- Υπολογίζονται ως έσοδα οι δαπάνες που κάλυψαν τα Ταμεία των ασφαλισμένων
- Έκτακτη εισφορά σε ... επίδομα τοκετού και χρήματα για γυαλιά οράσεως!
- Οι πολίτες θα κληθούν να πληρώσουν φόρο ενώ πληρώνουν και εισφορές για περίθαλψη!

Ήδη τα ασφαλιστικά ταμεία έχουν αρχίσει να στέλνουν τις βεβαιώσεις ενόψει την υποβολής των φορολογικών δηλώσεων.
Στις βεβαιώσεις αυτές αναγράφονται ξεχωριστά τα ποσά τα οποία κατέβαλαν στους ασφαλισμένους ως συμμετοχή του Ταμείου στην ιατροφαρμακευτική περίθαλψη.
Υποχρεωτικά από φέτος το ποσό αυτό θα πρέπει να αναγράφεται στη φορολογική δήλωση μαζί με το εισόδημα.
Θα προστίθεται δηλαδή στο εισόδημα.
Θα θεωρείται δηλαδή εισόδημα η συμμετοχή του ταμείου στην τιμή ενός φαρμάκου, στην πληρωμή νοσηλίων σε ένα νοσοκομείο, αλλά και τα κάθε είδους επιδόματα ή χρηματικά βοηθήματα που δικαιούνται οι ασφαλισμένοι.
Για παράδειγμα θα θεωρείται εισόδημα το επίδομα τοκετού, το ποσό που δικαιούται ανά κάποια χρόνια ο ασφαλισμένος για γυαλιά οράσεως, ή ακόμη και το χρηματικό βοήθεια που παίρνουν καρκινοπαθείς για τη χρήση κάποιων βοηθημάτων κατά τη θεραπεία τους (κάσκες κλπ).
Όλα τα παραπάνω ποσά είναι απαλλαγμένα από τον φόρο, όμως σύμφωνα με το δημοσίευμα της εφημερίδας “Ελεύθερος Τύπος” από τη στιγμή που μπαίνουν μαζί με τα υπόλοιπα εισοδήματα στις περισσότερες περιπτώσεις θα επιβαρυνθούν με την έκτακτη εισφορά αλληλεγγύης που είναι 1% ως 4%.
Αυτό καθώς η εισφορά επιβάλλεται στο άθροισμα όλων των εισοδημάτων ανεξαιρέτως εφόσον αυτά υπερβαίνουν τις 12.000 ετησίως.
Με λίγα λόγια εκατομμύρια ασφαλισμένοι που καταβάλλουν επί χρόνια εισφορές στα Ταμεία τους για να έχουν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη θα κληθούν να ... ξαναπληρώσουν.

ΠΗΓΗ: http://www.newsit.gr/default.php?pname=Article&art_id=201304&catid=3


--------

Είσαι 18 ετών φοιτητής ή μαθητής, άνεργος , με ή χωρίς περιουσιακά στοιχεία;; Κανένα πρόβλημα... θα φορολογηθείς για να συμβάλεις και εσύ στη σωτηρία της χώρας και να δεις πως λειτουργούν στην πράξη τα. μαθηματικά!!! 
Σύμφωνα με νέα διάταξη, εκατοντάδες χιλιάδες 18χρονοι είναι υποχρεωμένοι να αποκτήσουν Αριθμό Φορολογικού Μητρώου (ΑΦΜ) και να υποβάλλουν φορολογική δήλωση, με την οποία μπορεί να χρειαστεί να πληρώσουν, άσχετα αν πηγαίνουν ακόμη σχολείο ή σπουδάζουν!
Κυβέρνηση και τρόικα το αποφάσισαν: πως όλοι οι νέοι που έχουν κλείσει τα 18 πρέπει να υποβάλλουν την δήλωση τους. Τι σημαίνει αυτό στην πράξη;;;
α) Σε περίπτωση που οι γονείς σου έχουν κάνει το λάθος και σου έχουν «γράψει» κάποιο σπιτάκι, κάποιο χωραφάκι , κάποιο αυτοκινητάκι  την πάτησες, αφού θα κληθείς να τα δικαιολογήσεις και πιθανότατα να τα στάξεις .στην εφορία !!!
β) Με τη νέα διάταξη, οι 18άρηδες παύουν και με τη βούλα του νόμου να είναι προστατευόμενα μέλη. Πιο συγκεκριμένα, οι δηλώσεις αυτές βάσει της ισχύουσας νομοθεσίας θα «χρεώνονται» αυτόματα κατά την εκκαθάριση τους με το ελάχιστο τεκμαρτό εισόδημα των 3.000 ευρώ. Επομένως θα θεωρούνται ότι υπερέβησαν το ανώτατο όριο ετήσιου εισοδήματος των 2.900 ευρώ που ισχύει για τα προστατευόμενα τέκνα και έτσι δεν θα αναγνωρίζονται ούτε σαν προστατευόμενα μέλη !!! Αποτέλεσμα αυτού θα είναι να θεωρούνται ότι απέκτησαν τεκμαρτό εισόδημα 3.00ο ευρώ το 2012, το οποίο είναι μεν αφορολόγητο, αλλά θα πρέπει να καλυφθεί κατά 25% με αποδείξεις λιανικής πώλησης ή παροχής υπηρεσιών! Αλλιώς θα πρέπει ο 18χρονος, που συντηρείται από την οικογένεια του, να πληρώνει φόρο 10% των 25% των 3.000 ευρώ που δεν θα έχει καλύψει από τις αποδείξεις. Αν αυτό τελικά ισχύσει, γιατί ακόμη δεν έχουν δοθεί διευκρινήσεις από το ΥΠΟΙΚ, θα στερήσει από τους δεκαοκτάχρονους και τις οικογένειες τους πολυτεκνικά και  φοιτητικά επιδόματα , δωρεάν ασφάλιση και φοιτητικό επίδομα!!

