Διορισμοί πολύτεκνων εκπαιδευτικών

      Απάντηση Υφυπουργού στην ερώτηση της κ.Ελ.Ράπτη... ΕΔΩ           

                                                ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ:

                                                      1.

 Ο Μ. Χαρακόπουλος με ερώτηση του στη Βουλή: Ζητά να επανέλθει ο νόμος της ΝΔ για το διορισμό των πολύτεκνων εκπαιδευτικών

Τετάρτη, 06 Οκτ 2010

 Την επαναφορά των ευεργετικών διατάξεων που καθιερώθηκαν από την προηγούμενη κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας για το διορισμό των πολύτεκνων εκπαιδευτικών και τη στήριξη των πολύτεκνων οικογενειών εν γένει στη δύσκολη αυτή οικονομική συγκυρία ζητά με ερώτησή του προς τους Υπουργούς Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης & Θρησκευμάτων και Οικονομικών ο Γραμματέας Πολιτικού Σχεδιασμού της Νέας Δημοκρατίας και βουλευτής Λαρίσης κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος.

Στην ερώτηση του Θεσσαλού πολιτικού αναφέρονται αναλυτικά τα εξής:

«Το δημογραφικό πρόβλημα της χώρας σε συνδυασμό με τις αυξητικές τάσεις της ανεργίας λόγω των πρόσφατων οικονομικών μέτρων της κυβέρνησης αποτελούν θρυαλλίδα στα θεμέλια της ελληνικής κοινωνίας.

Γι’ αυτό και στο παρελθόν υπήρξαν πολιτικές πρωτοβουλίες στήριξης της πολύτεκνης οικογένειας. Οι πολύτεκνοι εκπαιδευτικοί, με το ν. 3255/2004, απέκτησαν το προνόμιο να εγγράφονται σε ειδικό πίνακα και να διορίζονται απευθείας σε θέσεις εκπαιδευτικών ανεξάρτητα από τη συμμετοχή τους σε διαγωνισμό του ΑΣΕΠ.

Αντί αυτών και παρά το ότι για πρώτη φορά μετά το 1981 από την εφαρμογή του ν. 3255/2004 η μεταβολή του αριθμού των παιδιών κάτω των 5 ετών απέκτησε θετικό πρόσημο με αυξητική τάση μέχρι και το 2009, η κυβέρνηση με το ν. 3848/2010 κατήργησε τις ευεργετικές διατάξεις για το διορισμό των πολύτεκνων εκπαιδευτικών που καθιερώθηκαν από την προηγούμενη κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας.

Είναι αδιανόητο τη στιγμή που η χώρα διέρχεται τη μεγαλύτερη οικονομική κρίση των τελευταίων δεκαετιών, την οποία εκ των πραγμάτων βιώνουν πιο έντονα οι πολυμελείς οικογένειες, η πολιτεία αντί να δείχνει την επιβαλλόμενη κοινωνική ευαισθησία, να προχωρά σε ανατροπή υφιστάμενων μέτρων στήριξης των πολύτεκνων εκπαιδευτικών».

Κατόπιν τούτων ο κ. Χαρακόπουλος ρωτά τους αρμόδιους υπουργούς:

  1. Προτίθεστε να επαναφέρετε το προϋπάρχον νομοθετικό καθεστώς για το διορισμό των πολύτεκνων εκπαιδευτικών;
  2. Με ποιο τρόπο θα στηρίξετε τις πολύτεκνες οικογένειες που βιώνουν οξύτερα τις συνέπειες της οικονομικής κρίσης, ενώ τα προβλήματα της ανεργίας και της υπογεννητικότητας διαρκώς εντείνονται;

 

2.

Ερώτηση Βουλευτή(και απάντηση Υφυπουργού) Αναστ. Νεράντζη

Β΄Πειραιά - Νέα Δημοκρατία... ΕΔΩ 

--------------

3.

