ΑΝΩΤΑΤΗ  ΣΥΝΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ  ΠΟΛΥΤΕΚΝΩΝ  ΕΛΛΑΔΟΣ
Αρ. Πρωτ. 156                   Αθήνα, 22/6/2011
Αξιότιμη
Κυρία Άννα Διαμαντοπούλου
Υπουργό
Παιδείας, δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων     
Α. Παπανδρέου 37, Τ.Κ. 151 80 Μαρούσι
Ενταύθα
 
Κυρία Υπουργέ.
 
            Με το άρθρο 59 και βεβαίως και το άρθρο 60 του Ν. 3966/24-5-2011 δημιουργήθηκε όχι απλώς αναστάτωση στους πολυτέκνους και τα παιδιά τους, αλλά μία αγανάκτηση άνευ προηγουμένου, όχι μόνον για το περιεχόμενο του νόμου, αλλά και για τα όσα εκτός του νόμου συμβαίνουν και εκπορεύονται από το  Υπουργείο Παιδείας.
            Ειδικότερα:
            1)  Ενημερώνονται οι πολύτεκνοι και τα τέκνα τους ότι, για να υπαχθούν έστω και σ΄ αυτές τις αντισυνταγματικές ρυθμίσεις της παρ. 11 του άρθρου 59 του Ν. 3966/24-5-2011, θα πρέπει όλα τα τέκνα της πολύτεκνης οικογένειας να είναι κάτω των 23 ετών (ή εάν είναι σπουδαστές να είναι όλα κάτω των 25 ετών), χωρίς τέτοιο πράγμα να διαλαμβάνεται στην διάταξη του νόμου, η οποία αναφέρεται μόνον στη διάταξη του άρθρου 1 του Ν. 1910/1944, όπως αντικαταστάθηκε με την παρ. 1 του άρθρου 6 του Ν. 3454/2006 και η οποία αναφέρεται στην απόκτηση της πολυτεκνικής ιδιότητος, η οποία κατά την παρ. 4 του ίδιου άρθρου διατηρείται ισοβίως και τα τέκνα απολαμβάνουν όλων των δικαιωμάτων όσο διαρκεί η πολυτεκνική ιδιότητα έστω και του ενός γονέα. Συνεπώς δεν τίθεται θέμα ηλικίας για τα τέκνα των πολυτέκνων, ούτε  ο νόμος στην παρ. 11 θέτει τέτοιο ηλικιακό όριο, όπως πράττει με τους τριτέκνους.
            Σημειωτέον ότι η ίδια ακριβώς διατύπωση υπήρχε και στην υπ΄ αριθμ. πρωτ. Φ.5/121055Α/Β3/29-9-2010 Εγκύκλιο του Υπουργείου, ενώ με το υπ’ αριθμ. Φ.1/125728/Β3/8-10-10 έγγραφό του διευκρινίστηκε, σε απάντηση σχετικού εγγράφου μας, ότι δεν υπάρχει ζήτημα ηλικίας για τα τέκνα των πολυτέκνων και ουδέν ζήτημα υπήρξε και η μετεγγραφή τους έγινε άνευ οιουδήποτε προβλήματος.  Ανέγραφε δε το εν λόγω έγγραφο σας τ’   ακόλουθα επί λέξει: 
«Σχετικά με τον χαρακτηρισμό των πολυτέκνων στην εγκύκλιο. Ο χαρακτηρισμός των πολυτέκνων δε μεταβάλλεται, ενώ αναφέρεται επί λέξει ότι ως πολύτεκνοι θεωρούνται όσοι πληρούν μια εκ των προϋποθέσεων του άρθρου πρώτου του ν. 1910/44 (Α/229), όπως αυτό αντικαταστάθηκε με την παράγραφο 1 του άρθρου 6 του ν. 3454/2006 (Α/  75). Συνεπώς δεν υπάρχει διαφωνία περί του ισχύοντος νομοθετικού πλαισίου».
Συνεπώς πρέπει να υπάρξει άμεση ενημέρωση περί του ότι δεν τίθεται  θέμα ηλικίας για τα τέκνα των πολυτέκνων.
2) Ουδαμού στην διάταξη της παρ. 11 του άρθρου 59 του Ν. 3966/2011 αλλά ούτε και στην Εισηγητική έκθεση του νόμου αναφέρεται ότι οι υποψήφιοι, που έχουν δικαίωμα στις ειδικές κατηγορίες και ειδικότερα οι πολύτεκνοι και τα τέκνα τους, έχουν δικαίωμα να κάνουν χρήση της ειδικής αυτής κατηγορίας, μόνον για τις Σχολές της Περιφέρειας τους και όχι και άλλων Περιφερειών. Συνεπώς αυτό πού αναγράφεται στις εκδοθείσες οδηγίες είναι εκτός νόμου και ως εκ τούτου εντελώς παράνομο.
