ΦΡΑΓΚΙΣΚΟΣ Γ. ΠΑΡΑΣΥΡΗΣ
ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΠΑΣΟΚ
ΝΟΜΟΥ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ

 

«Δίκαιο κράτος και φορολογία»    

Ο Βενιαμίν Φράνκλιν είπε κάποτε στον λαό: «Παραπονείστε για την υψηλή φορολογία, η αδράνεια μας ωστόσο κοστίζει  τα διπλάσια, η αλαζονεία μας τα τριπλάσια και η  βλακεία μας  τα τετραπλάσια» .
Αυτό ακριβώς συνέβη και στην Ελλάδα. Ξεχάσαμε ότι ο θεμέλιος  λίθος ενός  «Δίκαιου Κράτους»,  είναι ένα προβλέψιμο,  αποτελεσματικό και «Δίκαιο» φορολογικό σύστημα. Τα στατιστικά στοιχεία άλλωστε είναι  αποκαλυπτικά. Το 2009 κατατέθηκαν 5.500.000 φορολογικές δηλώσεις. Οι φορολογούμενοι που δήλωσαν εισόδημα άνω των 60.000 έφθασαν μόλις τους 128.000, ενώ οι φορολογούμενοι με εισόδημα άνω των 100.000 ανήλθαν στους 14.000. Παράλληλα με τα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής το 2006 η Ελλάδα ανακηρύχθηκε «πρωταθλήτρια»  μεταξύ των 27 εταίρων στη φοροδιαφυγή. Μόνο από τον  ΦΠΑ χάθηκαν 6,5 δισ. ευρώ.
            Η αδυναμία της απελθούσας κυβέρνησης  να αντιμετωπίσει   την τεράστια  φοροδιαφυγή  είχε ως συνακόλουθο την αύξηση της φορολόγησης των έντιμων  φορολογουμένων  ή εκείνων που  δεν έχουν τρόπο απόκρυψης εισοδημάτων, είτε την αύξηση της έμμεσης φορολογίας.  Η  άνιση μορφή αυτή  φορολόγησης αποσαθρώνει  όμως  το «Κοινωνικό Κράτος», διότι αφενός η φοροδιαφυγή του στερεί σημαντικούς πόρους και αφετέρου η έμμεση φορολόγηση μειώνει τα εισοδήματα των χαμηλόμισθων και χαμηλοσυνταξιούχων.
Το φορολογικό ζήτημα πρέπει να αντιμετωπίζεται ως κατ’ εξοχήν εργαλείο δίκαιης αναδιανομής του πλούτου. Οφείλει να διέπεται από μια αρχή η οποία δυστυχώς τα τελευταία χρόνια παρακάμφθηκε  και δεν τηρήθηκε στο όνομα διάφορων σκοπιμοτήτων.  Η αρχή αυτή είναι ότι όσο μεγαλύτερη φοροδοτική ικανότητα έχει κάποιος, τόσο μεγαλύτερο φόρο θα πληρώσει και αντίστοιχα, όσο μικρότερη η φοροδοτική ικανότητα, τόσο μικρότερος και ο αναλογούν φόρος. Μόνο έτσι κατοχυρώνονται  όροι φορολογικής δικαιοσύνης μεταξύ των πολιτών. Το νέο φορολογικό  νομοσχέδιο που ψηφίστηκε πρόσφατα  εκπέμπει ένα διαυγές μήνυμα φορολογικής δικαιοσύνης.  Με το νέο φορολογικό νομοσχέδιο, επιχειρείται μια συνολική μεταρρύθμιση  στην επικρατούσα  φορολογική  φιλοσοφία, εισάγοντας  για πρώτη φορά στη χώρα μας μια συγκροτημένη προσπάθεια ενσωμάτωσης της μαύρης οικονομίας στην πραγματική οικονομία.  Επιπλέον, εισάγονται ισχυρές  βάσεις για  να είναι το φορολογικό σύστημα σύμμαχος της κοινωνικής δικαιοσύνης, της διαφάνειας, της χρηστής διαχείρισης του δημοσίου χρήματος και της ανάπτυξης.
