Απάντηση Υπ.Παιδείας... ΕΔΩ(δυστυχώς τίποτα...)

----

ΑΝΩΤΑΤΗ  ΣΥΝΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ  ΠΟΛΥΤΕΚΝΩΝ  ΕΛΛΑΔΟΣ

    Αρ. Πρωτ. 166                                            Αθήνα, 17/7/2012
Αξιότιμο                                                                          
Κύριο Θεόδωρο Παπαθεοδώρου   
Υφυπουργό
Παιδείας και Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού
Α. Παπανδρέου 37, Τ.Κ. 151 80 Μαρούσι
Ενταύθα
 
             Αξιότιμε Κύριε Υφυπουργέ,
           

            η Α.Σ.Π.Ε. θεωρεί ότι η ανάληψη του  Υπουργείου Παιδείας – Θρησκευμάτων - Πολιτισμού και Αθλητισμού, εκ μέρους σας θα σημάνει και μια νέα εποχή για την αντιμετώπιση του δημογραφικού προβλήματος σύμφωνα πάντοτε με τις ομόφωνες αποφάσεις της διακομματικής Επιτροπής της Βουλής και των επιταγών του ισχύοντος Συντάγματος  που θα έχει σαν άμεσο αποτέλεσμα την αλλαγή τακτικής απέναντι σε μια τάξη που αντιστέκεται στον κατήφορο της υπογεννητικότητας, η οποία ως γνωστό μαστίζει τη χώρα μας και είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα με μακροχρόνιες επιπτώσεις που χρήζει άμεσου και αποτελεσματικού σχεδιασμού.

           Οι πολύτεκνοι, όπως καλά γνωρίζετε, την τελευταία διετία υπέστησαν  τα πάνδεινα από την προηγούμενη ηγεσία του ΥΠΔΒΜΘ και με επικεφαλής τη διώκτη των πολυτέκνων κ. Διαμαντοπούλου, που διέλυσε κάθε ίχνος κοινωνικής ευαισθησίας και συνταγματικής προστασίας,  καταργώντας  αναίτια πλήθος νόμων και αποφάσεων που συνέβαλαν στην αντιμετώπιση του δημογραφικού προβλήματος,  ακόμη και μέτρα που είχαν αποδώσει και δεν είχαν κανένα οικονομικό κόστος. Ευχόμενοι επιτυχία στο δύσκολο έργο σας και γνωρίζοντας την ευαισθησία σας για τους πολυτέκνους και το δημογραφικό πρόβλημα, θέτουμε υπ΄ όψη σας  ορισμένα από τα θέματα, που ταλαιπωρούν τους πολυτέκνους γονείς και τα τέκνα τους και τα οποία χρήζουν αμέσου λύσεως, γιατί σε μια εποχή δεινής κρίσεως οι πολύτεκνοι δοκιμάζονται εξ αιτίας απαραδέκτων ρυθμίσεων του Υπουργείου, οι οποίες ουδένα  σκοπό εξυπηρετούν, απλώς και μόνον καταδεικνύουν την αντιπολυτεκνική διάθεση της προηγούμενης ηγεσίας.

 

 

-Α-

ΘΕΜΑΤΑ ΠΟΛΥΤΕΚΝΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ

 

1.      ΔΙΟΡΙΣΜΟΙ ΠΟΛΥΤΕΚΝΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ

 
            Κύριε Υφυπουργέ.
 

1.         Είναι γνωστό ότι η εφαρμογή των ν. 3027/2002 και 3255/2004, καθώς και τα μέτρα στήριξης για τους τρίτεκνους με το ν.3454/2006 όπως αποδείχθηκε στην πράξη, ήταν μέτρα προς τη σωστή κατεύθυνση για την άμβλυνση του Δημογραφικού Προβλήματος της χώρας. Οι νόμοι αυτοί όχι μόνο κτυπούσαν την ανεργία, αλλά αποτελούσαν και ισχυρό δημογραφικό κίνητρο για την απόκτηση 4ου τέκνου και μάλιστα χωρίς κανένα ουσιαστικό κόστος για το δημόσιο.

