ΝΟΤΗΣ  ΜΑΡΙΑΣ-Βουλευτής  Ηρακλείου

 Λεωφ. Δημοκρατίας 17-Ηράκλειο

τηλ: 2810-300421,300422 φαξ:2810-300421

Βουλής 4-10562 Αθήνα

Τηλ: 210-3706433,3239427 φαξ: 210-3706033

Email: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. 

 

   Τρίτη, 16 Απριλίου 2013

 ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 

Επαναφορά στη Βουλή από τον  Ν. Μαριά  το θέμα της φορολόγησης των ακινήτων για τους πολύτεκνους

 Ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος των ΑΝ.ΕΛ. Βουλευτής Ηρακλείου κ. Νότης Μαριάς επανέφερε σήμερα στην Ολομέλεια το θέμα της φορολόγησης των ακινήτων για τους πολύτεκνους μετά από αναφορά που είχε καταθέσει στις 19/2/13. Κατά τη διάρκεια της συζήτησης ο Νότης Μαριάς στήριξε απόλυτα τα αιτήματα της Ανώτατης Συνομοσπονδίας Πολυτέκνων Ελλάδας και κατήγγειλε την κυβερνητική πολιτική μονιμοποίησης των χαρατσιών.Ο Νότης Μαριάς μεταξύ άλλων επισήμανε:

Το Συμβούλιο της Επικρατείας με πληθώρα αποφάσεών του έχει αποφανθεί ότι:

« ..Με τη διάταξη της παρ. 1 του άρθρου 21 του Συντάγματος του 1975, σύμφωνα με την οποία « η οικογένεια ως θεμέλιον της συντηρήσεως και προαγωγής του Έθνους, ως και ο γάμος, η μητρότης και η παιδική ηλικία τελούν υπό την προστασίαν του Κράτους», διατυπώνεται κατ΄ αρχήν υπόδειξη προς τη νομοθετική εξουσία για τη λήψη μέτρων προστατευτικών του γάμου και της οικογένειας. Πέραν, όμως, της εν λόγω υποδείξεως, με την ίδια διάταξη, κατά την ορθή έννοια της, διατυπώνεται και θετικός κανόνας δικαίου, δεσμευτικός για τον κοινό νομοθέτη, σύμφωνα με τον οποίο δεν είναι συνταγματικώς επιτρεπτή η καθιέρωση από το φορολογικό νόμο δυσμενέστερης φορολογικής μεταχειρίσεως των εγγάμων έναντι των αγάμων ως προς την υπαγωγή στο φόρο ή το ύψος του οφειλομένου φόρου, όταν τελούν υπό τις αυτές συνθήκες σε σχέση με το αντικείμενο της φορολογίας» (ΣτΕ 91019/94, 491219/87 κ.λπ.).

Με το πρόσφατο φορολογικό νομοσχέδιο όλοι ανεξαρτήτως οικογενειακής κατάστασης και αριθμού τέκνων πληρώνουν για το ίδιο εισόδημα το ίδιο ποσό φόρου.

Η κυβέρνηση στη φορολόγηση πέρα του εισοδήματος και της ίδιας της ακίνητης περιουσίας, θα πρέπει να ορίσει ένα εύλογο – ουσιαστικό αφορολόγητο όριο ακίνητης περιουσίας για τον άγαμο. Διπλάσιο όριο για τον έγγαμο (οικογενειακό), το οποίο θα προσαυξάνεται με ένα ικανό ποσό για κάθε ένα από τα προστατευόμενα τέκνα.

Δεν μπορεί οι πολύτεκνοι, με όσα παιδιά κι αν έχουν, να φορολογούνται στην ακίνητη περιουσία όπως ο άγαμος.

----------- 

    Δείτε το ΒΙΝΤΕΟ... ΕΔΩ(από την συζήτηση της Επίκαιρης ερώτησης στη Βουλή)

----

Σχόλιο ΑΣΠΕ: Ουδεμία δέσμευση μας δόθηκε χθες, από τον Υφυπουργό Οικονομικών κ. Μαυραγάνη, αλλά και από τα λεχθέντα στην Επίκαιρη Ερώτηση της Βουλής,  για διόρθωση:

1.      του απαράδεκτου καθεστώτος φέτος, του ΕΕΤΗΔΕ της ΔΕΗ, που εξίσωνε την οικογένεια των 4 παιδιών με αυτήν των 14 παιδιών!… ( Οικογ. Εισόδημα για υπαγωγή στον συντελεστή 0,5%: 30.000€ για 4 παιδιά και από εκεί και πάνω τίποτα…) 

Η θέση μας είναι:

Να υπάρξει απαλλαγή όλων των πολύτεκνων από το τέλος του  ΕΕΤΗΔΕ για όλα τα ιδιοκατοικούμενα σπίτια από αυτούς, χωρίς εισοδηματικό κριτήριο και χωρίς συνεκτίμηση της άλλης ακίνητης περιουσίας τους, από τη στιγμή που για τα άλλα ακίνητα καταβάλλεται κανονικά το ΕΕΤΗΔΕ. 

2.      α. Καμία αναφορά για την επαναχορήγηση της ισόβιας σύνταξης, που καταργήθηκε από όλες τις πολύτεκνες μητέρες, ακόμη και από αυτές με μηδενικό εισόδημα!

β. Καμία  αναφορά για διόρθωση του Ειδικού  επιδόματος Πολυτέκνων των 500€, για τις τρίτεκνες και πολύτεκνες οικογένειες με δύο ή ένα  προστατευόμενο τέκνο, που πάλι δεν θα παίρνουν τίποτα!… Δηλαδή με την ενηλικίωση ή τη συμπλήρωση του 24ου έτους των μεγαλυτέρων τέκνων τα εναπομένοντα δύο ή ένα τέκνα παύουν να είναι τέκνα τρίτεκνης ή πολύτεκνης οικογένειας!.

3. Του απαράδεκτου φορολογικού νόμου και επαναφορά  άμεσα,  του αφορολογήτου  για την πολύτεκνη οικογένεια με (4) τέσσερα προστατευόμενα τέκνα στο ποσό των (23.000) είκοσι τριών χιλιάδων ευρώ, (που είναι και το όριο της φτώχειας), προσαυξανόμενο κατά (5.000)  πέντε χιλιάδες ευρώ για κάθε ένα προστατευόμενο τέκνο.

 

Πρόσφατα άρθρα