Η Υπουργική Απόφαση,  για τον τρόπο επιλογής και τα απαιτούμενα δικαιολογητικά δημοσιεύθηκε, κάντε κλικ… ΕΔΩ

-------------

Η Υπουργική Απόφαση, για τον αριθμό εισαγομένων και εικών κατηγοριών ανά Σχολή... ΕΔΩ 

ΑΝΩΤΑΤΗ  ΣΥΝΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ  ΠΟΛΥΤΕΚΝΩΝ  ΕΛΛΑΔΟΣ

 

          Αθήνα, 1/7/2011

 

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΑΣΠΕ

Σχετικά με το έγγραφο του ΥΠΔΒΜΘ

Τροποποιήσεις  ειδικών περιπτώσεων σε μηχανογραφικά δελτία

 
 
          Καλό θα ήταν το Υπουργείο Παιδείας να απαντήσει  πρώτα εγγράφως,  στο έγγραφο της ΑΣΠΕ (που έχει σταλθεί από 22/6 στην κ. Υπουργό) και μετά να καλεί τους υποψηφίους να τροποποιήσουν το Μηχανογραφικό  που έχουν καταθέσει, αν έχουν κάνει λάθος...
          Υπενθυμίζουμε:
          Όταν στις 11/4/2011 το ΥΠΔΒΜΘ κατέθετε το ν/σ στην επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων που καταργούσε τις Μετεγγραφές μέσω του άρθρου 59 παρ 11.iiαα,  αυτό αναφερόταν μόνο στους γονείς, όχι στα τέκνα πολυτέκνων, συγκεκριμένα έγραφε:  « Υποψηφίων που είναι πολύτεκνοι κατά την έννοια της παρ. 1 του άρθρου 6 του ν. 3454/2006…»
           Αυτό το επισημάναμε,  με το Δελτίο Τύπου που εκδώσαμε στις 10/5/2011 αλλά και με επιστολή μας στους κ. Βουλευτές(Αρ. Πρ.88 /10-5-2011), η μόνη αλλαγή που έγινε στο νόμο, ήταν να προστεθεί η λέξη  και τέκνα… συγκεκριμένα αναφέρει:
«Υποψηφίων που είναι πολύτεκνοι, κατά την έννοια του άρθρου 1 του ν. 1910/1944 (Α΄ 229), όπως αντικαταστάθηκε με την παράγραφο 1 του άρθρου 6 του ν. 3454/2006 (Α΄ 75), καθώς και υποψηφίων τέκνων των ανωτέρω πολυτέκνων..»
            Τα προβλήματα οξύνθηκαν,  με τις οδηγίες συμπλήρωσης του ΜΔ που  εκδόθηκαν στα μέσα Ιουνίου  από το Υπουργείο (οι οποίες  ήταν αυθαίρετες και δεν στηρίζονταν στο νόμο),  γι’  αυτό εκδώσαμε σχετικό Δελτίο Τύπου  και στείλαμε την επιστολή που παρατίθεται στη συνέχεια στην κ. Υπουργό, χωρίς να λάβουμε μέχρι σήμερα,  ουδεμία απάντηση.
          Οι πολύτεκνοι, με αυθαίρετες και μη σύννομες ερμηνείες, δεν μπορούν να αρνηθούν την πολυτεκνική τους ιδιότητα και να δηλώσουν ψευδώς ότι δεν την έχουν. Η αποκλειστική  ευθύνη για το τίναγμα στον αέρα των αποτελεσμάτων των Πανελληνίων εξετάσεων και το αλαλούμ που θα επακολουθήσει τον Σεπτέμβριο, βαρύνει αποκλειστικά το Υπουργείο Παιδείας.

 

Από την ΑΣΠΕ

-------------

 
 
 ΑΝΩΤΑΤΗ  ΣΥΝΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ  ΠΟΛΥΤΕΚΝΩΝ  ΕΛΛΑΔΟΣ
 
    Αρ. Πρωτ. 156       Αθήνα, 22/6/2011
Αξιότιμη
Κυρία Άννα Διαμαντοπούλου
Υπουργό
Παιδείας, δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων     
Α. Παπανδρέου 37, Τ.Κ. 151 80 Μαρούσι
Ενταύθα
http://www.aspe.gr/index.php?option=com_content&task=view&id=1615&Itemid=2
 
 
Κυρία Υπουργέ.
 