            Δυστυχώς η κ. Διαμαντοπούλου, κατάργησε αυτές τις διατάξεις και εμφανίζει εκτός των άλλων και την Ελληνική Πολιτεία ως εντελώς αναξιόπιστη, αφού όσοι πίστεψαν στον ισχύοντα νόμο και απέκτησαν 4ο τέκνο, είδαν το δικαίωμά τους να καταργείται, όταν μάλιστα το είχαν θεμελιώσει. Επί του προκειμένου:

 

α.        Στις 4/2/2010 η προηγούμενη ηγεσία του Υπουργείου δήλωνε στη Βουλή:

[…] θα δούμε και τους πολύτεκνους εκπαιδευτικούς, θα ακούσουμε τις απόψεις τους, γιατί πρόθεσή μας δεν είναι να μην σεβαστούμε και τα δικά τους δικαιώματα, που άπτονται όχι μόνο των αναγκών της εκπαίδευσης αλλά άπτονται των αναγκών του κράτους και της πολιτείας να στηρίξει την πολύτεκνη οικογένεια, η οποία είναι ένα από τα σημαντικότερα –όχι το μόνο- βάθρα στα οποία πρέπει να στηριχθούν για να λύσουμε το δημογραφικό μας πρόβλημα…, κανένας αιφνιδιασμός δεν πρόκειται να γίνει..., έχουμε κάθε λόγο και εμείς στο Υπουργείο Παιδείας αλλά και συνολικά η Κυβέρνηση να στηρίξουμε την οικογένεια και να στηρίξουμε το δημογραφικό πρόβλημα της χώρας […].

 

β.         Στις 22/7/2010 ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου κ. Β. Κουλαϊδής διαβεβαίωνε την ΑΣΠΕ, στη συνάντηση που είχαμε:

«δεν πρέπει να ανησυχούν οι πολύτεκνοι, καθότι ο Πίνακας των πολυτέκνων εκπαιδευτικών θα εξαντληθεί φέτος και του χρόνου, αφού θα απορροφηθούν οι μισοί φέτος και οι υπόλοιποι του χρόνου».

2.         Αποτέλεσμα Κύριε Υπουργέ, καμία συνάντηση, καμία διαβούλευση και το χειρότερο από τους 650 συναδέλφους που είχαν κάνει τότε αίτηση, διορίστηκαν 108 το 2010 και πέρυσι μόλις 31 πολύτεκνοι! Αλλά και αυτοί οι ελάχιστοι που διορίστηκαν, διορίστηκαν μακριά από τα σπίτια τους σε διάφορες περιοχές της χώρας… και έτσι είχαμε περιπτώσεις όπου η σύζυγος διορίστηκε στην Ξάνθη και ο σύζυγος στη Σπάρτη, τα δε παιδιά της πολύτεκνης  οικογένειας να αναγκάζονται να μένουν… στην Αθήνα με τη Γιαγιά!

 

            Γνωρίζοντας τις ευαισθησίες σας κ. Υφυπουργέ,

 

            παρακαλούμε για την παρέμβασή σας, ώστε να επανέλθουν σε ισχύ, οι διατάξεις της παρ.3 του άρθρου 6 του ν.3255/2004, για το διορισμό των πολυτέκνων εκπαιδευτικών, καθότι είναι ο μοναδικός νόμος των μεταπολεμικών χρόνων που απέδωσε και είχε άμεσα αποτελέσματα στο δημογραφικό ΚΑΙ ΧΩΡΙΣ ΚΑΝΕΝΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΚΟΣΤΟΣ. Μέχρι όμως να υλοποιηθεί η ανωτέρω νομοθετική ρύθμιση, θα πρέπει άμεσα – φέτος να δρομολογηθεί η απορρόφηση  όλων των νέων πολύτεκνων εκπαιδευτικών, που πίστεψαν στις όποιες εξαγγελίες της Πολιτείας και έλαβαν αποφάσεις ζωής με βάση τους ισχύοντες νόμους.

