Δήλωση του προεδρεύοντος της Συνόδου των Πρυτάνεων... ΕΔΩΕίναι προφανές ότι ο υπουργός χρησιμοποιούσε μέχρι σήμερα τους πρυτάνεις ως αντίθετους με την εφαρμογή του νόμου. Από την επισυναπτόμενη δήλωση προκύπτει το αντίθετο.

-

Σύμφωνα με σημερινές δημοσιογραφικές πληροφορίες του news.gr  και ΕΔΩ βίντεο  με σχόλιο

.. Ρύθμιση που θα φέρει ο υπουργός Παιδείας, Ανδρέας Λοβέρδος, στη Βουλή θα αλλάξει το καθεστώς των μετεγγραφών για τους πρωτοετείς φοιτητές.

"Το σημερινό σύστημα είναι παράλογο. Μπορεί να μένεις μαζί με τους γονείς σου στη Λάρισα, να περάσεις στην Ηγουμενίτσα και να θέλεις να πάρεις μετεγγραφή στην Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη ή την Κέρκυρα και να την πάρεις", δήλωσε ο υπουργός, μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ το πρωινό της Τρίτης.

Σύμφωνα με τις αλλαγές που εξήγγειλε ότι θα προωθήσει ο κ. Λοβέρδος, μετεγγραφή θα μπορεί να πάρει ο πρωτοετής φοιτητής μόνο σε πόλη όπου έχει σπίτι, δηλαδή ή στην πόλη όπου μένουν οι γονείς του ή σ' εκείνες που σπουδάζουν τα αδέρφια του. Σε περίπτωση που οι γονείς μένουν σε πόλη χωρίς ακαδημαϊκό ίδρυμα, διευκρίνισε ο υπουργός και άρα, αναζητάται μια κοντινή πόλη, το αίτημα μετεγγραφής θα πραγματοποιείται αλλά δε θα ισχύει για τα Ιδρύματα Αθήνας, Θεσσαλονίκης, Πειραιά.

-

Τo  esos.gr γράφει: Με το βαθμό πρόσβασης η κατανομή των Μετεγγραφών... 

 Οι δύο  υπουργικές αποφάσεις  για τις μετεγγραφές των φοιτητών που θα είναι έτοιμες σήμερα και αναμένεται να ανακοινωθούν την Παρασκευή ή τη Δευτέρα θα ορίζουν, μεταξύ άλλων τα εξής:

Α. Σε πόλεις όπως είναι η Αθήνα   και  λειτουργούν  ίδια τμήματα σε δύο ή παραπάνω τμήματα , θα γίνει κατανομή των μετεγγραφόμενων φοιτητών στα τμήμα , με βάση τον Βαθμό Πρόσβασή στους στα ΑΕΙ. Κι αυτό διότι  εκφράζονται φόβοι ότι για τα οικονομικά τμήματα οι περισσότεροι φοιτητές θα κάνουν αιτήσεις  μετεγγραφής για το Οικονομικό Πανεπιστήμιο κ.α, με αποτέλεσμα να προκληθεί συνωστισμός σε συγκεκριμένες σχολές.

Β.Εάν υπάρχουν αδέλφια που σπουδάζουν  η μετεγγραφή του πρωτοετούς φοιτητή θα γίνεται προς την πόλη που σπουδάζει ο αδελφός του κι όχι στον τόπο κατοικίας των γονιών του.
Γ. Οι μετεγγραφές θα γίνονται μόνο στα αντίστοιχα τμήμα , όπως ορίζονται από τις νέες υπουργικές αποφάσεις.
Δ. Για να μπορεί να πάρει κάποιος μετεγγραφή θα πρέπει ή  να  λειτουργεί αντίστοιχο τμήμα  κοντά στο τόπο κατοικίας  .
Για να ανοίξετε το ΦΕΚγια τις αντιστοιχίες των τμημάτων των Πανεπιστημίων πατήστε εδώ
Για να ανοίξετε το ΦΕΚ για τις αντιστοιχίες των τμημάτων των ΤΕΙ πατήστε εδώ

 -

Α. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Καταργείται του χρόνου ο νόμος για τις μετεγγραφές-Τι θα ισχύσει φέτος, τι είπε πριν λίγο...  ΕΔΩ(κουβέντα για πολύτεκνους... μόνο για φτωχές οικογένειες και αυτοκινητιστές ανέφερε!)

 -

Και με νεότερη ανάρτηση του το news.gr: Πόσες θα είναι οι μετεγγραφές με βάση οικονομικά κριτήρια... (κάντε κλικ). Απάντηση στον υπουργό... θα είναι 300, 500, 2.998... ή 7.000 που έγραφαν χθες άλλοι δημοσιογράφοι;;;

Σχόλιο ΑΣΠΕ: 

1. Αυτές είναι οι Ελεύθερες και αυτόματες μετεγγραφές που έλεγε πριν 2 μήνες ο υπουργός για τους πολύτεκνους; 

2. Για αυτό δεν έβγαζε την Υ.Α τόσο καιρό ο Υπουργός, που επιμόνως ζητούσε η ΑΣΠΕ, πριν δηλαδή αρχίσει η συμπλήρωση του Μηχανογραφικού των υποψηφίων φοιτητών, ώστε να γνωρίζουν όλες τις λεπτομέρειες μετεγγραφής και μας έλεγαν ότι δεν χρειάζονται καθότι θα περιλαμβάνει μόνο διαδικαστικά θέματα και ο νόμος είναι σαφής!  

