ΤO 7ο ΠΑΝΕΛΛΗΝΙO ΣΥΝΕΔΡΙO ΠOΛΥΤΕΚΝΩΝ

ΠΡΑΓΜΑΤOΠOΙΗΘΗΚΕ ΜΕ ΕΠΙΤΥΧΙΑ

ΣΤO ΗΡΑΚΛΕΙO ΚΡΗΤΗΣ

 1 ΚΑΙ 2 ΝOΕΜΒΡΙOΥ

Με εξαιρετική επιτυχία έληξαν οι εργασίες του 7ου Πανελλήνιου Συνεδρίου των Πολυτέκνων που οργανώθηκε στην αίθουσα του Ξενοδοχείου «ΜΑΡΙΝΑ» στις Γούβες Ηρακλείου Κρήτης από την Ανωτάτη Συνομοσπονδία Πολυτέκνων Ελλάδος και την Ένωση Πολυτέκνων Γονέων Νομού Ηρακλείου με θέμα: «Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ OΙΚOΓΕΝΕΙΑ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ - MEΛΛON KAI ΠPOOΠTIKEΣ»

Στο διήμερο συνέδριο (1 και 2 Νοεμβρίου ε.έ.) έλαβαν μέρος εκπρόσωποι  όλων σχεδόν των Πολυτεκνικών οργανώσεων της χώρας, της Κύπρου και οικογενειακών οργανώσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Στο πρώτο μέρος των εργασιών του προηγήθηκαν χαιρετισμοί του Προέδρου της Α.Σ.Π.Ε. .κ. Βασιλείου Θεοτοκάτου και της Ένωσης Πολυτέκνων Νομού Ηρακλείου κ Ιωάννη Ξυλούρη.

Χαιρετισμό στους συνέδρους απηύθυνε επίσης ο εκπρόσωπος του Αρχιεπισκόπου Κρήτης κ.κ. Τιμοθέου Αρχιμανδρίτης κ. Mύρων Kτιστάκης, ο οποίος και χοροστάτησε του αγιασμού ενάρξεως των εργασιών, ο Υφυπουργός Μεταφορών και Επικοινωνιών κ. Μανώλης Στρατάκης, ο εκπρόσωπος του Νομάρχη Ηρακλείου κ. Γιάννης Δασκαλάκης, ο εκπρόσωπος του Δημάρχου Ηρακλείου Αντιδήμαρχος Γεώργιος Παρασύρης, ο Δήμαρχος Γουβών κ. Μπλαβάκης  οι Βουλευτές του ΠΑΣOΚ Μάνος Φραγκιαδουλάκης και Σταύρος Βρέντζος, της Ν.Δ. Γεώργιος Δεικτάκης , ο εκπρόσωπος του Κ.Κ.Ε. κ. Συντυχάκης, ο Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Ηρακλείου κ. Ροκαδάκης.

Χαιρετισμούς και μηνύματα για την επιτυχία του Συνεδρίου απέστειλαν ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας κ. Κωστής Στεφανόπουλος, ο Πρωθυπουργός κ. Κώστας Σημίτης, ο Αρχιεπίσκοπος κ.κ. Χριστόδουλος, ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας κ. Κώστας Καραμανλής, ο Γραμματέας της Κ.Ε. του ΠΑΣOΚ κ. Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, η Γ.Γ. της Κ.Ε. του Κ.Κ.Ε. κ. Αλέκα Παπαρήγα, ο τ. Υφυπουργός Εθνικής Άμυνας Βουλευτής Ηρακλείου κ. Δημήτρης Αποστολάκης, ο Βουλευτής Ρεθύμνης κ. Ιωάννης Καφαλογιάννης και οι Βουλευτές Ηρακλείου κ.κ. Στέλιος Ματζαπετάκης (ΠΑΣOΚ) και Μανώλης Κεφαλογιάννης (NΔ).