Ερώτηση Βουλευτή Πέλλας Γιώργου Καρασμάνη

Νέα Δημοκρατία

 

«Aδικία εις βάρος των αδιόριστων πολύτεκνων εκπαιδευτικών» - 29/09/2010



Με το Ν. 3848/2010 που ψηφίσθηκε στη Βουλή, καταργείται η πρόνοια του Ν. 3255/2004 για το διορισμό των πολύτεκνων εκπαιδευτικών στην εκπαίδευση, εκτός των διαδικασιών του ΑΣΕΠ, αλλά και του Ν. 3027/2002, που προέβλεπε ως μοναδική προϋπόθεση διορισμού τους να έχουν επιτύχει τη βαθμολογική βάση στον οικείο διαγωνισμό του ΑΣΕΠ. 
 Αρκετές οικογένειες αδιόριστων εκπαιδευτικών αποφάσισαν να αποκτήσουν το 4ο παιδί τους, παρά τις δύσκολες οικονομικές συνθήκες, βασιζόμενοι στα σημαντικά ευεργετήματα που παρείχε ο νόμος προς αυτούς.
Όμως η πλήρης ανατροπή του καθεστώτος διορισμού των πολυτέκνων εκπαιδευτικών από την πρόσφατη νομοθετική πρωτοβουλία του Υπουργείου Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων, τους αιφνιδίασε με το χειρότερο δυνατό τρόπο και τους άφησε απροστάτευτους και μάλιστα κάτω από τις χειρότερες οικονομικές συνθήκες εξαιτίας βεβαίως και της βαθιάς κρίσης που διέρχεται η πατρίδα μας.
Επειδή το νομοθετικό αυτό πλαίσιο το οποίο έχει διαμορφωθεί από την Κυβέρνηση, αδικεί τους αδιόριστους πολύτεκνους εκπαιδευτικούς.
Επειδή η χώρα μας συγκαταλέγεται ήδη στις πιο «γερασμένες» χώρες του κόσμου και παρόμοιες ενέργειες της Κυβέρνησης, όπως αυτή με τη ψήφιση του συγκεκριμένου Νόμου επιτείνουν το δημογραφικό πρόβλημα, για τη λύση του οποίου απαιτείται η λήψη ουσιαστικών και αποτελεσματικών μέτρων με την παροχή κινήτρων προς τα νέα ζευγάρια για την απόκτηση περισσότερων παιδιών και όχι η αφαίρεση των ήδη θεσμοθετημένων ευνοϊκών διατάξεων.
ΕΡΩΤΑΤΑΙ η κυρία Υπουργός,
Εάν προτίθεται να προβεί στις ενέργειες εκείνες, ώστε ν’ αρθεί η αδικία που επιφέρει ο νόμος 3848/2010 στους πολύτεκνους εκπαιδευτικούς και να διατηρηθεί το προϋπάρχον πλαίσιο για το διάστημα της μεταβατικής περιόδου μέχρι την προκήρυξη και διενέργεια του νέου διαγωνισμού μέσω ΑΣΕΠ, προκειμένου όλοι οι πολύτεκνοι εκπαιδευτικοί που θα υποβάλουν αίτηση να πετύχουν το διορισμό τους;
 
 
Ο Ερωτών
 
Γιώργος Καρασμάνης
Κοσμήτορας της Βουλής
Βουλευτής Πέλλας
 
 Από:  http://www.pellafm.gr/index.php?com=news&id=2177

                                             ------------------------------------------

 

4.

  Ερώτηση του Βουλευτή Φώτη Κουβέλη

 
 
 
Ερώτηση προς την κα Υπουργό
Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων
 
