Δημοσιεύθηκε στοΕΘΝΟΣon line15/3/2009
 
Ισότητα φύλωνκαι στις πρόωρεs
 
Δικαστική απόφαση εξισώνει προς τα κάτω τα όρια ηλικίας για πατέρες μεανήλικο
 
Σοκ προκαλεί στην κυβέρνηση δικαστική απόφαση που δέχεται ότι για λόγουςισότητας μεταξύ των δύο φύλων, ο άνδρας μπορεί να συνταξιοδοτηθεί από το ΙΚΑνωρίτερα με μειωμένη σύνταξη, όπως ακριβώς ίσχυε για την ασφαλισμένη στο ίδρυμαμητέρα με ανήλικα παιδιά.
 
Η δικαστική απόφαση είναι η δεύτερη μέσα στον τελευταίο ενάμιση χρόνο απόανώτατο δικαστήριο, που δέχεται ότι πρέπει να εξισωθούν τα ηλικιακά όριασυνταξιοδότησης όχι προς τα πάνω, αλλά προς τα κάτω.
 
Η δικαστική κρίση για εξομοίωση προς τα κάτω προκαλεί τεράστιο πονοκέφαλοστην κυβέρνηση και στο σχεδιασμό της να αυξήσει τα ηλικιακά όρια για τιςσυντάξεις, χρησιμοποιώντας ως άλλοθι την αναμενόμενη σε λίγες ημέρες απόφαση τουΕυρωπαϊκού Δικαστηρίου.
 
Ελιγμός

Ηκυβέρνηση στη συγκεκριμένη διαδικασία ακολούθησε τακτική ελιγμού και εμπαιγμούόλων των εργαζομένων και ιδίως των γυναικών, χρησιμοποιώντας μία νομική άμυναπου ήταν βέβαιο ότι θα οδηγήσει σε καταδίκη της χώρας για τα διαφορετικάηλικιακά όρια συνταξιοδότησης.
 
Και τούτο διότι η ίδια ακριβώς άμυνα (ότι η ισότητα συνταξιοδότησης δενεφαρμόζεται σε τέτοια ταμεία που δεν είναι επαγγελματικά) χρησιμοποιήθηκε καιστο παρελθόν και απορρίφθηκε από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο.
 
Ομως το Συμβούλιο της Επικρατείας με δύο αποφάσεις του «αδειάζει» τηνκυβέρνηση και την αφήνει εκτεθειμένη στους σχεδιασμούς της για άνοδο των ορίωνσυνταξιοδότησης των γυναικών στις ηλικίες που ισχύουν για τουςάνδρες.
 
Το ανώτατο δικαστήριο δύο φορές, μία για το Ταμείο Νομικών και μία για τοΙΚΑ, δέχεται προσφυγές ανδρών που ζητούσαν να συνταξιοδοτηθούν νωρίτερα,κάνοντας χρήση των ευνοϊκών για τις γυναίκες ρυθμίσεων.
 
Εκρινε ότι η συνταγματική αρχή της ισότητας των φύλων επιβάλλει ναεπεκταθεί και υπέρ του άνδρα ασφαλισμένου το συνταξιοδοτικό προνόμιο που ισχύειγια τη γυναίκα, διαφορετικά θα υπάρχει δυσμενής μεταχείριση για τους άνδρες λόγωσυνταξιοδότησης σε μεγαλύτερη ηλικία, προκαλώντας έτσι δυσμενή διάκριση λόγωφύλου που είναι απαγορευμένη και αντίθετη στο Σύνταγμα. Στην περίπτωση του ΙΚΑ ονόμος 1902/90 (επαναλαμβάνοντας ρυθμίσεις του 1951) έδωσε δικαίωμα στηνασφαλισμένη μητέρα με παιδιά ανήλικα (ή ανίκανη για βιοποριστική εργασία) νασυνταξιοδοτείται στο 50ό έτος εφόσον έχει τουλάχιστον 5.500 μέρες εργασίας, μεμειωμένη σύνταξη (κατά 1/200 της πλήρους μηνιαίας σύνταξης για κάθε μήνα πουλείπει από το 55ο έτος της ηλικίας της, το ποσό της οποίας δεν μπορεί να είναιμικρότερο από το εκάστοτε κατώτατο όριο συντάξεων).
 
