Αρ. Πρωτ. 651

Αθήνα, 10/6/2022

ΕΠΕΙΓΟΥΣΑ

Αξιότιμη                                                                
Κυρία Νίκη Κεραμέως                                                                 
Υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων
Α. Παπανδρέου 37, Τ.Κ. 151 80 Μαρούσι

Αξιότιμη                                                                
Κυρία Μαρία Συρεγγέλα                                                             
Υφυπουργό Δημογραφίας και Οικογένειας
Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων
Δραγατσανίου 8, Αθήνα.

ΚΟΙΝ: Γραφείο Πρωθυπουργού.

ΘΕΜΑ: Διοριισμοί Εκπαιδευτικών: αποκατάσταση αδικίας πολύτεκνων εκπαιδευτικών της κλειστής λίστας του 2010 και πρόταξη πολύτεκνων στους λοιπούς διορισμούς και πίνακες αναπληρωτών.

Κυρία Υπουργέ.
Κυρία Υφυπουργέ.

Ο Συνταγματικός νομοθέτης, με βάση την παρ.2 του άρθρου 21 του Συντάγματος, προέβλεψε την υποχρέωση του κράτους για λήψη εκ μέρους του, μέτρων αυξημένης προστασίας για τις πολύτεκνες οικογένειες.

H Ολομέλεια του ΣτΕ, με σειρά αποφάσεων αποφάνθηκε πως:

            «Η εξυπηρέτηση του ατομικού δικαιώματος των   πολυτέκνων, αποτελεί εξυπηρέτηση του γενικότερου δημοσίου συμφέροντος προ του οποίου και αυτή η αρχή της ισότητας των ελλήνων απέναντι στο νόμο υποχωρεί, λόγω του δημογραφικού προβλήματος της χώρας.»

              (ΣτΕ 2216/1975,4062/1990,4070/1990,2773/1991 κ.ά).

Εξαγγείλατε κα Κεραμέως 8.500 διορισμούς μονίμων εκπαιδευτικών για την κάλυψη των κενών θέσεων και έχετε πει στην Βουλή πρόσφατα ότι στο εξής θα λαμβάνουνται περισσότερο υπόψη τα κοινωνικά κριτήρια στους διορισμούς.

Ήρθε η ώρα κατ’ αρχήν να αποκαταστήσετε Κυρία Υπουργέ, την αδικία που έχει δημιουργηθεί με τον αποκλεισμό από την εκπαίδευση των αδιόριστων πολυτέκνων εκπαιδευτικών της κλειστής λίστας του 2010. Γνωρίζετε ότι πρόκειται για ΜΟΝΟ 200 περίπου εκπαιδευτικούς, οι οποίοι, έχοντας κατοχυρωμένο δικαίωμα διορισμού με βάση το Ν. 3255/2004 και ενώ ήταν όλα έτοιμα για το διορισμό τους, έμειναν σε αναμονή 22 χρόνια!

Κυρία Υπουργέ Παιδείας,
ακούστε όσους σας έχουν εισηγηθεί θετικά για το συγκεκριμένο ζήτημα: την Υφυπουργό σας κα Ζ. Μακρή και δεκάδες βουλευτές, υπουργούς, την πρώην Γ.Γρ. κα. Γκίκα, την πρώην Υφυπουργό παιδείας κα Ζαχαράκη. Η νομική σας υπηρεσία έχει εισηγηθεί θετικά. ΔΕΝ πρέπει να παραμείνει αυτή η αδικία ανεπίλυτη. ΔΕΝ έχει κόστος. ΔΕΝ είναι παράνομη. ΔΕΝ είναι ρουσφέτι. ΔΕΝ υπάρχει κανείς που μπορεί να αντιταχθεί σε νομικά ή πολιτικά επιχειρήματα, εφόσον νομοθετήσετε επιλύοντας το ζήτημα.

Τέλος, η συνταγματική προστασία που παρέχεται στις πολύτεκνες οικογένειες, άνευ εισοδηματικών ή άλλων κριτηρίων, όπως την περιέγραψε ξανά το ΣτΕ (Ολ. 430/2022, Φεβρ. 2022) είναι τόσο ισχυρή που ΔΕΝ επιτρέπεται στον κοινό νομοθέτη να παραβλέπει την εφαρμογή της ειδικής μέριμνας που οφείλει το Κράτος στις πολύτεκνες οικογένειες χωρίς αποχρώντα λόγο. Η νομολογία αυτή σε συνδυασμό με την δική σας εκπεφρασμένη βούληση για μεγαλύτερη μοριοδότηση των κοινωνικών κριτηρίων στις προσλήψεις των εκπαιδευτικών (άλλωστε, χάρι στους πολυτέκνους μένουν ανοιχτά τμήματα και σχολεία σε πολλές μεριές της πατρίδας μας), αναμένουμε ΑΜΕΣΑ

(α) να αποκαταστήσετε την αδικία που διαπράχθηκε 12 χρόνια και να διορίσετε εκτός σειράς, στον τόπο της μόνιμης κατοικίας τους (όπως προέβλεπε ο νόμος βάσει του οποίου απέκτησαν δικαίωμα διορισμού) οι περίπου 200 πολύτεκνοι εκπαιδευτικοί της κλειστής λίστας του 2010,

(β)   να διορίσετε κατά προτεταιότητα τους πολύτεκνους εκπαιδευτικούς στον τόπο μόνιμης κατοικίας τους και μετά όλους τους υπόλοιπους εκπαιδευτικούς βάσει μορίων,

(γ)   να προτάξετε στη λίστα των αναπληρωτών εκπαιδευτικούς τους πολύτεκνους όπως ίσχυε επί τόσα χρόνια χωρίς κανένα πρόβλημα.

Η ευθύνη της άσκησης δημογραφικής πολιτικής σύμφωνα με το Σύνταγμα ανήκει στο Κράτος, δηλαδή σε ΟΛΑ τα Υπουργεία και είναι προφανές ότι μέτρα ΧΩΡΙΣ δημοσιονομικό κόστος όπως τα ανωτέρω, είναι επιβεβλημένα, ειδικά στην τρέχουσα συγκυρία της δημογραφικής κατάρρευσης της χώρας, όπως αναγνωρίστηκε και στο συνέδριο που συμμετείχατε στις 8.6.2022.

Κυρία Υπουργέ,
Κυρία Υφυπουργέ,
έχετε την ευκαιρία να αποδείξετε ότι η Κυβέρνηση εννοεί όσα λέει περί κοινωνικής δικαιοσύνης και περί προσπάθειας ανάσχεσης του δημογραφικού προβλήματος. Ελπίζουμε να μην χαθεί αυτή η ευνοϊκή για όλους συγκυρία. Η εφαρμογή των ανωτέρω προτάσεων, ΜΟΝΟ θετικά οφέλη θα έχει για όλους τους εμπλεκόμενους.

Αναμένουμε με αγωνία τις αποφάσεις σας.

Με εκτίμηση,

Για την ΑΣΠΕ

Ο Πρόεδρος                                                                         Η Γεν. Γραμματέας

Βασίλειος Θεοτοκάτος                                                Δήμητρα-Ινές Αγγελή

Πρόσφατα άρθρα