Ενημέρωση
- 14 Μαϊος 2013 // //
- Δημογραφικό
- Εμφανίσεις: 8819
Αναστασιάδης προς πολύτεκνους: Δεσμεύομαι να επαναφέρω το επίδομα μάνας..
Τη δημιουργία διυπουργικής Επιτροπής, με την παρουσία και συμβολή της ηγεσίας της Παγκύπριας Οργάνωσης Πολυτέκνων (ΠΟΠ), που στόχο θα έχει την κατάρτιση μιας ολοκληρωμένης δημογραφικής πολιτικής, η οποία θα αρχίσει να υλοποιείται μόλις τα οικονομικά του κράτους το επιτρέπουν, εξήγγειλε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, εκφράζοντας παράλληλα την αντίθεση του στην κατάργηση του επιδόματος μάνας.
Σε χαιρετισμό του στη Γιορτή της Πολύτεκνης Μάνας, που διοργάνωσε η Παγκύπρια Οργάνωση Πολυτέκνων (ΠΟΠ) και πραγματοποιήθηκε στα πλαίσια της Παγκόσμιας Ημέρας της Μητέρας, η οποία γιορτάζεται κάθε χρόνο τη δεύτερη Κυριακή του Μάη, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε ότι "αυτό το επίδομα, το οποίο δόθηκε διότι αναγνώριζε η Πολιτεία ότι το χρωστούσε στις μάνες, δεν δέχομαι να καταργηθεί και την ίδια ώρα λέω ότι και άμεσα θα επαναδοθεί", προσθέτοντας ότι "χρειάζεται να ξαναδούμε, όταν οι συνθήκες το επιτρέψουν, αντί του καταργώ, το παγοποιώ".
"Παγοποιείται όπως και άλλα, για να τα δούμε στο μεσοδιάστημα, με μια ολοκληρωμένη δημογραφική πολιτική", σημείωσε, αναφέροντας ότι "για αυτό και το 1999 ένας εκ των πρωταγωνιστών που έδωσε μάχες για να καθιερωθεί το επίδομα μάνας δεν ήταν παρά ο σημερινός Πρόεδρος της Δημοκρατίας".
Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης αποκάλυψε ότι "υπάρχουν και άλλα μέτρα που στο μεσοδιάστημα θα ληφθούν, όπως, για παράδειγμα, η επιδότηση από το κράτος για τα φωτοβολταϊκά που θα δοθεί με βάση κοινωνικά κριτήρια, και για φέτος", όπως είπε, "τουλάχιστον θα είναι δύο χιλιάδες, για να μην παραγνωριστούν οι οικογένειες των πολυτέκνων που έχουν ανάγκη, αφού θα επιδοτείται μάλιστα το ήμισυ του κόστους και θα μειώνουν κάθετα την κατανάλωση του ηλεκτρικού ρεύματος".
"Εργαζόμαστε για μια ολοκληρωμένη οικογενειακή και δημογραφική πολιτική, διότι είναι θέση μας ότι, στηρίζοντας την οικογένεια στηρίζουμε και την οικονομία και την κοινωνία και γενικότερα την πατρίδα μας", υπογράμμισε.
Αναφέροντας ότι δεν θέλει να πει περισσότερα για τα μέτρα λόγω της οικονομικής κατάστασης στην οποία βρίσκεται ο τόπος, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας διαβεβαίωσε ότι "η Πολιτεία αναγνωρίζει το χρέος προς τους πολύτεκνους και μέσα από την αναγνώριση του χρέους δεν μπορεί παρά να είναι ανάλογες οι πολιτικές της".
Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης τόνισε ότι η ειδική φροντίδα του κράτους προς την πολύτεκνη μάνα "είναι δικαίωμα, το οποίο της εξασφαλίζει η τεράστια προσφορά της προς την πατρίδα και το έθνος" και "δεν πρόκειται για φιλανθρωπία".
Όπως είπε, "δεν είναι προϊόν συμπάθειας ή οίκτου, αφού η εξυπηρέτηση της πολύτεκνης μάνας αποτελεί εξυπηρέτηση του γενικότερου δημόσιου συμφέροντος".
"Παρά τις σοβαρές πιέσεις που δέχονται τα δημόσια οικονομικά, η Κυβέρνηση, θέτοντας τα ζητήματα κοινωνικής πολιτικής στις άμεσες προτεραιότητές της καταβάλλει προσπάθειες πέραν των δυνάμεών της και κάτω, βεβαίως, από τα σημερινά δεδομένα, για την ενίσχυση της κυπριακής οικογένειας και την εναρμόνιση της επαγγελματικής και της οικογενειακής ζωής", σημείωσε.