Να σημειωθεί ότι αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα: Πολύτεκνοι π.χ από Άνδρο κ.λπ νησιά... που ενδιαφέρονται για Νομικές, Φιλοσοφικές, Ιατρικές Σχολές, Πολυτεχνείο... δεν θα μπορούν να δηλώσουν στο Μηχανογραφικό Δελτίο, ότι είναι ειδική κατηγορία!
Αν δε θέλουν Παιδαγωγικές Σχολές,  μπορεί να δηλώσουν ειδική κατηγορία και θα πάνε όμως τότε στη  Ρόδο (ίδια Περιφέρεια ) και όχι στην  Αττική!
 Τα ίδια κωμικοτραγικά θα συμβούν και σε άλλες Περιφέρειες…
3) Δεν παραλείπουμε να επισημάνουμε ότι σε εποχή δεινής οικονομικής κρίσεως, την οποία είχατε επικαλεσθεί όταν θεσπίζατε τις διατάξεις του άρθρου 25 του Ν. 3839)2010, η διάταξη του άρθρου 59 του Ν. 3966)2011, αξιώνει για την υπαγωγή στην ειδική κατηγορία των πολυτέκνων τον υπολογισμό των εισοδημάτων του έτους 2009 (οικονομικό 2010) και όχι του έτους 2010 (οικονομικό 2011), όπου τα εισοδήματα είναι μειωμένα λόγω των περικοπών και αυτό ανεξαρτήτως του γεγονότος ότι αυτή η θέσπιση εισοδηματικών κριτηρίων για τους πολυτέκνους είναι αντισυνταγματική, όπως έχει επισημάνει και η έκθεση της  Επιστημονικής  Επιτροπής της Βουλής.
4)  Ακόμη, παρανόμως και απαραδέκτως με τη μεθόδευση της ηλεκτρονικής υποβολής του μηχανογραφικού δεν δέχεται το σύστημα την αίτησή του, αφού αποκλείει την εκ μέρους του υποψηφίου δήλωσή του, όταν το εισόδημα του υπερβαίνει το τεθέν αντισυνταγματικό όριο εισοδήματος, αλλά δηλώνει την ειδική κατηγορία πολυτέκνων για τις θέσεις που επιθυμεί, ώστε σε περίπτωση απορρίψεως της αιτήσεώς του να έχει το δικαίωμα της προσφυγής στην Δικαιοσύνη για την απόρριψη αυτή.
5)  Ακόμη και ο καθορισμός του ποσοστού της ειδικής κατηγορίας των πολυτέκνων και των τέκνων τους, κυμαίνεται από 1% μέχρι και 20%, χωρίς πουθενά να αιτιολογείται με ποια κριτήρια έγινε αυτός ο καθορισμός ανά Σχολή ή Τμήμα.
Ελπίζουμε ότι έστω και τώρα θα υπάρξει διόρθωση όλων των ανωτέρω και θα δοθούν οι επιβαλλόμενες διευκρινίσεις.
 

Με ιδιαίτερη εκτίμηση

Για την ΑΣΠΕ

   Ο Πρόεδρος                                                         Ο Γεν. Γραμματέας    

 

 

Βασίλειος Θεοτοκάτος                                          Εμμανουήλ Χρυσόγελος

----------------

έγραψαν:

http://www.alfavita.gr/artro.php?id=37030

http://www.alfavita.gr/artro.php?id=37169

http://www.enet.gr/?i=issue.el.home&date=23/06/2011&id=286880

 

====================== 

ΠΡΟΣΟΧΗ:

1. Το Πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης από το Δήμο και το  Πιστοποιητικό της ΑΣΠΕ, πρέπει να έχουν εκδοθεί οπωσδήποτε εντός τριμήνου και πριν την υποβολή του μηχανογραφικού δελτίου.

2. ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΔΟΣΗ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΤΙΚΩΝ (ΒΕΒΑΙΩΣΕΩΝ) ΠΟΛΥΤΕΚΝΙΚΗΣ ΙΔΙΟΤΗΤΑΣ, Ο ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΜΕΝΟΣ ΘΑ  ΑΠΕΥΘΥΝΕΤΑΙ ΣΤΟΝ ΠΟΛΥΤΕΚΝΙΚΟ ΣΥΛΛΟΓΟ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΕΓΓΕΓΡΑΜΕΝΟΣ , ΠΡΟΣΚΟΜΙΖΟΝΤΑΣ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΑ ΠΡΟΣΦΑΤΟ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΤΙΚΟ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΗΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ ΤΟΥ ΠΟΛΥΤΕΚΝΟΥ ΓΟΝΕΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΔΗΜΟ.

================

 
ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ
ndpress@nd.gr


Πέμπτη, 23 Ιουνίου 2011 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 

 Ο Υπεύθυνος του Τομέα Πολιτικής Ευθύνης Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Β’ Αθηνών, κ. Άρης Σπηλιωτόπουλος, σχετικά με τους πολύτεκνους και την συμπλήρωση μηχανογραφικών δελτίων, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

  «Μέχρι σήμερα καταλογίζαμε στην πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας προχειρότητα, βιασύνη και έλλειψη σχεδιασμού. Όμως κατάφεραν να ξεπεράσουν και τον ίδιο τους τον εαυτό. Μιλάμε πλέον για εμπαιγμό και κοροϊδία.

Θύμα τους  αυτή τη φορά η κοινωνική ομάδα των πολυτέκνων που κυριολεκτικά εμπαίζεται, καθώς η συμπλήρωση του μηχανογραφικού δελτίου από παιδιά που προέρχονται από πολύτεκνες οικογένειες ισοδυναμεί με αφαίρεση του δικαιώματός τους για ελεύθερη επιλογή σχολών και ισότητα ευκαιριών.

Θα περίμενε κανείς ότι στις δύσκολες οικονομικές συνθήκες που ζούμε, τουλάχιστον, οι πολύτεκνες οικογένειες θα αντιμετωπίζονταν με περισσότερη κοινωνική ευαισθησία. Αντιθέτως, η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου παιδείας επέλεξε να αποδείξει με τον πιο ξεκάθαρο τρόπο το ανάλγητο πρόσωπο της».

http://www.e-aris.gr/default.asp?siteID=1&pageID=17&tablePageID=4&langID=1&entryID=1405

---------------------

Ερώτηση

ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΥΠΟΥΡΓΟ: ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΔΙΑ ΒΙΟΥ ΜΑΘΗΣΗ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ

 Θέμα: Συμπλήρωση Μηχανογραφικών Δελτίων

   Πρόσφατα, όπως γνωρίζετε καταργήσατε αναιτιολόγητα ουσιαστικά τις μετεγγραφές των  παιδιών των  πολυτέκνων και μάλιστα δημιουργήσατε συνθήκες ώστε να μη σπουδάζουν τα παιδιά της επαρχίας αφού τα αποκλείσατε από τις περισσότερες σχολές.