Εισάγονται επιτέλους αρχές και κανόνες στο φορολογικό σύστημα, που διασφαλίζουν την  ισότιμη μεταχείριση των φορολογούμενων με την κατάργηση απαλλαγών και εξαιρέσεων από τη φορολόγηση και τα συστήματα φορολόγησης (είτε εισοδήματος δηλ. άμεση φορολογία, είτε συναλλαγής δηλ. ΦΠΑ).
Διασφαλίζεται επίσης η ισότιμη μεταχείριση των εισοδημάτων, ανεξαρτήτως πηγής, καθώς όλα τα εισοδήματα εντάσσονται και φορολογούνται με μια ενιαία προοδευτική κλίμακα. Με τη νέα κλίμακα υπάρχει μετατόπιση βάρους από τα χαμηλά και μεσαία στα υψηλά εισοδήματα.
Καθιερώνεται ένα απλό και δίκαιο σύστημα καθορισμού ελάχιστων δαπανών διαβίωσης με βάση τα χρησιμοποιούμενα περιουσιακά στοιχεία. Αυτό συνιστά μια μεγάλη ανατροπή. Το «πόθεν έσχες» ως  δραστική παρέμβαση στην κατεύθυνση της φορολογικής δικαιοσύνης.  Τα τεκμήρια «καθρεπτίζουν», το «πόθεν έσχες» όμως είναι ο δραστικός θεσμός που χτυπά την κλοπή, την φοροδιαφυγή, είναι ο θεσμός που αναζητεί και τελικά χαράζει την διαδρομή του χρήματος.
            Ακολούθως, οι παραβάσεις, η φοροδιαφυγή και η φοροαποφυγή αντιμετωπίζονται αυστηρά μέσα από ένα πλέγμα μέτρων, συστημάτων ελέγχου και ποινών με ελαχιστοποίηση της εξάρτησης από τις υποκειμενικές κρίσεις των φορολογικών αρχών με την επιτάχυνση των διαδικασιών.
Όπου είναι δυνατό αξιοποιείται η τεχνολογία για την υποβοήθηση του έργου των ελεγκτικών και φορολογικών αρχών.
            Ακόμη πολύ σημαντική είναι η πρόβλεψη για αφορά την Φορολόγηση εξωχώριων εταιριών ακινήτων (offshore) και εδώ είναι ένα ισχυρό δείγμα ότι φορολογείται ο πλούτος όπου πραγματικά αυτός παράγεται. Ο συντελεστής φορολόγησης των ακινήτων στην ιδιοκτησία τους αυξάνεται από 3% σε 15% ετησίως και καταργείται κάθε εξαίρεση από την υποχρέωση καταβολής φόρου.    
Προβλέπεται η επέκταση ΦΠΑ σε οικονομικές δραστηριότητες που σήμερα δεν καλύπτονται ή απαλλάσσονται και δεν προβλέπονται για αυτές εξαιρέσεις από την οδηγία της ΕΕ για το ΦΠΑ, όπως οι δικηγόροι, οι συμβολαιογράφοι, τα ιδιωτικά νοσηλευτήρια, οι κατηγορίες πωλητών σε λαϊκές αγορές που έως σήμερα απαλλάσσονταν κ.λπ.
 Αποφορτίζεται το σύστημα ελέγχου των φορολογικών υπηρεσιών, μέσα από ένα νέο πλαίσιο κριτηρίων αυτοελέγχου και από τη δυνατότητα έκδοσης φορολογικών πιστοποιητικών από ορκωτούς ελεγκτές και πιστοποιημένα φοροτεχνικά γραφεία.  
   Οι ελεγκτικοί μηχανισμοί θα αξιοποιούνται πλέον πιο αποτελεσματικά σε στοχευμένες, κεντρικά επιλεγμένες δράσεις. Διότι   η φορολογική δικαιοσύνη στην πράξη θα κριθεί από την ικανότητα των ελεγκτικών μηχανισμών να συλλάβουν τους φοροδιαφεύγοντες, να εντάξουν όλους στο φορολογικό σύστημα και βεβαίως να χτυπήσουν καίρια τη διαφθορά, η οποία εντοπίζεται στα ελεγκτικά όργανα και τους ελεγκτικούς μηχανισμούς.