            Με το άρθρο 59 και βεβαίως και το άρθρο 60 του Ν. 3966/24-5-2011 δημιουργήθηκε όχι απλώς αναστάτωση στους πολυτέκνους και τα παιδιά τους, αλλά μία αγανάκτηση άνευ προηγουμένου, όχι μόνον για το περιεχόμενο του νόμου, αλλά και για τα όσα εκτός του νόμου συμβαίνουν και εκπορεύονται από το  Υπουργείο Παιδείας.
            Ειδικότερα:
            1)  Ενημερώνονται οι πολύτεκνοι και τα τέκνα τους ότι, για να υπαχθούν έστω και σ΄ αυτές τις αντισυνταγματικές ρυθμίσεις της παρ. 11 του άρθρου 59 του Ν. 3966/24-5-2011, θα πρέπει όλα τα τέκνα της πολύτεκνης οικογένειας να είναι κάτω των 23 ετών (ή εάν είναι σπουδαστές να είναι όλα κάτω των 25 ετών), χωρίς τέτοιο πράγμα να διαλαμβάνεται στην διάταξη του νόμου, η οποία αναφέρεται μόνον στη διάταξη του άρθρου 1 του Ν. 1910/1944, όπως αντικαταστάθηκε με την παρ. 1 του άρθρου 6 του Ν. 3454/2006 και η οποία αναφέρεται στην απόκτηση της πολυτεκνικής ιδιότητος, η οποία κατά την παρ. 4 του ίδιου άρθρου διατηρείται ισοβίως και τα τέκνα απολαμβάνουν όλων των δικαιωμάτων όσο διαρκεί η πολυτεκνική ιδιότητα έστω και του ενός γονέα. Συνεπώς δεν τίθεται θέμα ηλικίας για τα τέκνα των πολυτέκνων, ούτε  ο νόμος στην παρ. 11 θέτει τέτοιο ηλικιακό όριο, όπως πράττει με τους τριτέκνους.
            Σημειωτέον ότι η ίδια ακριβώς διατύπωση υπήρχε και στην υπ΄ αριθμ. πρωτ. Φ.5/121055Α/Β3/29-9-2010 Εγκύκλιο του Υπουργείου, ενώ με το υπ’ αριθμ. Φ.1/125728/Β3/8-10-10 έγγραφό του διευκρινίστηκε, σε απάντηση σχετικού εγγράφου μας, ότι δεν υπάρχει ζήτημα ηλικίας για τα τέκνα των πολυτέκνων και ουδέν ζήτημα υπήρξε και η μετεγγραφή τους έγινε άνευ οιουδήποτε προβλήματος.  Ανέγραφε δε το εν λόγω έγγραφο σας τ’   ακόλουθα επί λέξει: 
«Σχετικά με τον χαρακτηρισμό των πολυτέκνων στην εγκύκλιο. Ο χαρακτηρισμός των πολυτέκνων δε μεταβάλλεται, ενώ αναφέρεται επί λέξει ότι ως πολύτεκνοι θεωρούνται όσοι πληρούν μια εκ των προϋποθέσεων του άρθρου πρώτου του ν. 1910/44 (Α/229), όπως αυτό αντικαταστάθηκε με την παράγραφο 1 του άρθρου 6 του ν. 3454/2006 (Α/  75). Συνεπώς δεν υπάρχει διαφωνία περί του ισχύοντος νομοθετικού πλαισίου».
Συνεπώς πρέπει να υπάρξει άμεση ενημέρωση περί του ότι δεν τίθεται  θέμα ηλικίας για τα τέκνα των πολυτέκνων.
