Πρωτόγνωρο Ξέσπασμα στις Πλατείες, τα παιδιά μας μεταναστεύουν/Εφημερίδες... ΕΔΩ

---------------

Φωτογρ.Υλικό... ΕΔΩ1 και ΕΔΩ2

---------------

Σάββατο, 4 Ιουνίου 2011

Δήλωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για την τέταρτη αποστολή επανεξέτασης στην Ελλάδα.

Press Release No.11/212            
International Monetary Fund
Washington, D.C. 20431 USA
FOR IMMEDIATE RELEASE                                                                           Αθήνα, 3 Ιουνίου 2011

Κλιμάκιο στελεχών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (ΕΕ), της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) ολοκλήρωσε την επίσκεψή του στην Ελλάδα, που αποσκοπούσε στη συζήτηση των πρόσφατων οικονομικών εξελίξεων και των πολιτικών που απαιτούνται προκειμένου να διατηρηθεί η πορεία υλοποίησης του οικονομικού προγράμματος της χώρας.

Η αποστολή κατέληξε σε συμφωνία, σε επίπεδο κλιμακίου εκπροσώπων, με τις ελληνικές αρχές επί μιας δέσμης οικονομικών και χρηματοπιστωτικών πολιτικών που απαιτούνται για να επιτευχθούν οι στόχοι του προγράμματος. Η αυστηρή εφαρμογή τους θα βοηθήσει να αποκατασταθεί η δημοσιονομική βιωσιμότητα, να διαφυλαχθεί η σταθερότητα του χρηματοπιστωτικού τομέα και να δοθεί ώθηση στην ανταγωνιστικότητα ώστε να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις για βιώσιμη ανάπτυξη και απασχόληση.

Συνολικά έχει σημειωθεί σημαντική πρόοδος κατά το πρώτο έτος του προγράμματος προσαρμογής, ιδίως στον τομέα της δημοσιονομικής εξυγίανσης. Εν τούτοις είναι αναγκαία η αναζωογόνηση των δημοσιονομικών και ευρύτερων διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων ώστε να μειωθεί περαιτέρω το έλλειμμα και να επιτευχθεί η κρίσιμη μάζα των μεταρρυθμίσεων που απαιτούνται για να βελτιωθεί το επιχειρηματικό κλίμα και να προετοιμαστεί το έδαφος για μια βιώσιμη οικονομική ανάκαμψη.

Όσον αφορά τις προοπτικές, η ύφεση το 2010 ήταν ελαφρώς χειρότερη από ό,τι είχε προβλεφθεί. Πρόσφατα όμως υπήρξαν ενθαρρυντικές ενδείξεις, με σημαντικότερη την αξιοσημείωτη πρόοδο των εξαγωγών. Το κόστος εργασίας ανά μονάδα προϊόντος αναμένεται να μειωθεί περαιτέρω στηρίζοντας έτσι την ισχυρή εξαγωγική δυναμική, ο δε πληθωρισμός διαγράφει πτωτική τάση. Αναμένουμε σταθεροποίηση της οικονομίας στο τέλος του χρόνου.

Όσον αφορά το δημοσιονομικό τομέα, περαιτέρω διατηρήσιμη μείωση του ελλείμματος θα απαιτήσει εκτεταμένες δημοσιονομικές διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις. Η ελληνική κυβέρνηση έχει δεσμευτεί να ακολουθήσει φιλόδοξη μεσοπρόθεσμη δημοσιονομική στρατηγική η οποία θα της επιτρέψει να διατηρήσει τους δημοσιονομικούς της στόχους για το 2011 και σε μεσοπρόθεσμο επίπεδο.
 
Η στρατηγική αυτή συμπεριλαμβάνει την σημαντική μείωση της απασχόλησης στο δημόσιο τομέα, την αναδιάρθρωση ή το κλείσιμο δημοσίων φορέων και τον εξορθολογισμό των επιδομάτων με ταυτόχρονη προστασία των πλέον ευάλωτων ομάδων. Από πλευράς εσόδων, η κυβέρνηση θα μειώσει τις φοροαπαλλαγές, θα αυξήσει τη φορολόγηση της ακίνητης περιουσίας και θα εντείνει τις προσπάθειες καταπολέμησης της φοροδιαφυγής.
Η ελληνική κυβέρνηση έχει δεσμευτεί να επιταχύνει αισθητά το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων και αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας.
 
Προς το σκοπό αυτό θα συστήσει φορέα ιδιωτικοποίησης με επαγγελματική και ανεξάρτητη διαχείριση. Η κυβέρνηση έχει ήδη συντάξει εκτεταμένο κατάλογο περιουσιακών στοιχείων προς αποκρατικοποίηση με στόχο έσοδα 50 δις ευρώ μέχρι τα τέλη του 2015.
Η κυβέρνηση θα αξιολογεί την πρόοδο που έχει σημειωθεί βάσει ενδιάμεσων στόχων, τριμηνιαίων και ετησίων.