Είπε ακόμη ότι "οι σύγχρονες κοινωνικές πιέσεις, η αλλαγή στον τρόπο ζωής και τα κοινωνικά πρότυπα, δημιουργούν προβλήματα και ρήγματα στην κοινωνική αλληλεγγύη και στις παραδοσιακές ισορροπίες, ενώ ταυτόχρονα, πολλαπλασιάζουν τις ανάγκες της σύγχρονης οικογένειας".
Ιδιαίτερα σήμερα, όπως είπε, "που η οικονομική κατάσταση που έχουμε κληρονομήσει, από τη μια περιορίζει αισθητά τις οικονομικές δυνατότητες του κράτους και από την άλλη μεγεθύνει τα προβλήματα και τις ανάγκες της οικογένειας και ειδικά των πολυτέκνων".
"Οι πρωτόγνωρες οικονομικές δυσκολίες που αντιμετωπίζει ο τόπος μας, δεν μας επιτρέπουν να ανταποδώσουμε σε εσάς ό,τι σας αναλογεί", επισήμανε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης.
Εντούτοις, συνέχισε, θέλω να σημειώσω ότι το Μάρτιο 2013 έλαβαν δημόσιο βοήθημα 266 οικογένειες με τρία παιδιά και 131 οικογένειες με τέσσερα και άνω εξαρτώμενα παιδιά.
Σύμφωνα με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη, το ύψος της δαπάνης για τις οικογένειες με τρία παιδιά το Μάρτιο ήταν 260.674 ευρώ και η ετήσια δαπάνη υπολογίζεται σε 3.128.095 ευρώ, περίπου, ενώ για τις οικογένειες με τέσσερα παιδιά και άνω η δαπάνη για το μήνα Μάρτιο 2013 ήταν 127.245 ευρώ και η ετήσια δαπάνη υπολογίζεται σε 1,526.948 ευρώ περίπου.
Ο Πρόεδρος ευχήθηκε "όσο ο χρόνος περνά και τα μέτρα που θα λαμβάνονται ή και η συνέπεια στην υλοποίηση των όρων της δανειακής σύμβασης και η επανεκκίνηση της οικονομίας, να μου επιτρέψουν κάποια στιγμή να αναφερθώ σε ένα δισεκατομμύριο και όχι σε εκατομμύριο".
"Για τις οικογένειες με τέσσερα παιδιά και άνω μπορεί να παραχωρηθεί δημόσιο βοήθημα με βάση τον περί Δημοσίων Βοηθημάτων και Υπηρεσιών Νόμων τόσο στην περίπτωση που οι γονείς εργάζονται όσο και στην περίπτωση που οι γονείς είναι άνεργοι ή δεν εργάζονται λόγω προβλημάτων υγείας", πρόσθεσε.
Ανέφερε επίσης ότι "οι οικογένειες με τρία εξαρτώμενα παιδιά βοηθούνται επίσης με βάση την ίδια νομοθεσία, όταν τα εισοδήματα ή άλλοι οικονομικοί τους πόροι δεν επαρκούν για την ικανοποίηση των βασικών και ειδικών τους αναγκών".
Από την άλλη, συνέχισε, το κράτος επιδοτεί, μέσω της Υπηρεσίας Χορηγιών του Υπουργείου Οικονομικών, 15,348 τρίτεκνες οικογένειες, με ετήσια δαπάνη 35.239.000 ευρώ και 9.196 πολύτεκνους με ετήσια δαπάνη 37.658.000 ευρώ.
"Η πατρίδα οφείλει πολλά στις πολύτεκνες μάνες και αν θέλει να διατηρήσει τον ελληνικό χαρακτήρα της θα πρέπει με τις αρχές και παραδόσεις του έθνους μας, να στηρίξει έμπρακτα την πολύτεκνη οικογένεια", κατέληξε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.
Σε χαιρετισμό του, τον οποίο ανέγνωσε ο Πρωτοπρεσβύτερος Δημοσθένης Δημοσθένους, ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Χρυσόστομος Β΄ είπε ότι "η μητέρα εκκλησία αναγνωρίζει τους επίμονους αγώνες" της πολύτεκνης μάνας και "εκτιμά τη βαθύτατα την μεγάλη προσφορά" της μάνας προς την κοινωνία και την πατρίδα.
