ΠΑΝΑΓΙΩΤΑ ΙΑΚΩΒΙΔΟΥ     Βουλευτής Β’ Αθηνών ΝΔ 

ΕΡΩΤΗΣΗ 

Προς τον κ. Υπουργό Παιδείας

 

ΘΕΜΑ: Αποκατάσταση αδικιών στις μετεγγραφές των πολυτέκνων φοιτητών

 

Η εφαρμογή των διατάξεων του άρθρου 53 του Ν. 4264/2014 για τις μετεγγραφές των επιτυχόντων των πανελλαδικών εξετάσεων του 2014 αρχίζει από την 5η Μαΐου 2014.

Αυτός ο περιορισμός συνιστά αδικία για εκατοντάδες τέκνα πολυτέκνων οικογενειών, των οποίων οι γονείς αδυνατούν να ανταπεξέλθουν στην επιβάρυνση της οικονομικής υποστήριξής τους για να ζουν στις διαφορετικές πόλεις όπου φοιτούν, ή δεν εγγράφονται καν στις Σχολές διότι δεν μπορούν να φοιτήσουν λόγω οικονομικής αδυναμίας και απαγόρευσης μετεγγραφής εκ του ότι το εισόδημά τους υπερβαίνει ελάχιστα τα όρια, τα οποία δεν προβλέπουν αύξηση ανάλογα με τον αριθμό των παιδιών.

Θα ήταν πράξη αποκατάστασης του δικαίου εάν θεσμοθετούνταν η αναδρομική εφαρμογή της παρ. 6 του άρθρου 53 του Ν. 4264/2014 ειδικά για τους πολυτέκνους, ώστε να αρχίζει από το σχολικό έτος 2009-2010.

Επίσης, θα ήταν χρήσιμο να αρθεί η ασάφεια της παρ. 2 του άρθρου 53 του Ν. 4264/2014, που ορίζει ότι μεταφορά θέσης του μετεγγραφόμενου φοιτητή πραγματοποιείται με απόφαση της Γενικής Συνέλευσης του Τμήματος Υποδοχής, και να γίνει με τέτοιο τρόπο, ώστε η απόφαση αυτή να πρέπει να λαμβάνεται ως το τέλος Νοεμβρίου κάθε έτους, αλλιώς οι μετεγγραφές να θεωρούνται ότι έχουν εγκριθεί αυτοδικαίως.

Ερωτάται ο κ. Υπουργός:

Προτίθεται να προωθήσει την τροποποίηση του άρθρου 53 του Ν. 4264/2014 έτσι ώστε Α) η αναδρομική εφαρμογή της παρ. 6 του άρθρου αυτού - ειδικά για τους πολυτέκνους - να αρχίζει από το σχολικό έτος 2009-2010 και Β) να αρθεί η ασάφεια της παρ. 2 του άρθρου 53 του Ν. 4264/2014 με το να οριστεί ότι η απόφαση της Γενικής Συνέλευσης του Τμήματος Υποδοχής λαμβάνεται ως το τέλος Νοεμβρίου κάθε έτους, αλλιώς οι μετεγγραφές να θεωρούνται ότι έχουν εγκριθεί αυτοδικαίως;

Η Βουλευτής

ΠΑΝΑΓΙΩΤΑ ΙΑΚΩΒΙΔΟΥ

ΠΑΝΑΓΙΩΤΑ ΙΑΚΩΒΙΔΟΥ    Βουλευτής Β’ Αθηνών ΝΔ

 

ΕΡΩΤΗΣΗ

 

Προς τον κ. Υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης

 

ΘΕΜΑ: Διασφάλιση δικαιωμάτων των πολυτέκνων στις προσλήψεις μέσω ΑΣΕΠ

 

Το δημογραφικό πρόβλημα είναι οξύτατο στη χώρα μας και διαρκώς επιδεινούμενο. Γι’ αυτόν τον λόγο οι πολύτεκνες οικογένειες δικαιούνται ειδικής φροντίδας από το κράτος, όπως προβλέπει και το Σύνταγμα.

Με διάφορες διατάξεις οι πολύτεκνοι και τα τέκνα τους απολαμβάνουν κάποια δικαιώματα, ιδίως στις προσλήψεις.

Σύμφωνα με το εδ. 1 της παρ. 2 του άρθρου 6 του Ν. 3454/2006 η ιδιότητα του πολυτέκνου αποδεικνύεται με το πιστοποιητικό της οικογενειακής του κατάστασης ή αντίστοιχο πιστοποιητικό αρμόδιας αλλοδαπής αρχής, συνοδευόμενο από Πιστοποιητικό της Ανώτατης Συνομοσπονδίας Πολυτέκνων Ελλάδος.

Για να χαρακτηρισθεί κάποιος ως πολύτεκνος δεν αρκεί να έχει αποκτήσει πολλά παιδιά και τουλάχιστον τέσσερα, ή τρία στις ειδικές περιπτώσεις για γονέα χωρίς σύζυγο ή λόγω αναπηρίας, αλλά πρέπει να συνυπάρχουν ορισμένες ηλικιακές και λοιπές προϋποθέσεις, όπως η επιμέλεια των ανηλίκων τέκνων.

Στις προσλήψεις μέσω ΑΣΕΠ ως πολύτεκνοι νοούνται μόνο αυτοί που καθορίζονται από το άρθρο 6 του Ν. 3454/2006, αλλιώς καταστρατηγείται η νομοθεσία και καταπατώνται τα δικαιώματα των πραγματικά πολύτεκνων οικογενειών, αφού τότε στη θέση τους προσλαμβάνονται μη πολύτεκνοι, που μπορεί να έχουν τέσσερα παιδιά, αλλά όχι και την πολυτεκνική ιδιότητα.

Αλλά όταν εφαρμόζεται η παρ. 21 του άρθρου 1 του Ν. 2247/1994, που αναφέρεται στις προσλήψεις προσωπικού του Ν. 2190/1994, η ιδιότητα του πολυτέκνου αποδεικνύεται είτε από πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης του οικείου Δήμου είτε από βεβαίωση της Ανωτάτης Συνομοσπονδίας Πολυτέκνων Ελλάδος.

Κατά συνέπεια είναι αναγκαίο να τροποποιηθεί η διάταξη αυτή ώστε στις προσλήψεις μέσω ΑΣΕΠ να μην χαρακτηρίζεται ως πολύτεκνος και αυτός που δεν έχει την επιμέλεια των τέκνων του. Αυτό μπορεί να εξασφαλιστεί αποκλειστικά και μόνο με την υποχρεωτική και όχι προαιρετική προσκόμιση Πιστοποιητικού της Α.Σ.Π.Ε.

Ερωτάται ο κ. Υπουργός:

Προτίθεται να προωθήσει την τροποποίηση της παρ. 21 του άρθρου 1 του Ν. 2247/1994 ώστε να διασφαλισθούν τα δικαιώματα των πολυτέκνων στις προσλήψεις μέσω ΑΣΕΠ με την υποχρεωτική προσκόμιση Πιστοποιητικού της Ανωτάτης Συνομοσπονδίας Πολυτέκνων Ελλάδος;

Η Βουλευτής

 

ΠΑΝΑΓΙΩΤΑ ΙΑΚΩΒΙΔΟΥ

Πρόσφατα άρθρα