Υπενθυμίζουμε επίσης το Δελτίο Τύπου της ΑΣΠΕ της 28/4/2010 που είχε εκδοθεί, με αφορμή το, υπό συζήτηση πολυνομοσχέδιο για την Παιδεία και το μη διορισμό των πολύτεκνων εκπαιδευτικών. Η πρόταση που διατυπώναμε στην τότε Υπουργό Παιδείας, κ. Διαμαντοπούλου, έλεγε:

«Η τυχόν επίκληση της οικονομικής κρίσης δεν μπορεί να αποτελέσει  άλλοθι για το μη διορισμό των πολυτέκνων εκπαιδευτικών, όταν το Υπουργείο Παιδείας, εάν το θέλει, μπορεί να εξοικονομήσει αμέσως τριάντα εκατομμύρια (30.000.000) ευρώ, εκδίδοντας την Υπουργική απόφαση, που προβλέπεται από την παρ. 7 του άρθρου 2 του Ν. 1566/1985 (που ψηφίσθηκε επί Κυβερνήσεως ΠΑΣΟΚ) περί επιστροφής των διδακτικών βιβλίων από τους μαθητές στο τέλος της Σχολικής χρονιάς και της χρησιμοποιήσεώς τους από τους μαθητές της επομένης χρονιάς, όπως γίνεται στη Γερμανία, όπου οι μαθητές χρησιμοποιούν τα ίδια βιβλία  για έξι σχολικά χρόνια, ενώ όποιος δεν τα επιστρέφει τα πληρώνει.

Με αυτό τον τρόπο θα εξοικονομούσε για πέντε συνεχή χρόνια από 30.000.000 ευρώ, οπότε θα μπορούσε να διορίζει τους πολυτέκνους και άλλους τουλάχιστον 800 εκπαιδευτικούς. Αυτή θα ήταν η πραγματική μεταρρύθμιση...»

 

2.      ΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ  ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΩΝ – ΩΡΟΜΙΣΘΙΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ

 
            Κύριε Υφυπουργέ,
           

          στις προσλήψεις αναπληρωτών - ωρομισθίων εκπαιδευτικών, βάσει της ισχύουσας νομοθεσίας (και μέχρι τη διενέργεια του 1ου διαγωνισμού του ΑΣΕΠ), οι πολύτεκνοι εκπαιδευτικοί προτάσσονται των οικείων πινάκων… Το πρόβλημα είναι όμως, ότι οι νέοι πολύτεκνοι από το έτος 2009 στερούνται προϋπηρεσίας και έτσι δεν προσλαμβάνονται. Γι’ αυτό το λόγο, θα πρέπει να διορθωθεί η αδικία αυτή και να προτάσσονται ανεξαρτήτως υπάρξεως προϋπηρεσίας ή όχι (σε αυτό έχει συνηγορήσει και η ΟΛΜΕ με έγγραφό της προς το Υπουργείο - 30/9/2010) Να σημειωθεί ότι μέχρι το 2009, οι πολύτεκνοι προτάσσονταν και στους οικείους Πίνακες Αναπληρωτών ανεξαρτήτως υπάρξεως προϋπηρεσίας ή όχι και αμέσως προσλαμβανόντουσαν ως Αναπληρωτές, αν δεν προλάβαιναν τις ημερομηνίες διορισμών.

            Ως γνωστό στον υπόλοιπο Δημόσιο τομέα, βάσει των Νόμων 2527/97 και 3260/2004, ένα ποσοστό 20% των προκηρυσσομένων θέσεων καλύπτεται από πολύτεκνους.