Στον χρηματοπιστωτικό τομέα, συνεχίζεται η έλλειψη ρευστότητας, έχουν όμως δρομολογηθεί μέτρα για να διασφαλιστεί η παροχή ενδεδειγμένης ρευστότητας στο χρηματοπιστωτικό σύστημα. Ο τραπεζικός τομέας παραμένει βασικά υγιής, οι δε ελληνικές αρχές θεσπίζουν αυστηρότερα κριτήρια κεφαλαιακής επάρκειας ώστε να ενισχυθούν περαιτέρω τα κεφαλαιακά αποθέματα ασφαλείας, δίδοντας προτεραιότητα σε λύσεις που βασίζονται στην ιδιωτική πρωτοβουλία. Εν τούτοις, το Ταμείο Δημοσιονομικής Σταθερότητας είναι διαθέσιμο ως δικλείδα ασφαλείας για τις βιώσιμες τράπεζες που δεν μπορούν να αντλήσουν κεφάλαια στην ιδιωτική αγορά.

Στον τομέα των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων έχει σημειωθεί περαιτέρω πρόοδος. Η νομοθεσία για τον εκσυγχρονισμό της δημόσιας διοίκησης, τη μεταρρύθμιση της υγείας, τη βελτίωση της λειτουργίας της αγοράς εργασίας, την εξάλειψη των εμποδίων για τη σύσταση και λειτουργία επιχειρήσεων και την απελευθέρωση των μεταφορών και της ενέργειας έχει ψηφιστεί είτε πρόκειται να ψηφιστεί. Η κυβέρνηση θα συνεχίσει τις προσπάθειες στους παραπάνω τομείς και ταυτόχρονα θα δώσει νέα έμφαση σε παράγοντες ανάπτυξης όπως η αναζωογόνηση της τουριστικής βιομηχανίας και η εξάλειψη των διοικητικών εμποδίων στις εξαγωγές. Προκειμένου να διασφαλιστεί ότι το νέο πλαίσιο μεταρρυθμίσεων θα είναι αποτελεσματικό το ταχύτερο δυνατό, οι ελληνικές αρχές θα ενισχύσουν τη διαδικασία υλοποίησης , μεταξύ άλλων μέσω τεχνικής συνδρομής από το ΔΝΤ, από κράτη μέλη της ΕΕ και από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή αλλά και μέσω δημιουργίας μηχανισμών παρακολούθησης.

Με βάση τη συμφωνηθείσα συνολική δέσμη μέτρων, αναμένεται να λάβουν χώρα εντός των επομένων εβδομάδων συζητήσεις για τους τρόπους χρηματοδότησης του οικονομικού προγράμματος της Ελλάδας. Μόλις ολοκληρωθεί αυτή η διαδικασία και κατόπιν εγκρίσεως του Εκτελεστικού Συμβουλίου του ΔΝΤ και του Eurogroup, η επόμενη δόση θα διατεθεί, πιθανότατα, στις αρχές Ιουλίου.
ΠΗΓΗ:http://filotimia.blogspot.com/2011/06/blog-post_04.html
----------------------
 Από το Έθνος(6/6/2011)
ΚΡΑΥΓΗ ΑΓΩΝΙΑΣ

Μνημόνιο οργής από χιλιάδες λαού

Αγωνία για τα μέτρα λιτότητας εξέφρασαν χιλιάδες πολίτες με συλλαλητήρια στις μεγάλες πόλεις. Στο Σύνταγμα χιλιάδες λαού κατέθεσαν μνημόνιο οργής. Σε ένα από τα μαζικότερα συλλαλητήρια των τελευταίων χρόνων, δήλωσαν "παρών" άνθρωποι κάθε ηλικίας

Μνημόνιο οργής από χιλιάδες λαού

Φουντώνει και εξαπλώνεται το κίνημα των "Αγανακτισμένων". Δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι κάθε ηλικίας από την Αθήνα και άλλες πόλεις της Ελλάδας πλημμύρισαν χθες το κέντρο της πρωτεύουσας, διαδηλώνοντας δυναμικά και με εντυπωσιακό παλμό κατά του μνημονίου, των μέτρων του μεσοπρόθεσμου προγράμματος, της λιτότητας, της ανέχειας και της ανεργίας.

Η συγκέντρωση ξεπέρασε σε όγκο αυτήν της περασμένης Κυριακής, καθώς εκτιμάται πως οι συγκεντρωμένοι ξεπερνούσαν τις 100.000. Η λαοθάλασσα εκτεινόταν στη Λεωφόρο Αμαλίας, στις οδούς Ερμού, Φιλελλήνων, Σταδίου, Πανεπιστημίου και σε όλους τους γύρω δρόμους, ενώ δρακόντεια ήταν τα μέτρα ασφαλείας γύρω από το Κοινοβούλιο.