Υπάλληλος ζήτησε το 2001 να συνταξιοδοτηθεί με μειωμένη σύνταξηχρησιμοποιώντας την ευνοϊκή για τις γυναίκες ρύθμιση. Το ΙΚΑ απάντησε αρνητικάθεωρώντας ότι δεν παραβιάζεται η ισότητα των φύλων και εκείνος προσέφυγε στηδικαιοσύνη.
 
Το Διοικητικό Εφετείο έκρινε ότι θα μπορούσε να κάνει χρήση των ευνοϊκώνγια τις γυναίκες ρυθμίσεων, μόνο εάν είχε την αποκλειστική γενική μέριμνα τωνπαιδιών του (π.χ. λόγω θανάτου της συζύγου του ή λόγω διαζυγίου μεαυτήν).
 
Προνόμιο

Ομως το Α τμήμα ΣτΕ έκρινε (3100/08) ότι ο υπάλληλος μπορούσε νασυνταξιοδοτηθεί πρόωρα κάνοντας ευθέως χρήση το προνομίου που ισχύει για τημητέρα με ανήλικα παιδιά στο 50ό έτος με 5.500 μέρες εργασίας και χωρίς νααπαιτείται να έχει την αποκλειστική γενική μέριμνα των παιδιών. Θεώρησεαντισυνταγματικό τον αποκλεισμό του άνδρα από το ευνοϊκό για τις γυναίκεςκαθεστώς πρόωρης και μειωμένης συνταξιοδότησης, παραπέμποντας το ζήτημα στηνΟλομέλεια ΣτΕ για να επικυρωθεί η αντισυνταγματικότητα.
 
Η δικαστικη αποφαση

Γιατην επίτευξη της συνταγματικής αρχής της ισότητας δεν χρειάζεται να ανεβούν ταόρια συνταξιοδότησης των γυναικών, αλλά αντίθετα οι άνδρες μπορούν νασυνταξιοδοτούνται νωρίτερα, κάνοντας χρήση των ευνοϊκότερων ρυθμίσεων πουισχύουν για τις γυναίκες.
Αλέξανδρος Αυλωνίτης
 
 
Δημοσιεύθηκε στοΕΘΝΟΣon line15/3/2009

===========================================

Από εφημ. " Ελεύθερο Τύπο "... 

Απόφαση-βόμβα για θητεία-συντάξεις Δευτέρα, 16.03.09 


Νέα «βόμβα» στα θεμέλια των ασφαλιστικών ταμείων «βάζει» το Διοικητικό Εφετείο. Με απόφασή του, προσμετρά το διάστημα της στρατιωτικής θητείας στον υπολογισμό του τελικού ύψους της σύνταξης. Η Δικαιοσύνη, κατ’ αυτόν τον τρόπο, αλλάζει σελίδα και δέχεται ότι ο συγκεκριμένος χρόνος - ανεξάρτητα με βάση ποιο συνταξιοδοτικό καθεστώς έχει αναγνωριστεί και εξαγοραστεί - υπολογίζεται για τη χορήγηση μεγαλύτερης σύνταξης και όχι απλά για τη θεμελίωση του συνταξιοδοτικού δικαιώματος, όπως ίσχυε μέχρι σήμερα.

