Δυσαρεστημένοι από την αντιμετώπιση που δέχονται από την Πολιτεία είναι οι πολύτεκνοι της Λέσβου, αλλά και όλης της χώρας, με τις συνεχείς μειώσεις στα επιδόματα και την κατάργηση της σύνταξης της πολύτεκνης μητέρας.
Τα επιδόματα προσδιορίζονται από το εισόδημα της κάθε οικογένειας, κι όσο για τη σύνταξη της πολύτεκνης μητέρας, που αποτελούσε μια ηθική ικανοποίηση για τους κόπους ετών, κόπηκε εντελώς. Όσον αφορά στην απαλλαγή στο φόρο εισοδήματος με βάση τον αριθμό των τέκνων, έχει πάψει πλέον να ισχύει σύμφωνα με τον πρόεδρο του Συνδέσμου Πολυτέκνων Ν. Λέσβου, Μιχάλη Κουφέλο.
Όλοι όσους συνάντησε το «Ε» στα γραφεία του Συνδέσμου Πολυτέκνων Λέσβου διατύπωναν έντονα την ανησυχία τους ότι τα ζευγάρια σήμερα δύσκολα ανοίγουν σπιτικό, πόσο μάλλον να κάνουν παιδιά, δεδομένων των οικονομικών συνθηκών.
Οι περισσότεροι έκαναν ξεκάθαρο ότι η αγάπη τους για τα παιδιά ήταν εκείνη που στάθηκε αφορμή να δημιουργήσουν μία μεγάλη οικογένεια, και όχι τα επιδόματα της Πολιτείας.
Βέβαια, ο κ. Κουφέλος υποστήριξε ότι οι πολύτεκνες και οι τρίτεκνες οικογένειες πρέπει να στηριχθούν και να πληθύνουν, δεδομένου ότι συμβάλλουν στην αντιμετώπιση του δημογραφικού προβλήματος της χώρας. Μάλιστα τόνισε ότι το 2012 γράφτηκαν στο Σύνδεσμο 21 νέες πολύτεκνες οικογένειες, αριθμός που σύμφωνα με τα στοιχεία που έχει συγκεντρωμένα, μειώνεται κάθε έτος.
Ο πρόεδρος του Συνδέσμου Πολυτέκνων Ν. Λέσβου, Μιχάλης Κουφέλος
Τα παράπονα
«Πιο πριν παίρναμε κάτι, που αποτελούσε μία μικρή ανακούφιση. Τώρα μας τα κόβουν όλα», είπε ο Φώτης Τσίγκας, από τα Παράκοιλα, πατέρας τριών παιδιών που έχασε πριν χρόνια τη γυναίκα του. Με το γιο του να δουλεύει ειδικός φρουρός και τις δυο του κόρες να είναι άνεργες, προσπαθεί να τονίσει στο «Ε» τον πόνο του κάθε γονιού που είτε βλέπει τα παιδιά του να δουλεύουν για ολοένα και χαμηλότερους μισθούς, είτε προσπαθεί να τα στηρίξει όπως μπορεί εάν είναι άνεργα. Βέβαια υπογραμμίζει ότι ο πόνος πολλαπλασιάζεται ανάλογα με τον αριθμό των παιδιών. Δεν παρέλειψε να κάνει αναφορά και στη διαφοροποίηση των ηλικιακών κριτηρίων όσον αφορά στα τρόφιμα που δίνονται κάθε χρόνο στις πολύτεκνες και τρίτεκνες οικογένειες. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να μειωθεί ο αριθμός των δικαιούχων.
Η κ. Γεωργία Κυριακού, με τρία παιδιά και εννέα εγγόνια, μιλάει για την απαξίωση που βιώνουν οι πολύτεκνοι εκ μέρους της Πολιτείας
«Τα βοηθήματα αυτά μπορεί να μην ήταν πολύ σημαντικά, αλλά δεν έπαυαν, ειδικά σε αυτή την περίοδο της οικονομικής κρίσης, να αποτελούν σημαντική ενίσχυση», τονίζει ο κ. Τσίγκας.
Η πρόεδρος της Εξελεγκτικής Επιτροπής του Συνδέσμου, Γεωργία Κυριακού, 61 ετών, με τρία παιδιά και εννέα εγγόνια, διηγείται στο «Ε» τα καθημερινά προβλήματα. Η κόρη της με πέντε παιδιά δύσκολα τα βγάζει πέρα, ενώ ο μισθός του συζύγου της δεν είναι αρκετός για την ικανοποίηση των βασικών αναγκών, αν αναλογιστεί κάποιος τα πάγια έξοδα, συμπεριλαμβανομένων των έκτακτων φόρων που επιβάλλονται.
Ο κ. Φώτης Τσίγκος από τα Παράκοιλα χαρακτηρίζει την Ελλάδα χώρα γερόντων
Η κ. Κυριακού εξομολογήθηκε:
«Υπήρχαν μέρες που δεν είχαμε γάλα για το νεογέννητο εγγονάκι μου. Αν δεν ήταν ο Σύνδεσμος Πολυτέκνων να στεκόταν δίπλα μας αρωγός, τα πράγματα θα ήταν πολύ δύσκολα.» Δεν παρέλειψε να τονίσει ότι τόσο η ίδια, όσο και η κόρη της, ψάχνουν για δουλειά, αλλά εδώ και χρόνια λόγω της κρίσης, παραμένουν άνεργες. Υποστήριξε δε, πως η αναπηρική σύνταξη του άντρα της πηγαίνει στα παιδιά της. «Όταν μια μάνα βλέπει το παιδί της να έχει ανάγκες, καλείται να το βοηθήσει, ακόμα κι αν αυτό δεν το ζητήσει. Αυτός είναι ο ρόλος της μάνας, του πατέρα, του γονιού.»
Η κ. Κακάμπουρα από το Πλωμάρι, μητέρα πέντε παιδιών, στην αποθήκη του Συνδέσμου ψάχνει για ρούχα
«Είχαμε τη σύνταξη της πολύτεκνης μητέρας, τουλάχιστον παίρναμε τα φάρμακά μας με αυτή», είπε η κ. Μαρία Κακάμπουρα, χήρα, μητέρα πέντε παιδιών από το Πλωμάρι, που βρέθηκε στα γραφεία του Συνδέσμου για να πάρει μερικά από τα ρούχα που συγκεντρώνονται από δωρεές πολιτών. Να σημειωθεί ότι προσφάτως ήρθαν ρούχα από τη γειτονική Χίο, προσφορά του κ. Τσάκου.
Ο Απόστολος Ξενάκης και η γυναίκα του, Δέσποινα, γονείς έξι παιδιών, με τον εγγονό τους Ιγνάτιο
Τέλος, ο κ. Κουφέλος, σχολιάζοντας τους ισχυρισμούς των αρμόδιων υπουργών περί δικαιότερης κατανομής φορολογικών βαρών, είπε ότι καταργείται το αφορολόγητο όριο της ελάχιστης δαπάνης διαβίωσης των μελών της οικογένειας, αγνοώντας την ύπαρξη τέκνων και εξισώνοντας τους πολύτεκνους με τους άγαμους.