Τα πανό πολλαπλασιάστηκαν και απέκτησαν περισσότερο πολιτικό περιεχόμενο με προτάσεις όπως: επιστροφή των κλεμμένων για να πληρωθεί το χρέος, κατάργηση βουλευτικής ασυλίας, κληρωτοί βουλευτές κατά 50% για δύο χρόνια, επιτροπή λογιστικού ελέγχου κ.ά.

Αλλά και τα συνθήματα έγιναν πιο ευρηματικά: "Από την Ελλάδα ως την Ισπανία όλη η Μεσόγειος θα γίνει μια πλατεία", "Λαέ πεινάς γιατί τους προσκυνάς", "Λαέ πολέμα, σου πίνουνε το αίμα", "Εδώ και κάθε μέρα εδώ, ελάτε εσείς να ζήσετε με 500 ευρώ", φώναζαν οι νέοι για τις αλλαγές που προωθούνται στα εργασιακά.

Μνημόνιο οργής από χιλιάδες λαού

Ηδη το κίνημα των "Αγανακτισμένων" εξαπλώνεται σε διάφορες γειτονιές της Αθήνας με λαϊκές συνελεύσεις να πραγματοποιούνται σε πλατείες στη Νέα Σμύρνη, στου Ζωγράφου, στο Μπραχάμι, στον Κορυδαλλό, στο Περιστέρι, στον Βύρωνα, στον Πειραιά, στον Νέο Κόσμο, στη Νέα Ιωνία, στη Νίκαια και αλλού.

Ταυτόχρονα, οι πολίτες που διαδηλώνουν, οργανώνονται ολοένα και περισσότερο. Οι σκηνές πάνω στην Πλατεία Συντάγματος πολλαπλασιάζονται, ενώ ολοένα και περισσότεροι πολίτες κάθε ηλικίας εγγράφονται στις διάφορες ομάδες εργασίας που έχουν συσταθεί και λειτουργούν.

Μνημόνιο οργής από χιλιάδες λαού

Ενδεικτικό είναι πως χθες για πρώτη μέρα λειτούργησε μεγαφωνική εγκατάσταση στο Σύνταγμα, από όπου μια κοπέλα διάβαζε τα ψηφίσματα της λαϊκής συνέλευσης στους συγκεντρωμένους.

Μνημόνιο οργής από χιλιάδες λαού

Οι "Αγανακτισμένοι" είναι αποφασισμένοι να κλιμακώσουν τις κινητοποιήσεις τους εν όψει και της ψήφισης του μεσοπρόθεσμου προγράμματος, χαρακτηρίζοντας στο ψήφισμά τους την ημέρα της κατάθεσής του "ημέρα τέλους της κυβέρνησης".

Συμμετοχές

Μνημόνιο οργής από χιλιάδες λαού
Εκατοντάδες πολίτες πέρασαν χθες από τον πάγκο της γραμματείας όπου είχε στηθεί ένα κουτί για τις πολιτικές προτάσεις όσων ήθελαν να συνεισφέρουν στον διάλογο. Πολλές ήταν και οι συμμετοχές και στην "τράπεζα χρόνου" που έχει στηθεί πάνω στην πλατεία με ανθρώπους κάθε ιδιότητας να προσφέρουν διάφορες υπηρεσίες. Ενδεικτικό της θέλησης του κόσμου να πάρει μέρος ήταν και η συμμετοχή του 77χρονου συνταξιούχου Θανάση Ερμέλη από τη Νίκαια σε ένα από τα χθεσινά θεατρικά δρώμενα. "Συμμετέχω γιατί μου κόψανε τη σύνταξη", είπε στο "Εθνος".

 

Μέχρι πολύ αργά χθες τη νύχτα χιλιάδες άνθρωποι παρέμεναν στην Πλατεία Συντάγματος φωνάζοντας συνθήματα και διαδηλώνοντας.

Γιάννης Φώσκολος

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

  • Μνημόνιο οργής από χιλιάδες λαού
  • Μνημόνιο οργής από χιλιάδες λαού
  • Μνημόνιο οργής από χιλιάδες λαού
  • Μνημόνιο οργής από χιλιάδες λαού
  • Μνημόνιο οργής από χιλιάδες λαού
  • Γιάννης Αποστολίδης Μετά την αποψινή συγκέντρωση, οι πολιτικοί θα ταρακουνηθούν. Ελπίζουμε ότι η παρουσία μας εδώ απόψε θα αλλάξει τις αποφάσεις που θα παρθούν προς κάτι καλύτερο. Για παράδειγμα, μπορ
  • Τόνια Κυπραίου και Παναγιώτης Λοϊζος «Δεν μπορούμε πλέον να καθόμαστε στον καναπέ να βλέπουμε ριάλιτι. Οι κινητοποιήσεις αυτές έπρεπε να είχαν γίνει από πέρυσι πριν υπογραφεί το πρώτο Μνημόνιο. Εχουμε
  • Αγγελική Κουνέλη «Οι πολιτικοί κλέφτες και όσοι κρύβονται πίσω τους να τιμωρηθούν παραδειγματικά γιατί έχουν διαπράξει εθνική προδοσία. Είμαι αισιόδοξη ότι όσο μεγαλώνει το κίνημα θα φέρει την καταστρ
  • Πατήρ Γεώργιος Φλουρής «Δεν τους χρωστάμε, αλλά μας χρωστάνε. Η διαδήλωση αυτή δεν είναι μόδα. Οταν βλέπω και βουλιάζει η χώρα μου, όπως περιμένω να έρθει ο κόσμος στην εκκλησία, έτσι κι εγώ πρέπει να