"Η σημερινή εκδήλωση αποτελεί αναμφίβολα και μια χρήσιμη συμβολή στην προώθηση των προβλημάτων που αντιμετωπίζεται ως πολύτεκνοι, ιδιαίτερα τούτες τις δύσκολες στιγμές που διέρχεται ο λαός μας ως αποτέλεσμα της οικονομικής κρίσης", πρόσθεσε.
Ανέφερε ότι "όλοι, Εκκλησία, Πολιτεία, κοινωνία και άτομα οφείλουμε να μελετήσουμε με αγάπη τα προβλήματα που αντιμετωπίζετε και στο πλαίσιο των δυνατοτήτων που υπάρχουν να σας προσφέρουμε όλη τη βοήθεια και συμπαράσταση μας".
"Πολύ περισσότερο διότι εσείς είστε βασικός αιμοδότης του λαού μας στον αγώνα του για την ίδια την επιβίωση μας ως Έλληνες και ως Ορθόδοξοι Χριστιανοί, πρόσθεσε.
Σε ομιλία του, ο Πρόεδρος της ΠΟΠ Παρασκευάς Σαμάρας είπε ότι η οργάνωση διεκδικεί το επίδομα μάνας που στερήθηκαν οι μάνες τον Δεκέμβριο του 2012, προσθέτοντας ότι "η διακοπή του επιδόματος μάνας ενείχε μέσα έντονο στοιχείο της υπερβολής καθώς μπορούσε πολύ εύκολα να αποφευχθεί η ακύρωση του".
Ανέφερε ότι κανένας δεν αρνήθηκε να συνεισφέρει με περικοπές στα επιδόματα, για το καλό της πατρίδας, όμως αυτές οι περικοπές έπρεπε να γίνουν με δίκαιο τρόπο λαμβάνοντας υπόψη το μέγεθος της οικογένειας, τα χρέη, τη φορολογία, την ανεργία, την ανικανότητα εργασίας και τη συλλογική προσφορά.
Αναφέροντας ότι μετά τις επιθέσεις κατά της πολυτεκνίας την 14η Δεκεμβρίου του 2011, την 12η Δεκεμβρίου του 2012 και τον Ιούλιο του ίδιου έτους, το σκηνικό πια από τον Ιανουάριο του 2013 θυμίζει περίοδο μετά τον πόλεμο του 1974, ο κ. Σαμάρας είπε ότι μεγάλοι αριθμοί οικογενειών δεν έχουν την οικονομική ευχέρεια για αγορές ειδών διατροφής και στηρίζονται πια στη βοήθεια άλλων, όπως είναι μεταξύ άλλων, τα συσσίτια Μητροπόλεων και τα κοινωνικά παντοπωλεία.
"Η κατάσταση μετά την επίθεση περικοπών επιδομάτων 2011 και 2012 και του μνημονιακού νομοσχεδίου με κορυφαίο το νομοσχέδιο της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης που καταργεί την πολυτεκνία, θυμίζουν περίοδο μετά από πόλεμο με πρώτα θύματα τους πολύτεκνους, την εμπροσθοφυλακή της πατρίδας", πρόσθεσε.
Ο Πρόεδρος της ΠΟΠ είπε ότι οι πολύτεκνοι είναι οι μεγαλύτεροι αιμοδότες της ΕΦ, οι επιπλέον γεννήσεις των οικογενειών αυτών φέρνουν και θέσεις εργασίας για όλο τον κόσμο, ενισχύουν αναλογικά τα ταμεία κοινωνικών ασφαλίσεων, ενώ η πολυτεκνία θα επωμισθεί σε πολλαπλάσιο βαθμό τους φόρους στα προϊόντα (ΦΠΑ).
Ο κ. Σαμάρας ζήτησε από την Πολιτεία να διορθώσει τόσο υφιστάμενες αδικίες, που συσσωρεύτηκαν στις πλάτες των πολυτέκνων όπως είναι, μεταξύ άλλων, οι αδικίες τιμολόγησης στο ρεύμα και το νερό, το σύστημα επιδομάτων ανικανότητας εργασίας όσο και τις στοχευμένες περικοπές και μειώσεις επιδομάτων αλλά και τις εσφαλμένες τακτικές που αφορούν την δημογραφική πολιτική.
