Αθήνα 26/8/2020

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

 

ΝΕΟ ΧΤΥΠΗΜΑ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΣ ΑΠΟ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ !

ΟΛΟΚΛΗΡΩΝΕΤΑΙ ΤΟ ΓΚΡΕΜΙΣΜΑ ΤΩΝ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥΣ. ΜΕΙΩΜΕΝΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΣΤΗΝ ΑΔΕΙΑ ΑΝΑΤΡΟΦΗΣ ΤΕΚΝΟΥ

       Με πρόσφατη Εγκύκλιο του Υπουργείου Παιδείας, οι νεοδιοριζόμενοι εκπαιδευτικοί που έχουν παιδί άνω των 2 ετών δεν δικαιούνται πλέον την 9-μηνη άδεια ανατροφής τέκνου,. Και ενώ το Υπουργείο Παιδείας έως τώρα χορηγούσε την 9-μηνη άδεια ανατροφής τέκνου έως την ηλικία των 4 ετών, όπως συμβαίνει σε όλο το Δημόσιο τομέα, στερεί το δικαίωμα αυτό σε εκπαιδευτικούς που έχουν ήδη υπηρετήσει ως μη μόνιμοι εκπαιδευτικοί για πολλούς μήνες ή έτη, κατά τη διάρκεια των οποίων δεν είχαν το δικαίωμα να κάνουν χρήση του μέτρου.

     Το μέτρο της 9-μηνης άδειας ανατροφής τέκνου εντάσσεται στη λογική της Συνταγματικής προστασίας του γάμου και της μητρότητας και ευθυγραμμίζεται με αντίστοιχες Ευρωπαϊκές πρακτικές οικογενειακής πολιτικής.

     Πρόκειται για ανάκληση ευμενούς μέτρου για τους εργαζόμενους και τίθεται ξανά θέμα εμπιστοσύνης προς τη Διοίκηση, η οποία, λίγες μέρες πριν τις τοποθετήσεις των αναπληρωτών εκπαιδευτικών χωρίς κοινωνικά και οικογενειακά κριτήρια, και χωρίς να αλλάξει ο νόμος, δίνει με Εγκύκλιο μια διαφορετική ερμηνεία, δυσμενή προς τον εργαζόμενο που έρχεται σε σύγκρουση με προηγούμενες εγκυκλίους που υιοθετούσαν ευμενή προς αυτόν ερμηνεία και εισάγει αρνητική διακριτική μεταχείριση των εκπαιδευτικών έναντι των υπολοίπων υπαλλήλων.

    Απαράδεκτη λογική, απαράδεκτη πρακτική σε μια χώρα που δημογραφικά αυτοκτονεί, με τους θανάτους να υπολογίζονται να υπερτερούν των γεννήσεων στο τέλος του έτους κατά 45.000 !!!

     Έτσι, ολοκληρώνεται η επίθεση του Υπουργείου Παιδείας κατά της οικογένειας που ξεκίνησε με ακύρωση της πρόταξης των πολυτέκνων εκπαιδευτικών και την εξουδετέρωση της μοριοδότησης βάσει παιδιών στους πίνακες κατάταξης, προχώρησε με την κατάργηση των κοινωνικών κριτηρίων στις τοποθετήσεις, ενώ τώρα περικόπτει το δικαίωμα στην 9-μηνη άδεια ανατροφής των νεοδιόριστων με τέκνο ως 2 ετών και καταργεί το δικαίωμα για τα τέκνα από 2 ως 4 ετών.

   Το Υπουργείο Παιδείας οφείλει να ανακαλέσει άμεσα την Εγκύκλιο και να μην δημιουργεί υπαλλήλους δεύτερης κατηγορίας μειωμένων δικαιωμάτων, ειδικά όταν πρόκειται για γονείς με μικρά παιδιά, που τροφοδοτούν με μαθητές το εκπαιδευτικό σύστημα. Πιστεύουμε ότι ο σχεδιασμός του Υπουργείου και της Κυβέρνησης τόσο προεκλογικά όσο και μετέπειτα δεν περιελάμβανε τέτοιου είδους πολιτικές. Τέτοιες αποφάσεις οδηγούν τελικά σε συρρίκνωση του εκπαιδευτικού δυναμικού.

Από το Γραφείο Τύπου της ΑΣΠΕ

 

Πρόσφατα άρθρα