ΑΝΩΤΑΤΗ  ΣΥΝΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ  ΠΟΛΥΤΕΚΝΩΝ  ΕΛΛΑΔΟΣ
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                               Αρ. Αρ. Πρωτ. 28                   Αθήνα, 6/2/2012 Αθήνα, 6/2/2012

Προς

όλες  τις  Πολυτεκνικές Οργανώσεις-

Μέλη της ΑΣΠΕ

 

                                            Εγκύκλιος αρ. 1 / 2012

 
ΘΕΜΑ: Θεωρήσεις πολυτεκνικών βιβλιαρίων – ταυτοτήτων – πολυτέκνων οικογενειών που λαμβάνουν  επίδομα από τον ΟΓΑ
 
            Αγαπητοί Συνάδελφοι, επανερχόμενοι στο εν θέματι αντικείμενο, σας επισημαίνουμε τα παρακάτω:
 

1 α.     Η ΑΣΠΕ γίνεται τελευταία αποδέκτης πολλών καταγγελιών, από πολύτεκνες οικογένειες, ότι οι Σύλλογοι Πολυτέκνων στους οποίους είναι εγγεγραμμένες, απαιτούν και εισπράττουν συνδρομές και σε ορισμένες περιπτώσεις μάλιστα υπέρογκες, για τη θεώρηση των πολυτεκνικών βιβλιαρίων – ταυτοτήτων,  τη στιγμή που οι οικογένειες αυτές λαμβάνουν πολυτεκνικό επίδομα και γίνεται παρακράτηση της συνδρομής τους από τον ΟΓΑ και ως εκ τούτου οι Σύλλογοι υποχρεούνται σ΄ αυτές τις περιπτώσεις να προβαίνουν σε δωρεάν θεώρηση.

  β.       Επί του προκειμένου το άρθρο 16 του Ν. 3454/2006 (ΦΕΚ 75/Α/7-4-2006) είναι σαφές, δεν αφήνει κανένα περιθώριο παρερμηνειών και ορίζει:

 

Άρθρο 16

«Ο Ο.Γ.Α. παρακρατεί ποσό από το επίδομα που καταβάλλεται στις πολύτεκνες μητέρες και πατέρες, το οποίο αφορά τη συνδρομή τους προς το Σωματείο πολυτέκνων στο οποίο είναι εγγεγραμμένοι, και το αποδίδει ανά δίμηνο στην Ανώτατη Συνομοσπονδία Πολυτέκνων Ελλάδος (Α.Σ.Π.Ε.). Εκ του ποσού αυτού, η Α.Σ.Π.Ε. παρακρατεί ποσοστό είκοσι πέντε τοις εκατό (25%), που αφορά τη συνδρομή των οργανώσεων − μελών της προς αυτή, και αποδίδει το υπόλοιπο σε αυτές. Το ποσό της παρακρατούμενης συνδρομής ανέρχεται σε ένα ευρώ και πενήντα λεπτά μηνιαίως για κάθε μέλος 794 ΕΦΗΜΕΡΙΣ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΩΣ (ΤΕΥΧΟΣ ΠΡΩΤΟ) − οικογένεια και μπορεί να αναπροσαρμόζεται κάθε τρία χρόνια, με απόφαση του Υπουργού Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης. Με κοινή απόφαση των Υπουργών

Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας και Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης καθορίζονται οι όροι, οι προϋποθέσεις, η διαδικασία και κάθε άλλη λεπτομέρεια

για την απόδοση του ως άνω ποσού στην Α.Σ.Π.Ε. και τις οργανώσεις − μέλη της. Απαγορεύεται ρητώς η εκ μέρους της Α.Σ.Π.Ε. και των Σωματείων επιβολή και είσπραξη από τα μέλη τους − οικογένειες πολυτέκνων, τα οποία υπόκεινται στην ως άνω παρακράτηση, οποιασδήποτε συνδρομής ή εισφοράς, τακτικής ή εκτάκτου, για οποιαδήποτε αιτία, υφιστάμενη ή μελλοντική (ενδεικτικά λόγω χορήγησης της πολυτεκνικής ιδιότητας, έκδοσης πιστοποιητικών, διάθεσης αγαθών, έκδοσης περιοδικού, εφημερίδας, διοργάνωσης εκδηλώσεων πάσης φύσεως).

Η παρούσα διάταξη ισχύει από την 1η Ιανουαρίου 2007».

 

 

  γ.       Ορισμένοι Σύλλογοι προβάλλουν τον ισχυρισμό ότι η είσπραξη των συνδρομών από τις πολύτεκνες οικογένειες – μέλη τους που λαμβάνουν επίδομα, γίνεται με κάποια δήθεν διάταξη του καταστατικού του Συλλόγου τους ή με απόφαση δήθεν του Διοικητικού Συμβουλίου.

            Ως αντιλαμβάνεσθε οι ισχυρισμοί αυτοί είναι παντελώς ανίσχυροι, γιατί καμία διάταξη καταστατικού ή απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου δεν μπορούν να υποκαταστήσουν  την οιανδήποτε νομική διάταξη.

 

2.         Σας επισημαίνουμε, τις επί του προκειμένου, βαρύτατες ευθύνες που αναλαμβάνουν τα Διοικητικά Συμβούλια (συλλογικά και προσωπικά) των Συλλόγων εκείνων που καταστρατηγούν την αναφερομένη παραπάνω διάταξη, η παραβίαση μάλιστα της οποίας, από κάποιο Σύλλογο Πολυτέκνων, ύστερα από καταγγελίες προκάλεσε την επέμβαση του ΣΔΟΕ και η όλη υπόθεση ερευνάται.

 

3.         Η ΑΣΠΕ ευελπιστεί, πως είναι η τελευταία φορά που επανέρχεται για το θέμα αυτό, που εμφανίζει τους Συλλόγους παρανομούντες και δίδει λαβή για δυσμενή σχόλια σε βάρος του πολυτεκνικού κόσμου.

 
 

 

Με συναδελφικούς χαιρετισμούς

 

        Ο Πρόεδρος                     Ο Γεν. Γραμματέας                   Ο Διευθυντής

 

 

 

Βασίλειος Θεοτοκάτος      Εμμανουήλ Χρυσόγελος        Χαράλαμπος Παύλος

 

Πρόσφατα άρθρα