            Στους εκπαιδευτικούς δεν εφαρμόζονταν οι νόμοι αυτοί, καθότι υπήρχαν οι ειδικότεροι νόμοι 3027/2002 και 3255/2004, μετά όμως την κατάργησή τους θα πρέπει και το Υπουργείο Παιδείας ή να εφαρμόσει αυτές τις διατάξεις ή να επαναφέρει τις καταργηθείσες διατάξεις.

 

3.      ΜΕΤΑΘΕΣΕΙΣ – ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΛΟΙΠΑ ΕΡΓΑΣΙΑΚΑ ΘΕΜΑΤΑ ΠΟΛΥΤΕΚΝΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ

 
            Κύριε Υφυπουργέ.
 

            α) Στο Π.Δ. 50/1996, όπως αυτό συμπληρώθηκε από το Π.Δ. 100/1997, περιλαμβανόταν η βάση των δικαιωμάτων των πολύτεκνων εκπαιδευτικών σχετικά με μεταθέσεις, υπεραριθμίες, τοποθετήσεις κ.λπ.

           Το συγκεκριμένο Π.Δ. αποτελούσε προέκταση και εν μέρει προσαρμογή του Ν. 1910/1944 στην εκπαίδευση και όπως χαρακτηριστικά είχαμε αναφέρει στην κ. Διαμαντοπούλου:

«… τυχόν κατάργηση των προβλεπόμενων ρυθμίσεων ή τροποποίησή τους προς το χειρότερο, με αποκλεισμό των πολύτεκνων από συγκεκριμένα απορρέοντα δικαιώματα, αυτομάτως αναιρεί σημαντικές αρχές του κοινωνικού Κράτους, τοποθετεί τους πολυτέκνους εκτός ευαίσθητων κοινωνικών ομάδων αμφισβητώντας ευθέως πάγιες και βαθιά ριζωμένες θέσεις της ελληνικής κοινωνίας αλλά και του ίδιου του ΠΑ.ΣΟ.Κ. σχετικά με την πολύτεκνη οικογένεια. Αδυνατούμε και να φανταστούμε ακόμα ότι θα υπάρξει προώθηση έστω και κάποιων μέτρων που θα αντιμετωπίζουν δίχως ευαισθησία τον πολύτεκνο εκπαιδευτικό και ξέχωρα της ιδιότητάς του ως μητέρα ή πατέρα πολλών παιδιών…».

            Δυστυχώς και εδώ η κ. Υπουργός τις μόνες αλλαγές που έκανε στο ανωτέρω Π.Δ ήταν … ν’ αναφερθεί απλώς στους πολυτέκνους! Για αυτό ζητάμε να επανέλθει σε ισχύ, η καταργηθείσα παράγραφος 2 του άρθρου 13 του Π.Δ. 50/1996. Το πρόβλημα είναι η υπογεννητικότητα που μαστίζει τα Σχολεία μας, οι πολύτεκνοι εκπαιδευτικοί είναι αυτοί που με τα παιδιά τους δημιουργούν νέες οργανικές θέσεις στα Σχολεία και με ήθος και αυταπάρνηση δίδουν πρότυπα ζωής στη νεολαία μας.

 

            β) Οι μεταθέσεις των Ειδικών κατηγοριών των νεοδιοριζομένων, θα πρέπει να πραγματοποιούνται υποχρεωτικά στον ένα χρόνο - ανεξάρτητα υπάρξεως ή όχι οργανικών κενών όπως εφαρμοζόταν η σχετική νομοθεσία μέχρι το 2009.

 

4.      ΕΙΔΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΗΣ ΚΑΤΑΡΤΙΣΗΣ ΑΔΙΟΡΙΣΤΩΝ – ΠΟΛΥΤΕΚΝΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ

 

            Κύριε Υφυπουργέ,

 

            παρακαλούμε όπως δημιουργηθούν  στις μεγάλες πόλεις, Ειδικά Προγράμματα Παιδαγωγικής Κατάρτισης στο Ε.Π.ΠΑΙ.Κ – Α.Σ.ΠΑΙ.Τ.Ε, για τους αδιόριστους Πολύτεκνους εκπαιδευτικούς που θα εισάγονται κατά προτεραιότητα σ’ αυτά ή τουλάχιστον ένα ποσοστό τουλάχιστον 20% των εισαγομένων σπουδαστών να δίνεται στους πολύτεκνους και τέκνα αυτών.