Κατά την εκδήλωση τιμήθηκαν πέρα των 200 μάνων που γέννησαν και μεγάλωσαν έξι παιδιά, αλλά και οι μάνες που δεν έχουν τιμηθεί μέχρι σήμερα και έστειλαν τέσσερις στρατιώτες στην Εθνική Φρουρά.
Για τη βράβευση των μητέρων εισέφεραν η Κυπριακή Δημοκρατία ποσό ύψους 94.392 ευρώ, η Ιερά Αρχιεπισκοπή Κύπρου 2.000 ευρώ, το Συνεργατικό Ταμιευτήριο Πολυτέκνων 500 ευρώ, τα Τσιμεντοποιία Βασιλικού 300 ευρώ, η Ιερά Μητρόπολη Τριμυθούντος 250 ευρώ και η Ιερά Μητρόπολη Κιτίου 200 ευρώ
"Παγοποιείται όπως και άλλα, για να τα δούμε στο μεσοδιάστημα, με μια ολοκληρωμένη δημογραφική πολιτική", σημείωσε, αναφέροντας ότι "για αυτό και το 1999 ένας εκ των πρωταγωνιστών που έδωσε μάχες για να καθιερωθεί το επίδομα μάνας δεν ήταν παρά ο σημερινός Πρόεδρος της Δημοκρατίας".
Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης αποκάλυψε ότι "υπάρχουν και άλλα μέτρα που στο μεσοδιάστημα θα ληφθούν, όπως, για παράδειγμα, η επιδότηση από το κράτος για τα φωτοβολταϊκά που θα δοθεί με βάση κοινωνικά κριτήρια, και για φέτος", όπως είπε, "τουλάχιστον θα είναι δύο χιλιάδες, για να μην παραγνωριστούν οι οικογένειες των πολυτέκνων που έχουν ανάγκη, αφού θα επιδοτείται μάλιστα το ήμισυ του κόστους και θα μειώνουν κάθετα την κατανάλωση του ηλεκτρικού ρεύματος".
"Εργαζόμαστε για μια ολοκληρωμένη οικογενειακή και δημογραφική πολιτική, διότι είναι θέση μας ότι, στηρίζοντας την οικογένεια στηρίζουμε και την οικονομία και την κοινωνία και γενικότερα την πατρίδα μας", υπογράμμισε.
Αναφέροντας ότι δεν θέλει να πει περισσότερα για τα μέτρα λόγω της οικονομικής κατάστασης στην οποία βρίσκεται ο τόπος, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας διαβεβαίωσε ότι "η Πολιτεία αναγνωρίζει το χρέος προς τους πολύτεκνους και μέσα από την αναγνώριση του χρέους δεν μπορεί παρά να είναι ανάλογες οι πολιτικές της".
Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης τόνισε ότι η ειδική φροντίδα του κράτους προς την πολύτεκνη μάνα "είναι δικαίωμα, το οποίο της εξασφαλίζει η τεράστια προσφορά της προς την πατρίδα και το έθνος" και "δεν πρόκειται για φιλανθρωπία".
Όπως είπε, "δεν είναι προϊόν συμπάθειας ή οίκτου, αφού η εξυπηρέτηση της πολύτεκνης μάνας αποτελεί εξυπηρέτηση του γενικότερου δημόσιου συμφέροντος".
"Παρά τις σοβαρές πιέσεις που δέχονται τα δημόσια οικονομικά, η Κυβέρνηση, θέτοντας τα ζητήματα κοινωνικής πολιτικής στις άμεσες προτεραιότητές της καταβάλλει προσπάθειες πέραν των δυνάμεών της και κάτω, βεβαίως, από τα σημερινά δεδομένα, για την ενίσχυση της κυπριακής οικογένειας και την εναρμόνιση της επαγγελματικής και της οικογενειακής ζωής", σημείωσε.
Είπε ακόμη ότι "οι σύγχρονες κοινωνικές πιέσεις, η αλλαγή στον τρόπο ζωής και τα κοινωνικά πρότυπα, δημιουργούν προβλήματα και ρήγματα στην κοινωνική αλληλεγγύη και στις παραδοσιακές ισορροπίες, ενώ ταυτόχρονα, πολλαπλασιάζουν τις ανάγκες της σύγχρονης οικογένειας".
Ιδιαίτερα σήμερα, όπως είπε, "που η οικονομική κατάσταση που έχουμε κληρονομήσει, από τη μια περιορίζει αισθητά τις οικονομικές δυνατότητες του κράτους και από την άλλη μεγεθύνει τα προβλήματα και τις ανάγκες της οικογένειας και ειδικά των πολυτέκνων".
