Πανελλήνια Ένωση Εκπαιδευτικών Πολυτέκνων

Π.Εν.Ε.Π

 
Αρ. Πρωτ: 123
Αθήνα  10 Σεπτεμβρίου 2013
 
 
 

Αξιότιμο

 

Κύριο Κων/νο Αρβανιτόπουλο

 

Υπουργό Παιδείας & Θρησκευμάτων

 

Α. Παπανδρέου 37, Τ.Κ. 151 80 Μαρούσι

 
 

     Αξιότιμε Κύριε Υπουργέ.

 
     

      Στο σχέδιο νόμου: «Αναδιάρθρωση της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και Λοιπές Διατάξεις αρμοδιότητας Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων», περιλαμβάνονται διατάξεις για θέματα που επανειλημμένως έχουμε θέσει στο Υπουργείο Παιδείας, οι οποίες έχουν προκαλέσει μεγάλη αναστάτωση και αναβρασμό στον κόσμο των πολυτέκνων εκπαιδευτικών.

-Α-

Για το άρθρο 46 του ν/σ – Μεταβατικές διατάξεις του Κεφαλαίου Β΄

παρ. 6 - Οι εξαιρούμενοι της Διαθεσιμότητας εκπαιδευτικοί του άρθρου 82

του ν. 4172/2013

      Η μετακίνηση των εξαιρεθέντων πολυτέκνων στις Διευθύνσεις Εκπαίδευσης, ως Διοικητικοί υπάλληλοι, με την κατάργηση των οργανικών τους θέσεων, είναι παράνομη και αντιτίθεται στο άρθρο 10 του ν.1910/44 και στο άρθρο 67 του ισχύοντα Κώδικα Δ.Υ, αλλά και στο άρθρο 21 του Συντάγματος που αναφέρεται στην προστασία της πολύτεκνης οικογένειας. Η πολυτεκνική ιδιότητα άπαξ και αποκτηθεί διατηρείται ισοβίως σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία.

     Με την παράγραφο 6 του άρθρου 46 του σ/ν, γίνεται μια προσπάθεια για επανόρθωση προσωρινά της ανωτέρω αδικίας.., αλλά μόνο για τη Β΄ τάξη των ΕΠΑΣ και όχι και για τη Γ΄ τάξη των ημερήσιων ΕΠΑΛ και Γ΄ - Δ΄ τάξεις των Εσπερινών ΕΠΑΛ. Ειλικρινά αδυνατούμε να κατανοήσουμε το λόγο για την παράλειψη αυτή, αφού οι ίδιες ανάγκες υπάρχουν και στους κατηργημένους τομείς των ΕΠΑΛ!. Για αυτό το λόγο η ανωτέρω παράγραφος του άρθρου 46 πρέπει να αναδιατυπωθεί ως ακολούθως:

«Οι εξαιρούμενοι της Διαθεσιμότητας εκπαιδευτικοί του άρθρου 82 του ν. 4172/2013, αποσπώνται και εφόσον το επιθυμούν με Απόφαση του Υπουργού Παιδείας και Θρησκευμάτων, η οποία εκδίδεται μετά από εισήγηση του οικείου Περιφερειακού Διευθυντή στα σχολεία τους, για την άσκηση διδακτικού έργου, για όσο χρόνο λειτουργεί ο τομέας στο Σχολείο στο οποίο είχαν την οργανική των θέση.»

-Β-

Για το άρθρο 36 του ν/σ - Ρυθμίσεις περί Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής… και λοιπές διατάξεις

ΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΩΝ – ΩΡΟΜΙΣΘΙΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ

    Όπως είναι γνωστό στις προσλήψεις αναπληρωτών - ωρομισθίων εκπαιδευτικών, βάσει της ισχύουσας νομοθεσίας (και μέχρι τη διενέργεια του 1ου Διαγωνισμού του ΑΣΕΠ), οι πολύτεκνοι εκπαιδευτικοί προτάσσονται των οικείων πινάκων… Το πρόβλημα είναι όμως, ότι οι νέοι πολύτεκνοι από το έτος 2009 στερούνται προϋπηρεσίας και έτσι δεν προσλαμβάνονται πολύτεκνοι ως αναπληρωτές και ωρομίσθιοι!.