   Παράλληλα είχατε δεσμευτεί δημόσια ότι τα παιδιά των πολυτέκνων  θα εισάγονται σε Σχολές κοντά στον τόπο κατοικίας των γονέων τους και αυτό πράγματι, φαίνεται στο νόμο που ψηφίσθηκε, αλλά και στην αιτιολογική έκθεση αυτού.  Τελικά όμως,  με τις οδηγίες συμπλήρωσης του Μηχανογραφικού δελτίου  που εκδόθηκαν  από το Υπουργείο, οι οποίες  είναι αυθαίρετες και δεν στηρίζονται στο νόμο,  προβλέπεται: ότι ο πολύτεκνος θα πρέπει να επιλέξει Σχολές που βρίσκονται στην ίδια Διοικητική Περιφέρεια διαμονής της μόνιμης κατοικίας της οικογένειάς του. Όπως χαρακτηριστικά αναφέρουν οι οδηγίες του Υπουργείου, εάν ο υποψήφιος είναι για παράδειγμα μόνιμος κάτοικος Σάμου, διεκδικεί θέσεις της ειδικής περίπτωσης των πολυτέκνων  μόνο για τμήματα και σχολές που εδρεύουν σε αυτή τη Περιφέρεια (Βορείου Αιγαίου), δηλαδή στη Λήμνο, Λέσβο, Σάμο και Χίο. Και τίθενται διάφορα ερωτήματα όπως για παράδειγμα αν είναι κάποιος κάτοικος  Νάξου  και θέλει να εισαχθεί στη Νομική που δεν υπάρχει στην Περιφέρεια Κυκλάδων- Δωδεκανήσων τι γίνεται; Διότι με βάση τις τελευταίες οδηγίες δεν θα  μπορεί  να δηλώσει  Αθήνα…, τα μόνα τμήματα που μπορεί να δηλώσει είναι: Μηχανικών Σχεδίασης Προϊόντων  (Σύρος), στη Ρόδο Παιδαγωγικά καθώς και ΑΣΤΕ (Τουριστικά στη Ρόδο )…Είναι αυτό ισότητα ευκαιριών για τους μαθητές; Είναι προφανές ότι αυτές οι οδηγίες, δεν στηρίζονται επουδενί στο Νόμο.

   Κατόπιν των ανωτέρω ερωτάται η κ. Υπουργός:

   1.    Γιατί διαφοροποιήσατε τις οδηγίες συμπλήρωσης των Μηχανογραφικών δελτίων από τις διατάξεις του Νόμου που πρόσφατα ψηφίστηκε στην Βουλή;

   2.    Σκέφτεστε να διορθώσετε τα λάθη που έχουν γίνει ως προς τις οδηγίες συμπλήρωσης των μηχανογραφικών δελτίων;

   3.    Γιατί δεν παρατείνετε τον χρόνο υποβολής των μηχανογραφικών δελτίων για να συμπληρωθούν σωστά από τους μαθητές;          

                                                                                                                                            

   Αθήνα 

                                                                             Ο Ερωτών Βουλευτής

Α. Σπηλιωτόπουλος

http://www.esos.gr/index.php?option=com_k2&view=item&id=13209:boles-a-spiliotopoulou-kata-tis-ip-paideias-gia-tis-meteggrafes-politeknon

========================

 

ΣΠΥΡΟΣ ΓΑΛΗΝΟΣ
Βουλευτής Ν. Λέσβου – ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Αθήνα 15 Ιουνίου 2011
ΕΡΩΤΗΣΗ
Προς την Υπουργό Παιδείας, Δια βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων, κ. Άννα Διαμαντοπούλου
ΘΕΜΑ: Τα παιδιά των πολύτεκνων και τρίτεκνων οικογενειών να μπορούν να δηλώσουν στο μηχανογραφικό τους, περιφέρεια ανεξάρτητα του τόπου διαμονής.

