ΑΝΩΤΑΤΗ  ΣΥΝΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ  ΠΟΛΥΤΕΚΝΩΝ  ΕΛΛΑΔΟΣ

 _____________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

    Αρ. Πρωτ. 167                Αθήνα, 30/6/2011
 

Αξιότιμο

Κύριο Γεώργιο Παπακωσταντίνου

Υπουργό Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής

Αμαλιάδος 17, Τ.Κ. 115 23  Αμπελόκηποι 

  

 ΘΕΜΑΤΑ: α. Τακτοποίηση των αυθαιρέτων κτισμάτων

                        β. Αλλαγή χρήσης ημιυπαιθρίων και άλλων χώρων που άλλαξαν χρήση

             

Κύριε   Υπουργέ. 

1.         Για τα εν θέματι αντικείμενα σας γνωρίζουμε τα παρακάτω: 

α.        Η παρ. 1  του άρθρου 6 του ισχύοντος νόμου 1910/44, ορίζει ότι: «Πρὸς ἀνέγερσιν λαϊκῆς κατοικίας διὰ τοὺς ἀπόρους καὶ ἀστέγους πολυτέκνους παρέχεται ἐκ μέρους τοῦ Κράτους ἢ οἱουδήποτε Νομικοῦ Προσώπου Δημοσίου ἢ Ἰδιωτικοῦ Δικαίου, ἀναλόγως τῆς ἁρμοδιότητος ἑκάστου, πᾶσα σχετικὴ εὐκολία, ἤτοι ἀτέλεια ὑλικῶν, ἀπαλλαγὴ ἐκ φόρων. Αἱ ἄνω εὐκολίαι παρέχονται καὶ εἰς οἰκοδομικοὺς Συνεταιρισμοὺς πολυτέκνων» .

 β.        Η παρ. 1 του άρθρου 21 του Συντάγματος επιτάσσει πως: «Οι πολύτεκνες οικογένειες … δικαιούνται της ειδικής φροντίδας του κράτους». 

 γ.         Το Συμβούλιο της Επικρατείας, με σειρά αποφάσεών του αποφάνθηκε ότι: «Η εξυπηρέτηση του ατομικού συμφέροντος των πολυτέκνων, αποτελεί εξυπηρέτηση του γενικότερου δημόσιου συμφέροντος, προ του οποίου και αυτή η αρχή της ισότητας των Ελλήνων απέναντι στο νόμο υποχωρεί, λόγω του δημογραφικού προβλήματος που αντιμετωπίζει η χώρα» και 

 δ.        Ο νόμος 3775/2009 (ΦΕΚ122 Α /21.7.2009) περιελάμβανε ευνοϊκή διάταξη για την εισφορά που καταβαλλόταν από τους πολύτεκνους ιδιοκτήτες υπολογιζόμενη στο 5 % της τιμής ζώνης επί του εμβαδού του χώρου, πλην όμως δυστυχώς η διάταξη αυτή, που αποτελούσε δημογραφικό κίνητρο, καταργήθηκε με το νόμο 3843/2010. 

 2.        Με τα παραπάνω δεδομένα και γνωρίζοντες την ευαισθησία της Κυβερνήσεως για τις ευπαθείς κοινωνικές ομάδες, στις οποίες συγκαταλέγονται και οι πολύτεκνες οικογένειες, σας παρακαλούμε, Κύριε Υπουργέ, όπως στο νομοσχέδιο που πρόκειται να καταθέσετε στη Βουλή για:

α.        Την τακτοποίηση  των αυθαιρέτων κτισμάτων και κατασκευών σε οικοδομές να ληφθεί μέριμνα γι’ αυτά που ανήκουν σε πολύτεκνες οικογένειες, ώστε τα ειδικά πρόστιμα διατήρησής τους να είναι μειωμένα κατά 60%, όταν πρόκειται για κατοικίες που ανήκουν σε πολυτέκνους και να δοθεί πλήρης ατέλεια όταν αυτά ανήκουν σε υπερπολύτεκνους με έξι (6) παιδιά και άνω και τούτο γιατί οι πολύτεκνες οικογένειες, λόγω των  αυξημένων στεγαστικών τους αναγκών και της οικονομικής κρίσης, αναγκάστηκαν να κάνουν αυθαίρετες κατασκευές για να στεγάσουν τις πολυμελείς οικογένειες τους.

β.        Να κατατεθεί, σε συναφές νομοσχέδιο, τροπολογία στη Βουλή, για τροποποίηση του ν.3843/2010,  για τους ημιυπαίθριους και λοιπούς χώρους, ώστε τα ειδικά πρόστιμα για τις πολύτεκνες οικογένειες να υπολογίζονται στο 5% της τιμής ζώνης επί του εμβαδού του χώρου, καθότι λόγω της δυσχερούς οικονομικής συγκυρίας οι πολύτεκνες οικογένειες αδυνατούν να πληρώσουν  τα αυξημένα πρόστιμα που προβλέπονται στον παραπάνω νόμο.     

                                      Βέβαιοι όντες ότι με ευαισθησία θα δείτε το ανωτέρω δίκαιο αίτημά μας, 

 διατελούμε με ιδιαίτερη εκτίμηση

Για την ΑΣΠΕ

       Ο Πρόεδρος                                                                           Ο Γεν. Γραμματέας 

        Βασίλειος Θεοτοκάτος                                                           Εμμανουήλ Χρυσόγελος

 

Πρόσφατα άρθρα