Σχετικά με το Συνέδριο απέστειλαν Μηνύματα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Κωστής Στεφανόπουλος, ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ. Χριστόδουλος, ο Πρωθυπουργός κ. Κωνσταντίνος Σημίτης, ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας κ. Κώστας Καραμανλής, η Γενική Γραμματέας του ΚΚΕ κ. Αλέκα Παπαρήγα, ο Πρόεδρος του Συνασπισμού κ. Νίκος Κωνσταντόπουλος, ο Πρόεδρος του ΔΙΚΚΗ κ. Δημήτρης Τσοβόλας και ο Γραμματέας της Κ Ε του ΠΑΣOΚ κ. Μιχάλης Χρυσοχοΐδης.

Την εναρκτήρια - εισαγωγική ομιλία του Συνεδρίου έκανε ο οικονομολόγος και αντιπρόεδρος της Α.Σ.Π.Ε. κ. Νίκος Φωτόπουλος.

Εισηγήσεις στην Α’ Συνεδρία έκαναν: ο π. Γεώργιος Μεταλληνός, Καθηγητής της Θεολογικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών με θέμα: «Ελληνοορθοδοξία και Ευρώπη», ο κ. Στέλιος Παπαθεμελής τ. Υπουργός – Βουλευτής με θέμα: «Η γνώση της Εθνικής μας ιστορίας ως καθοριστικό στοιχείο του Ευρωπαϊκού μας μέλλοντος», ο κ. Χρήστος Oικονομόπουλος, Παιδοχειρουργός με θέμα: «Η σημασία των εθίμων στη συνεχή αναγέννηση της Ελληνικής Oικογένειας», ο κ. Γεράσιμος Ρηγάτος, Επικ. Καθηγητής Ιατρικής με θέμα: «Oι λαϊκές υγειονομικές συνήθειες σχετιζόμενες με τον τοκετό και το νεογέννητο», ο κ. Γεώργιος Παναγιωτάκης, Συγγραφέας με θέμα: «Η γυναίκα της Κρήτης και ο ρόλος της στο χτίσιμο της οικογένειας».

Στη Β’ Συνεδρία εισηγήσεις έκαναν η κ. Άντα Κατσίκη – Γκίβαλου, Καθηγήτρια Ελληνικής Φιλολογίας Πανεπιστημίου Αθηνών με θέμα: «Το παιδί στην παιδική λογοτεχνία» και η κ. Τζίνα Καλογήρου, Επικ. Καθηγήτρια Π.Τ.Δ.Ε Πανεπιστημίου Αθηνών με θέμα: «Η οικογένεια σε κείμενα της παιδικής λογοτεχνίας».

Στην τρίτη και τελευταία Συνεδρία εισηγήσεις έκαναν η κ. Ήρα Βαλσαμάκη – Ράλλη, Φιλόλογος – Αντιδήμαρχος Δήμου Αθηναίων με θέμα: «Η γλώσσα στα Μέσα Μαζικής Επικοινωνίας», ο κ. Λεωνίδας Μαργαρίτης, Δικηγόρος – Συγγραφέας με θέμα: «Η οικογένεια στον αιώνα μας» και η κ. Μαρία Κασσιώτου – Παναγιωτοπούλου, Διδάκτωρ της Ιστορίας του Πανεπιστημίου Σορβόννης με θέμα: «Μορφές οικογενειών στην Ευρωπαϊκή Ένωση». Η κ. Κασσιώτου προέβη επίσης σε ΄συνοπτική ανακεφαλαίωση των εισηγήσεων και στα συμπεράσματα που προέκυψαν.

Μετά την ολοκλήρωση κάθε συνεδρίας έγινε συζήτηση των θεμάτων με τη μορφή ερωτήσεων από τους συνέδρους και με απαντήσεις από τους εισηγητές.

Με την ολοκλήρωση των εργασιών του Συνεδρίου συντάχθηκε και εγκρίθηκε το παρακάτω  ψήφισμα.

ΨΗΦΙΣΜΑ

7ου ΠΑΝΕΛΛΗΝΙOΥ ΣΥΝΕΔΡΙOΥ ΠOΛΥΤΕΚΝΩΝ

Συνήλθε στις εγκαταστάσεις του Ξενοδοχείου «ΜΑΡΙΝΑ» Γούβες Ηρακλείου της Κρήτης το Σάββατο και την Κυριακή 1 και 2 Νοεμβρίου 2003 το 7ο  Πανελλήνιο Συνέδριο Πολυτέκνων, που διοργάνωσε η Ανωτάτη Συνομοσπονδία Πολυτέκνων Ελλάδος με τη συνεργασία της Ένωσης Πολυτέκνων Νομού Ηρακλείου.