Αποτελεί σοβαρή σχεδιαστική αστοχία εκ μέρους του υπουργείου σας το γεγονός, ότι τα τέκνα πολυτέκνων και τριτέκνων οικογενειών μπορούν να κάνουν χρήση μίας μόνο περιφέρειας ως ειδική κατηγορία, κατά την κατάθεση του μηχανογραφικού, και αυτή είναι υποχρεωτικά η περιφέρεια του τόπου κατοικίας τους.
Αυτό αποτελεί σχεδιαστική αστοχία γιατί πρώτον, δεν διευκολύνει το τέκνο πολύτεκνης ή τρίτεκνης οικογένειας να σπουδάσει στην ίδια πόλη  που ήδη σπουδάζουν αδέλφια του, εκτός της περιφέρειας κατοικίας, μειώνοντας με αυτό τον τρόπο το συνολικό οικονομικό φορτίο για την πολύτεκνη οικογένεια. Δεύτερον, γιατί αναφορικά με την Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου περιορίζει τις επιλογές των παιδιών στις ειδικεύσεις του Πανεπιστημίου Αιγαίου, αποκλείοντας έτσι παιδιά πολυτέκνων ή τριτέκνων που ακολούθησαν τη θετική κατεύθυνση από το να επωφεληθούν του μέτρου. Τρίτον, δεδομένου ότι η περιφέρεια Βορείου Αιγαίου είναι νησιωτική, ένα παιδί πολύτεκνης ή τρίτεκνης οικογένειας εάν φοιτήσει σε τμήμα του Πανεπιστημίου Αιγαίου που βρίσκεται σε άλλο νησί  από τον τόπο κατοικίας του, έχει κόστος φοίτησης αντίστοιχο ή και μεγαλύτερο με το να φοιτούσε στην Αθήνα.
Κυρία Υπουργέ, είναι κρίμα σε μία τόσο άσχημη οικονομική συγκυρία να επιβαρύνουμε τους πολύτεκνους και τους τρίτεκνους με το βάρος μίας καταφανούς σχεδιαστικής αστοχίας, που γι αυτούς αποτελεί αναίτια αδικία.
Πρέπει να δοθεί το δικαίωμα στα παιδιά πολυτέκνων ή τριτέκνων οικογενειών που έχουν μόνιμη κατοικία σε νησί, να επιλέγουν στο μηχανογραφικό τους, ως ειδική κατηγορία, περιφέρεια ανεξάρτητα της μόνιμης κατοικίας τους. 
Κατόπιν τούτων ερωτάται η κυρία Υπουργός
Τι θα πράξει ώστε να μπορούν τα παιδιά πολυτέκνων ή τριτέκνων οικογενειών να κάνουν χρήση, ως ειδική κατηγορία, περιφέρειας ανεξάρτητα του τόπου κατοικία τους;

Ο Ερωτών Βουλευτής



Σπύρος Γαληνός

==================

 ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ

ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΟΣ

ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ Ν. ΛΑΚΩΝΙΑΣ - ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΗΣ ΥΠΕΥΘΥΝΟΣ ΤΟΜΕΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΕΥΘΥΝΗΣ

ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ ΚΑΙ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ

                                                                                                                                                                      Σπάρτη, 23 Ιουνίου 2011

 ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 

Ο Βουλευτής Νομού Λακωνίας, κ. Γρηγόρης Αποστολάκος κατέθεσε Ερώτηση προς την Υπουργό Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης & Θρησκευμάτων, κ. Α. Διαμαντοπούλου σχετικά με τα προβλήματα στη συμπλήρωση των μηχανογραφικών δελτίων.

Το πλήρες κείμενο της Ερώτησης έχει ως εξής :

 

Η φετινή διαδικασία διεξαγωγής των Πανελλήνιων Εξετάσεων περνά στην ιστορία μετά τα τόσα δυσάρεστα και αρνητικά περιστατικά που συνέβησαν. Η κυβέρνηση φέρει σημαντική ευθύνη, ιδιαίτερα όταν με τις ενέργειες και τις παραλείψεις της συνεχίζει να προκαλεί αναστάτωση και να επιτείνει το άγχος στους μαθητές και στις οικογένειές του.

Το αίσθημα δικαίου των Ελλήνων πολιτών επλήγη βαρύτατα γιατί η έναρξη ισχύος του Ν. 3966/2011 έγινε μετά το πέρας των Πανελληνίων Εξετάσεων του 2011! Ο αιφνιδιασμός των υποψηφίων μαθητών είναι αντίθετος προς την έννοια του Κράτους Δικαίου και το Σύνταγμα.

Τελευταίο κρούσμα της ανεύθυνης και αλλοπρόσαλλης πολιτικής του Υπουργείου Παιδείας αποτελεί η διαδικασία συμπλήρωσης των μηχανογραφικών δελτίων, η οποία χαρακτηρίζεται από παραλείψεις, αδιευκρίνιστα σημεία και παγίδες.