2) Ουδαμού στην διάταξη της παρ. 11 του άρθρου 59 του Ν. 3966/2011 αλλά ούτε και στην Εισηγητική έκθεση του νόμου αναφέρεται ότι οι υποψήφιοι, που έχουν δικαίωμα στις ειδικές κατηγορίες και ειδικότερα οι πολύτεκνοι και τα τέκνα τους, έχουν δικαίωμα να κάνουν χρήση της ειδικής αυτής κατηγορίας, μόνον για τις Σχολές της Περιφέρειας τους και όχι και άλλων Περιφερειών. Συνεπώς αυτό πού αναγράφεται στις εκδοθείσες οδηγίες είναι εκτός νόμου και ως εκ τούτου εντελώς παράνομο.
Να σημειωθεί ότι αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα: Πολύτεκνοι π.χ από Άνδρο κ.λπ νησιά... που ενδιαφέρονται για Νομικές, Φιλοσοφικές, Ιατρικές Σχολές, Πολυτεχνείο... δεν θα μπορούν να δηλώσουν στο Μηχανογραφικό Δελτίο, ότι είναι ειδική κατηγορία!
Αν δε θέλουν Παιδαγωγικές Σχολές,  μπορεί να δηλώσουν ειδική κατηγορία και θα πάνε όμως τότε στη  Ρόδο (ίδια Περιφέρεια ) και όχι στην  Αττική!
 Τα ίδια κωμικοτραγικά θα συμβούν και σε άλλες Περιφέρειες…
3) Δεν παραλείπουμε να επισημάνουμε ότι σε εποχή δεινής οικονομικής κρίσεως, την οποία είχατε επικαλεσθεί όταν θεσπίζατε τις διατάξεις του άρθρου 25 του Ν. 3839)2010, η διάταξη του άρθρου 59 του Ν. 3966)2011, αξιώνει για την υπαγωγή στην ειδική κατηγορία των πολυτέκνων τον υπολογισμό των εισοδημάτων του έτους 2009 (οικονομικό 2010) και όχι του έτους 2010 (οικονομικό 2011), όπου τα εισοδήματα είναι μειωμένα λόγω των περικοπών και αυτό ανεξαρτήτως του γεγονότος ότι αυτή η θέσπιση εισοδηματικών κριτηρίων για τους πολυτέκνους είναι αντισυνταγματική, όπως έχει επισημάνει και η έκθεση της  Επιστημονικής  Επιτροπής της Βουλής.
4)  Ακόμη, παρανόμως και απαραδέκτως με τη μεθόδευση της ηλεκτρονικής υποβολής του μηχανογραφικού δεν δέχεται το σύστημα την αίτησή του, αφού αποκλείει την εκ μέρους του υποψηφίου δήλωσή του, όταν το εισόδημα του υπερβαίνει το τεθέν αντισυνταγματικό όριο εισοδήματος, αλλά δηλώνει την ειδική κατηγορία πολυτέκνων για τις θέσεις που επιθυμεί, ώστε σε περίπτωση απορρίψεως της αιτήσεώς του να έχει το δικαίωμα της προσφυγής στην Δικαιοσύνη για την απόρριψη αυτή.
5)  Ακόμη και ο καθορισμός του ποσοστού της ειδικής κατηγορίας των πολυτέκνων και των τέκνων τους, κυμαίνεται από 1% μέχρι και 20%, χωρίς πουθενά να αιτιολογείται με ποια κριτήρια έγινε αυτός ο καθορισμός ανά Σχολή ή Τμήμα.
Ελπίζουμε ότι έστω και τώρα θα υπάρξει διόρθωση όλων των ανωτέρω και θα δοθούν οι επιβαλλόμενες διευκρινίσεις.

