Τέλος εποχής για τα επιδόματα στο Δημόσιο

Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ Παρασκευή, 20 Μαϊου 2011 

Κατάργηση σχεδόν όλων των επιδομάτων που λαμβάνουν σήμερα οι δημόσιοι υπάλληλοι, ενσωμάτωση των υπολειμμάτων των δώρων στους 12 μισθούς, «φρένο» στην ωρίμανση και καθιέρωση επιδόματος παραγωγικότητας, που θα καταβάλλεται μετά από αξιολόγηση και όχι σε όλους τους υπαλλήλους θα προβλέπει το νέο μισθολόγιο στο δημόσιο τομέα.

Η εφαρμογή του νέου μισθολογίου επιταχύνεται από τα υπουργεία Εσωτερικών και Οικονομικών μετά τις έντονες επικρίσεις της τρόικας για καθυστερήσεις και σύντομα θα λάβει το δρόμο προς τη Βουλή, ώστε να εφαρμοστεί από την 1η Ιουλίου.

Ενδεικτικές των πιέσεων είναι οι νέες αναφορές στο μισθολόγιο στο Δημόσιο τομέα του επικεφαλής του κλιμακίου του ΔΝΤ στην Αθήνα, Πολ Τόμσεν, για την εφαρμογή του νέου μισθολογίου.

Οι αλλαγές

Σύμφωνα με πληροφορίες οι αλλαγές που θα περιέχει το νέο μισθολόγιο θα είναι οι ακόλουθες:

«Καταργούνται περίπου 50 επιδόματα, μεταξύ των οποίων είναι και τα επιδόματα των υπαλλήλων του υπουργείου Οικονομικών, το επίδομα εξωδιδακτικής απασχόλησης των δασκάλων και καθηγητών, των υπαλλήλων του υπουργείου Περιβάλλοντος και των πολεοδομιών, του επιδόματος τροφής των νοσοκομειακών κ.λπ. τα οποία θεωρούνται υψηλά. Καταργούνται επίσης ειδικά επιδόματα που λαμβάνουν ορισμένες κατηγορίες υπαλλήλων, από ειδικούς λογαριασμούς.

* Σε κίνδυνο βρίσκονται και τα ειδικά μισθολόγια γιατρών και δικαστικών, καθώς προτείνεται η περιστολή τους κατά 25%.

* Αντικαθίσταται το κίνητρο απόδοσης, που λαμβάνεται από όλους τους υπαλλήλους, από το «επίδομα παραγωγικότητας», το οποίο θα καταβάλλεται ανά τρίμηνο ή εξάμηνο, ανάλογα με δείκτες απόδοσης των υπαλλήλων και των υπηρεσιών. Προφανώς δεν θα χορηγείται σε όλους τους υπαλλήλους όπως σήμερα, αλλά σε όσους αποδίδουν, με βάση την κρίση των αρμόδιων επιτροπών.

* Καταργείται το χρονοεπίδομα ή «ωρίμανση» και οι προαγωγές θα γίνονται μετά από αξιολόγηση της επίδοσης και όχι με τα χρόνια υπηρεσίας. Σήμερα το επίδομα χρόνου υπηρεσίας ορίζεται στο 4% με τη συμπλήρωση ενός έτους υπηρεσίας, προσαυξανόμενο στη συνέχεια ανά διετία και μέχρι δεκατέσσερις διετίες κατά τέσσερις ποσοστιαίες μονάδες και μέχρι συνολικού ποσοστού 60%.

* Οι βασικοί μισθοί αναπροσαρμόζονται και αυξάνονται, καθώς σε αυτούς ενσωματώνονται ορισμένα από τα επιδόματα που θα απομείνουν, αλλά το άθροισμα σημερινών βασικών μισθών και επιδομάτων, θα είναι χαμηλότερο. Στο βασικό μισθό θα ενταχθούν και τα δώρα Χριστουγέννων, Πάσχα και επίδομα αδείας ύψους 500, 250 και 250 ευρώ αντίστοιχα.

* Διατηρούνται το οικογενειακό επίδομα, και το επίδομα ειδικών συνθηκών, το οποίο θα «απορροφήσει» το ανθυγιεινό επίδομα, που χορηγείται σήμερα.

Οφέλη

Ο στόχος από την εφαρμογή του νέου μισθολογίου είναι η εξοικονόμηση ποσού που θα προσεγγίζει το 1 δισ. ευρώ, σε ετήσια βάση, σε συνδυασμό και με τη μείωση του προσωπικού, λόγω μη αναπλήρωσης των συνταξιοδοτούμενων, ενώ για φέτος το όφελος θα είναι 500 εκατ. ευρώ.

ΠΑΝΟΣ ΚΑΚΟΥΡΗΣ

-----------------------------------

Για να διαβάσετε τα σχετικά άρθρα και άλλων εφημερίδων... ΕΔΩ

Πρόσφατα άρθρα