----------------------

                                              Η εφημερίδα "Ελεύθερος Τύπος" (4/6/2011)γράφει... ΕΔΩ

------------------------

 Το " Έθνος"  γράφει:

ΑΝΟΙΞΕ Ο ΔΡΟΜΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ 5Η ΔΟΣΗ

Συμβόλαιο με σκληρούς όρους από τρόικα

Οι σκληροί όροι της τρόικας αποτυπώνονται στο συμβόλαιο για την εκταμίευση της πέμπτης δόσης και το νέο δάνειο. Το κόστος των πρόσθετων μέτρων που απαιτούνται, υπολογίζεται στα 6,4 δισ. ευρώ

Ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ Πολ Τόμσεν (δεξιά) και ο εκπρόσωπος της ΕΕ Κλάους Μαζούχ. Αριστερά, το κοινό ανακοινωθέν της τρόικας
Ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ Πολ Τόμσεν (δεξιά) και ο εκπρόσωπος της ΕΕ Κλάους Μαζούχ. Αριστερά, το κοινό ανακοινωθέν της τρόικας

Ανοιξε την πόρτα για την εκταμίευση της δόσης των 12 δισ. ευρώ χθες η τρόικα, θέτοντας παράλληλα σκληρούς όρους για τη λήψη πρόσθετων μέτρων αλλά και τη στενή παρακολούθηση των μεταρρυθμίσεων από την ίδια με μόνιμα κλιμάκια.

Στο κοινό ανακοινωθέν που εξέδωσαν ΔΝΤ, Ευρωπαϊκή Επιτροπή και Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αμέσως μετά την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων με την ελληνική κυβέρνηση, γίνεται λόγος για "συμφωνία επί μιας δέσμης μέτρων" και οριοθετείται η διάθεση της επόμενης δόσης "πιθανότατα στις αρχές Ιουλίου", αφού βεβαίως ληφθεί έγκριση από το Εκτελεστικό Συμβούλιο του ΔΝΤ και το Γιουρογκρούπ. Ως προς τους όρους, αυτοί αφορούν κατά κύριο λόγο στα πρόσθετα μέτρα για το τρέχον έτος, τα οποία ανέρχονται στα 6,4 δισ. ευρώ και γίνεται αναφορά σε δέσμευση της κυβέρνησης για:

  • σημαντική μείωση της απασχόλησης στον δημόσιο τομέα,
  • αναδιάρθρωση ή κλείσιμο δημόσιων φορέων,
  • εξορθολογισμό των επιδομάτων με ταυτόχρονη προστασία των πλέον ευάλωτων ομάδων,
  • μείωση των φοροαπαλλαγών και
  • αύξηση των φόρων στην ακίνητη περιουσία.

Για τις αποκρατικοποιήσεις στην ανακοίνωση τονίζεται ότι θα "επιταχυνθεί αισθητά" το πρόγραμμα και πως θα συσταθεί ανεξάρτητος φορέας με "επαγγελματική και ανεξάρτητη διαχείριση".

Οι ελληνικές τράπεζες χαρακτηρίζονται "υγιείς" και γνωστοποιείται πως θα δημιουργηθούν τεχνικά κλιμάκια της τρόικας, τα οποία σε μόνιμη βάση θα συνδράμουν αλλά και θα παρακολουθούν την υλοποίηση των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων. Και αυτό γιατί επείγει η επίσπευσή τους.

Από την πλευρά του υπουργείου Οικονομικών χθες το μεσημέρι γνωστοποιήθηκε πως οι συζητήσεις ολοκληρώθηκαν "θετικά", ενώ παράγοντες του υπουργείου δήλωναν ικανοποιημένοι από τη διατύπωση του κειμένου της τρόικας.

Παράλληλα πρόσθεταν ότι η κυβέρνηση έχει δείξει ότι με συγκεκριμένες αποφάσεις μπορεί να προχωρήσει τις διαρθρωτικές αλλαγές και να πετύχει τον στόχο, που είναι η ανάκαμψη της οικονομίας.

Πιο αναλυτικά το τελευταίο 48ωρο οι διαπραγματεύσεις μεταξύ των δύο πλευρών ήταν εξαντλητικές λόγω και των ενστάσεων που θέτονταν εκατέρωθεν για σημαντικά θέματα.

