Σύλλογος Πολυτέκνων Τριφυλίας
Γ.Αλεξοπούλου κ' Χριστιανουπόλεως
Κυπαρισσία ΤΚ 250 00
τηλ.: 6984068144 begin_of_the_skype_highlighting              6984068144      end_of_the_skype_highlighting, 6945555270 begin_of_the_skype_highlighting              6945555270      end_of_the_skype_highlighting
www.polyteknoi.org.gr
Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.


Πρός υφ. οικονομικών κ. Δ. Κουσελά.

Αγαπητέ κ. Υφυπουργέ.

Χρόνια Πολλά και Καλή Χρονιά.

Με το παρόν email μου θέλω να σας κοινοποιήσω κάποιες από τις σκέψεις μου σε ότι αφορά τον πολύπαθο χώρο των πολυτέκνων, με αφορμή την τελευταία διαβούλευση για τα θέματα υγείας όπου συμπεριλαμβάνονται και ρυθμίσεις για τους πολύτεκνους. Ρυθμίσεις που ανατρέπουν τα πάντα στην μέχρι σήμερα εθνική πολιτική, στο σχεδιασμό δηλαδή για την επίλυση του δημογραφικού προβλήματος. 
Όπως αντιλαμβάνεστε με τα τελευταία μέτρα το πλήγμα για τις οικογένειές μας είναι μεγάλο. Είναι μεγάλο γιατί οι περικοπές έγιναν χωρίς κανέναν έλεγχο. "Μαζί με τα ξερά και τα χλωρά" όπως λέει η λαϊκή σοφία. Είναι απαράδεκτο, έστω και η σκέψη, να μπει πλαφόν εισοδηματικό σε ένα επίδομα που δεν έχει τον χαρακτήρα τον οικονομικό όπως άλλωστε ορίζεται ξεκάθαρα και στο Σύνταγμα (άρθρο 21) αλλά να προασπίσει το θεσμό της οικογένειας και κατ΄ επέκταση να βοηθήσει τη χώρα στο πρόβλημα της υπογεννητικότητας. Αναλογιστείτε τί πρόβλημα θα δημιουργηθεί μετά από 15 - 20 χρόνια. Δεν θα υπάρχουν εργαζόμενοι να καλύψουν τις ασφαλιστικές ανάγκες, με όλα τα επακόλουθα. Δεν θα επικαλεστώ στοιχεία τα οποία εσείς τα γνωρίζετε καλύτερα απ΄ όλους. Ένα μόνο θα πώ: Μια πολύτεκνη οικογένεια - οι οποίες κατά 90% ειναι μισθοσυντήρητες και ό,τι παίρνουν το δηλώνουν - μετά από τις τελευταίες μειώσεις στο εισόδημά της, πώς θα ανταπεξέλθει και με τις αλλεπάλληλες ανατιμήσεις στα βασικά είδη, τα καύσιμα, την αύξηση ΦΠΑ. Αντιλαμβάνεστε λοιπόν το Γολγοθά των οικογενειών αυτών. Αλήθεια, ξέρετε πολλές πλούσιες πολύτεκνες οικογένειες; Γιατί, αν εννοείτε πλούτο την οικογένεια πράγματι τότε ΕΙΝΑΙ και δεν το κρύβουν. Με ποιά κριτήρια λοιπόν μιά πολύτεκνη οικογένεια με μικτό εισόδημα 40001 € ειναι πλούσια; Και εμείς λέμε οτι πράγματι λεφτά υπάρχουν όπως είπε και ο πρωθυπουργός, μήπως όμως τα αναζητάτε σε λάθος μέρος;
Κρατείστε την πολύτεκνη οικογένεια ψηλά. Αξίζει τον κόπο. Δεν βοηθάτε "κάποιους" όπως μερικοί - με κακία - λένε, βοηθάτε την ίδια τη χώρα. Επενδύετε στο μέλλον.

Και κάτι ακόμα: Όπως γνωρίζετε οι Σύλλογοι πολυτέκνων στηρίζονται από τους ίδιους τους πολύτεκνους με την συνδρομή τους που παρακρατείται από το πολυτεκνικό επίδομα μέσω ΟΓΑ. Δυστυχώς η παρερμηνεία αυτής της συγκεκριμένης διάταξης
όταν τα έξοδά της είναι (Ν.3454/2006 άρθρο 16) δημιουργεί πολλά προβλήμα στις σχέσεις μεταξύ των μελών και των συλλόγων τους αφού σε όσους παίρνουν επίδομα παρακρατείται από αυτό, ενώ για όσους παίρνουν πολυτεκνική σύνταξη ο ΟΓΑ δεν κάνει την ανάλογη κράτηση. Για το λόγο αυτό προτείνουμε να τροποποιηθεί ως εξής:

“ο ΟΓΑ μπορεί να παρακρατεί, από το επίδομα και τη σύνταξη που καταβάλλεται στις πολύτεκνες μητέρες και πατέρες, το οποίο αφορά τη συνδρομή τους προς το σωματείο πολυτέκνων, στο οποίο είναι εγγεγραμμένοι, ως και το ποσό της συνδρομής των σωματείων τους προς την Ανωτάτη Συνομοσπονδία Πολυτέκνων Ελλάδος, κατόπιν αποφάσεως του Γενικού Συμβουλίου της ΑΣΠΕ, με την οποία καθορίζεται και το ύψος του ποσού κάθε φορά και το οποίο μπορεί να αναπροσαρμόζεται κάθε τρία χρόνια. Το ποσό αυτό το αποδίδει ανά δίμηνο στην Ανωτάτη Συνομοσπονδία Πολυτέκνων Ελλάδος (ΑΣΠΕ). Από το ποσό αυτό η ΑΣΠΕ παρακρατεί ποσοστό είκοσι πέντε τοις εκατό (25%), που αφορά την συνδρομή των οργανώσεων – μελών του κάθε σωματείου. Το συνολικό ποσό της συνδρομής για κάθε οικογένεια καθορίζεται για την τριετία 2010-2012 στο ποσό των δύο ευρώ και πενήντα λεπτών (2,5)μηνιαίως”.

Η ρύθμιση αυτή δεν έχει κανένα κόστος λύνει όμως προβλήματα καλής λειτουργίας καθώς καλής σχέσης μεταξύ των συλλόγων και των μελών.

Τέλος, επειδή γνωρίζω την ευαισθησία σας σε κοινωνικά θέματα, καθώς και τις ρίζες σας πιστεύουμε οτι θα συμβάλετε στην επίλυση των "αβλεψιών" και των "ατοπημάτων" κατά των πολυτέκνων, (για να μη πω κατά του μέλλοντος της χώρας).


 Με τις σκέψεις αυτές ευελπιστούμε σε καλύτερες μέρες για όλους.

Ο πρόεδρος

Κωνσταντόπουλος Κωνσταντίνος

Πρόσφατα άρθρα