--------
Από το ΒΗΜΑ:

Λύση στο θέμα που είχε ανακύψει σχετικά με τις δηλώσεις εισοδήματος για τους υπόχρεους άνω των 18 ετών προχώρησε το υπουργείο Οικονομικών.
 

Το υπουργείο Οικονομικών μετά από παρεμβάσεις λογιστών και φοροτεχνικών επέφερε αλλαγές στη νομοθεσία με το Ν.4141/2013, (τροποποιήθηκε το άρθρο 28 του ν.4110/2013) και αποσαφήνισε πως στους υπόχρεος άνω των 18 ετών που υποβάλλουν εφέτος για πρώτη φορά δήλωση εισοδήματος (οι οποίοι δεν έχουν τεκμαρτό ούτε πραγματικό εισόδημα) δεν θα εφαρμοστεί η ελάχιστη αντικειμενική δαπάνη.

Σημειώνεται πως με τον τελευταίο φορολογικό νόμο (4110/2013) κάθε φυσικό πρόσωπο ανεξάρτητα από το αν υπόκειται ή όχι σε φόρο έχει υποχρέωση να υποβάλει δήλωση εφόσον έχει συμπληρώσει το 18ο έτος της ηλικίας του. Η δε υποχρέωση ισχύει για τις δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος που υποβάλλονται από το οικονομικό έτος 2013 (χρήση 2012) και επόμενα. Δηλαδή, για πρώτη φορά φέτος (και μέχρι την 30η Ιουνίου) θα πρέπει να υποβάλλουν φορολογική δήλωση όσοι έχουν συμπληρώσει το 18ο έτος της ηλικίας τους.

Ωστόσο, για τους φορολογουμένους αυτούς ανέκυψε πρόβλημα με την ελάχιστη ετήσια αντικειμενική δαπάνη, η οποία για τον άγαμο φορολογούμενο, είχε οριστεί στις 3.000 ευρώ, καθώς εμφανίζονταν υποχρεωμένοι να καταβάλλουν φόρο ακόμη και στη περίπτωση που δεν είχαν κανένα εισόδημα.

Ο Ν. 4110/2013 προέβλεπε πως η ελάχιστη ετήσια αντικειμενική δαπάνη του φορολογούμενου ορίζεται σε 3.000 ευρώ προκειμένου για τον άγαμο και σε 5.000 ευρώ για τους συζύγους που υποβάλλουν κοινή δήλωση «εφόσον δηλώνεται πραγματικό ή τεκμαρτό εισόδημα». Η ανωτέρω περίπτωση ίσχυε για τις δαπάνες που πραγματοποιούνται από το οικονομικό έτος 2014 (χρήση 2013) και μετά.

Βάσει του νόμου το ποσό των αποδείξεων δαπανών που απαιτείται να προσκομισθούν από τον φορολογούμενο, ορίζεται σε ποσοστό 25% του ατομικού εισοδήματος του φορολογουμένου του δηλούμενου και φορολογούμενου σύμφωνα με τις γενικές διατάξεις. Δηλαδή, ακόμη και για το εισόδημα των 3.000 ευρώ απαιτούνται αποδείξεις ύψους 750 (3.000 x 25% = 750). Εάν παρέμενε η διάταξη ως είχε, και ο υπόχρεος δεν κάλυπτε το ποσό αυτό, τότε σύμφωνα με τις ως άνω διατάξεις (όπως ισχύουν για τις δηλώσεις της χρήσης 2012) θα έπρεπε να πληρώσει το 10% του ποσού των αποδείξεων που δεν μπορεί να καλύψει, ήτοι 75 ευρώ (750,00 x 10%).

Ωστόσο, αυτό δεν θα συμβεί διότι το υπουργείο Οικονομικών με διάταξη στο Ν.4141/2013αποσαφήνισε πως στους υπόχρεος άνω των 18 ετών που υποβάλλουν εφέτος για πρώτη φορά δήλωση εισοδήματος (οι οποίοι δεν έχουν τεκμαρτό ούτε πραγματικό εισόδημα) δεν θα εφαρμοστεί η ελάχιστη αντικειμενική δαπάνη.

ΠΗΓΗ: http://www.tovima.gr/finance/article/?cid=752&aid=506657

  

Πρόσφατα άρθρα