ΑΝΩΤΑΤΗ  ΣΥΝΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ  ΠΟΛΥΤΕΚΝΩΝ  ΕΛΛΑΔΟΣ
 
Ανακοίνωση  
4/2/2016
 
Αντιπροσωπεία της ΑΣΠΕ, αποτελούμενη από τον πρόεδρο της  Β. Θεοτοκάτο, τον Αντιπρόεδρο Ν . Φωτόπουλο και  τον Γ. Γραμματέα Μ. Χρυσόγελο,  συναντήθηκε σήμερα,  με τον Υπουργό Παιδείας κ. Νίκο Φίλη - με συνεργάτες - συμβούλους αυτού και υπηρεσιακούς παράγοντες του υπουργείου, τους κ. Δημητρακόπουλο Θέμη, Μποφυλάτο Σταύρο,  Κουφόπουλο  Γιάννη  και Μάλλιο Γεώργιο.
Συζητήθηκαν  εκτενώς όλα τα θέματα που απασχολούν τους πολύτεκνους και αναπτύξαμε τις απόψεις μας πάνω σε αυτά.
Ειδικότερα:
1.      Για το θέμα των Μετεγγραφών...  
Α. Μας γνώρισαν, ότι επί συνόλου 9.700 κατατεθεισών αιτήσεων Μετεγγραφής,  πολύτεκνοι ήσαν 1.650, τρίτεκνοι 2.750…. Ικανοποιήθηκαν οι αιτήσεις 1.200 πολύτεκνων και 1. 400 τρίτεκνων φοιτητών…
 Ζητήθηκε νομοθετική ρύθμιση για τους 450 εναπομείναντες πολύτεκνους που δεν πήραν Μετεγγραφή
Μας υποσχέθηκαν για φέτος, ότι θα επιδιωχθεί να δοθεί λύση για τους πολύτεκνους που συγκεντρώνουν συνολικά5 μόρια και άνω, μέσω των Ενστάσεων που λήγουν αύριο και των κατ` εξαίρεση Μετεγγραφών... για αυτό όλοι όσοι δεν έχουν μέχρι τώρα καταθέσει Ένσταση να το κάνουν  μέχρι αύριο 5/2…  μπορούν και ηλεκτρονικά. Δείτε τη διαδικασία…  ΕΔΩ  
Επίσης να κάνουν και αίτηση για κατ` εξαίρεση μετεγγραφή, όσοι δεν το έχουν κάνει ακόμη.  Δείτε τη διαδικασία… ΕΔΩ
Του χρόνου θα αλλάξει και πάλι το νομοθετικό πλαίσιο των μετεγγραφών, θα διορθωθούν αδικίες και θα επιδιωχθεί να ικανοποιηθεί το αίτημα μας..  που είναι:
«Πολύτεκνοι και τέκνα πολυτέκνων, που επέτυχαν ή φοιτούν σε Σχολές ή Τμήματα ΑΕΙ ή ΤΕΙ, μετεγγράφονται στην αντίστοιχη Σχολή ή Τμήμα ΑΕΙ ή ΤΕΙ, που είναι πλησιέστερη στον τόπο κατοικίας τους ή εκεί όπου φοιτά ο (η) αδελφός (η) τους και στο αντίστοιχο έτος».  
Αν δεν αλλάξει αυτό, θα πρέπει τουλάχιστον:
Για την εύρεση του κατά κεφαλή εισοδήματος, να υπολογίζονται όχι μόνο τα προστατευόμενα τέκνα αλλά  και τα άνεργα τέκνα της οικογένειας, που εμφαίνονται στο πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης του Δήμου και της ΑΣΠΕ. Επίσης και ο αριθμός των μορίων που δίνονται, να είναι ανάλογος με το πλήθος των παιδιών της πολύτεκνης οικογένειας.                                        
 
2.      Για το θέμα του διορισμού των πολύτεκνων εκπαιδευτικών  ως μονίμων εκπαιδευτικών και αναπληρωτών στα σχολεία.
 Α. Αναπτύχθηκε διεξοδικά η θέση μας και ζητήθηκε να καθιερωθεί:
«Στις πάσης φύσεως προσλήψεις εκπαιδευτικών από το Υπουργείο  Παιδείας - Έρευνας και Θρησκευμάτων, ποσοστό 20% στο σύνολο των θέσεων να καλύπτεται από πολυτέκνους και τέκνα πολυτέκνων(άρθρο 1 του Ν. 3260/2004)όπως ισχύει σε όλα τα υπουργεία,  με προτεραιότητα όμως στους αδιόριστους πολύτεκνους του 2010 που είχαν εγγραφεί στους πίνακες». Επίσης στα ετήσια προγράμματα παιδαγωγικής κατάρτισης αλλά και στα διάφορα προγράμματα που διεξάγονται από τις Σχολές, για την απόκτηση παιδαγωγικής και διδακτικής επάρκειας των πτυχιούχων, να εισάγονται κατά το ίδιο ποσοστό πολύτεκνοι και τέκνα πολυτέκνων.
 
Β. Για δε τους Αναπληρωτές να προσλαμβάνονται  ανεξαρτήτως υπάρξεως προϋπηρεσίας.
 
Απάντηση από τους εκπροσώπους του υπουργείου δυστυχώς δεν πήραμε, καθότι όπως μας είπαν δεσμεύονται από αποφάσεις του ΣτΕ,  για τον τρόπο πρόσληψης και θα επιδιωχθεί να υπάρχουν και κοινωνικά μόρια στο νέο σύστημα, ενώ οι εκπρόσωποι της ΑΣΠΕ επέμεναν στην ύπαρξη του πίνακα αδιόριστων πολυτέκνων του 2010 και ότι αυτοί έχουν προσφύγει δικαστικώς και ότι τους προστατεύει το ισχύον Σύνταγμα. Επίσης ότι τα κοινωνικά μόρια αυτά, δεν μπορεί να ισοδυναμούν με προϋπηρεσία μερικών μόνο μηνών ως αναπληρωτή.         
 
3.      Ειδικό ποσοστό εισαγωγής σπουδαστών  στο ΕΑΠ  και απαλλαγή διδάκτρων.
Έγινε γνωστό στους εκπροσώπους του υπουργείου ότι από το 2003,  η ΑΣΠΕ έχει θέσει υπόψη της Δ.Ε του ΕΑΠ το αίτημα:
«1.- Να εισάγονται σε ποσοστό 5% επί πλέον των καθορισμένων θέσεων για τα Προπτυχιακά και Μεταπτυχιακά Προγράμματα του ΕΑΠ Πολύτεκνοι γονείς (ανεξαρτήτως ηλικίας) και τέκνα αυτών. Ως γνωστό για τους Α.Μ.Ε.Α προβλέπεται ποσοστό 3% (Υπ. Απόφαση Φ152/ΦΕΚ 472 τ. Β΄/6-4-00).
2.- Να απαλλάσσονται των διδάκτρων οι πολύτεκνοι γονείς και τα τέκνα τους - φοιτητές- του ΕΑΠ σύμφωνα με το άρθρο 3 παρ. 1 του Ν. 1910/44: «τα τέκνα των πολυτέκνων απαλλάσσονται της καταβολής παντός εκπαιδευτικού τέλους όσον αφορά την εν γένει επαγγελματική εκπαίδευση… πάσης βαθμίδος. Υπό την έννοιαν των εκπαιδευτικών τελών νοούνται δίδακτρα…».»
Ζητήθηκε η βοήθεια του υπουργείου,  για ικανοποίηση  αυτού του αιτήματος μας. 

Πρόσφατα άρθρα