 

-Β-

ΕΓΓΡΑΦΗ ΠΟΛΥΤΕΚΝΩΝ ΦΟΙΤΗΤΩΝ στα ΑΕΙ – ΤΕΙ

 

            Ενώ οι προθεσμίες συμπλήρωσης του Μηχανογραφικού τέλειωσαν, οι πολύτεκνοι γονείς είναι σε μεγάλη αναστάτωση και αναβρασμό και πάλι φέτος..

 

             Κύριε Υφυπουργέ.

1.         Εδώ και δύο μήνες, μόλις ανακοινώθηκε ο πίνακας των θέσεων Ειδικών Κατηγοριών 2012-2013, η ΑΣΠΕ  διαμαρτυρήθηκε στο Υπουργείο Παιδείας με την 128/11-5-2012 επιστολή της, για την δραματική  μείωση των θέσεων που δίνονται στους πολύτεκνους φοιτητές των κεντρικών ΑΕΙ – ΤΕΙ των μεγάλων πόλεων, αλλά δυστυχώς μέχρι σήμερα ουδεμία απάντηση λάβαμε και καμία διόρθωση του αριθμού των θέσεων έγινε, τη στιγμή που ο αριθμός των υποψηφίων πολυτέκνων φοιτητών είναι πολύ μεγαλύτερος φέτος.

 Συγκεκριμένα:

          Η Σχολή Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών  του ΕΜΠ,  πέρυσι είχε 29 θέσεις πολυτέκνων, φέτος 19.

-           Η Σχολή Εκπαίδευσης και Αγωγής στην Προσχολική Ηλικία του ΕΚΠΑ, πέρυσι είχε 20 θέσεις, φέτος 11.

-           Το Παιδαγωγικό Δημοτικής Εκπαίδευσης του ΕΚΠΑ, πέρυσι είχε 30 θέσεις, φέτος 22.

-           Η Ιατρική του ΕΚΠΑ πέρυσι είχε 19 θέσεις, φέτος 15.

-           Η Σχολή Δασολογίας του ΑΠΘ,  πέρυσι είχε 15 θέσεις πολυτέκνων, φέτος 7,

ενώ αντίστοιχη μείωση παρατηρείται και σε άλλες Σχολές.

           

             Κύριε Υφυπουργέ,

            παρακαλούμε για την άμεση παρέμβασή σας, ώστε ο αριθμός των θέσεων πολυτέκνων στα ΑΕΙ –ΤΕΙ των μεγάλων πόλεων (όπου βρίσκεται η κατοικία των πολύτεκνων) να επανέλθει στον περυσινό τουλάχιστον αριθμό θέσεων ή να δοθεί σ` αυτούς  κατ` εξαίρεση, το δικαίωμα της μετεγγραφής κοντά στην κατοικία των γονέων των, καθότι αδυνατούν οικονομικά οι πολύτεκνοι να έχουν  2 και 3 σπίτια στην Επαρχία και να καταστρατηγείται στην πράξη η Συνταγματική προστασία αυτών.

           Η ΑΣΠΕ εξ αρχής ζητούσε το αυτονόητο, να ισχύει δηλαδή ότι ίσχυε μέχρι τον περασμένο και αλήστου μνήμης Μάιο του 2011. Δηλαδή να εγγράφονται-μεταγράφονται σε αντίστοιχη Σχολή του τόπου κατοικίας τους, όσοι πολύτεκνοι είχαν προηγουμένως επιτύχει στις Πανελλήνιες εξετάσεις. Και εκείνο που θα πρέπει να προστεθεί είναι να καλύπτονται οι λόγω μεταγραφής κενές θέσεις από τους επόμενους κατά σειρά επιτυχίας, η δε διαδικασία να ολοκληρώνεται πριν την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων.

