρώ το λίτρο από τον προσεχή Οκτώβριο!

ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΛΑΙΤΣΑΚΗΣ στον ΤΥΠΟ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ
----------------

Έντυπη Έκδοση
Ελευθεροτυπία, Δευτέρα 27 Ιουνίου 2011

ΜΕΧΡΙ ΑΡΓΑ ΧΘΕΣ ΒΡΑΔΥ ΕΨΑΧΝΑΝ ΤΟ ΙΣΟΔΥΝΑΜΟ ΤΩΝ 300 ΕΥΡΩ ΠΟΥ ΠΗΡΑΝ ΠΙΣΩ ΕΠΕΙΤΑ ΑΠΟ ΓΕΝΙΚΗ ΚΑΤΑΚΡΑΥΓΗ * ΣΤΑ ΣΕΝΑΡΙΑ ΚΑΙ ΟΙ ΠΕΡΑΙΩΣΕΙΣ

Τα 22 φορομπηχτικά μέτρα που μας καίνε

Στα 22 φορολογικά μέτρα καήκαμε. Η κυβέρνηση υφαρπάζει για άλλη μια φορά (σ.σ. τη δεύτερη μέσα σε ένα χρόνο) τα εισοδήματα των εργαζομένων επιβάλλοντάς τους από σήμερα αυξημένους φόρους σε εισόδημα, πετρέλαιο θέρμανσης, φυσικό αέριο, υγραέριο κίνησης, εστίαση, αναψυκτικά, χυμούς, ανθρακούχα νερά, τέλη κυκλοφορίας και έκτακτες εισφορές.

Και το χειρότερο, η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών μέχρι αργά χθες τη νύχτα αναζητούσε με την τρόικα το ισοδύναμο μέτρο 612 εκατ. ευρώ που κόστιζε η αναδρομική επιβολή πλαφόν 300 ευρώ στο μπόνους φόρου και την οποία πήρε κακήν κακώς πίσω την περασμένη Παρασκευή ο υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος, μετά τη θύελλα αντιδράσεων κυρίως των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ.

Τα σενάρια κάλυψης των 612 εκατ. ευρώ που έχουν πέσει στο τραπέζι των συνεχών διαπραγματεύσεων με την τρόικα αφορούν από την επαναφορά της περαίωσης των ανέλεγκτων χρήσεων μέχρι και το 2009, την ένταξη στην περαίωση και των εχόντων μεγάλη ακίνητη περιουσία άνω των 400.000 ευρώ, τη διεύρυνση της περαίωσης μέχρι και το 2010, την περαιτέρω περικοπή των φοροαπαλλαγών -τις οποίες ήδη έχουν πετσοκόψει- την περαιτέρω μείωση των λειτουργικών δαπανών ή του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων.

«Τα πάντα είναι ανοιχτά»

«Τα πάντα είναι ανοιχτά», δήλωνε χθες στην «Ε» αρμόδιος παράγων του υπουργείου, τονίζοντας ότι η τρόικα θέλει μέτρα βέβαιου και επ' ουδενί αμφιβόλου αποτελέσματος.

Ο εφαρμοστικός νόμος, πάντως, που ανακοινώθηκε την περασμένη Παρασκευή και σήμερα αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή, εμπεριέχει 22 μέτρα που καίνε τους φορολογουμένους, καθώς η κυβέρνηση αποφάσισε να τους τα πάρει από όλες τις μεριές και να αφήσει άδειες τις τσέπες τους. Μισθωτοί και συνταξιούχοι, τα γνωστά υποζύγια που πληρώνουν τους φόρους τους ως συνεπείς φορολογούμενοι, καλούνται να πληρώσουν για άλλη μια φορά, καθώς η κυβέρνηση ομολογεί την παταγώδη αποτυχία της να πατάξει τη φοροδιαφυγή. Οι τελευταίες εξελίξεις, πάντως, καταμαρτυρούν την παντελή έλλειψη πολιτικής βούλησης για πάταξη της φοροδιαφυγής που υπολογίζεται στα 30 δισ. ευρώ ετησίως. Τα μέτρα άμεσης εφαρμογής, καθώς θα αρχίσουμε να πληρώνουμε από σήμερα, είναι:

1 Μαχαίρι στις εκπτώσεις δαπανών, καθώς από φέτος (δήλωση εισοδήματος την άνοιξη 2012) ζητούν το 25% του εισοδήματος σε αποδείξεις για διατήρηση του χαμηλότερου αφορολογήτου. Ο έχων εισόδημα 28.000 ευρώ φέτος υποχρεούνταν να συνυποβάλει αποδείξεις 6.000 ευρώ για διατήρηση του αφορολογήτου. Αν είχε προσκομίσει 15.000 ευρώ είχε και μπόνους φόρου 900 ευρώ. Από του χρόνου θα πρέπει να συνυποβάλει αποδείξεις 7.000 ευρώ και δεν θα έχει μπόνους φόρου. Πάντως, η μικρή αύξηση των υποχρεωτικών αποδείξεων σε συνδυασμό με την κατάργηση του μπόνους τορπιλίζει το κίνημα των αποδείξεων, καθώς μόλις μαζεύουν τις αποδείξεις που χρειάζονται για το αφορολόγητο θα σταματούν, όπως είναι φυσικό, να ζητούν άλλες.