 

Με ιδιαίτερη εκτίμηση

Για την ΑΣΠΕ

   Ο Πρόεδρος                                 Ο Γεν. Γραμματέας 

  

Βασίλειος Θεοτοκάτος              Εμμανουήλ Χρυσόγελος

 


 

ΩΜΟΣ  ΕΚΒΙΑΣΜΟΣ

προς τους υποψηφίους πολύτεκνους σπουδαστέςαπό τους αρμόδιους υπαλλήλους του Υπ. Παιδείας

για τη μη δήλωση της πολυτεκνικής ιδιότητας στο Μηχανογραφικό Δελτίο υποψηφίων.

 

Παρέτειναν την προθεσμία για να απαλείψουν την πολυτεκνική ιδιότητα, όσοι, κατά την αυθαίρετη ερμηνεία υλοποίησης του σχετικού νόμου, έχουν αδελφούς που έχουν υπερβεί το 23ο ή 25ο έτος της ηλικίας τους, με την απειλή ότι αν η επίκληση της πολυτεκνικής ιδιότητας δεν είναι σύμφωνη με τις οδηγίες της σχετικής εγκυκλίου του Υπουργείου, η οποία σημειωτέον κατά την άποψή τους υπερισχύει του νόμου, θα αποκλεισθούν και δεν θα έχουν δικαίωμα συμμετοχής στις εισαγωγικές εξετάσεις τα επόμενα δύο έτη. Και υπάρχουν γονείς που υποχώρησαν. 

 

Παρομοίως αποκλείονται από το μηχανογραφικό σύστημα να δηλώσουν την πολυτεκνική ιδιότητα όσοι το εισόδημα των γονέων τους υπερβαίνει το καθορισμένο ύψος εισοδήματος, με αποτέλεσμα, στη περίπτωση που επιτύχουν, να τους στερείται η δυνατότητα προσφυγής στη δικαιοσύνη κατά του αντισυνταγματικού νόμου για τις μετεγγραφές.

 

Τόσο είναι το αντιπολυτεκνικό μένος των αρμοδίων, που τους έχει προφανώς μεταδοθεί από την ηγεσία του Υπουργείου, ώστε πληροφορηθήκαμε την ύπαρξη «μονοεισοδηματικών οικογενειών» που τα παιδιά τους δεν έχουν τα ίδια κίνητρα με αυτά των πολυτέκνων.

Δείτε τις παρακάτω σχετικές οδηγίες:

-----------

ΑΝΩΤΑΤΗ  ΣΥΝΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ  ΠΟΛΥΤΕΚΝΩΝ  ΕΛΛΑΔΟΣ 

                                                                                        Αθήνα,  29/6/2011

 

ΟΔΗΓΙΕΣ

 ΤΗΣ ΑΝΩΤΑΤΗΣ ΣΥΝΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ ΠΟΛΥΤΕΚΝΩΝ ΕΛΛΑΔΟΣ

ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΠΟΛΥΤΕΚΝΟΥΣ ΥΠΟΨΗΦΙΟΥΣ - ΦΟΙΤΗΤΕΣ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΜΠΛΗΡΩΣΗ ΤΟΥ ΜΗΧΑΝΟΓΡΑΦΙΚΟΥ ΔΕΛΤΙΟΥ 

 

            Η ΑΣΠΕ, στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων της παρέχει προς τους πολυτέκνους υποψ.  φοιτητές – σπουδαστές τις παρακάτω οδηγίες για τη συμπλήρωση του Μηχανογραφικού τους Δελτίου. 

1.                  Οι πολύτεκνοι,  οι οποίοι υπερβαίνουν το εισοδηματικό κριτήριο θα δηλώνουν την πολυτεκνική  τους  ιδιότητα στην αίτηση του Μ.Δ,  το οποίο στη συνέχεια θα τους εμφανίσει την ένδειξη  ότι δεν δικαιούνται μετεγγραφής  εξ αυτού του λόγου.  Ακολούθως όμως θα συμπληρώνουν το Μ.Δ αναγράφοντας τις Σχολές  ή τα τμήματα κατά τη σειρά που επιθυμούν.  Αυτονόητο είναι ότι όσοι επιθυμούν, θα πρέπει να επιδιώξουν την ακύρωση της Υπουργικής  απόφασης  ως και την αναστολή  εκτελέσεως αυτής,  με αιτήσεις τους  προς το ΣτΕ, μέσω δικηγόρου της επιλογής τους.