Χαρακτηριστική περίπτωση αποτελεί η διαδικασία συμπλήρωσης των μηχανογραφικών δελτίων από τους μαθητές που προέρχονται από πολύτεκνες οικογένειες και εντάσσονται σε ειδική κατηγορία.  Χωρίς καμία σχετική νομοθετική ρύθμιση και προηγούμενη πληροφόρηση των άμεσα ενδιαφερομένων, οι πολύτεκνοι μαθητές υποχρεώνονται να δηλώσουν αποκλειστικά Τμήματα Α.Ε.Ι. και Τ.Ε.Ι. που εδρεύουν στην Περιφέρεια που κατοικούν μόνιμα. Για παράδειγμα ένας υποψήφιος από τη Λακωνία υποχρεούται να δηλώσει Τμήματα μόνο του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, ασχέτως αν το τελευταίο δεν διαθέτει Τμήματα που ενδιαφέρουν τον υποψήφιο (π.χ. Νομική, Ιατρική κ.α.).

 

Κατόπιν των ανωτέρω ερωτάται ο κ. Υπουργός,

 

1.                  Θα διορθώσουν τη σημαντική αυτή παράβλεψη και αδικία ούτως ώστε οι πολύτεκνοι μαθητές να μπορούν να επιλέξουν Τμήματα Α.Ε.Ι. και Τ.Ε.Ι. ανεξαρτήτως γεωγραφικών περιορισμών;

 

2.                  Θα αποκαταστήσουν το τρωθέν περί Δικαίου αίσθημα χιλιάδων Ελλήνων πολιτών και το κύρος των Πανελληνίων Εξετάσεων;

  

                Γραφείο Τύπου      

===========================

 

http://www.cretalive.gr/posts/printme/31661

Αναφορά Παρασύρη (Βουλευτή Ηρακλείου - ΠΑΣΟΚ) για τις μετεγγραφές πολυτ. φοιτητών

Στο επίκεντρο τα αιτήματα της Ανώτατης Συνομοσπονδίας Πολυτέκνων Ελλάδος

  Πέμπτη, 14 Απριλίου 2011 |  http://www.flashnews.gr/page.ashx?pid=3&aid=12895&cid=3

    Αναφορά κατέθεσε προς το Υπουργείο Παιδείας ο Βουλευτής Ηρακλείου κ. Φραγκίσκος Παρασύρης, μεταφέροντας τα αιτήματα της Ανώτατης Συνομοσπονδίας Πολυτέκνων Ελλάδος σχετικά με το θεσμικό πλαίσιο των μετεγγραφών φοιτητών.

    Ειδικότερα η ΑΣΠΕ σε Δελτίο Τύπου της με ημερομηνία 12-04-2011, καταγγέλλει, ότι «ενώ πέρυσι η αρμόδια Υπουργός αύξησε υπέρμετρα τους μετεγγραφόμενους φοιτητές στις Σχολές με το να καταργήσει τη βάση του 10 και να υποβαθμίσει ταυτόχρονα με τον τρόπο αυτό το επίπεδο σπουδών σε αυτές και να διευρύνει τις κατηγορίες των μετεγγραφόμενων φοιτητών, έρχεται φέτος, και κατά τρόπο αντισυνταγματικό, αντιδημογραφικό και αντιπολυτεκνικό καταργεί προκλητικά τις μετεγγραφές των πολυτέκνων φοιτητών, ξεχνώντας ότι είναι η μοναδική κατηγορία που προστατεύεται ευθέως από το Σύνταγμά μας».
 