 
Θέμα: Πολύτεκνοι αδιόριστοι εκπαιδευτικοί
Το άρθρο 6 .παρ. 3 του Ν. 3255/2004 προέβλεπε ότι από την έναρξη του εκπαιδευτικού έτους 2004-2005 και εφεξής οι πολύτεκνοι εκπαιδευτικοί με τέκνα, τα οποία είναι ανήλικα ή υπηρετούν τη στρατιωτική του θητεία ή σπουδάζουν, εγγράφονται μέχρι 30 Ιουλίου κάθε έτους σε ειδικό πίνακα και διορίζονται σε θέσεις εκπαιδευτικών των κλάδων ΠΕ πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης ανεξάρτητα από τη συμμετοχή τους σε διαγωνισμό του ΑΣΕΠ.
Για το σκοπό αυτό, συνίσταντο οι αναγκαίες θέσεις εκπαιδευτικών και με ΚΥΑ των Υπουργείων Οικονομικών και Παιδείας οριζόταν ο αριθμός των πολυτέκνων εκπαιδευτικών ανά κλάδο και ειδικότητα που θα διορίζονταν, με βάση συγκεκριμένα κριτήρια κατάταξης των υποψηφίων.
-         Με την υπ. αριθ. 84772/Δ2/29-8-2008 Υ.Α (ΦΕΚ 1255/τ. Β΄/7-9-2005) τα κριτήρια της σειράς διορισμού των πολυτέκνων εκπαιδευτικών καθορίζονταν ιεραρχικά βάσει του αριθμού τέκνων, της ημερομηνίας κτήσης πτυχίου και – σε περίπτωση ταυτόχρονης κτήσης – του βαθμού πτυχίου. Η εφαρμογή του νόμου άρχιζε κάθε έτος με την έκδοση σχετικής εγκυκλίου λίγο πριν τη λήξη της προθεσμίας.
-         Με το νόμο 3848/2010 για την «αναβάθμιση του ρόλου του εκπαιδευτικού – καθιέρωση κανόνων αξιολόγησης και αξιοκρατίας στην εκπαίδευση και άλλες διατάξεις», καταργείται το ως άνω ευεργετικό καθεστώς για τους πολύτεκνους και συγκεκριμένα προβλέπεται μόνο μια απλή πριμοδότηση των πολυτέκνων στο διαγωνισμό του ΑΣΕΠ.
-         Μεταβατικά, μέχρι την προκήρυξη και διενέργεια του πρώτου διαγωνισμού εκπαιδευτικών (σε δύο έτη) και σύμφωνα με τις υφιστάμενες εκπαιδευτικές ανάγκες, καθορίζεται «ο αριθμός των διοριζόμενων εκπαιδευτικών ανά σχολικό έτος, κατά κλάδο και ειδικότητα από καθεμία από τις ακόλουθες κατηγορίες: α) γονείς περισσότερων των τριών τέκνων που είναι ανήλικα ή υπηρετούν τη στρατιωτική τους θητεία ή σπουδάζουν, που έχουν τα τυπικά προσόντα διορισμού. Οι εκπαιδευτικοί των κατηγοριών αυτών, εφόσον έχουν αποκτήσει την αντίστοιχη ιδιότητα μέχρι 30 Ιουνίου κάθε έτους, διορίζονται κατά σειρά που εξαρτάται από τα ακαδημαϊκά κριτήρια, την προϋπηρεσία τους ως εκπαιδευτικών και τα κοινωνικά κριτήρια» που ορίζει ο νόμος 3848/2010».
Με δεδομένο ότι ανατρέπεται ένα νομικό καθεστώς που εφαρμοζόταν πάγια και σταθερά επί μακρόν υπέρ πολυτέκνων οικογενειών εκπαιδευτικών,
ερωτάται η αρμόδια Υπουργός:
Είναι στις προθέσεις της να διατηρήσει το προϋπάρχον πλαίσιο για το διάστημα της μεταβατικής περιόδου των δύο ετών μέχρι την επόμενη προκήρυξη του πρώτου διαγωνισμού μέσω ΑΣΕΠ και να επιτρέπεται μέσω της έκδοσης εγκυκλίου η υποβολή υποψηφιοτήτων για θέσεις πολυτέκνων εκπαιδευτικών, ώστε να απορροφηθούν οι αιτούντες – εγγεγραμμένοι στους οικείους πίνακες;
21.9.2010
Ο ερωτών βουλευτής
 
Φώτης Κουβέλης

 

                                              5.

Ο Βουλευτής Ηρακλείου του ΠΑΣΟΚ, κ.Μανόλης Σοφ. Στρατάκης, κατέθεσε στη Βουλή για τους αρμόδιους Υπουργούς τις παρακάτω αναφορές:


- Το αίτημα της Ανωτάτης Συνομοσπονδίας Πολυτέκνων Ελλάδας (ΑΣΠΕ) για τροποποίηση του Ν.3843/2010, ώστε τα ειδικά πρόστιμα διατήρησης των ημιυπαίθριων χώρων να μειωθούν κατά 60% όταν πρόκειται για κατοικίες που ανήκουν σε πολύτεκνες οικογένειες.
 