Τα "ακανθώδη" ζητήματα της διαπραγμάτευσης με την τρόικα αφορούσαν στη φορολογική πολιτική (ύψος αφορολόγητου), τις καταργήσεις φορέων και τις συνεπακόλουθες απολύσεις υπαλλήλων στον ευρύτερο δημόσιο τομέα, τη λειτουργία του ανεξάρτητου οργανισμού για τις αποκρατικοποιήσεις και την επέκταση των κλαδικών συμβάσεων. Κοινός τόπος και των δύο πλευρών τελικά βρέθηκε κυρίως στο ότι και οι δύο πλευρές, η καθεμία για τους δικούς της λόγους, επιθυμούσε να κλείσει συμφωνία.

Συστάσεις
Μετά την επίτευξη της συμφωνίας, η τρόικα στο κείμενό της μιλά για την ανάγκη να εφαρμοστεί το πρόγραμμα με αυστηρότητα.

Αναγνωρίζει πως έχει σημειωθεί πρόοδος στο πρόγραμμα, αλλά κρίνει ως αναγκαία την αναζωογόνηση των μεταρρυθμίσεων, ώστε να μειωθεί περαιτέρω το έλλειμμα.

Από εδώ και στο εξής θα υπάρξει τεχνική υποστήριξη του κυβερνητικού έργου τόσο για τις αποκρατικοποιήσεις και την επίτευξη του στόχου για έσοδα ύψους 50 δισ. ευρώ έως το 2015 όσο και για την επιτάχυνση των διαρθρωτικών αλλαγών.

Για τα διαρθρωτικά σημειώνεται χαρακτηριστικά πως, για "να υλοποιηθούν το ταχύτερο δυνατόν", θα υπάρξει και τεχνική συνδρομή από το ΔΝΤ και την Ε.Ε αλλά και η δημιουργία μηχανισμών παρακολούθησης.

ΟΙ ΕΓΓΥΗΣΕΙΣ
"Ανοιχτό" παραμένει το θέμα των εγγυήσεων για την εξασφάλιση πρόσθετου δανεισμού. Σύμφωνα με πληροφορίες, χώρες όπως η Ολλανδία και η Φινλανδία πιέζουν ώστε η Ελλάδα να θέσει ως... ενέχυρο δημόσια περιουσία, προκειμένου να συναινέσουν για νέα χρηματοδότηση. Η ελληνική πλευρά κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων δεν έκανε δεκτό αυτό τον όρο και κατά πληροφορίες η τρόικα δεν επέμεινε για την εφαρμογή του, καθώς δεν υπάρχει καθολική απαίτηση των Ευρωπαίων εταίρων.

ΚΩΣΤΑΣ ΤΣΑΧΑΚΗΣ

================

Έντυπη Έκδοση
Ελευθεροτυπία, Σάββατο 4 Ιουνίου 2011

ΕΝΑΣ ΜΕΤΑΜΕΛΗΜΕΝΟΣ ΕΚΤΕΛΕΣΤΗΣ ΑΝΥΠΑΚΟΥΩΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΩΝ ΣΤΙΣ ΘΕΛΗΣΕΙΣ ΤΗΣ «ΕΤΑΙΡΕΙΟΚΡΑΤΙΑΣ», Ο ΤΖΟΝ ΠΕΡΚΙΝΣ, ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΕΙ:

«Η Ελλάδα έχει πέσει θύμα οικονομικών δολοφόνων»

Υπήρξε «οικονομικός δολοφόνος». Προσέγγιζε αρχηγούς κρατών που ήθελαν να εφαρμόσουν κοινωνικές πολιτικές, χρησιμοποιώντας τον πλούτο των χωρών τους προς όφελος των πολιτών. Θέλοντας να ακυρώσει τις προθέσεις τους, προς όφελος των αμερικανικών τραπεζικών οργάνων και των πολυεθνικών εταιρειών, της «εταιρειοκρατίας», όπως τη χαρακτηρίζει, είτε τους δωροδοκούσε είτε τους προειδοποιούσε για συνέπειες.

Η πρόθεση επιμήκυνσης της αποπληρωμής του χρέους θα συνοδευτεί από παραίτηση της Ελλάδας σε πολλούς τομείς, λέει ο πρώην «οικονομικός δολοφόνος» Τζον Πέρκινς Η πρόθεση επιμήκυνσης της αποπληρωμής του χρέους θα συνοδευτεί από παραίτηση της Ελλάδας σε πολλούς τομείς, λέει ο πρώην «οικονομικός δολοφόνος» Τζον Πέρκινς Σε περίπτωση που οι ηγέτες αρνούνταν να ενδώσουν, αντιμετώπιζαν απόπειρες δολοφονίας ή πραξικοπήματα, ένα σχέδιο που είδαμε να επαναλαμβάνεται εδώ και δεκαετίες στη Λατινική Αμερική από τη δεκαετία του '50 και έπειτα.

Μεταμελημένος και αναστατωμένος από την εχθρότητα μεγάλου μέρους της παγκόσμιας κοινότητας κατά των ΗΠΑ, όπως δηλώνει, τα τελευταία χρόνια αποφάσισε να μιλήσει δημόσια για τον μηχανισμό τον οποίο υπηρέτησε.