             Με τον τρόπο αυτό αφενός οι πολύτεκνοι θα εισάγονται με τα ίδια κριτήρια με τους λοιπούς υποψηφίους αφού προηγουμένως θα έχουν επιτύχει στις Πανελλήνιες εξετάσεις και αφετέρου οι Επαρχιακές Σχολές δεν θα υπολειτουργούν αφού οι όποιες κενές λόγω των μεταγραφών θέσεις θα καλύπτονται άμεσα από τους επιλαχόντες. 

            Σημειωτέον ότι ο προϊσχύσας νόμος για τις μετεγγραφές λειτούργησε επί 32 συνεχόμενα χρόνια χωρίς να δημιουργήσει κανένα απολύτως πρόβλημα στην εύρυθμη λειτουργία των Σχολών. Όμως δυστυχώς η Συνταγματική προστασία των πολυτέκνων (παρ. 2 του άρθρου 21 του Συντάγματος) ευτελίζεται σε αντίθεση με άλλες κοινωνικές ομάδες για ανεξήγητους λόγους. Το εξοργιστικό είναι ότι αυτή η μείωση των θέσεων των πολυτέκνων στις Σχολές των μεγάλων πόλεων, σερβιρίστηκε  από το Υπουργείο ως αύξηση(!), ενώ η αλήθεια είναι ότι η όποια αύξηση δίνεται σε Σχολές της Επαρχίας.., με αποτέλεσμα να καταστρατηγείται το πνεύμα της Συνταγματικής προστασίας για τους πολύτεκνους.

              Σας επισυνάπτουμε στοιχεία αριθμού μεταγραφόμενων φοιτητών από διάφορα ΑΕΙ της χώρας, όπως μας τα απέστειλαν οι Σχολές αυτές πέρυσι. Από τα στοιχεία αυτά αποδεικνύεται ότι ο αριθμός των  πολυτέκνων φοιτητών μόλις και πλησίαζε στο 30% περίπου του συνολικού αριθμού των μεταγραφόμενων φοιτητών, ενός νόμου που στην αρχή ήταν αποκλειστικά και μόνο για πολύτεκνους...

             Κύριε Υφυπουργέ.

2.         Αδυνατούμε να κατανοήσουμε το λόγο για τον οποίο, ακόμη ταλαιπωρούνται τα παιδιά των πολυτέκνων,  που προσέφυγαν πέρυσι δικαστικώς  κατά του Υπουργείου Παιδείας, τα οποία ως γνωστό έχουν διαγραφεί από τις Σχολές, έχασαν μια ολόκληρη χρονιά, κατασυκοφαντήθηκαν και ακόμη δεν έχει ρυθμιστεί η απαράδεκτη αυτή εκκρεμότητα … ως πότε;

            Παρακαλούμε για την άμεση παρέμβασή σας για να  εφαρμοσθούν επιτέλους οι  δικαστικές αποφάσεις που έχουν βγει, σε όλα τα παιδιά, έτσι ώστε να μη χάσουν και 2η χρονιά…

3.         Επίσης αδυνατούμε να κατανοήσουμε το λόγο, για τον οποίο οι πολύτεκνοι υποψήφιοι που συμπλήρωσαν Μηχανογραφικό το 2011 - αλλά αποφοίτησαν τα προηγούμενα έτη, δεν συμπεριλήφθησαν  στο επιπλέον ποσοστό του 3% των θέσεων εισακτέων των Τμημάτων και Σχολών της Τριτοβάθμιας εκπαίδευσης - το οποίο να σημειωθεί είναι πολύ μικρό.. και πρέπει να διορθωθεί στο 5% .