- Τις θέσεις της Συντονιστικής Επιτροπής Αδιόριστων Πολύτεκνων Εκπαιδευτικών για διορισμό όλων των πολύτεκνων εκπαιδευτικών..

                                                6.

Ερώτηση του κ. Χρήστου Σταϊκούρα προς το Υπουργείο Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων

Posted on 18.9.10 by othrysnet.gr
Ο Βουλευτής Φθιώτιδας της ΝΔ και Αναπληρωτής Υπεύθυνος του Τομέα Πολιτικής Ευθύνης της Οικονομίας-ΝΔ, κ. Χρήστος Σταϊκούρας κατέθεσε στις 16/09/2010 Ερώτηση προς το Υπουργείο Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων, αναφορικά με τη διαμαρτυρία Αδιόριστων Πολυτέκνων Εκπαιδευτικών του Νομού Φθιώτιδας, αναφορικά με την κατάργηση της πρόνοιας του Ν.3255/2004 για το διορισμό τους στην εκπαίδευση. Ο κ. Σταϊκούρας αναφέρει στην Ερώτησή του τα εξής:
«Σύμφωνα με το Ν.3848/2010 που ψηφίστηκε στη Βουλή, καταργείται η πρόνοια του Ν.3255/2004, σχετικά με το διορισμό των πολυτέκνων εκπαιδευτικών στην εκπαίδευση, εκτός των διαδικασιών του ΑΣΕΠ, καθώς επίσης και του Ν.3027/2002, που προέβλεπε ως μόνη προϋπόθεση να έχουν επιτύχει τη βαθμολογική βάση στον οικείο διαγωνισμό του ΑΣΕΠ. Αντί αυτών, με το Ν.3848/2010, θεσπίζεται η επιτυχής συμμετοχή στον ΑΣΕΠ, η απόκτηση παιδαγωγικής και διδακτικής επάρκειας και η μεταβατική περίοδος των 2 ετών, για την οποία ουδεμία δέσμευση για τον αριθμό των πολυτέκνων διοριζομένων υπάρχει. Η κατάργηση της πρόνοιας του Ν.3255/2004, πλήττει ανεπανόρθωτα τους πολύτεκνους εκπαιδευτικούς και τους προγραμματισμούς αυτών και των οικογενειών τους. 
Επιπλέον, η κατάργηση της προτεραιότητας για τις τοποθετήσεις των πολυτέκνων ως ειδική κατηγορία (άρθρο 30 παρ. 4 και 6), και η δυσκολία στη δυνατότητα απόσπασης (προβλέπεται πλέον μία μοριοδότηση μόλις 10 μορίων σε σύνολο 130), έρχεται σε πλήρη αντίθεση με δηλώσεις του κ. Πρωθυπουργού που διακήρυττε το προσωπικό του ενδιαφέρον για την τάξη των πολυτέκνων, επισημαίνοντας ότι “η νέα κυβέρνηση θα προχωρήσει άμεσα σε ολοκληρωμένες και οριζόντιες πολιτικές, οι οποίες θα αντιμετωπίζουν τις ανάγκες της πολύτεκνης οικογένειας, ενώ παράλληλα θα δίνουν κίνητρα και θα ενθαρρύνουν τα νέα ζευγάρια να μεγαλώσουν όχι όσα παιδιά μπορούν, αλλά όσα παιδιά θέλουν”.

Επιπρόσθετα, να επισημανθεί ότι ο Ν.3255/2004 λειτούργησε με δημογραφικά κριτήρια και αυτό φανερώνει και το γεγονός ότι για πρώτη φορά μετά το 1981, η μεταβολή του αριθμού των παιδιών κάτω των 5 ετών είχε θετικό πρόσημο το 2004 (έτος που εφαρμόσθηκε το μέτρο διορισμού του Ν. 3255/2004) και συνέχισε να αυξάνεται με ρυθμό 2% κατά το 2007, 1,64% το 2008 και 2,4% το 2009.