Ο Τζον Πέρκινς, στη συνέντευξη που ακολουθεί, δηλώνει πως «δεν υπάρχει αμφιβολία» ότι η Ελλάδα έχει πέσει θύμα των «οικονομικών δολοφόνων», με απώτερο στόχο «τη θέσπιση ενός παγκόσμιου κεντρικού τραπεζικού συστήματος» και ενός «παγκόσμιου νομίσματος». Κατά τον Πέρκινς, η επίθεση στη Λιβύη έχει τους ίδιους στόχους μιας και «τα άτομα που υποστηρίζουμε στη Λιβύη, υποσχέθηκαν να δημιουργήσουν μια Κεντρική Τράπεζα που θα συνεργαστεί με τις κεντρικές τράπεζες των ΗΠΑ και της Ε.Ε. διατηρώντας το δολάριο ως νόμισμα συναλλαγής πετρελαίου».

* Κύριε Πέρκινς, έχει η περίπτωση της Ελλάδας ομοιότητες με τη δράση των οικονομικών δολοφόνων;

**Η Ελλάδα χτυπήθηκε από οικονομικούς δολοφόνους, δεν υπάρχει αμφιβολία. Ξεκίνησε με την Ισλανδία πριν από δύο χρόνια και έφτασε σε εσάς, στην Ιρλανδία και άλλες χώρες. Εκμεταλλεύτηκαν την κατάσταση της Ελλάδας, τέθηκε σε μια κατάσταση με υπέρογκο χρέος και η οικονομία της βρίσκεται σε τέλμα. Η όλη συζήτηση γίνεται για την επαναχρηματοδότηση του χρέους.

Η Ελλάδα θα παραιτηθεί

Η πρόθεση για επιμήκυνση της αποπληρωμής του χρέους θα συνοδευτεί από παραίτηση της Ελλάδας σε πολλούς τομείς. Είναι μια συνηθισμένη τεχνική των οικονομικών δολοφόνων ώστε να φέρουν μια χώρα στα χέρια της «εταιρειοκρατίας».

Δεν έχω αμφιβολία ότι θα υπήρξαν παρασκηνιακές προσπάθειες να επιτευχθούν συμφωνίες μεταξύ Ελλήνων πολιτικών, επιχειρηματιών και της τραπεζικής κοινότητας, δοσοληψίες ή και απειλές. Και όπως είδαμε με την υπόθεση Στρος-Καν, στείλανε ένα πολύ ισχυρό μήνυμα στην Ελλάδα, την Ισλανδία, την Ιρλανδία και σε όσους ηγέτες σκέφτονται να σταθούν απέναντι στην «εταιρειοκρατία».

**Δεν είναι ξεκάθαρο σε πολύ κόσμο το πώς λειτουργεί αυτός ο μηχανισμός. Θεωρητικά έχουμε ένα δυτικό πολιτικό και τραπεζικό σύστημα, αλλά και διάφορα φόρα όπου οι ηγέτες αυτού συνευρίσκονται συζητώντας. Είναι αυτή μία ενδοδυτική ή ενδοτραπεζική υπόγεια σύγκρουση ή κάτι άλλο;

* Ο κόσμος αλλάζει πολύ γρήγορα. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι οι ΗΠΑ χάνουν τη δύναμή τους. Η δύναμη όλο και περισσότερο υπεισέρχεται στις μεγάλες πολυεθνικές εταιρείες. Για να διατηρήσουν τη δύναμή τους, είτε στην Ευρώπη, τις ΗΠΑ, τη Μ. Ανατολή ή την Κίνα, βασίζονται σε ένα παγκόσμιο κεντρικό τραπεζικό σύστημα και ένα σταθερό νόμισμα που θα χρησιμοποιείται παγκοσμίως, ώστε να το πετύχουν.

Την ίδια στιγμή, υπάρχει τρομερή πίεση για αλλαγή. Στη Λατ. Αμερική, την τελευταία δεκαετία έχουν εκλεγεί 10 πρόεδροι που σε διαφορετικούς βαθμούς αντιστέκονται στην «εταιρειοκρατία», και σε χώρες όπου στο μεγαλύτερο μέρος της ζωής μου ελέγχονταν από στυγνούς δικτάτορες, βοηθούμενοι από τη CIA. Επίσης, η Μ. Ανατολή εκρήγνυται και η Κίνα δυναμώνει.

Οπότε υπάρχει μεγάλη αντίσταση παγκοσμίως. Και λόγω αυτού, το status quo, το κατεστημένο, πεισμώνει, στυλώνει τα πόδια του. Οπότε αυτή τη στιγμή η «εταιρειοκρατία» κάνει τα πάντα να υπονομεύσει οποιαδήποτε χώρα θα μπορούσε να την απειλήσει και συγχρόνως να θεσπίσει ένα παγκόσμιο νόμισμα, το δολάριο, σίγουρα βλέπουμε μια αποδυνάμωση του ευρώ ως αποτέλεσμα, και επίσης να θεσπίσει ένα παγκόσμιο κεντρικό τραπεζικό σύστημα.