Διατηρείται το πέναλτι 10% για όσους δεν προσκομίζουν αποδείξεις για κάλυψη του αφορολόγητου ορίου.

2 Το μεγαλύτερο τσεκούρι πέφτει σε όσους εξοφλούν παλαιά στεγαστικά δάνεια. Η έκπτωση τόκων από το εισόδημα οδηγούσε σε μεγάλο όφελος αναλόγως του ύψους του εισοδήματος. Επί παραδείγματι, αν κάποιος με εισόδημα 35.000 ευρώ πλήρωνε τόκους 3.500 ευρώ, γλίτωνε φόρους 1.260 ευρώ. Από φέτος (δήλωση την άνοιξη 2012) θα γλιτώνει μόνο 700 ευρώ. Δηλαδή επιβαρύνεται με φόρο 50 ευρώ.

3 Η έκπτωση δαπανών από το φόρο ευνοεί μόνο τα πολύ χαμηλά εισοδήματα μέχρι 16.000 ευρώ, καθώς φορολογούνται με συντελεστή 10% και 18%, ενώ τώρα θα του υπολογίζουν την απαλλαγή φόρου με 20%. Επί παραδείγματι, φορολογούμενος με εισόδημα 15.000 ευρώ για έκπτωση τόκων στεγαστικού δανείου 1.800 ευρώ γλίτωνε φόρο 324 ευρώ. Με την έκπτωση του 20% από το φόρο θα γλιτώνει 360 ευρώ φόρου.

4 Σημαντική απώλεια οφέλους για δαπάνη από ιατρικές εξετάσεις και επισκέψεις σε γιατρούς. Φορολογούμενος με εισόδημα 35.000 ευρώ που δήλωνε ιατρικά 1.000 ευρώ είχε όφελος 360 ευρώ και εφεξής θα έχει 200 ευρώ, δηλαδή χάνει 160 ευρώ φόρου.

5 Βαρύ πλήγμα για αυτοαπασχολουμένους και όσους αναγνωρίζουν πλασματικά χρόνια για συνταξιοδότηση. Φορολογούμενος με εισόδημα 35.000 ευρώ που πλήρωνε 1.500 ευρώ ασφαλιστικές εισφορές είχε έκπτωση φόρου 540 ευρώ. Εφεξής θα έχει μόνο 300 ευρώ, δηλαδή επιβαρύνεται με 240 ευρώ φόρου.

6 Η έκπτωση 20% από το φόρο για ιατρικά, τόκους και ασφαλιστικές εισφορές περιορίζεται στο 10% από το φόρο για όσους έχουν εισοδήματα άνω των 40.000 ευρώ.

7 Το αφορολόγητο πέφτει στα 8.000 ευρώ για όλους, πλην νέων μέχρι 30 ετών και συνταξιούχων άνω 65 ετών ή αναπήρων, εφόσον έχουν εισόδημα μέχρι 12.000 ευρώ.

Γεγονός που προκαλεί νέα επιβάρυνση φόρου 400 ευρώ για εισοδήματα από 12.000 ευρώ και άνω. Η επιβάρυνση περιορίζεται στα 100 ευρώ για εισόδημα 9.000 ευρώ, 200 ευρώ για 10.000 ευρώ και 300 ευρώ για 11.000 ευρώ.

8 Η εισοδηματική εισφορά του 2011, που θα πληρωθεί τους προσεχείς μήνες μέσω του ειδικού εκκαθαριστικού σημειώματος που θα αποστείλουν σε κάθε φορολογούμενο (εξαιρούνται μόνον οι άνεργοι), επιβάλλεται στο φορολογητέο εισόδημα (σ.σ. αυτό που απομένει μετά την αφαίρεση των ασφαλιστικών εισφορών, και το οποίο εμπεριέχει το φόρο εισοδήματος, στην περίπτωση του μισθωτού). Μισθωτοί με μηνιαία εισοδήματα από 860 ευρώ και πάνω καλούνται να πληρώνουν κάθε χρόνο, από φέτος και μέχρι το 2015, εισφορά από 120 ευρώ. Η εξόφληση γίνεται σε 6 δόσεις με ελάχιστο 300 ευρώ ανά δόση και έκπτωση 5% σε εφάπαξ εξόφληση.

