Ενημέρωση
- 08 Φεβρουαρίου 2011 // //
- Λοιπές Ειδήσεις
- Εμφανίσεις: 9150
Έντυπη Έκδοση
Ελευθεροτυπία, Τετάρτη 16 Φεβρουαρίου 2011
http://www.enet.gr/?i=news.el.oikonomia&id=251936
«ΚΑΝΑΜΕ ΛΑΘΟΣ», ΟΜΟΛΟΓΟΥΝ ΣΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ, ΜΕ ΤΟ ΑΝΗΛΙΚΟ Ή ΤΑ 3 ΠΑΙΔΙΑ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ
Παίρνουν πίσω τη διπλή αναγνώριση πλασματικών ετών
Μόνο με 18 έτη ασφάλισης και ανήλικο τέκνο μπορούν να συνταξιοδοτηθούν φέτος και οι δύο -στο πλαίσιο της ισότητας των δύο φύλων- δημόσιοι υπάλληλοι με δυο παιδιά, ενώ με 15 έτη ασφάλισης, δηλαδή όσοι προσελήφθησαν μόλις το 1996, μπορούν να συνταξιοδοτηθούν οι τρίτεκνοι.
Οποιος έχει μόνο ένα (ανήλικο) παιδί πρέπει να έχει εργαστεί 20 έτη προκειμένου να βγει στη σύνταξη.
Το εντυπωσιακό είναι ότι στο δημόσιο τομέα οι γονείς μπορούν να κάνουν χρήση και πλασματικών χρονων προκειμένου να συμπληρώσουν την κρίσιμη 25ετία (για έξοδο με ανήλικο) ή τα 21 έτη ασφάλισης για έξοδο ως τρίτεκνης/ου (23 έτη το 2012).
Δηλαδή επιτρέπεται η διπλή χρήση του ίδιου δικαιώματος, κάτι που συμβαίνει για πρώτη φορά, ενώ στον ιδιωτικό τομέα δεν επιτρέπεται (αντιστοίχως) μια μητέρα να αναγνωρίσει πλασματικά έτη από το παιδί για να συμπληρώσει τα 5.500 ένσημα και να συνταξιοδοτηθεί πρόωρα φέτος στο 57ο έτος (52ο με μειωμένη).
Σπεύδουν για αναγνώριση
Σύμφωνα με πληροφορίες της «Ε», η κυβέρνηση κινείται τώρα στο να τροποποιήσει τον πρόσφατο ασφαλιστικό νόμο και να στερήσει τη δυνατότητα των δημοσίων υπαλλήλων να συμπληρώσουν τα απαιτούμενα έτη για έξοδο με ανήλικο ή τρία παιδιά με τα πλασματικά από τα παιδιά. «Μας ξέφυγε η σχετική διάταξη» παραδέχεται αρμόδιος κυβερνητικός παράγοντας. Προειδοποιώντας έτσι, ουσιαστικά, την τροποποίηση της σχετικής διάταξης με νέα νομοθετική ρύθμιση.
Σε μια τέτοια περίπτωση ορισμένοι ασφαλισμένοι-δημόσιοι υπάλληλοι, οι οποίοι ήδη πρόλαβαν και αναγνώρισαν πλασματικά έτη -και έτσι συνταξιοδοτήθηκαν- θα είναι οι ωφελημένοι του μεταβατικού διαστήματος. Υπό αυτά τα δεδομένα καλό είναι οι δημόσιοι υπάλληλοι, που σκοπεύουν να ασκήσουν το εν λόγω δικαίωμα εξόδου με ανήλικο (ή ως τρίτεκνοι), να σπεύσουν να εξαγοράσουν τον πλασματικό χρόνο από τα παιδιά προκειμένου να μην «παγιδευτούν» από την προωθούμενη τροπολογία ανατροπής των -έως τώρα- δεδομένων. Το θέμα ενδεχομένως αφορά περίπου 100.000 ασφαλισμένους, άνδρες και γυναίκες, από ένα σύνολο 775.000 ασφαλισμένων του Δημοσίου ή υπαγομένων στο ειδικό καθεστώς του ΙΚΑ.
