Νέα γκάφα του Υπ. Παιδείας φέτος,  με τον χαρακτηρισμό των Ειδικών κατηγοριών στις πανελλαδικές εξετάσεις…

 
Στις 10/4/2012 η ΑΣΠΕ παρατηρούσε:
 

«Η ταλαιπωρημένη τροπολογία των κ. Μπαμπινιώτη - Χριστοφιλοπούλου και Αρβανιτόπουλου υπουργών Παιδείας βρήκε τελικά στέγη σε νομοσχέδιο του υπ. Εσωτερικών τη Δευτέρα 9/4.

Δύο παρατηρήσεις προς το παρόν. Η πρώτη έχει να κάνει με την άγνοια του θέματος, αλλά και με την προχειρότητα που συντάσσονται αρκετές από τις διατάξεις των νόμων. Κάτι που δεν θα έπρεπε να συμβαίνει στο Παιδείας. Η τροπολογία λοιπόν αυτή, όπως και όλες οι άλλες κατατέθηκε χωρίς καμία διαβούλευση και χωρίς να ζητηθούν οι απόψεις των αρμοδίων φορέων. Στη συνέχεια και αφού έγινε γνωστή, εστάλησαν από την ΑΣΠΕ οι ουσιαστικές και φραστικές διορθώσεις που θα έπρεπε να γίνουν. Και παρά και την προσωπική παρουσία μελών του Προεδρείου στο υπ. Παιδείας τίποτα δεν άλλαξε. Θα πει βέβαια κανείς ότι και πέρυσι το ίδιο σκηνικό δεν έλαβε χώρα; και ότι έπρεπε να βουίξει ο κόσμος για τους επιτυχόντες με λευκές κόλλες και να τρέχουν στα δικαστήρια οι πολύτεκνοι για να καταλάβουν τα τραγικά λάθη τους στο υπουργείο; Όλα όσα συνέβησαν και επιχειρούν να τα διορθώσουν με την ψηφισθείσα τροπολογία, είχαν επακριβώς επισημανθεί από
την ΑΣΠΕ εγγράφως.

Η δεύτερη παρατήρηση έχει να κάνει με τη διαδικασία ψήφισης της τροπολογίας, όπως εξάλλου συμβαίνει με τα περισσότερα νομοσχέδια. Η τροπολογία άσχετη με το σχέδιο νόμου του υπ. Εσωτερικών κατατέθηκε την τελευταία στιγμή, πράγματα που και τα δύο απαγορεύονται από τον κανονισμό της Βουλής.

Υπήρξαν βουλευτές που έκαναν συγκεκριμένες παρατηρήσεις, όπως προκύπτει από τα πρακτικά. Ένας μάλιστα ο κ. Καραγκούνης έκανε συγκεκριμένες προτάσεις φραστικών βελτιώσεων. Αλλά όλοι μιλάγανε σε ώτα μη ακουόντων!...

Καμία διόρθωση:
α. στις μονογονεϊκές οικογένειες με 3 τέκνα καθότι αυτές είναι πολύτεκνες…
β. στην περίπτωση ββ. ώστε να συμπεριληφθούν οι έχοντες πάνω από 3 τέκνα αλλά στερούνται της πολυτεκνικής ιδιότητος…
γ. σε όσους αποφοίτησαν το 2010 και συμμετείχαν στις εξετάσεις του 2011...
Γιατί;
Το θετικό είναι ότι πάρθηκαν πίσω όλα τα μέτρα, που εισήγαγε πέρυσι το δίδυμο Διαμαντοπούλου – Πανάρετου, κατά των πολυτέκνων… αλλά όλα στο πόδι!»

 
 
 

Μετά από 40 μέρες το Υπουργείο Παιδείας, ανακάλυψε τη νέα γκάφα του και αποστέλλει έγγραφα  στα σχολεία, ζητώντας και Γνωμοδότηση… και δεν είναι η μοναδική, αφού προχθές και πάλι η ΑΣΠΕ τους ενημέρωσε για σειρά  προβλημάτων με τη μείωση των θέσεων πολυτέκνων στα κεντρικά ΑΕΙ –ΤΕΙ της χώρας.

 

------------

Ιδού το έγγραφο του Υπ. Παιδείας..

 
 ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ
ΔΙΑ ΒΙΟΥ ΜΑΘΗΣΗΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ
‐‐‐‐‐

Βαθμός Ασφάλειας:

Να διατηρηθεί μέχρι:

ΑΝΑΡΤΗΤΕΑ

Μαρούσι, 1805 2012

Αρ. Πρωτ. Βαθμός Προτερ.

