Ο νόμος 4151/2013... ΕΔΩ 

----

ΑΝΩΤΑΤΗ  ΣΥΝΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ  ΠΟΛΥΤΕΚΝΩΝ  ΕΛΛΑΔΟΣ

 
 
Αρ. Πρωτ. 103                       Αθήνα, 27/3/2013
Αξιότιμο
Κύριο Χρήστο Σταϊκούρα 
Αν. Υπουργό Οικονομικών     
Πανεπιστημίου 37, Τ.Κ. 101 65
Ενταύθα
 
Κύριε Υπουργέ.
 

Όπως γνωρίζετε, με την  υπάρχουσα  οικονομική αβεβαιότητα, οι πολύτεκνοι Δ.Υ.  δεν τολμούν να αποχωρήσουν από την ενεργό υπηρεσία, καθότι θα περιμένουν για πολλούς μήνες στην «ουρά», μέχρι να τους αποδοθεί η σύνταξή τους και προβληματίζονται πώς θα επιβιώνει μέχρι τότε η πολυμελής οικογένειά τους.  Προς τούτο παρακαλούμε όπως στο  ν/σ του Υπουργείου Οικονομικών: «Ρυθμίσεις για την τροποποίηση και τη βελτίωση συνταξιοδοτικών, δημοσιονομικών, διοικητικών και...» που είναι τώρα στη Βουλή, να ληφθεί μέριμνα για τους πολύτεκνους Δ.Υ. ως κάτωθι:

           Στην  παράγραφο 1 του  άρθρου 1 του ν/σ, που τροποποιεί το άρθρο 57 του π.δ. 169/2007 και προστίθεται το άρθρο 57Α,   να προστεθούν οι φράσεις:

1)      Στο 1.α.

 «…στους δε πολυτέκνους τα ανωτέρω ποσοστά ανέρχονται στο ογδόντα τοις εκατό(80%).» πριν το εδάφιο… «..Με απόφαση του Υπουργού Οικονομικών καθορίζεται η ημερομηνία έναρξης εφαρμογής των διατάξεων του προηγουμένου εδαφίου.»

Έτσι ώστε  το  3ο εδάφιο να διαμορφωθεί ως ακολούθως:

[…] Σε περιπτώσεις που ο μόνιμος ή  ισόβιος  υπάλληλος είναι γονέας τριών τέκνων ή γονέας τέκνου με αναπηρία, ή προστάτης μέλους της οικογενείας με αναπηρία σε ποσοστό εξήντα τοις εκατό (60%) του βασικού μισθού του μισθολογικού κλιμακίου ή του βαθμού που έφερε κατά το χρόνο της αποχώρησής του, προσαυξημένου με το εξήντα τοις εκατό (60%) του τυχόν επιδόματος χρόνου υπηρεσίας στους δε πολυτέκνους τα ανωτέρω ποσοστά ανέρχονται στο ογδόντα τοις εκατό (80%)».

2)       Στο δε 1.β. Πριν το εδάφιο: «Το ανωτέρω ποσό, κατά την καταβολή του, υπόκειται…» προστίθεται η πρόταση:

«στους δε γονείς με τρία τέκνα και άνω, αν για οιανδήποτε λόγο δεν έχει εκδοθεί η σύνταξη εντός του ανωτέρω χρονικού διαστήματος, τότε η προκαταβολή της σύνταξης παρατείνεται και αποδίδεται κατά προτεραιότητα  η σύνταξη υποχρεωτικά εντός μηνός από τότε. », οπότε το σχετικό εδάφιο διαμορφώνεται ως κατωτέρω:

«Το χρονικό διάστημα καταβολής της προκαταβολής σύνταξης δεν μπορεί να υπερβεί τους οκτώ (8) μήνες,  στους δε γονείς με τρία τέκνα και άνω, αν για οιανδήποτε λόγο δεν έχει εκδοθεί η σύνταξη εντός του ανωτέρω χρονικού διαστήματος, τότε η προκαταβολή της σύνταξης παρατείνεται και αποδίδεται κατά προτεραιότητα  η σύνταξη υποχρεωτικά εντός μηνός από τότε. Το ανωτέρω ποσό, κατά την καταβολή του υπόκειται σε κρατήσεις για υγειονομική περίθαλψη και φόρο εισοδήματος, ενώ απαλλάσσεται από κάθε άλλη κράτηση ή εισφορά».

3.         Στο άρθρο 4             του σχεδίου νόμου να προστεθεί η παρακάτω διάταξη:

"Οι πολύτεκνοι συνταξιούχοι του Δημοσίου και οι Στρατιωτικοί  να μπορούν να απασχοληθούν με μειωμένο ωράριο εργασίας στο Δημόσιο ή στον ευρύτερο Δημόσιο Τομέα ή εκτός αυτού ή να μπορούν να αυτοαπασχοληθούν, χωρίς περικοπή της σύνταξής τους."

 

Κύριε  Υπουργέ.

Επί του προκειμένου επικαλούμεθα:

α.        Την παρ. 2 του άρθρου 21 του Συντάγματος που ορίζει ρητά ότι: «Πολύτεκνες οικογένειες… έχουν δικαίωμα ειδικής φροντίδας από το Κράτος» και      

β.         Τις αποφάσεις της Ολομέλειας του Σ.τ.Ε. με βάση τις οποίες:

«Η εξυπηρέτηση του ατομικού συμφέροντος των πολυτέκνων, αποτελεί εξυπηρέτηση του γενικότερου δημόσιου συμφέροντος, προ του οποίου και αυτή η αρχή της ισότητας των Ελλήνων απέναντι στο νόμο υποχωρεί, λόγω του δημογραφικού προβλήματος που αντιμετωπίζει η χώρα»

 

Με την ελπίδα ότι θα γίνει δεκτή η ανωτέρω πρότασή μας, που θα δώσει ανάσα  στους συνταξιοδοτούμενους πολύτεκνους Δ.Υ.,

 
 

διατελούμε με εκτίμηση

Για την ΑΣΠΕ

       Ο Πρόεδρος                                                       Ο Γεν. Γραμματέας                 

 

 

 

Βασίλειος Θεοτοκάτος                                            Εμμανουήλ Χρυσόγελος    

 
 

=====

Στη Βουλή τα προβλήματα των συνταξιοδοτούμενων πολύτεκνων δημόσιων υπαλλήλων..  Έφερε ο βουλευτής Ηρακλείου Νότης  Μαριάς

Πρόσφατα άρθρα