9 Την πρώτη κρυάδα θα πάρουν τον επόμενο χειμώνα τα νοικοκυριά, που θα πληρώνουν το πετρέλαιο 0,95 ευρώ το λίτρο από 0,90 ευρώ, εφόσον διατηρηθούν στα σημερινά επίπεδα οι διεθνείς τιμές πετρελαίου. Από το 2013 θα το πληρώνουν 1,30 ευρώ (με σημερινές λιανικές τιμές), καθώς ο ΕΦΚ για το θέρμανσης θα αυξηθεί στο 80% του ΕΦΚ για το κίνησης. Δηλαδή, για έναν τόνο πετρέλαιο θέρμανσης από 900 ευρώ σήμερα, από τον Οκτώβριο θα δίνουν 950 ευρώ και από το 2013 θα δίνουν 1.300 ευρώ.

10 Αμεση, από σήμερα 27/6/2011, η εξίσωση του ΕΦΚ σε πετρέλαιο θέρμανσης για τις επιχειρήσεις, που θα οδηγήσει σε νέο κύμα ανατιμήσεων, καθώς κανένας επιχειρηματίας δεν φέρεται διατεθειμένος να απορροφήσει τη μεγάλη αύξηση του πετρελαίου, από τα 21 ευρώ στα 412 ευρώ.

11 Από σήμερα, 27/6/ 2011, και η αύξηση στο υγραέριο που χρησιμοποιείται στα αυτοκίνητα, για το οποίο ο ΕΦΚ αυξάνει στα 200 ευρώ ανά 1.000 χιλιόγραμμα.

12 Στο 1,5 ευρώ ανά γιγατζάουλ ο ΕΦΚ στο φυσικό αέριο από 1/9/2011.

13 Από σήμερα, 27/6/ 2011, και η αύξηση του ΕΦΚ στο 95% της μέσης σταθμισμένης λιανικής τιμής, για τα φτηνά τσιγάρα.

14 Εκακτη εισφορά 5% και για οχήματα άνω των 1.929 κυβικών και παλαιότητας μέχρι 10 ετών.

15 Εκτακτη εισφορά 5% και στους κατέχοντες σκάφη αναψυχής, ελικόπτερα και πισίνες.

16 Αυξάνουν κατά περίπου 30% τα τεκμήρια διαβίωσης για ιδιοκατοίκηση, δωρεάν παραχώρηση και ενοικιαζόμενα ακίνητα. Σε ιδιοκατοικούμενο ακίνητο επιφάνειας 100 τ.μ. το τεκμήριο από 3.400 ευρώ αυξάνει στα 4.500 ευρώ.

17 Μέχρι και διπλασιασμό των τεκμηρίων αυτοκινήτων. Για όχημα 1.400 κυβικών το τεκμήριο αυξάνει από 3.600 ευρώ σε 5.200 ευρώ.

18 Αύξηση τεκμηρίων και για σκάφη αναψυχής και πισίνες.

19 Ταρίφα 400 και 500 ευρώ έκοψε το υπουργείο σε όλους τους επιτηδευματίες, που θα πληρώνουν Τέλος Επιτηδεύματος κάθε χρόνο. Οποιος δραστηριοποιείται σε πόλη με πληθυσμό μέχρι 200.000 κατοίκους θα πληρώνει 400 ευρώ και άνω των 200.000, 500 ευρώ, ενώ επιβαρύνεται και με τέλος 300 ευρώ ανά υποκατάστημα. Η καταβολή του ξεκινάει από φέτος, χωρίς να διευκρινίζεται στο νόμο ότι θα εξαιρούνται οι συμβασιούχοι των 700 ευρώ , παρ' ότι δεσμεύτηκε ο υπουργός Οικονομικών.

20 Η μείωση του αφορολόγητου ορίου στα 200.000 ευρώ για τον Φόρο Ακίνητης Περιουσίας αναμένεται να οδηγήσει στα δίχτυα του όσους ήταν οριακά. Οι συντελεστές του φόρου κυμαίνονται από 0,2% έως 1%.

Με την αναστολή τού «πόθεν έσχες» για όλες ανεξαιρέτως τις κατοικίες επιδιώκεται η ενίσχυση της κτηματαγοράς. Μόνο που παραβλέπουν τους βασικούς παράγοντες: την έλλειψη χρημάτων και την οικονομική ανασφάλεια.

21 Αυξάνει από 1/9/2011 στο 23% ο ΦΠΑ για αναψυκτικά, χυμούς, ανθρακούχα νερά και προϊόντα - υπηρεσίες εστίασης.

22 Συνεχίζονται οι σταθερές αυξήσεις των τελών κυκλοφορίας σε ετήσια βάση. *

Πρόσφατα άρθρα