4.         Τέλος αδυνατούμε να κατανοήσουμε το λόγο για τον οποίο οι πολύτεκνοι υποψήφιοι που συμπλήρωσαν Μηχανογραφικό το 2011, από ΕΠΑΛ (ομάδα Α) δεν συμπεριλαμβάνονται στο επιπλέον ποσοστό του 3% των θέσεων εισακτέων των Τμημάτων και Σχολών της Τριτοβάθμιας εκπαίδευσης;  

 

               Παρακαλούμε για την άμεση παρέμβασή σας προκειμένου να αρθούν οι επισημανθείσες παραπάνω αδικίες σε βάρος των πολυτέκνων φοιτητών.

 

-Γ-

ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΥΠΟΤΡΟΦΙΩΝ ΙΚΥ

 

            Κύριε Υφυπουργέ,

           

         έκπληκτοι πληροφορηθήκαμε πέρυσι, ότι άλλαξε ο Κανονισμός χορήγησης υποτροφιών ΙΚΥ (που ίσχυε από το 2008) και έγινε νέος (84386/β7/1-8-2011), χωρίς όμως να προηγηθεί καμία διαβούλευση ή ενημέρωση της ΑΣΠΕ. Ως γνωστό στον Κανονισμό χορήγησης υποτροφιών 2008, υπήρχε διάταξη που στους επιτυχόντες εκ των υποψηφίων στα μεταπτυχιακά προγράμματα υποτροφιών εσωτερικού και εξωτερικού, που ήταν τέκνα πολυτέκνων οικογενειών, χορηγούνταν υποτροφίες καθ’ υπέρβαση και εκτός σειράς των προκηρυσσομένων θέσεων υποτροφιών.

 

            Τώρα στο νέο Κανονισμό καταργήθηκε η ανωτέρω διάταξη και το μόνο που προβλέπεται είναι ότι: όσοι επιλεγούν και έχουν ατομικό ή και οικογενειακό εισόδημα έως δεκαπέντε χιλιάδες ευρώ (15.000,00€) καθώς και σε τέκνα πολυτέκνων οικογενειών θα χορηγείται το ποσό των διακοσίων ευρώ (200,00€), πλέον των τροφείων εκάστου προγράμματος!

            Δεδομένου πως η θέσπιση εισοδηματικών κριτηρίων για τους πολυτέκνους έχει κριθεί αντισυνταγματική με αποφάσεις της Ολομέλειας του Σ.τ.Ε.

            Η ΑΣΠΕ  ζητά ή να επανέλθει η παλαιότερη απόφαση με την πρόταξη των πολυτέκνων, ή τουλάχιστον να συμπληρωθεί η τελευταία  απόφαση του ΙΚΥ και να τους πριμοδοτεί με επιπλέον μόρια κατά την αξιολόγησή τους ή να τους δίνει, ένα ξεχωριστό ποσοστό π.χ. 20% των θέσεων, από τις χορηγούμενες υποτροφίες στους πολύτεκνους και τέκνα αυτών.

 

            Αξιότιμε Κύριε Υφυπουργέ,

 

            εν κατακλείδι η προηγούμενη ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας επέτυχε να καταργήσει σε δυο χρόνια όλους τους ευεργετικούς  νόμους και αποφάσεις για τους πολύτεκνους που η Ν.Δ. αλλά και το ίδιο το ΠΑΣΟΚ είχαν τα προηγούμενα χρόνια αποφασίσει και ψηφίσει, χωρίς μάλιστα καμιά πειστική και ουσιαστική αιτιολογία.

 

           Με την πεποίθηση ότι παρά τη δύσκολη οικονομική συγκυρία που βιώνουμε, η Κυβέρνηση είναι έτοιμη να λάβει σημαντικές αποφάσεις για το παρόν και το μέλλον της χώρας και την τύχη των παιδιών, προσβλέπουμε στην άμεση  θετική ανταπόκρισή σας στα δίκαια αιτήματα των πολύτεκνων οικογενειών που στηρίζουν με τις προσωπικές τους θυσίες την Ελληνική οικονομία και την Ελληνική κοινωνία γενικότερα.