  

    Για τους ανωτέρω λόγους για να μπορέσουν οι αδιόριστοι πολύτεκνοι τη νέα χρονιά, να εργασθούν τουλάχιστον ως αναπληρωτές στα Σχολεία, που λόγω της οικονομικής κρίσης, οι οικογένειες τους διαβιώνουν κάτω από το φάσμα της ανεργίας και της εξαθλίωσης και μέχρι της οριστικής επίλυσης του θέματος διορισμού τους από το Υπουργείο σας (όπως είχε υποσχεθεί η προηγούμενη ηγεσία του Υπ. Παιδείας περί απορρόφησης αυτών σε βάθος διετίας), θα πρέπει να προστεθεί μία παράγραφος στο τέλος του άρθρου 36 του ν/σ:

«20. Στο τέλος του άρθρου 1 του ν.3194/2003 για την πρόσληψη αναπληρωτών και ωρομισθίων εκπαιδευτικών προστίθεται παράγραφος:

«10. Η πρόταξη των πολυτέκνων εκπαιδευτικών, της ανωτέρω παρ.8 εφαρμόζεται ανεξάρτητα ύπαρξης προϋπηρεσίας στην πρόσληψη αναπληρωτών και ωρομισθίων εκπαιδευτικών » ».

-Γ-

Για το άρθρο 29 - Θέματα Ανώτατης Σχολής Παιδαγωγικής και Τεχνολογικής Εκπαίδευσης (Α.Σ.Π.ΑΙΤ.Ε.)

ΕΙΔΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΗΣ ΚΑΤΑΡΤΙΣΗΣ ΑΔΙΟΡΙΣΤΩΝ – ΠΟΛΥΤΕΚΝΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ

    Παρακαλούμε, όπως δημιουργηθούν στις μεγάλες πόλεις, Ειδικά Προγράμματα Παιδαγωγικής Κατάρτισης στο Ε.Π.ΠΑΙ.Κ – Α.Σ.ΠΑΙ.Τ.Ε, για τους αδιόριστους Πολύτεκνους εκπαιδευτικούς, που θα εισάγονται κατά προτεραιότητα σ’ αυτά ή τουλάχιστον ένα ποσοστό τουλάχιστον 20% των εισαγομένων σπουδαστών να δίνεται στους πολύτεκνους και τέκνα αυτών. Για αυτό στο τέλος του άρθρου 29 του ν/σ θα πρέπει να προστεθεί η παράγραφος:

« 3. Στο τέλος της παρ. 5 του άρθρου 4 του ν. 3027/2002, για τα προγράμματα ΕΠΠΑΙΚ της ΑΣΠΑΙΤΕ για την απόκτηση Παιδαγωγικής κατάρτισης προστίθεται εδάφιο:

«ε. Στα ανωτέρω ετήσια προγράμματα παιδαγωγικής κατάρτισης εισάγονται κατά προτεραιότητα πολύτεκνοι και ακολουθούν τέκνα αυτών μέχρι ποσοστού 20% των εισαγομένων σπουδαστών» ».

-Δ-

Μετάταξη πολυτέκνων εκπαιδευτικών από την Β΄/ βάθμια στην Α΄/βάθμια εκπαίδευση

    Θα πρέπει να ρυθμισθεί το θέμα των πολυτέκνων εκπαιδευτικών, οι οποίοι μετατάσσονται από την Β΄/βάθμια Εκπαίδευση στην Α΄/βάθμια Εκπαίδευση και οι οποίοι να τοποθετούνται στο πλησιέστερο Σχολείο του τόπου της κατοικίας τους, καθώς και των ήδη διορισμένων πολυτέκνων εκπαιδευτικών που δεν έχουν οργανική θέση αλλά είναι στη διάθεση του ΠΥΣΔΕ. Προς τούτο θα πρέπει να καταργηθεί η παρ.3 του άρθρου 30 του ν.3848/2010 που κατήργησε τη σχετική διάταξη της περίπτωσης β της παραγράφου 1 του άρθρου 13 του π.δ. 50/1996 που επί σειρά ετών ίσχυε. Για αυτό στο τέλος του άρθρου 36 του ν/σ, θα πρέπει να προστεθεί η παράγραφος:

«Καταργείται η παρ. 3 του άρθρου 30 του ν. 3848/2010».

Με την ελπίδα ότι κάτι θα αλλάξει…

Για την ΠΕνΕΠ

Ο Πρόεδρος                                 Ο Γ. Γραμματέας

Πέτρος  Πετράκης                   Βασίλειος Μουζάκης

Κοινοποίηση:

1. Αξιότιμο Κύριο Συμεών Κεδίκογλου

Υφυπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων

2. Αξιότιμο Κύριο Κων/νο Γκιουλέκα

Υφυπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων

Πρόσφατα άρθρα