Φ.251/ 56458/Β6

ΕΞ. ΕΠΕΙΓΟΝ

ΘΕΜΑ : Υπαγωγή υποψηφίων Πανελλαδικών Εξετάσεων στην ειδική περίπτωση πολυτέκνων και τριτέκνων και

 

ΣΧΕΤ.: 1) Φ. 252/49254/Β6/02-05-2012 (ΑΔΑ: Β49Ψ9-ΠΓΨ)

2) Το από 15-05-2012 Δελτίο Τύπου

 

Κατόπιν ερωτημάτων σχετικών με τη δυνατότητα ένταξης υποψηφίων:

Α) πολυτέκνων που είναι αλλοδαποί και δεν έχουν πιστοποιητικό της ΑΣΠΕ

Β) πολύτεκνων Ελλήνων που λόγω υπέρβασης ηλικιακού ορίου του πρώτου τους τέκνου ή για κάποιον άλλο λόγο δεν έχουν πιστοποιητικό της ΑΣΠΕ

σε ειδική περίπτωση, σας ενημερώνουμε ότι η υπηρεσία μας έχει υποβάλει σχετικό ερώτημα στο γραφείο Νομικού Συμβούλου στο Υπουργείο Παιδείας ΔΒΜΘ. Μέχρι την έκδοση της σχετικής απάντησης μπορείτε να παραλαμβάνετε και να πρωτοκολλείτε τα σχετικά δικαιολογητικά των υποψηφίων χωρίς όμως να προχωρείτε σε ηλεκτρονική καταχώριση της ειδικής περίπτωσης.

Υπενθυμίζεται ότι για τη διευκόλυνση των υποψηφίων, η διαδικασία για την απόκτηση του κωδικού ασφαλείας αλλά και την υπαγωγή τους σε μία ειδική περίπτωση, θα διακοπεί προσωρινά στις 18-5-2012 λόγω της έναρξης των πανελλαδικών εξετάσεων, αλλά θα συνεχιστεί κανονικά από την Τετάρτη 6 Ιουνίου ως και την Παρασκευή 22 Ιουνίου.

Σας ευχαριστούμε για τη συνεργασία.
 

Η ΠΡΟΪΣΤΑΜΕΝΗ ΤΗΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗΣ

ΜΑΡΙΑ ΔΟΚΟΥ

 

ΠΗΓΗ:  http://www.esos.gr/panelladikes/ta-nea/item/28559-πανελλαδικεσ-ερώτημα-στο-νσκ-για-τους-πολύτεκνους-απ-το-υπουργείο-παιδείας.html

http://www.aspe.gr/index.php?option=com_content&task=view&id=2082&Itemid=2

------------

Το σταυρόλεξο των ειδικών κατηγοριών

ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ 20 ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ για όλα όσα πρέπει να γνωρίζουν οι υποψήφιοι για τις επιλογές τους
ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΗΚΕ: ΣΤΑ ΝΕΑ, Σάββατο 19 Μαΐου 2012

1 Ποιοι εξαιρούνται από τη διαδικασία έκδοσης κωδικού ασφαλείας ή υπαγωγής στις ειδικές περιπτώσεις;