Την απόφαση που αλλάζει τα δεδομένα στον τρόπο υπολογισμού της σύνταξης έλαβε το Διοικητικό Εφετείο Τρίπολης που δικαίωσε τακτικό υπάλληλο (ηλεκτρονικό) της ΕΡΤ Α.Ε, ο οποίος επέλεξε για τη σύνταξή του το κοινό καθεστώς του ΙΚΑ. Εν όψει μάλιστα, της μεταρρύθμισης του ασφαλιστικού συστήματος και της συγχώνευσης των Ταμείων, η συγκεκριμένη απόφαση αναμένεται να αποτελέσει πρόκριμα και για άλλες. Σύμφωνα με πληροφορίες του ΕΤ, αυτή τη στιγμή εκκρεμεί ανάλογη υπόθεση που αφορά στον ΟΤΕ, ενώ έπονται κι άλλες.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει το σκεπτικό των δικαστών (Φώτης Κατσίγιαννης, πρόεδρος Εφετών Διοικητικών Δικαστηρίων, Ηλίας Κοντοζαμάνης, εισηγητής, και  Κυριακή Μεσαριτάκη, εφέτες Διοικητικών Δικαστηρίων), που έλαβαν την απόφαση, καθώς ανοίγει  το δρόμο και σε όσους κληθούν να επιλέξουν το συνταξιοδοτικό τους καθεστώς, μεταξύ του ΙΚΑ ή του Ταμείου στο οποίο ανήκουν.

Στην απόφασή τους, λοιπόν, κάνοντας τη «μεγάλη ανατροπή», δέχτηκαν, ότι: όσοι επιλέγουν, κατά την  έξοδό τους από την υπηρεσία, να συνταξιοδοτηθούν σύμφωνα με τις διατάξεις της νομοθεσίας που διέπει το ΙΚΑ,  μπορεί να μην αποκτούν την ιδιότητα του ασφαλισμένου του, όμως, η απονομή της σύνταξής τους ενεργείται σύμφωνα με τις διατάξεις της ασφαλιστικής νομοθεσίας του Ιδρύματος.

Στη συγκεκριμένη περίπτωση, ο υπάλληλος της ΕΡΤ, που επέλεξε να συνταξιοδοτηθεί πριν από τη συμπλήρωση του 58ου έτους της ηλικίας του,  προσμετρά μέχρι και 3 χρόνια από τη στρατιωτική του θητεία για την προσαύξηση της σύνταξής του, ανεξάρτητα αν αυτή έχει αναγνωρισθεί με βάση το ν.3163/1955.

Εννοείται ότι η απόφαση αυτή επεκτείνεται για το σύνολο των εργαζομένων της ΕΡΤ που αποχωρούν έχοντας συμπλη­ρώσει το 53ο έτος της ηλικίας και 9.000 ημερομίσθια. Οπως αναφέρεται χαρακτηριστικά στην απόφαση, «δικαιούνται, εφόσον έχουν πραγματοποιήσει περισσότερες από 9.000 ημέρες εργασίας, να προσμετρήσουν για την προσαύξηση του ποσού της σύνταξής τους τη στρατιωτική τους υπηρεσία μέχρι 3 χρόνια, καθόσον από καμιά διάταξη δεν προκύπτει ότι στον προστιθέμενο πλασματικό χρόνο συντάξιμης υπηρεσίας περιλαμβά­νεται και η στρατιωτική υπηρεσία, η οποία, άλλωστε, σύμφωνα με το συνταξιοδοτικό καθεστώς του ΙΚΑ, δεν μπορεί να ληφθεί υπόψη για τη θεμελίωση του συνταξιοδοτικού δικαιώματος των μη συμπληρωσάντων το 58ο έτος της ηλικίας τους  ασφαλισμένων».

Τονίζεται δε, ότι «και  ο σκοπός του ν.2747/1999 ήταν να δοθεί κίνητρο στους υπαλλήλους της ΕΡΤ Α.Ε. για πρόωρη αποχώρηση, χωρίς να περιλαμβάνεται στην προστιθέμενη πενταετία και η στρατιωτική θητεία, γεγονός το οποίο, συν τοις άλλοις, θα έθετε σε δυσμενέστερη θέση τους  άνδρες υπαλλήλους έναντι των γυναικών συναδέλφων τους».



ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΥΔΑΚΗ ΕΛΛΗ

Ελεύθερος Τύπος

Πρόσφατα άρθρα