3. Πως η Υ.Α θα αλλάξει το νόμο ή θα αλλάξει και το νόμο;.. Είναι ηθικό αυτό κ. Καθηγητά;

4. Είναι δίκαιο και ηθικό να αποκλείεται των μετεγγραφών  το 10%, τους 723 αφού δεν δίνεται καμία αναδρομικότητα στο νόμο.., αυτό λέγατε πριν 2 μήνες;;;

Σκόπιμα φουσκώνουν τον αριθμό των Μετεγγραφών τελευταία… για να τις κόψουν μετά! Αφού άφησε το υπουργείο τον κάθε εγγραφόμενο φοιτητή ελεύθερο, να δηλώνει την "βούληση" του, που θέλει να πάει με μετεγγραφή, χωρίς κανένα έλεγχο δικαιολογητικών!.. 

Τους λέγαμε πριν μερικές ημέρες: αφού δεν γίνεται κανένας έλεγχος,  μπορεί να δηλώνει ότι θέλει  ο καθένας  και ας μην περιλαμβάνεται στις διατάξεις του νόμου! Και περιμένετε να βγάλετε μετά ασφαλή συμπεράσματα για τους αριθμούς υποψηφίων για μετεγγραφή ή ψάχνετε για δικαιολογίες για να αλλάξετε τις προϋποθέσεις των Μετεγγραφών;;; Τη βούληση μπορούσατε να τη γνωρίζατε από αρχές Ιουλίου κατά τη συμπλήρωση του Μηχανογραφικού, αν "οι σοφοί" σύμβουλοι σας δεν καταργούσαν το σχετικό κουτάκι που υπήρχε επί 4 χρόνια σε αυτό με την ιδιότητα του καθενός φοιτητή και που ελεγχόταν και στο σχολείο και μετά. Βγάλτε επιτέλους την απαιτούμενη Υ.Α για τη διαδικασία Μετεγγραφής...  

Τώρα παραδέχονται οι κ. δημοσιογράφοι, ότι οι Μετεγγραφές λόγω των οικονομ. κριτηρίων που θεσμοθέτησε ο Λοβέρδος είναι 7000 και όχι 300 και μάλιστα βάσει εισοδήματος και όχι επίδοσης (όπως επίσης έλεγε)…  Να λοιπόν τι έλεγε στην επιτροπή Μορφωτικών υποθέσεων της Βουλής στις 24/7 ο κ. Λοβέρδος : «..Η δική μας παρατήρηση, ως νέα πολιτική ηγεσία, ήταν ότι δεν έχει προβλεφθεί κάτι μόνο για τους φτωχούς. Έτσι φέραμε τη διάταξη που ίσχυε το 2012 - 2013 για τα εισοδήματα μιας οικογένειας ανά μέλος της και είπαμε 9000 € κατά άτομο οικογένειας, αλλά τα τμήματα θα παίρνουν από αυτούς το 10% με τη σειρά των επιδόσεών τους. Δηλαδή, κάναμε μια πρόβλεψη μόνο για τους φτωχούς - και η έννοια του φτωχού σήμερα δεν ταυτίζεται με την έννοια του ανέργου, αλλά είναι ευρύτερη, τα μεσαία στρώματα, κατά την εφορία, δεν μπορούν να αντιμετωπίσουν τις σπουδές δύο και τριών παιδιών ή και ενός παιδιού - και βάλαμε και αυτό το κριτήριο,  από το οποίο εμείς υπολογίσαμε ότι θα μας προκύψουν 300 μεταγραφές σε όλα τα Πανεπιστήμια.»

===

Μάλλον πρέπει κάποιος να ενημερώσει τον κύριο υπουργό ότι υπάρχουν μετεγγραφές με αναδρομική ισχύ με βάθος 5 – 7 ετών, χωρίς καμιά  ποσόστωση και κανένα οικον. κριτήριο… Αυτές των έμμισθων δημοσίων υπαλλήλων και των αιρετών της τοπικής αυτοδιοίκησης και μάλιστα με μόνο χρονικό περιορισμό την διάρκεια των σπουδών τους. Το παραμικρό όμως δεν λέγεται για αυτές!!!

 

Είναι ντροπή να τροποποιούν το καθεστώς των μετεγγραφών μετά την συμπλήρωση του μηχανογραφικού και να δίνουν αυθαίρετες ερμηνείες σε νόμους. Παίζουν με το μέλλον πολλών φοιτητών χωρίς να υπολογίζουν τίποτα. Όλο πρόχειρες ψευτοαναλύσεις για να λέμε ότι κάτι κάνουμε, χωρίς βέβαια να κάτσουμε να ιεραρχήσουμε και να ορίσουμε από την αρχή θέματα και καταστάσεις.

Σε ότι αφορά την αναδρομική ισχύ ο αριθμός είναι γνωστός από τις περσινές μετεγγραφές, είναι για πχ 723 πολύτεκνοι φοιτητές μοιρασμένοι σε 4 ακαδημαϊκά έτη, τα στοιχειά τους τα έχει το υπουργείο και με κάθε λεπτομέρεια (τόπος κατοικίας, τόπος σπουδών, έτος σπουδών, κατά κεφαλήν εισόδημα , βούληση μετεγγραφής), παρόλο που υπάρχει νομικό-συνταγματικό πλαίσιο στο οποίο μπορεί να βασιστεί μια τέτοια απόφαση θα φροντίσει κάποιος για αυτούς;; Ή είναι τόσο μεγάλος αυτός ο αριθμός που το κάνει απαγορευτικό για το υπουργείο και τα τμήματα υποδοχής;; ενδιαφέρον θα είχε να δούμε πόσοι και ποιοι θα πάρουν μετεγγραφή ως δημόσιοι υπάλληλοι και ως αιρετοί της τοπικής αυτοδιοίκησης και κατά πόσο διαφανείς θα είναι οι διαδικασίες αυτές.

Τα ονόματα από τις περσινές μετεγγραφές ακόμα άφαντα, Γιατί τι φοβούνται;;;

Πρόσφατα άρθρα