Εξαιρούνται i) όσοι μαθητές της τελευταίας τάξης δεν συμμετέχουν στις Πανελλαδικές Εξετάσεις, αλλά θα αποκτήσουν το απολυτήριό τους ενδοσχολικά (για οποιονδήποτε λόγο) και ii) οι υποψήφιοι για το 5% των θέσεων (υποψήφιοι με σοβαρές παθήσεις) που έχουν επιλέξει να μη συμμετέχουν σε Πανελλαδικές Εξετάσεις, για τους οποίους η διαδικασία υποβολής Μηχανογραφικού υπολογίζεται για τις αρχές Σεπτεμβρίου.
2 Πόσες ειδικές περιπτώσεις μπορεί να επιλέξει ο υποψήφιος;
Ο υποψήφιος μπορεί να επιλέξει μόνο μία από τις τρεις περιπτώσεις - πολυτέκνων, τριτέκνων, κοινωνικών κριτηρίων. Ο ενδιαφερόμενος προκειμένου να αποφασίσει τι θα επιλέξει, μπορεί να λάβει υπόψη τον αριθμό των επιπλέον θέσεων ανά περίπτωση που έχουν ανακοινωθεί για κάθε σχολή.
3 Ενας υποψήφιος μπορεί και πότε να αλλάξει την ειδική του περίπτωση, αν υπάγεται σε περισσότερες από μία ειδικές περιπτώσεις;
Στην ορισθείσα κατά παράταση προθεσμία, 6 - 22/6/2012, ο υποψήφιος κατόπιν αίτησής του μπορεί να αλλάξει ειδική περίπτωση με την προσκόμιση των σχετικών δικαιολογητικών. Εάν μετά τη λήξη της προθεσμίας υποβολής των δικαιολογητικών προκύψει λόγος ένταξης υποψηφίων σε κάποια από τις άλλες ειδικές περιπτώσεις, τότε η σχετική τροποποιητική αίτηση μπορεί να υποβληθεί μέχρι και τη λήξη της προθεσμίας υποβολής του Μηχανογραφικού Δελτίου.
4 Αν καθυστερεί η έκδοση των σχετικών δικαιολογητικών για την ένταξη του υποψηφίου στις ειδικές περιπτώσεις, πώς θα λογίζεται εμπρόθεσμος;
Σε αυτή την περίπτωση, στην προθεσμία που έχει οριστεί ο υποψήφιος υποβάλλει μαζί με την αίτησή του υπεύθυνη δήλωση, όπου αναφέρει τον λόγο της μη συνυποβολής των σχετικών δικαιολογητικών, τα οποία όμως οφείλει να προσκομίσει μόλις παραλάβει. Η σχετική αίτηση πρωτοκολλείται στο σχολείο και παραμένει σε εκκρεμότητα μέχρι την υποβολή όλων των δικαιολογητικών, οπότε θα μπορέσει να γίνει και η ηλεκτρονική κατηγοριοποίηση του υποψηφίου σε ειδική περίπτωση. Σε κάθε περίπτωση, η ηλεκτρονική κατηγοριοποίηση θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί μέχρι και τη λήξη της προθεσμίας υποβολής του Μηχανογραφικού Δελτίου.
5 Μπορεί στα σχολεία να θεωρηθεί το γνήσιο της υπογραφής στην υπεύθυνη δήλωση;
Εφόσον το πρόσωπο που συμπληρώνει την υπεύθυνη δήλωση υπογράφει ενώπιον του διευθυντή Σχολείου και παρουσιάζει πιστοποιητικό ταυτοπροσωπίας (π.χ., αστυνομική ταυτότητα, άδεια οδήγησης), είναι δυνατή η θεώρηση της υπεύθυνης δήλωσης για το γνήσιο της υπογραφής από τον διευθυντή.
6 Υπάρχει δυνατότητα μετεγγραφής μετά την επιτυχία μου σε κάποιο εκπαιδευτικό Ιδρυμα;
Οχι, δεν πραγματοποιούνται πλέον μετεγγραφές με το ισχύον θεσμικό πλαίσιο, έχουν καταργηθεί (άρθρο 60 Ν. 3966/11). Ανεξάρτητα λοιπόν αν κάποιος έχει επιτύχει την εισαγωγή του σε κάποια σχολή, ως υπαγόμενος ή μη σε κάποια ειδική περίπτωση δεν μπορεί να μετεγγραφεί.
7 Χωρίς πιστοποιητικό ΑΣΠΕ είναι δυνατή η ένταξη στην ειδική περίπτωση των πολυτέκνων;
Οχι, το πιστοποιητικό της Ανώτατης Συνομοσπονδίας Πολυτέκνων Ελλάδος (ΑΣΠΕ) είναι απαραίτητη προϋπόθεση για να ενταχθεί κάποιος στην αντίστοιχη ειδική περίπτωση, μαζί με το πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης.
8 Υπάρχει ηλικιακό όριο για τους τρίτεκνους;
Οχι, δεν υπάρχει ηλικιακή διάκριση για τα τρίτεκνα τέκνα και τα αδέλφια τους.
9 Η οικογενειακή κατάσταση παίζει ρόλο στους τρίτεκνους;