* Οπότε θα λέγατε ότι αυτή η εξέλιξη αποτελεί τα πρώτα δείγματα ενός είδους φασισμού;

* Είναι ένας όρος, αλλά ο κίνδυνος εδώ είναι ότι συνδέουμε τον φασισμό με τον Χίτλερ και τον Μουσολίνι. Στις ΗΠΑ έχουμε μια δυσκολία στη χρήση του όρου κομμουνισμός ή σοσιαλισμός επειδή είναι συνδεδεμένος με τον Στάλιν. Η Ευρώπη δεν έχει την ίδια παράδοση. Αλλά σίγουρα οι πολυεθνικές κυβερνούν. Δεν είναι απλώς μια συνεργασία κυβερνήσεων και εταιρειών.

Σήμερα οι πολυεθνικές εταιρείες ελέγχουν τον κόσμο. Λίγο παλαιότερα, θρησκευτικές οργανώσεις είχαν αυτή τη δύναμη, αργότερα τη σκυτάλη πήραν κυβερνήσεις, και κάποιες ήταν φασιστικές, κάποιες δημοκρατικές, άλλες δικτατορικές, οι οποίες ανταγωνίζονταν για τις πλουτοπαραγωγικές πηγές και τις αγορές. Αλλά σήμερα, οι κυβερνήσεις αντικαταστάθηκαν από τις εταιρείες, οι οποίες εξαγοράζουν τους πολιτικούς. Κανείς δεν μπορεί να εκλεγεί σε σημαντικό πολιτικό πόστο στις ΗΠΑ χωρίς τη χρηματοδότησή τους. Ελέγχουν τα κυρίαρχα ΜΜΕ, και στην πραγματικότητα παίρνουν τις αποφάσεις. Εάν κάποιος τους στέκεται εμπόδιο, τον καταστρέφουν με διάφορους τρόπους.

**Παραφράζοντας, λοιπόν, λέτε ότι έχουμε μια παρακμή της Δημοκρατίας.

* Υπάρχει μια τέτοια προσπάθεια. Από την άλλη, η Δημοκρατία δυναμώνει στη Λατ. Αμερική και κατά τη γνώμη μου υπάρχει αυτή τη στιγμή μια λαϊκή προσπάθεια εκδημοκρατισμού στη Μ. Ανατολή, η οποία βρίσκει μεγάλες αντιστάσεις. Ακόμη και στις ΗΠΑ βλέπουμε κόσμο να αντιδρά στις οικονομικές αλλαγές και κινήματα που προσπαθούν να επαναθεσπίσουν τη Δημοκρατία. Η «εταιρειοκρατία», λοιπόν, έχει μεγάλες δυσκολίες να διατηρήσει τη δύναμή της ή να αποκτήσει περισσότερη. Υπάρχουν λοιπόν πολλά κινήματα και αντικινήματα παγκοσμίως.

Κάντε ό,τι το Εκουαδόρ

* Υπάρχει συζήτηση στην Ελλάδα για τη σύσταση Επιτροπής Λογιστικού Ελέγχου ώστε να ελεγχθεί πόσο από το χρέος είναι απεχθές, στα πρότυπα αυτού που θέσπισε ο Ραφαέλ Κορέα στο Εκουαδόρ. Ποια είναι η γνώμη σας;

* Συμφωνώ απολύτως με τη θέσπιση αυτού. Και βλέπουμε την Ισλανδία να αντιστέκεται σθεναρά, η οποία έπειτα από δημοψήφισμα αρνήθηκε να πληρώσει το χρέος της. Ο Ραφαέλ Κορέα, τον οποίο σέβομαι πολύ ως ηγέτη, είναι μεγάλο πρόβλημα για τις ΗΠΑ διότι είναι καπιταλιστής, έχει διδακτορικό οικονομίας από αμερικανικό πανεπιστήμιο, είναι πολύ δύσκολο για μας να τον αποκαλέσουμε κομμουνιστή.

Το χρέος του Ισημερινού δημιουργήθηκε από υποστηριζόμενους από τη CIA δικτάτορες τη δεκαετία του '70. Το χρέος είναι του ΔΝΤ, της Παγκόσμιας Τράπεζας, των δικτατόρων, αλλά όχι του λαού του Ισημερινού. Οπότε ο Κορέα αντιστέκεται σθεναρά, και φυσικά πριν από έναν χρόνο η CIA προσπάθησε να τον ανατρέψει ανεπιτυχώς.

Το ίδιο έγινε στην Ονδούρα με τον πρόεδρο Σελάγια, ο οποίος προσπάθησε να κάνει κάτι παρόμοιο, αλλά ανατράπηκε. Οι λαοί πρέπει να στηρίξουν ηγέτες που θα αντισταθούν και που θα αναπτύξουν συμμαχίες με χώρες που βρίσκονται σε παρόμοια προβλήματα. Εάν η Ελλάδα ενεργήσει μόνη, θα αντιμετωπίσει μεγάλες δυσκολίες. Αλλά εάν συμμαχήσει με την Ιρλανδία, την Ισλανδία, τη Βενεζουέλα, το Εκουαδόρ, την Αργεντινή, χώρες της Λατ. Αμερικής και της Αφρικής, θα ενισχύσει τη θέση της.