2.                  Οι πολύτεκνοι, που το Υπουργείο Παιδείας τους ενημερώνει  ότι δεν έχουν δήθεν την πολυτεκνική ιδιότητα λόγω ηλικίας των άλλων αδελφών τους, μεγαλύτερα δήθεν του 23ου έτους της ηλικίας τους ή δήθεν του 25ου έτους της ηλικίας τους σε περίπτωση που σπουδάζουν, ενώ κάτι τέτοιο ουδαμού αναφέρεται στη διάταξη του νόμου, δηλώνουν κανονικά την πολυτεκνική τους ιδιότητα με βάση το πιστοποιητικό που τους χορηγεί κατά νόμο η ΑΣΠΕ.

3.                  Οι πολύτεκνοι, που οι οδηγίες του Υπουργείου αυθαίρετα και παρανόμως, δεν τους επιτρέπουν να επιλέγουν Σχολές άλλης Περιφέρειας (ως ειδική κατηγορία), ενώ κάτι τέτοιο δεν αναφέρεται στη διάταξη του νόμου, συμπληρώνουν κανονικά το Μ.Δ  δηλώνοντας τις Σχολές  ή  τα τμήματα προτιμήσεώς τους όπως οι ίδιοι επιθυμούν.  Αυτονόητο είναι ότι όσοι επιθυμούν, θα πρέπει να επιδιώξουν την ακύρωση της Υπουργικής  απόφασης ως και την αναστολή εκτελέσεως αυτής με αιτήσεις προς το ΣτΕ, μέσω δικηγόρου της επιλογής των.

4.               Η  ΑΣΠΕ θεωρεί ότι  οι πολύτεκνοι και τα τέκνα πολυτέκνων που έδωσαν Πανελλήνιες εξετάσεις,  θα πρέπει να προσβάλουν στο ΣτΕ την Υπουργική  απόφαση με την οποία καθορίστηκε  περιορισμένος αριθμός θέσεων στους πολύτεκνους ενώ με το καθεστώς που ίσχυε επί 32 χρόνια δεν ίσχυε τέτοιος περιορισμός.

   Από την ΑΣΠΕ

==============

ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΤΙΚΑ ΑΠΑΙΤΟΥΜΕΝΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΦΥΓΗ ΣΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΜΕΝΩΝ  ΥΠΟΨΗΦΙΩΝ ΤΕΚΝΩΝ ΠΟΛΥΤΕΚΝΩΝ ΓΙΑ ΤΙΣ ΘΕΣΕΙΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ ΠΟΛΥΤΕΚΝΩΝ ΚΑΙ ΤΕΚΝΩΝ: 

 1.Αντίγραφο του υποβληθέντος Μηχανογραφικού Δελτίου

2.Φωτοτυπία του πιστοποιητικού οικογενειακής καταστάσεως του Δήμου.     

3.Φωτοτυπία του πιστοποιητικού περί πολυτεκνικής  ιδιότητας της ΑΣΠΕ 

4.Φωτοτυπία του εκκαθαριστικού  σημειώματος   του οικονομικού έτους 2010 (δηλαδή για τα εισοδήματα του 2009). Αυτό χρειάζεται για όσους υπερβαίνουν το όριο εισοδήματος  που καθορίζει ο Νόμος αλλά και για απόδειξη της  μόνιμης κατοικίας των γονέων(για τις περιφέρειες). 

5.Γενικό Δικαστικό Πληρεξούσιο σε συμβολαιογράφο  εκ μέρους  του υποψηφίου σε Δικηγόρο.

 Στην προσφυγή πρέπει  να συμμετέχουν όλοι οι πολύτεκνοι που είχαν υποψήφιο στις Πανελλαδικές εξετάσεις του 2011, η προσφυγή αφορά όλα τα θέματα (αναδρομική κατάργηση  μετεγγραφών ,ηλικιακό   όριο στους πολύτεκνους ,γεωγραφικοί περιορισμοί κτλ). 

 Για περισσότερες πληροφορίες ρωτήστε μας. Προθεσμία : έως  30/7/2011 

 

Πρόσφατα άρθρα