Οχι, η ένταξη στην κατηγορία των τριτέκνων είναι ανεξάρτητη από την οικογενειακή κατάσταση των τέκνων και των αδελφών τους (π.χ., άγαμοι ή έγγαμοι).
10 Παίζει ρόλο σε ποια υποπερίπτωση των κοινωνικών κριτηρίων υπάγεται ο υποψήφιος για την επιτυχία του σε κάποια σχολή;
Οχι, οι θέσεις κοινωνικών κριτηρίων είναι ενιαίες για όλες τις υποπεριπτώσεις (π.χ., σπουδάζων/ουσα αδελφός/ή, ορφανός/ή, πολύδυμα τέκνα, θέματα υγείας συγγενών). Ετσι, αν κάποιος υποψήφιος εμπίπτει σε δύο υποπεριπτώσεις των κοινωνικών κριτηρίων, επιλέγει μόνο μία, με τα αντίστοιχα δικαιολογητικά, γνωρίζοντας ότι όλοι οι υποψήφιοι των κοινωνικών κριτηρίων διεκδικούν συνολικά τις ίδιες θέσεις των κοινωνικών κριτηρίων.
11 Υποψήφιος με αδελφό/ή ενεργό φοιτητή/τρια θα περάσει/φοιτήσει οπωσδήποτε σε σχολή της πόλης όπου φοιτά ο/η αδελφός/ή;
Οχι οπωσδήποτε. Αυτό εξαρτάται από τη βαθμολογία του και τη βάση μορίων, όπως θα έχει διαμορφωθεί για την περίπτωσή του. Το μπόνους είναι ότι μπορεί να διεκδικήσει επιπλέον αριθμό θέσεων, ανεξάρτητα από τον τόπο όπου φοιτά ο/η αδελφός/ή.
12 Ποιος είναι ενεργός φοιτητής;
Ισχύει ο τύπος ν+2 έτη, όπου ν ο αριθμός ετών που απαιτούνται για τη λήψη του τίτλου σπουδών, σύμφωνα με το ενδεικτικό πρόγραμμα σπουδών. Από τις πανεπιστημιακές σχολές έχει ζητηθεί να αναφέρεται ρητώς στο σχετικό πιστοποιητικό ότι πρόκειται για ενεργό φοιτητή του πρώτου κύκλου σπουδών.
13 Ποιες σχολές εξαιρούνται στην περίπτωση σπουδαζόντων αδελφών;
Οι υποψήφιοι δεν μπορούν να καταταχθούν στην ειδική περίπτωση με αδελφό/ή φοιτητή/τρια, όταν ο αδελφός/ή σπουδάζει σε Στρατιωτικές Σχολές, Αστυνομικές Σχολές, Σχολές των Ακαδημιών Εμπορικού Ναυτικού, Πανεπιστήμιο Κύπρου, Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο (ΕΑΠ), σχολές εξωτερικού.
14 Υπάρχει ηλικιακό όριο για τους ορφανούς;
Οχι, δεν υπάρχει ηλικιακό όριο για τους ορφανούς.
15 Η οικογενειακή κατάσταση παίζει ρόλο στους ορφανούς;
Οχι, η ένταξη στη σχετική ειδική περίπτωση είναι ανεξάρτητη από την οικογενειακή κατάσταση του ορφανού (π.χ., άγαμος ή έγγαμος).
16 Οι υποψήφιοι με ποιους νεφροπαθείς συγγενείς υπάγονται στην ειδική περίπτωση;
Υπάγονται οι υποψήφιοι με γονείς, τέκνα, αδέλφια ή συζύγους νεφροπαθείς που υποβάλλονται στην αιμοκάθαρση. Δεν περιλαμβάνεται η περίπτωση νεφροπαθών που έχουν κάνει μεταμόσχευση.
17 Για τους τυφλούς παίζει ρόλο το ποσοστό αναπηρίας;
Η περίπτωση αφορά τους τυφλούς με ποσοστό αναπηρίας άνω του 85%.
18 Οι έχοντες συγγενή κωφό υπάγονται σε ειδική περίπτωση;
Ναι, οι υποψήφιοι με γονείς τέκνα, αδέλφια ή συζύγους κωφούς, με ολική απώλεια ακοής, εντάσσονται στην ειδική υποπερίπτωση των κωφαλάλων.
19 Τα δίδυμα τέκνα είναι πολύδυμα τέκνα;
Ναι, η περίπτωση των δίδυμων τέκνων, εφόσον συμμετέχουν στις Πανελλαδικές Εξετάσεις των ΓΕΛ, ΕΠΑΛ, υπάγεται στην ευρύτερη περίπτωση των πολύδυμων τέκνων. Μάλιστα ανήκουν σε αυτήν κατ' εξοχήν, αφού τα τρίδυμα ή τετράδυμα κ.λπ. τέκνα μπορούν να επιλέξουν είτε αυτή την ειδική περίπτωση είτε την ειδική περίπτωση των τρίτεκνων ή πολύτεκνων αντίστοιχα.
20 Τα δίδυμα τέκνα θα περάσουν/φοιτήσουν οπωσδήποτε σε σχολές της ίδιας περιοχής;
Οχι οπωσδήποτε. Αυτό εξαρτάται από τις προτιμήσεις τους και πρωτίστως από τις βαθμολογίες τους και τις βάσεις μορίων, όπως θα έχουν διαμορφωθεί στις περιπτώσεις τους. Ως υπαγόμενοι στις ειδικές περιπτώσεις διεκδικούν ένα ποσοστό θέσεων παραπάνω, ανεξάρτητα όμως ο ένας από τον άλλο.

Πρόσφατα άρθρα