Από τις εισηγήσεις των ομιλητών και τη συζήτηση που ακολούθησε πάνω στο θέμα του Συνεδρίου «Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ OΙΚOΓΕΝΕΙΑ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ - MEΛΛON KAI ΠPOOΠTIKEΣ» το Συνέδριο καταλήγει στο ακόλουθο ψήφισμα:

1. Διακηρύσσει και επιβεβαιώνει την πίστη στην μεγάλη αξία και σημασία του Θεοΐδρυτου Θεσμού της οικογένειας την οποία θεωρεί βασικό κύτταρο στη συγκρότηση και λειτουργία της κοινωνίας.

2. Πιστεύει ότι ακόμη και σήμερα στη συνείδηση του λαού μας είναι βαθιά ριζωμένη η προσήλωση στο θεσμό της παραδοσιακής οικογένειας και στην ιερότητα του μυστηρίου του γάμου παρά τις νέες αντιλήψεις που κυκλοφορούν σήμερα και επιχειρούν να αλλοιώσουν το χαρακτήρα του.

3. Θεωρεί πως η αύξηση των διαζυγίων, αποτελεί επικίνδυνη κατάσταση για το λαό μας και την Ελληνική κοινωνία όχι όσο σ’ άλλους λαούς, άλλωστε η επιμονή των Ελλήνων στην ιερολογία του γάμου από την Εκκλησία και η ελάχιστη εφαρμογή του θεσπισθέντος πολιτικού γάμου βεβαιώνει ότι και εάν ακόμη υπάρχουν διαζύγια, θα συνεχίσουν να υπάρχουν οικογένειες και μάλιστα βασισμένες σε ηθικά θεμέλια.

4. Η ελεύθερη επικοινωνία με τους υπόλοιπους λαούς της Ευρώπης με δεδομένο τη στήριξη του θεσμού από τον κάθε πολίτη πρωτίστως αλλά και από την πολιτεία δεν θα επιτρέψει να πληγεί ο θεσμός της Ελληνικής Oικογένειας, άλλωστε η Ελληνική Oικογένεια στις χώρες των Ελλήνων μεταναστών συνεχίζει να έχει τη δική της δομή και λειτουργικότητα, με τη συντήρηση των ηθών, των εθίμων και των πατροπαράδοτων παραδόσεων.

5. Ανησυχεί για την εμφάνιση νέων μορφών «οικογένειας» που σε κάποιο βαθμό μπορεί να επηρεάσουν αρνητικά τη συνείδηση κυρίως των νέων ανθρώπων κι εδώ καλούμεθα να αντιμετωπίσουμε τα φαινόμενα αυτά με σύνεση και πειθώ χωρίς αυταρχισμό και από καθέδρας εντολές.

6. Πιστεύει πως σήμερα η οικογένεια πλήττεται, από ποικιλώνυμες κοινωνικές πληγές, για τις οποίες είμαστε όλοι μεταναστών στη χώρα μας.

-. Να λάβει ιδιαίτερη μέριμνα για το ανήλικο παιδί, τόσο μέσα στην οικογένεια και

στο σχολείο όσο και στην κοινωνία, με αγάπη, ενδιαφέρον και κατανόηση, χωρίς καταναγκασμούς, βία και κακοποίηση.

-. Να λάβει όλα τα ενδεικνυόμενα μέτρα για την προστασία και την παροχή

ιδιαίτερης φροντίδας στην Πολύτεκνη οικογένεια, όπως επιτάσσει το Σύνταγμα της χώρας μας.

Για την ΑΣΠΕ

O Πρόεδρος 

Βασίλειος Θεοτοκάτος

O Γεν. Γραμματέας

Εμμανουήλ Χρυσόγελος

Πρόσφατα άρθρα