Ο Σύλλογος Πολυτέκνων Φθιώτιδας και συγκεκριμένα, οι αδιόριστοι πολύτεκνοι εκπαιδευτικοί του Νομού, ευελπιστούν για τη στήριξη του Υπουργείου στο αίτημά τους για το διορισμό όλων των πολυτέκνων εκπαιδευτικών που θα υποβάλλουν αίτηση διορισμού κατά τη μεταβατική περίοδο των 2 σχολικών ετών (2010-2011 και 2011-2012), καθώς θεωρούν ότι η προστασία και η στήριξη της ελληνικής πολύτεκνης οικογένειας είναι ζήτημα εθνικής σημασίας». Κατόπιν των ανωτέρω, ο κ. Σταϊκούρας ερωτά το Υπουργείο τί μέτρα προτίθεται να λάβει για τη βελτίωση συνθηκών διαβίωσης και ποιότητας ζωής των πολυτέκνων εκπαιδευτικών, και δη των αδιόριστων, και εάν υπάρχει η πρόθεση για τον διορισμό των πολυτέκνων εκπαιδευτικών που υπέβαλαν αίτηση εφέτος.

 Επιπλέον, ερωτάται η κα.Υπουργός, κατά πόσο συνάδει η κατάργηση της πρόνοιας του Ν. 3255/2004 για το διορισμό των πολυτέκνων εκπαιδευτικών, με τη συνταγματική επιταγή του άρθρου 21 παρ. 2 και 5, που ρητώς επιτάσσει ότι οι πολύτεκνες οικογένειες έχουν δικαίωμα ειδικής φροντίδας από το Κράτος και ότι «ο σχεδιασμός και η εφαρμογή δημογραφικής πολιτικής, καθώς και η λήψη όλων των αναγκαίων μέτρων αποτελεί υποχρέωση του Κράτους».

                                     7.

Ερώτηση του Μιχάλη Κατρίνη Βουλευτή Ηλείας του ΠΑΣΟΚ

Σύμφωνα με το άρθρο 6 παρ. 3 του Ν. 3255/2004 από την έναρξη του σχολικού έτους 2004-2005 και εφεξής οι πολύτεκνοι εκπαιδευτικοί με τέκνα τα οποία είναι ανήλικα ή υπηρετούν την στρατιωτική τους θητεία ή σπουδάζουν εγγράφονται μέχρι 30 Ιουλίου κάθε έτους σε ειδικό πίνακα και διορίζονται σε θέσεις εκπαιδευτικών των κλάδων Π.Ε. πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης ανεξάρτητα από τη συμμετοχή τους σε διαγωνισμό του Α.Σ.Ε.Π.

Με νέα ρύθμιση, όμως, του άρθρου 9 παρ. 10 του Ν. 3848/2010 το καθεστώς αυτό αλλάζει και οι εκπαιδευτικοί των κατηγοριών αυτών διορίζονται κατά σειρά που εξαρτάται από τα ακαδημαϊκά κριτήρια, την προϋπηρεσία τους ως εκπαιδευτικοί και τα κοινωνικά κριτήρια, εφόσον έχουν αποκτήσει την αντίστοιχη ιδιότητα μέχρι και την 30η Ιουνίου κάθε έτους.

Η αλλαγή αυτή είχε ως αποτέλεσμα να περιορισθεί δραστικά ο αριθμός των διοριζομένων πολύτεκνων εκπαιδευτικών για το σχολικό έτος 2010-2011 ενώ τίθεται εν αμφιβόλω και η περαιτέρω απορρόφηση όλων των νέων πολύτεκνων εκπαιδευτικών, που είχαν υποβάλλει τα δικαιολογητικά τους με το προηγούμενο καθεστώς λόγω των περιορισμένων προσλήψεων σε περίοδο οικονομικής κρίσης.

Επιπλέον πρόβλημα δημιουργεί το γεγονός ότι για τις κατηγορίες των πολυτέκνων εκπαιδευτικών καταληκτική ημερομηνία ήταν η 30η Ιουλίου κάθε έτους, γεγονός που σημαίνει ότι η 30η Ιουνίου 2010 ανατρέπει τον προγραμματισμό πολλών οικογενειών, που έγιναν πολύτεκνοι για να τύχουν της ευνοϊκής διάταξης του διορισμού.   

ΕΡΩΤΑΤΑΙ Η κα ΥΠΟΥΡΓΟΣ:

1. Προτίθεται η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου να παρατείνει- ειδικά για το 2010- την καταληκτική ημερομηνία για την κατάθεση των δικαιολογητικών μέχρι και την 30η Ιουλίου.