Στο νομοσχέδιο επίσης προβλέπονται κίνητρα για την ανάπτυξη, για τη διατήρηση και την αύξηση των θέσεων εργασίας.
 Θεσπίζεται τριετές αφορολόγητο για δημιουργία και λειτουργία νέων επιχειρήσεων από άτομα έως 35 ετών.
Θεσπίζονται νέα κίνητρα, με στόχο την περιβαλλοντική προστασία, όπως φορολογικά κίνητρα για την ενεργειακή αναβάθμιση των κτιρίων και για τη μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος των επιχειρήσεων.
Δίνονται κίνητρα για την προστασία του δομημένου περιβάλλοντος, με ελαφρύνσεις για τη διατήρηση αδόμητης γης που είναι εντός σχεδίου σε πυκνοδομημένες περιοχές και για την προστασία της αρχιτεκτονικής κληρονομιάς.
Αυξάνονται οι εκπτώσεις στα φορολογητέα κέρδη για επιχειρήσεις που πραγματοποιούν δαπάνες σε τεχνολογική καινοτομία.     Το μέρος των κερδών που προέρχεται από την πώληση αγαθών που ενσωματώνουν διεθνώς αναγνωρισμένη πατέντα της επιχείρησης απαλλάσσονται φόρων για τρεις εταιρικές χρήσεις.   
            Εξαιρετικά σημαντικό στη σημερινή δύσκολη οικονομική συγκυρία είναι ότι  εισάγονται φοροαπαλλαγές για όσες επιχειρήσεις, παρά το γεγονός ότι μειώνεται ο κύκλος εργασιών τους, διατηρούν θέσεις εργασίας και δεν απολύουν.
Επιτακτική παραμένει ωστόσο η  ανάγκη , το νέο φορολογικό  να αντιμετωπίσει πιο ευνοϊκά και με μεγαλύτερη ευαισθησία τους πολύτεκνους, διότι η χώρα μας τείνει να μεταβληθεί σε χώρα ηλικιωμένων.  Λόγοι φορολογικής δικαιοσύνης και δημογραφικής πολιτικής επιβάλλουν συνεπώς να υπάρχει μεγαλύτερη φορολογική απαλλαγή για πολύτεκνους και ειδικά για αυτούς που έχουν τέσσερα και άνω προστατευόμενα τέκνα.    
Η παραπάνω παρατήρηση δεν αμβλύνει διόλου το γεγονός ότι με το νέο φορολογικό το γλέντι  με τους δημόσιους πόρους τελειώνει.
 Ας το καταλάβουν οι πάντες. Η χώρα δεν αντέχει τις προκλητικές διακρίσεις, δεν αντέχει άλλη «νόμιμη» ή παράνομη φοροδιαφυγή. Φτάσαμε εδώ που φτάσαμε και όλοι αναγνωρίζουμε πως δεν πάει άλλο!
 Ας καταλάβουμε επιτέλους, πως όταν βουλιάξει η χώρα, θα βουλιάξουμε όλοι μας  μαζί της. Για να μην συμβεί αυτό πρέπει να στηρίξουμε την Ελλάδα σε αυτές τις  δύσκολες στιγμές. Πρέπει  όλοι  να σταθούμε αλληλέγγυοι  στις μεγάλες τομές και μεταρρυθμίσεις που δρομολογεί ο Γιώργος Παπανδρέου
 
(Το άρθρο στηρίζεται στην ομιλία του Φραγκίσκου Παρασύρη στην Βουλή τις 13-04-2010 για την ψήφιση του Νέου Φορολογικού Νομοσχεδίου)

Πρόσφατα άρθρα