Περαιτέρω σημειώνεται στο Δελτίο Τύπου της ΑΣΠΕ ότι « ο νομοθέτης δεν θεσμοθέτησε τις Μετεγγραφές των Πολυτέκνων ως μέτρο αρωγής, αλλά ως ΔΗΜΟΓΡΑΦΙΚΟ ΚΙΝΗΤΡΟ για να αποκτήσουν τα νέα ζευγάρια πολλά παιδιά, σε μια χώρα που είναι η τρίτη πιο γηρασμένη στον κόσμο. Ο νόμος των μετεγγραφών ξεκίνησε ως νόμος, αποκλειστικά για τους πολύτεκνους και έφθασαν σήμερα οι πολύτεκνοι να είναι μόλις το 30% του συνόλου των μετεγγραφόμενων φοιτητών. Τώρα τον καταργούν, ως να είναι οι πολύτεκνοι υπαίτιοι για την καταστρατήγηση του νόμου αυτού! Μέχρι σήμερα στα 32 χρόνια που ισχύει το καθεστώς για τις μετεγγραφές των πολυτέκνων, ουδέποτε υπήρξε πρόβλημα στις Σχολές για το ζήτημα αυτό». Η Ανωτάτη Συνομοσπονδία Πολυτέκνων Ελλάδος δεν καταγέλλει μόνο τις εν λόγω πρακτικές, αλλά ζητά παράλληλα την άμεση παρέμβαση του Πρωθυπουργού, «καθότι ο πολυτεκνικός κόσμος της χώρας που ανέρχεται σε 1.300.000 περίπου άτομα, βρίσκεται σε μεγάλο αναβρασμό και αναστάτωση και προετοιμάζεται για δυναμικές κινητοποιήσεις σε ολόκληρη την Ελλάδα…» 

============

Αθήνα 23/6/2011

ΕΡΩΤΗΣΗ ΒΟΥΛΕΥΤΗ ΚΥΚΛΑΔΩΝ (ΠΑΣΟΚ)

Προς την κ. Υπουργό Παιδείας Δια Βίου Μάθησης κ’ Θρησκευμάτων

 

Κυρία Υπουργέ,

Συντελείται μια «αδικία» σε βάρος παιδιών τριτέκνων και πολυτέκνων οικογενειών σε σχέση με την γεωγραφική τους Περιφέρεια και τον τόπο διαμονή τους.

Υπάρχουν Περιφέρειες με πάρα πολλές Πανεπιστημιακές σχολές και Περιφέρειες με ελάχιστες έως και μοναδικές Πανεπιστημιακές σχολές.

Με αποτέλεσμα τέκνο πολύτεκνης οικογένειας που ενδιαφέρεται να εισαχθεί σε σχολή που δεν υπάρχει στην Περιφέρειά του να μην μπορεί να χρησιμοποιήσει το ευεργέτημα που του προσφέρει η πολιτεία ή θα πρέπει οπωσδήποτε να φοιτήσει μόνο στις σχολές που έχουν έδρα την περιφέρειά του ανεξάρτητα την θέλησή του.

Συγκεκριμένα οι τρίτεκνοι και πολύτεκνοι των νησιών μας σε επιστολή τους προς το γραφείο μου αναφέρουν.

 

Θέμα: Διαμαρτυρία τριτέκνων και πολυτέκνων οικογενειών Νάξου

Με βάση την αδικία που γίνεται σε βάρος των πολυτέκνων και τριτέκνων οικογενειών των Κυκλάδων αλλά και κάθε άλλης κατηγορία που ενδεχομένως θα είχε την δυνατότητα επιλογής σχολής πέραν του προβλεπομένου αριθμού εισακτέων, παραθέτουμε απόσπασμα του Δελτίου Τύπου της Ανώτατης Συνομοσπονδίας Πολυτέκνων Ελλάδος καθώς και το άρθρο 101 του Συντάγματος περί «Νησιωτικότητας». Τόσο το απόσπασμα με το παράδειγμα όσο και οι δύο τελευταίοι στίχοι του άρθρου 101, περιγράφουν εύγλωττα την  αδικία και την καταπάτηση της νομιμότητας σε βάρος των Κυκλαδίτικων τριτέκνων και πολύτεκνων οικογενειών.

Α. Απόσπασμα Δελτίου Τύπου ΑΣΠΕ:

«Σύμφωνα με τις οδηγίες συμπλήρωσης του Μηχανογραφικού Δελτίου που εκδόθηκαν από το Υπουργείο προβλέπεται: ότι ο πολύτεκνος θα πρέπει να επιλέξει Σχολές που βρίσκονται στην ίδια Διοικητική Περιφέρεια διαμονής της μόνιμης κατοικίας της οικογένειάς του. Όπως χαρακτηριστικά αναφέρουν οι οδηγίες του Υπουργείου: εάν ο υποψήφιος είναι π.χ μόνιμος κάτοικος Σάμου, διεκδικεί θέσεις της ειδικής περίπτωσης των πολυτέκνων  μόνο για τμήματα και σχολές που εδρεύουν σε αυτή τη Περιφέρεια (Βορείου Αιγαίου), δηλαδή στη Λήμνο, Λέσβο, Σάμο και Χίο.