2. Θα επιμηκυνθεί ο χρόνος απορρόφησης μέχρι την εξάντληση του καταλόγου όλων των εγγεγραμμένων πολύτεκνων εκπαιδευτικών. 

                Το πλήρες κείμενο της ερώτησης... ΕΔΩ

---------

                                                              8.

        Ερώτηση του τ. Υφυπουργού Παιδείας κ. Σπ. Ταλιαδούρου Βουλευτή - Καρδίτσας Ν.Δ.

Ζητά το διορισμό όλων των πολύτεκνων εκπαιδευτικών που υπέβαλαν αίτηση φέτος

03 Σεπτεμβρίου 2010

  Ο Βουλευτής Καρδίτσας και τ. Υφυπουργός Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων, κ. Σπύρος Ταλιαδούρος με ερώτηση που κατέθεσε στη Βουλή ζητά από την Υπουργό Παιδείας Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων το διορισμό όλων των πολύτεκνων εκπαιδευτικών που υπέβαλαν αίτηση διορισμού στην εκπαίδευση φέτος ενώ χαρακτηρίζει ως απατηλή τη μεταβατική περίοδο των 2 χρόνων, αφού η κυβέρνηση δεν δεσμεύεται  για το διορισμό όλων των πολυτέκνων εκπαιδευτικών που θα υποβάλουν αίτηση διορισμού.  

Ειδικότερα η ερώτηση του έχει ως εξής:

«Με το νόμο Ν.3848/2010 (ΦΕΚ 71 Α΄) που ψηφίστηκε στη Βουλή καταργείται η πρόνοια του Ν. 3255/2004 για το διορισμό των πολύτεκνων εκπαιδευτικών στην εκπαίδευση, εκτός των διαδικασιών του ΑΣΕΠ, αλλά και του Ν. 3027/2002, που προέβλεπε ως μόνη προϋπόθεση διορισμού το να έχουν επιτύχει τη βαθμολογική βάση στον οικείο διαγωνισμό του ΑΣΕΠ. Το γεγονός πλήττει ανεπανόρθωτα τους πολύτεκνους εκπαιδευτικούς καθώς οι οποίες θετικές ρυθμίσεις προς ενίσχυση τους είχαν θεσμοθετηθεί από προηγούμενες κυβερνήσεις αντικαταστάθηκαν επί τω χειρίστω.

Ειδικότερα, η υποχρέωση επιτυχίας στο διαγωνισμό του ΑΣΕΠ για τους πολύτεκνους εκπαιδευτικούς, η υποχρεωτική πλέον γι’ αυτούς απόκτηση παιδαγωγικής και διδακτικής επάρκειας και η μεταβατική περίοδος των 2 χρόνων, που μόνο ως απατηλή μπορεί να χαρακτηριστεί αφού δεν δεσμεύει την κυβέρνηση για το διορισμό όλων των πολυτέκνων εκπαιδευτικών που θα υποβάλουν αίτηση διορισμού, αποτελεί σκληρή επίθεση κατά των πολύτεκνων εκπαιδευτικών, που λόγω στενότητας χρόνου και χρήματος δε θα μπορέσουν να ανταποκριθούν στις συγκεκριμένες προϋποθέσεις και επομένως αποκλείονται από διορισμό στην εκπαίδευση.

Επιπλέον η κατάργηση της προτεραιότητας των πολύτεκνων ως ειδική κατηγορία, (άρθρο 30 παρ. 4 και 6) που αποτελεί παράβαση του ισχύοντος Νόμου 1910/1944 αλλά και του Δημοσιουπαλληλικού Κώδικα 3528/2007, που αναφέρει ότι «πολύτεκνοι ή τέκνα αυτών δημόσιοι υπάλληλοι τοποθετούνται στον τόπο των συμφερόντων τους» καθώς και η εξαίρεση τους από τις υπεραριθμίες του ΠΔ 50/96 (άρθρο 30 παρ. 4) έρχεται σε πλήρη αντίθεση με τη δέσμευση του ίδιου του πρωθυπουργού ενώπιον της Ανώτατης Συνομοσπονδίας Πολυτέκνων Ελλάδος για ολοκληρωμένες και οριζόντιες πολιτικές με στόχο τη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης και ποιότητας ζωής της πολύτεκνης οικογένειας.