"Οι πρωτόγνωρες οικονομικές δυσκολίες που αντιμετωπίζει ο τόπος μας, δεν μας επιτρέπουν να ανταποδώσουμε σε εσάς ό,τι σας αναλογεί", επισήμανε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης.
Εντούτοις, συνέχισε, θέλω να σημειώσω ότι το Μάρτιο 2013 έλαβαν δημόσιο βοήθημα 266 οικογένειες με τρία παιδιά και 131 οικογένειες με τέσσερα και άνω εξαρτώμενα παιδιά.
Σύμφωνα με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη, το ύψος της δαπάνης για τις οικογένειες με τρία παιδιά το Μάρτιο ήταν 260.674 ευρώ και η ετήσια δαπάνη υπολογίζεται σε 3.128.095 ευρώ, περίπου, ενώ για τις οικογένειες με τέσσερα παιδιά και άνω η δαπάνη για το μήνα Μάρτιο 2013 ήταν 127.245 ευρώ και η ετήσια δαπάνη υπολογίζεται σε 1,526.948 ευρώ περίπου.
Ο Πρόεδρος ευχήθηκε "όσο ο χρόνος περνά και τα μέτρα που θα λαμβάνονται ή και η συνέπεια στην υλοποίηση των όρων της δανειακής σύμβασης και η επανεκκίνηση της οικονομίας, να μου επιτρέψουν κάποια στιγμή να αναφερθώ σε ένα δισεκατομμύριο και όχι σε εκατομμύριο".
"Για τις οικογένειες με τέσσερα παιδιά και άνω μπορεί να παραχωρηθεί δημόσιο βοήθημα με βάση τον περί Δημοσίων Βοηθημάτων και Υπηρεσιών Νόμων τόσο στην περίπτωση που οι γονείς εργάζονται όσο και στην περίπτωση που οι γονείς είναι άνεργοι ή δεν εργάζονται λόγω προβλημάτων υγείας", πρόσθεσε.
Ανέφερε επίσης ότι "οι οικογένειες με τρία εξαρτώμενα παιδιά βοηθούνται επίσης με βάση την ίδια νομοθεσία, όταν τα εισοδήματα ή άλλοι οικονομικοί τους πόροι δεν επαρκούν για την ικανοποίηση των βασικών και ειδικών τους αναγκών".
Από την άλλη, συνέχισε, το κράτος επιδοτεί, μέσω της Υπηρεσίας Χορηγιών του Υπουργείου Οικονομικών, 15,348 τρίτεκνες οικογένειες, με ετήσια δαπάνη 35.239.000 ευρώ και 9.196 πολύτεκνους με ετήσια δαπάνη 37.658.000 ευρώ.
"Η πατρίδα οφείλει πολλά στις πολύτεκνες μάνες και αν θέλει να διατηρήσει τον ελληνικό χαρακτήρα της θα πρέπει με τις αρχές και παραδόσεις του έθνους μας, να στηρίξει έμπρακτα την πολύτεκνη οικογένεια", κατέληξε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.
Σε χαιρετισμό του, τον οποίο ανέγνωσε ο Πρωτοπρεσβύτερος Δημοσθένης Δημοσθένους, ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Χρυσόστομος Β΄ είπε ότι "η μητέρα εκκλησία αναγνωρίζει τους επίμονους αγώνες" της πολύτεκνης μάνας και "εκτιμά τη βαθύτατα την μεγάλη προσφορά" της μάνας προς την κοινωνία και την πατρίδα.
"Η σημερινή εκδήλωση αποτελεί αναμφίβολα και μια χρήσιμη συμβολή στην προώθηση των προβλημάτων που αντιμετωπίζεται ως πολύτεκνοι, ιδιαίτερα τούτες τις δύσκολες στιγμές που διέρχεται ο λαός μας ως αποτέλεσμα της οικονομικής κρίσης", πρόσθεσε.
Ανέφερε ότι "όλοι, Εκκλησία, Πολιτεία, κοινωνία και άτομα οφείλουμε να μελετήσουμε με αγάπη τα προβλήματα που αντιμετωπίζετε και στο πλαίσιο των δυνατοτήτων που υπάρχουν να σας προσφέρουμε όλη τη βοήθεια και συμπαράσταση μας".