Για την έξοδο με ανήλικο ή με τρία παιδιά απαιτείται πλέον η συμπλήρωση του 52ου έτους της ηλικίας, ενώ το δικαίωμα μπορούν να το ασκήσουν και οι δυο γονείς ισότιμα. Σύμφωνα με την εγκύκλιο 13725/0092/26.01.2011 (Σαχινίδη) σε υλοποίηση του πρόσφατου ασφαλιστικού νόμου για το δημόσιο τομέα (3865/10), τα ανωτέρω έτη ασφάλισης στο Δημόσιο συμπληρώνονται από δύο πηγές: τα πλασματικά και τα... πλασματικά από τα παιδιά.
Η εν λόγω ευνοϊκή διάταξη για τους ασφαλισμένους που έχουν τις σχετικές προϋποθέσεις και μόνο για τη διετία 2011-12 -καθώς αμέσως μετά (2013) το όριο ηλικίας αυξάνεται στο 65ο για πλήρη- προκλήθηκε από την ερμηνευτική εγκύκλιο της 26ης Ιανουαρίου 2011. Και αυτό γιατί ενώ τα πλασματικά έτη (σπουδές, στρατός, εκπαιδευτική άδεια, ασφαλιστικά κενά, ανεργία, ασθένεια) αναφέρονται σε 4 έτη φέτος, 5 έτη το 2012, 6 έτη το 2013 και έως 7 το 2014 -κάτι που απαρέγκλιτα ισχύει στον ιδιωτικό τομέα- στο Δημόσιο υπήρξε διαφορετική τροπή. Τα πλασματικά για τα παιδιά (1 έτος για το πρώτο παιδί, 2 έτη για δύο τέκνα και έως 5 πλασματικά έτη για τρία και πάνω παιδιά) εξαιρέθηκαν των λοιπών πλασματικών ετών (4 έως 7) και υπολογίζονται χωριστά. Και αυτό με τη δικαιολογία ότι η σχετική διάταξη περιλαμβάνεται σε άλλο άρθρο (6) και όχι στο άρθρο 17 που αναφέρεται στα πλασματικά έτη.
Ετσι ένας δημόσιος υπάλληλος έχει την ευχέρεια να αναγνωρίσει έως και 12 πλασματικά έτη (με 3 παιδιά) για να συμπληρώσει την 40ετία εξόδου όταν στον ιδιωτικό τομέα η σχετική δεξαμενή εξαντλείται στα 7 έτη (2014).
Με περίπου 162 ευρώ το μήνα (το 20% του 25πλάσιου του ανειδίκευτου εργάτη) μπορούν οι ασφαλισμένοι να αναγνωρίσουν τα έτη σπουδών και έτσι να βγουν νωρίτερα στη σύνταξη. Τα εν λόγω έτη δεν μπορούν να είναι περισσότερα από 4 φέτος και, κατά τα επόμενα χρόνια, θα πρέπει να ταυτίζονται με τα αναγνωρισμένα έτη σπουδών. Δηλαδή έως 5 έτη στο Πολυτεχνείο και 6 στις ιατρικές σχολές.
Για την αναγνώριση απαιτείται η κτήση του τίτλου σπουδών και τα έτη φοίτησης να μη ταυτίζονται με ασφαλιστέο χρόνο. Δηλαδή, αποκλείονται οι φοιτητές που εργάζονταν για να σπουδάσουν.
Σύμφωνα με την εγκύκλιο του ΙΚΑ εάν το ποσόν της αναγνώρισης καταβληθεί εφάπαξ παρέχεται έκπτωση 15%, ενώ επιτρέπεται και η αποπληρωμή με την παρακράτηση του 25% της σύνταξης.
Για την αναγνώριση απαιτείται επικυρωμένο αντίγραφο τίτλου σπουδών, βεβαίωση για τα έτη σπουδών, αίτηση και φωτοτυπία αστυνομικής ταυτότητας. *