Κατόπιν αυτών ΕΡΩΤΑΤΑΙ η κ. Υπουργός:

  • 1. Με ποιον τρόπο η ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας βρίσκεται στο πλευρό του πολύτεκνου εκπαιδευτικού ως αρωγός και συμπαραστάτης της πολυμελούς ελληνικής οικογένειας;
  • 2. Προτίθεται να προβεί σε διορισμό όλων των πολύτεκνων εκπαιδευτικών που υπέβαλαν αίτηση διορισμού στην εκπαίδευση φέτος;
  • 3. Προτίθεται η κυβέρνηση να άρει την εξαίρεση των πολύτεκνων εκπαιδευτικών από τις διατάξεις του Νόμου 3260/2004, αφού πλέον δεν υφίστανται οι ευνοϊκότεροι για τους εκπαιδευτικούς νόμοι 3027/2002 και 3255/2004;»

ΠΗΓΗ: http://www.karditsanews.gr/?p=19038

---------------------------------------------------------

                                                    9.

                               Ερώτηση κ. Ελίζας Βόζεμπεργκ

         Βουλευτού  Α` Αθήνας - Υπεύθυνη του τομέα Παιδείας της Ν.Δ

Η μεγάλη αδικία εις βάρος των πολύτεκνων εκπαιδευτικών από την αλλαγή του καθεστώτος πρόσληψής
 
Αθήνα,  30  Αυγούστου 2010
Ερώτηση
 
Προς την Υπουργό Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων κα Άννα Διαμαντοπούλου
 
Θέμα : «Η μεγάλη αδικία εις βάρος των πολύτεκνων εκπαιδευτικών από την αλλαγή του καθεστώτος πρόσληψής τους»
 
Κυρία  Υπουργέ,
Οι  αδιόριστοι πολύτεκνοι εκπαιδευτικοί εκφράζουν την  έντονη και δικαιολογημένη
διαμαρτυρία  τους προς την πολιτική ηγεσία  του Υπουργείου Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων για την  κατάργηση του μοναδικού μέχρι  σήμερα νόμου υπέρ των πολυτέκνων, που λειτούργησε με  γνώμονα την ανάγκη παροχής  κινήτρων για την αντιμετώπιση του δημογραφικού μας   προβλήματος.
Υπολογίζεται  ότι 600 περίπου πολύτεκνες οικογένειες  αποφάσισαν να αποκτήσουν το 4ο τέκνο τους, παρά τις αντίξοες οικονομικές συνθήκες, στηριζόμενοι  στα σημαντικά ευεργετήματα που παρείχε ο νόμος  προς αυτούς.
Όμως  η  πλήρης ανατροπή του καθεστώτος διορισμού  των πολυτέκνων εκπαιδευτικών  από την πρόσφατη νομοθετική πρωτοβουλία του  Υπουργείου Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων, τους αιφνιδίασε με το  χειρότερο δυνατό τρόπο αφήνοντάς  τους απροστάτευτους και μάλιστα κάτω από  τις χειρότερες οικονομικές συνθήκες  εξαιτίας της βαθιάς κρίσης που διέρχεται η χώρα  μας.
Η  Κυβέρνηση οφείλει έστω και τα ην ύστατη ώρα να  επιδείξει την απαιτούμενη
 κατανόηση απέναντι στα προβλήματα  των πολύτεκνων εκπαιδευτικών και  να κάνει πράξη τις υποσχέσεις της για  τη στήριξη τους.
Η  Ελλάδα συγκαταλέγεται ήδη στις  πιο «γερασμένες» χώρες και η καθυστέρηση της
 κυβέρνησης στη λήψη ουσιαστικών  και αποτελεσματικών μέτρων για  την παροχή κινήτρων προς τα νέα ζευγάρια  για την απόκτηση περισσότερων  παιδιών χαρακτηρίζεται εύλογα ως  εθνικά επικίνδυνη.
 

Κατόπιν των ανωτέρω,

 

Ερωτάσθε κα Υπουργέ :

 

Η μεγάλη αδικία εις βάρος των πολύτεκνων εκπαιδευτικών από την αλλαγή του καθεστώτος πρόσληψής

 

Ποια είναι η θέση  σας για το ανωτέρω  ζήτημα ;

 

Η Βουλευτής

Ελίζα Βόζεμπεργκ

 

 

 

10.