Και αν είναι  Νάξου  ρωτάμε εμείς και θέλει να εισαχθεί στη Νομική… που δεν υπάρχει στην Περιφέρεια (Νοτίου Αιγαίου)Κυκλάδων- Δωδεκανήσων; Διότι με βάση τις τελευταίες οδηγίες δεν θα  μπορεί  να δηλώσει  Αθήνα…, τα μόνα τμήματα που μπορεί να δηλώσει είναι: Μηχανικών Σχεδίασης Προϊόντων  (Σύρος), στη Ρόδο Παιδαγωγικά καθώς και ΑΣΤΕ (Τουριστικά στη Ρόδο )… Είναι αυτό ισότητα ευκαιριών;;;  Έτσι αντιλαμβάνονται το ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τα τέκνα πολυτέκνων;;;  Είναι τρίτης κατηγορίας πολίτες τα τέκνα των πολυτέκνων οικογενειών που ζουν στην επαρχία και ειδικότερα σε νησιά;;;»

Β. 'Αρθρο 101 - (Διοικητική αποκέντρωση)

  1. H διοίκηση του Κράτους οργανώνεται σύμφωνα με το αποκεντρωτικό σύστημα.
    2. H διοικητική διαίρεση της Χώρας διαμορφώνεται με βάση τις γεωοικονομικές, κοινωνικές και συγκοινωνιακές συνθήκες.
    **3. Τα περιφερειακά όργανα του Κράτους έχουν γενική αποφασιστική αρμοδιότητα για τις υποθέσεις της περιφέρειάς τους. Τα κεντρικά όργανα του Κράτους, εκτός από ειδικές αρμοδιότητες, έχουν τη γενική κατεύθυνση, το συντονισμό και τον έλεγχο νομιμότητας των πράξεων των περιφερειακών οργάνων, όπως νόμος ορίζει.
    ** Ερμηνευτική δήλωση:
    O κοινός νομοθέτης και η διοίκηση όταν δρα κανονιστικά έχουν υποχρέωση να λαμβάνουν υπόψη τις ιδιαίτερες συνθήκες των νησιωτικών περιοχών.

Με βάση τα παραπάνω αναμένουμε διευθέτηση του προβλήματος από το Υπουργείο Παιδείας και Δια Βίου Μάθησης.

Ερωτάται η Κυρία Υπουργός

  1. Εάν το Υπουργείο Παιδείας λάβει σοβαρά υπόψη τους ισχυρισμούς των τριτέκνων και πολυτέκνων, με αποτέλεσμα άμεσα και πριν την λήξη της ημερομηνίας συμπλήρωσης των μηχανογραφικών να δοθεί η δυνατότητα στα παιδιά των νησιώτικων περιοχών και ιδιαίτερα του Νοτίου Αιγαίου που προέρχονται από τρίτεκνες και πολύτεκνες οικογένειες  να δηλώσουν και σχολές εκτός της Περιφέρειας που ανήκουν.
  2. Αν αυτό δεν μπορεί να γενικευτεί τουλάχιστον να μπορούν να δηλώσουν σχολές εκτός της περιφέρειας διαμονής τους, ακόμα μιας όμορης Περιφέρειας π.χ. οι  μαθητές του Νοτίου Αιγαίου της συγκεκριμένης κατηγορίας να μπορούν να δηλώσουν σχολές είτε στην Κρήτη, είτε του Βορείου Αιγαίου, είτε της Αττικής.
  3. Εάν αυτό γίνει αποδεκτό, για τους παραπάνω μαθητές να δοθεί δυνατότητα ολιγοήμερης παράτασης συμπλήρωσης του μηχανογραφικού προκειμένου να επιλέξουν τις σχολές της αρεσκείας τους.

Ο Ερωτών Βουλευτής

 

Γιώργος Ν. Παπαμανώλης

Βουλευτής Κυκλάδων

Πρόσφατα άρθρα