* Πώς κρίνετε την υπόθεση της σύλληψης του Ντομινίκ Στρος-Καν;

* Δεν έχω εσωτερική πληροφόρηση, αλλά γνωρίζω ότι η ζωή του καταστράφηκε. Πιθανότατα δεν θα μπορέσει να κατέβει στις προσεχείς γαλλικές προεδρικές εκλογές. Δεν ξέρουμε την αλήθεια για το κατά πόσον είναι ένοχος ή όχι, δεν έγινε δίκη. Γνωρίζω όμως ότι καταδεικνύει πόσο εύκολο είναι να καταστρέψεις έναν δημόσιο αξιωματούχο. Οπως έχω γράψει στα βιβλία μου, άτομα όπως ο πρόεδρος των ΗΠΑ, αλλά και όλοι οι σημαντικοί πολιτικοί ανά τον κόσμο, είναι εξαιρετικά ευάλωτοι.

Με σφαίρα ή με... Μόνικα

Παλαιότερα, τον καιρό του Τζον Κένεντι για παράδειγμα, έπρεπε να πυροβολήσεις έναν πρόεδρο για να τον δολοφονήσεις. Ολοι ήξεραν ότι ο Κένεντι είχε εξωσυζυγικές ερωτικές σχέσεις, αλλά ήταν αποδεκτό, οπότε έπρεπε να τον ρίξουν με μια σφαίρα. Ξεκινώντας όμως με τον Κλίντον, και τη σχέση του με τη Μόνικα Λεβίνσκι, άρχισαν οι δολοφονίες «προσωπικότητας». Και τώρα με τον επικεφαλής του ΔΝΤ, βλέπουμε ότι ένα άτομο μπορεί να καταστραφεί ολοκληρωτικά απλώς λόγω μιας κατηγορίας. Δεν ξέρουμε αν αυτή η κατηγορία είναι αληθινή ή όχι, αλλά δεν έχει σημασία αυτή τη στιγμή μιας και η πολιτική του καριέρα καταστράφηκε ανεξαρτήτως αλήθειας.

* Εικάζεται ότι η υπόθεση έχει να κάνει με τον «ανταγωνισμό» δολαρίου-ευρώ και ότι ο Στρος-Καν είναι υποστηρικτής του ευρωπαϊκού νομίσματος. Εχει βάση η εικασία κατά τη γνώμη σας;

* Σίγουρα μπορεί να συμβαίνει αυτό. Οι ΗΠΑ είναι εξαιρετικά προστατευτικές με το δολάριο, πιστεύω ότι είναι ο βασικός λόγος που κάνουμε πόλεμο στη Λιβύη. Ο Καντάφι προσπαθούσε να πείσει τις αφρικανικές χώρες να ιδρύσουν ένα παναφρικανικό νόμισμα, το «χρυσό δηνάριο», και να πουλάει πετρέλαιο σε αυτό το νόμισμα αντί του δολαρίου, όπως κάναμε πόλεμο στον Σαντάμ ο οποίος ήθελε να πουλάει το πετρέλαιο σε άλλο νόμισμα. Είναι απόλυτα πιθανό.

Δεν έχω εσωτερική πληροφόρηση, αλλά λέω ότι τα άτομα που υποστηρίζουμε στη Λιβύη υποσχέθηκαν να δημιουργήσουν μια Κεντρική Τράπεζα που θα συνεργαστεί με τις κεντρικές τράπεζες των ΗΠΑ και της Ε.Ε. διατηρώντας το δολάριο ως νόμισμα συναλλαγής πετρελαίου. Και φαίνεται ότι οι αποκαλούμενοι αντάρτες εργάζονται για να προστατέψουν τα συμφέροντα της «εταιρειοκρατίας», τα οποία απειλούσε ο Καντάφι.

Είναι δύσκολο να συμπαθήσεις τον επικεφαλής του ΔΝΤ, το οποίο είναι ένα εργαλείο των οικονομικών δολοφόνων. Οπότε δεν συμπάσχω με τον Στρος-Καν ως πρόεδρο του ΔΝΤ. Αλλά το ανησυχητικό είναι ότι δεν καταστρέφεις κάποιον πολιτικά απλώς με μια κατηγορία χωρίς να έχει αποδειχτεί τίποτε.

Οι επιπλοκές όμως από την αδυναμία ενός προσώπου σε θέση ισχύος είναι πολύ επικίνδυνες διότι σημαίνει ότι όποιος βρίσκεται σε παρόμοιες θέσεις εξουσίας πρέπει να έχει υπ' όψιν του ότι εάν ενοχλήσει την «εταιρειοκρατία», μπαίνει σε κίνδυνο.

Πρόσφατα άρθρα