 Ερώτηση της κ.Έλενας Ράπτη - Βουλευτού Α` Θεσσαλονίκης 

 

Ερώτηση προς την Υπουργό Παιδείας, Δια βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων

25.08.10

 

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς την Υπουργό Παιδείας, Δια βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων

 
ΘΕΜΑ : «Δίκαιη αντιμετώπιση των πολύτεκνων αδιόριστων εκπαιδευτικών».
 
Κυρία Υπουργέ,
 
Με το νόμο 3255/2004  και την με αρ. 84772/Δ2/29-8-2005 (ΦΕΚ 1255/τ. Β΄/7-9-2005) Υπουργική Απόφαση, προσδιορίζονται η  διαδικασία και τα κριτήρια  σειράς διορισμού των πολύτεκνων εκπαιδευτικών στην πρωτοβάθμια  και δευτεροβάθμια εκπαίδευση ανεξάρτητα από τη συμμετοχή τους  σε διαγωνισμό του ΑΣΕΠ.
 
Με το νόμο 3848/2010  τα παραπάνω ισχύοντα καταργούνται  και προβλέπεται στη θέση  τους μια απλή και  μόνο πριμοδότηση λίγων μονάδων  στους πολύτεκνους που λαμβάνουν μέρος στους διαγωνισμούς του ΑΣΕΠ.  Προβλέπεται επίσης πως μέχρι  την προκήρυξη και διενέργεια του πρώτου διαγωνισμού  διορισμού εκπαιδευτικών (σε δύο  έτη από σήμερα) θα εφαρμόζεται μια μεταβατική ρύθμιση  του παραπάνω νόμου (άρθρο 9 παρ. 10).
Είναι προφανές πως τόσο ο  νόμος 3848/2010 όσο και η  ειδική διάταξη του άρθρου 9  θίγει τους πολύτεκνους εκπαιδευτικούς.  Και αυτό γιατί επενδύοντας  στη δικαιολογημένη εμπιστοσύνη που πρέπει να  έχει ένας πολίτης στο  κράτος, πήραν την απόφαση  για την απόκτηση τέταρτου παιδιού, βέβαιοι  πως θα λειτουργήσουν οι  ευεργετικές διατάξεις των σχετικών νόμων.  Απόφαση βεβαίως την οποία  σήμερα προφανώς δεν  μπορούν να ανακαλέσουν, την ώρα που η  πολιτεία με ευκολία ανακαλεί  τις δικές της αποφάσεις. Το άμεσο λοιπόν ζητούμενο,  εκτός από το διαρκές  αίτημα για τη συνολική  άρση της αδικίας που επιφέρει ο νόμος 3848/2010  στους πολύτεκνους εκπαιδευτικούς, είναι η  κατάργηση της πρόσφατης μεταβατικής ρύθμισης (άρθρο 9 παρ. 10)  καθώς και η διατήρηση  του προϋπάρχοντος πλαισίου για το  διάστημα της μεταβατικής περιόδου  μέχρι την προκήρυξη και διενέργεια του νέου  διαγωνισμού μέσω ΑΣΕΠ.
 

Ερωτάται η Υπουργός:

 
 Μπορεί να προχωρήσει το  Υπουργείο Παιδείας, Δια Βίου  Μάθησης και Θρησκευμάτων στις κατάλληλες νομοθετικές ρυθμίσεις για  την επαναφορά του προϋπάρχοντος πλαισίου για τη μεταβατική περίοδο μέχρι την  προκήρυξη του πρώτου διαγωνισμού  εκπαιδευτικών μέσω ΑΣΕΠ, ώστε να  επιτραπεί η υποβολή υποψηφιοτήτων  για τις θέσεις πολύτεκνων εκπαιδευτικών, που θα δώσει  τη δυνατότητα απορρόφησης όλων  των αιτούντων – εγγεγραμμένων στους σχετικούς πίνακες;

 Θεσσαλονίκη, 25 Αυγούστου 2010

 

Αριθμός Πρωτοκόλλου: 1724

Η Βουλευτής

Έλενα Ράπτη

 

 

Πρόσφατα άρθρα