 

           Σας επισημαίνουμε πως πολλά από τ’ αναφερθέντα δικαιώματα των πολυτέκνων αποτελούσαν δημογραφικά κίνητρα, δεν είχαν κανένα απολύτως οικονομικό κόστος και καταργήθηκαν  για να πληγούν με τον τρόπο αυτό οι πολύτεκνες οικογένειες.

Πρόθυμοι να αναπτύξουμε και από κοντά στο Γραφείο σας, όταν μας καλέσετε τα  ανωτέρω θέματά  μας.

 

 
             Κοινοποίηση:
             Τμήμα Διορισμών Α/βάθμιας και Β/βάθμιας Εκπαίδευσης
 
 

Με ιδιαίτερη εκτίμηση,

Για την ΑΣΠΕ

 

       Ο Πρόεδρος                                                             Ο Γεν. Γραμματέας

 

 

 

Βασίλειος Θεοτοκάτος                                            Εμμανουήλ Χρυσόγελος

Παλαιότερες σχετικές αναρτήσεις:

ΔΕΛΤΙΑ ΤΥΠΟΥ ΑΣΠΕ και ΠΕνΕΠ, για το σχέδιο νόμου του Υπουργείου Παιδείας...  με αντιπροτάσεις πως θα βρεθούν τα χρήματα..

 Ερωτήσεις Βουλευτών (και Απαντήσεις) που ζητούν το διορισμό των πολύτεκνων εκπ/κών κλπ θέματα...

Δείτε και:

  • Οι αδιόριστοι πολ. εκπ/κοί, ερωτούν: η Ν.Δ θα τηρήσει τις υποσχέσεις της;;; / Πρόσκληση
  • Προκήρυξη για ένταξη στους Πίνακες Αναπληρωτών - ωρομισθίων Εκπ/κών 2012-13.. 16-27/7/12 η προθεσμία
  • Ερώτηση του βουλευτή Φ.Κουβέλη προς την κ. Υπουργό Παιδείας για τους διορισμούς των πολ. εκπ/κών   
     
     
    ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΣ ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΙΚΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ
    ΦΩΤΗΣ ΚΟΥΒΕΛΗΣ

    ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ Β΄ ΑΘΗΝΑΣ

    ΕΡΩΤΗΣΗ

    Προς την κα. Υπουργό
                 Παιδείας, Δια  Βίου Μάθησης  και Θρησκευμάτων
     
              Θέμα: Πολύτεκνοι εκπαιδευτικοί.
     
    Όπως ανακοινώθηκε, θεσμοθετούνται  προσεχώς ριζικές αλλαγές στη διαδικασία πρόσληψης των εκπαιδευτικών, με την καθιέρωση νέου συστήματος προσλήψεων και διορισμών, μέσω ανοιχτών διαγωνισμών του Α.Σ.Ε.Π.
     
    Ωστόσο, στο πλαίσιο της στήριξης του θεσμού της οικογένειας και δη της πολύτεκνης, η Πολιτεία έχει θεσπίσει σειρά νομοθετικών ρυθμίσεων για το διορισμό στη δημόσια εκπαίδευση των πολύτεκνων εκπαιδευτικών οι οποίοι συνεισφέρουν, στο μέτρο του δυνατού, στην αντιμετώπιση  του σοβαρού δημογραφικού προβλήματος στη χώρα μας.
     
    Ερωτάται η αρμόδια Υπουργός:
     
    ·         Εάν προτίθεται να διατηρήσει τις διαδικασίες στήριξης του διορισμού στη δημόσια εκπαίδευση των πολυτέκνων εκπαιδευτικών.
     
    19-4-2010
    Ο ερωτών βουλευτής
     
     
       Φώτης Κουβέλης
     

    Πρόσφατα άρθρα