"Πολύ περισσότερο διότι εσείς είστε βασικός αιμοδότης του λαού μας στον αγώνα του για την ίδια την επιβίωση μας ως Έλληνες και ως Ορθόδοξοι Χριστιανοί, πρόσθεσε.
Σε ομιλία του, ο Πρόεδρος της ΠΟΠ Παρασκευάς Σαμάρας είπε ότι η οργάνωση διεκδικεί το επίδομα μάνας που στερήθηκαν οι μάνες τον Δεκέμβριο του 2012, προσθέτοντας ότι "η διακοπή του επιδόματος μάνας ενείχε μέσα έντονο στοιχείο της υπερβολής καθώς μπορούσε πολύ εύκολα να αποφευχθεί η ακύρωση του".
Ανέφερε ότι κανένας δεν αρνήθηκε να συνεισφέρει με περικοπές στα επιδόματα, για το καλό της πατρίδας, όμως αυτές οι περικοπές έπρεπε να γίνουν με δίκαιο τρόπο λαμβάνοντας υπόψη το μέγεθος της οικογένειας, τα χρέη, τη φορολογία, την ανεργία, την ανικανότητα εργασίας και τη συλλογική προσφορά.
Αναφέροντας ότι μετά τις επιθέσεις κατά της πολυτεκνίας την 14η Δεκεμβρίου του 2011, την 12η Δεκεμβρίου του 2012 και τον Ιούλιο του ίδιου έτους, το σκηνικό πια από τον Ιανουάριο του 2013 θυμίζει περίοδο μετά τον πόλεμο του 1974, ο κ. Σαμάρας είπε ότι μεγάλοι αριθμοί οικογενειών δεν έχουν την οικονομική ευχέρεια για αγορές ειδών διατροφής και στηρίζονται πια στη βοήθεια άλλων, όπως είναι μεταξύ άλλων, τα συσσίτια Μητροπόλεων και τα κοινωνικά παντοπωλεία.
"Η κατάσταση μετά την επίθεση περικοπών επιδομάτων 2011 και 2012 και του μνημονιακού νομοσχεδίου με κορυφαίο το νομοσχέδιο της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης που καταργεί την πολυτεκνία, θυμίζουν περίοδο μετά από πόλεμο με πρώτα θύματα τους πολύτεκνους, την εμπροσθοφυλακή της πατρίδας", πρόσθεσε.
Ο Πρόεδρος της ΠΟΠ είπε ότι οι πολύτεκνοι είναι οι μεγαλύτεροι αιμοδότες της ΕΦ, οι επιπλέον γεννήσεις των οικογενειών αυτών φέρνουν και θέσεις εργασίας για όλο τον κόσμο, ενισχύουν αναλογικά τα ταμεία κοινωνικών ασφαλίσεων, ενώ η πολυτεκνία θα επωμισθεί σε πολλαπλάσιο βαθμό τους φόρους στα προϊόντα (ΦΠΑ).
Ο κ. Σαμάρας ζήτησε από την Πολιτεία να διορθώσει τόσο υφιστάμενες αδικίες, που συσσωρεύτηκαν στις πλάτες των πολυτέκνων όπως είναι, μεταξύ άλλων, οι αδικίες τιμολόγησης στο ρεύμα και το νερό, το σύστημα επιδομάτων ανικανότητας εργασίας όσο και τις στοχευμένες περικοπές και μειώσεις επιδομάτων αλλά και τις εσφαλμένες τακτικές που αφορούν την δημογραφική πολιτική.
Κατά την εκδήλωση τιμήθηκαν πέρα των 200 μάνων που γέννησαν και μεγάλωσαν έξι παιδιά, αλλά και οι μάνες που δεν έχουν τιμηθεί μέχρι σήμερα και έστειλαν τέσσερις στρατιώτες στην Εθνική Φρουρά.
Για τη βράβευση των μητέρων εισέφεραν η Κυπριακή Δημοκρατία ποσό ύψους 94.392 ευρώ, η Ιερά Αρχιεπισκοπή Κύπρου 2.000 ευρώ, το Συνεργατικό Ταμιευτήριο Πολυτέκνων 500 ευρώ, τα Τσιμεντοποιία Βασιλικού 300 ευρώ, η Ιερά Μητρόπολη Τριμυθούντος 250 ευρώ και η Ιερά Μητρόπολη Κιτίου 200 ευρώ
-----
Χαιρετισμός της εκπροσώπου της ΑΣΠΕ και φωτογραφίες... ΕΔΩ
Πρόγραμμα Εκδήλωσης... ΕΔΩ