ΑΝΩΤΑΤΗΣΥΝΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΠΟΛΥΤΕΚΝΩΝΕΛΛΑΔΟΣ

Αρ. Πρωτ. 62

 

 

 

 

Αθήνα, 1/3/2012

 

ΕΠΕΙΓΟΥΣΑ

Προς
όλες  τις  Πολυτεκνικές Οργανώσεις-
Μέλη της ΑΣΠΕ
 

Εγκύκλιος αρ. 2 / 2012

 
ΘΕΜΑ: Θεωρήσεις των βιβλιαρίων – ταυτοτήτων των τέκνων
   Πολυτέκνων οικογενειών
 
 
            Αγαπητοί Συνάδελφοι.
            Για το εν θέματι αντικείμενο, σας επισημαίνουμε τα παρακάτω:

 

 1.        Μετά την ισχύ του Ν. 3454/2006, ο οποίος, μεταξύ των άλλων, τροποποίησε και τα ηλικιακά όρια των παιδιών, προκειμένου να χαρακτηρισθεί μια οικογένεια ως πολύτεκνη, ισχύουν τα παρακάτω για τη θεώρηση των πολυτεκνικών βιβλιαρίων – ταυτοτήτων των γονέων και των παιδιών:

 α.       Τα βιβλιάρια – ταυτότητες των γονέων θεωρούνται ισοβίως, με την προϋπόθεση πως η θεώρησή τους θα γίνεται ανά τριετία, όπως αυτό ορίζεται ρητά στο εδ. 2 της παρ. 2 του άρθρου 6 του Ν. 32454/2006.

 β.        Των αγάμων τέκνων (αγόρια και κορίτσια) εφόσον δεν έχουν συμπληρώσει το 23ο έτος της ηλικίας τους.

 γ.        Των αγάμων τέκνων (αγόρια και κορίτσια) που σπουδάζουν σε αναγνωρισμένες Σχολές της Τριτοβάθμιας Πανεπιστημιακής ή Τεχνολογικής Εκπαίδευσης και αναγνωρισμένα εκπαιδευτικά ιδρύματα της ημεδαπής ή της αλλοδαπής και δεν έχουν συμπληρώσει το 25ο έτος της ηλικίας τους.

 δ.        Των αγάμων τέκνων, που εκπληρώνουν τη στρατιωτική τους θητεία και δεν έχουν συμπληρώσει το 25ο έτος της ηλικίας τους.

 ε.        Των τέκνων (αγόρια και κορίτσια) ανεξαρτήτως ηλικίας και οικογενειακής καταστάσεως, με οποιαδήποτε αναπηρία σε ποσοστό εξήντα επτά τοις εκατό (67%) και άνω ισοβίως.

 

2.         Από τα παραπάνω καθίσταται απολύτως σαφές, πως δεν επιτρέπεται η θεώρηση  των βιβλιαρίων των τέκνων πολυτέκνων σε καμία άλλη περίπτωση.

 

3.         Ωστόσο αποστέλλονται συχνά στην ΑΣΠΕ, από τις Εταιρείες Μαζικών Μεταφορών, φωτοτυπίες βιβλιαρίων παιδιών πολυτέκνων, που είναι θεωρημένες από τους Συλλόγους που ανήκουν οργανικά, που όμως  στις περιπτώσεις αυτές είναι παντελώς παράνομη η θεώρησή τους.

            Χαρακτηριστικά διαπιστώθηκαν περιπτώσεις που εγένετο θεώρηση παιδικών βιβλιαρίων των οποίων οι κάτοχοι έχουν υπερβεί κατά πολύ, τα ηλικιακά όρια που αναφέρθηκαν παραπάνω, ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις οι κάτοχοι παιδικών βιβλιαρίων είναι Δημόσιοι υπάλληλοι ή και αξιωματικοί του στρατού.

4.         Ως αντιλαμβάνεσθε η κατάσταση αυτή είναι απαράδεκτη, γιατί πέραν των ευθυνών που έχουν τόσο αυτοί που θεωρούν τα βιβλιάρια αυτά, αλλά και εκείνοι που τα κατέχουν και τα χρησιμοποιούν παρανόμως στα Μέσα Μεταφοράς, παρουσιάζονται ορισμένοι Σύλλογοι Πολυτέκνων να παραβαίνουν κατάφορα βασικές νομικές διατάξεις ή στην  επιεικέστερη των περιπτώσεων να τις αγνοούν.

            Όμως, σε κάθε περίπτωση, το φαινόμενο αυτό πρέπει να εκλείψει παντελώς γιατί πέραν των ευθυνών που συνεπάγεται, εκθέτει ανεπανόρθωτα την ΑΣΠΕ, τους πολυτεκνικούς Συλλόγους και την τάξη των πολυτέκνων γενικότερα.

 
 

 

Με συναδελφικούς χαιρετισμούς

 
        Ο Πρόεδρος                     Ο Γεν. Γραμματέας                   Ο Διευθυντής
 
 
 
Βασίλειος Θεοτοκάτος      Εμμανουήλ Χρυσόγελος        Χαράλαμπος Παύλος
 
 
  

Πρόσφατα άρθρα