Τελικά στο άρθρο 33 - όπως ψηφίσθηκε, η ΑΣΠΕ με εκπρόσωπο της μπήκε ως  μέλος... 

Άρθρο 33

Συμβούλιο Νησιωτικής Πολιτικής

ιη) Έναν (1) εκπρόσωπο της Ανώτατης Συνομοσπον-δίας Πολυτέκνων Ελλάδος (ΑΣΠΕ), που υποδεικνύεται

από την Εκτελεστική Επιτροπή της.

Ο νέος νόμος 4150/2013...  ΕΔΩ

----

ΑΝΩΤΑΤΗ  ΣΥΝΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ  ΠΟΛΥΤΕΚΝΩΝ  ΕΛΛΑΔΟΣ

 
Αρ. Πρωτ. 91                                Αθήνα, 20/3/2013
           
Αξιότιμο
Κύριο  Κωνσταντίνο  Μουσουρούλη
Υπουργό Ναυτιλίας και Αιγαίου
 
Κύριε Υπουργέ.
 

1.        Είναι γνωστό ότι για τα εισιτήρια των πολυτέκνων στα πλοία, κατ’ εξουσιοδότηση του ν. 2932/2001 (ΦΕΚ 145 Α΄) εκδόθηκε η αριθμ. 3324.1/15/03/03-04-2003 Κοινή Απόφαση Υπουργών Εμπορικής Ναυτιλίας και Αιγαίου: «Καθορισμός υποχρεώσεων δημόσιας υπηρεσίας σε Επιβατηγά και Επιβατηγά – Οχηματαγωγά συμβατικά και ταχύπλοα πλοία» (ΦΕΚ 438 Β’), όπως τροποποιήθηκε με την αριθμ. 3324.1/20/03/15-05-03 (ΦΕΚ 643 Β’) Κοινή Απόφαση Υπουργών Εμπορικής Ναυτιλίας και Αιγαίου, σύμφωνα με την οποία καθορίσθηκαν οι κατηγορίες εκείνων των ομάδων ατόμων, μεταξύ των οποίων οι Άποροι και οι Πολύτεκνοι, οι οποίες δικαιούνται, για λόγους εξυπηρέτησης δημοσίου συμφέροντος, να ταξιδεύουν με έκπτωση στα εισιτήρια όλων των κατηγοριών των δρομολογημένων πλοίων που εκτελούν ενδομεταφορές και χωρίς διακρίσεις ως προς τους πλοιοκτήτες.

       Συγκεκριμένα στην ως άνω Κ.Υ.Α. προβλέπεται ότι: οι πολύτεκνοι δικαιούνται έκπτωση 50% στην οικονομική θέση με την επίδειξη του ειδικού βιβλιαρίου ταυτότητας πολυτέκνων (ν. 1910/44 αρθ.10, ΦΕΚ 229 Α’)… Η εν λόγω έκπτωση δεν ισχύει για μετακινήσεις με Ταχύπλοα/ Δυναμικά Υποστηριζόμενα πλοία κατά τις ημέρες ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ, ΣΑΒΒΑΤΟ και ΚΥΡΙΑΚΗ , με τον όρο ότι οι συγκοινωνιακές ανάγκες εντός της ίδιας ημέρας (ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ, ΣΑΒΒΑΤΟ και ΚΥΡΙΑΚΗ) καλύπτονται και από συμβατικό πλοίο.

 

2.         Όμως η ως άνω ΚΥΑ καταστρατηγείται από πολλούς πλοιοκτήτες και δεν εφαρμόζεται, γι’  αυτό το λόγο παρακαλούμε όπως  στο σχέδιο νόμου «Ανασυγκρότηση του Υπουργείου Ναυτιλίας και Αιγαίου και άλλες διατάξεις»,  που είναι κατατεθειμένο τώρα   στη Βουλή,  να γίνουν οι ακόλουθες προσθήκες στα σχετικά άρθρα, για τους πολυτέκνους:

 

α.      Στο άρθρο 34 - Συμβούλιο Νησιωτικής Πολιτικής και συγκεκριμένα στην παρ 2 που αναφέρεται στη συγκρότησή του, μετά την παρ. (ιστ) να προστεθεί παρ. (ιζ) ως κατωτέρω, ενώ η υφισταμένη παρ. (ιζ) να γίνει παράγραφος (ιη).

«ιζ) Έναν εκπρόσωπο της Ανωτάτης Συνομοσπονδίας Πολυτέκνων Ελλάδος(ΑΣΠΕ) με τον αναπληρωτή του,  που υποδεικνύεται από την Εκτελεστική Επιτροπή της ΑΣΠΕ».

 

β.         Στην παρ. 4 του άρθρου 36, που αντικαθιστά την παρ. 3 του άρθρου 4 του Ν. 3709/2008 να προστεθούν οι παρακάτω φράσεις:

            Στην τέταρτη σειρά της παρ. 4 και πριν τη φράση «στα άτομα με αναπηρία» να προστεθεί η φράση «στους πολυτέκνους και τα τέκνα αυτών και», ενώ στην ίδια παράγραφο μετά τη φράση «η ίδια έκπτωση χορηγείται» να προστεθεί η λέξη «σε πολυτέκνους», οπότε όλη η παράγραφος 4 του υπό  συζήτηση σχεδίου νόμου να διατυπωθεί ως κατωτέρω:

 

«3. Καθορίζεται ως υποχρέωση παροχής δημόσιας υπηρεσίας που επιβάλλεται για την εξυπηρέτηση λόγω δημοσίου συμφέροντος και κοινωνικής πολιτικής, η χορήγηση έκπτωσης 50% επί του ναύλου σε όλες τις θέσεις των πλοίων στα οποία εφαρμόζεται ο παρών νόμος στους πολυτέκνους και τα τέκνα αυτών και στα άτομα με αναπηρία ή μειωμένη κινητικότητα με ποσοστό αναπηρίας 80% και άνω, με την επίδειξη σχετικής απόφασης των αρμοδίων υγειονομικών επιτροπών του Κέντρου Πιστοποίησης Αναπηρίας (ΚΕ.Π.Α) ή των υγειονομικών επιτροπών της αρμόδιας διοικητικής Αρχής ή ασφαλιστικού φορέα μέχρι την ημερομηνία λήξης της ισχύος τους. Η ίδια έκπτωση χορηγείται και στα αναπηρικά ΙΧΕ οχήματα με τα οποία μετακινείται ο δικαιούχος του προηγούμενου εδαφίου, εφόσον αυτά φέρουν ειδικές πινακίδες αναπήρων πολέμου ή Δελτίο Στάθμευσης  Οχημάτων των Ατόμων με Αναπηρίες (ΔΕΛΤΙΟ ΣΤΑΘΜΕΥΣΗΣ  «ΑΜΑ»). Η ίδια έκπτωση χορηγείται σε πολυτέκνους και στο συνοδό του δικαιούχου του πρώτου εδαφίου, εφόσον ο δικαιούχος είναι άτομο με παραπληγία – τετραπληγία, τύφλωση, νοητική αναπηρία, αυτισμό και σύνδρομο Down. Αν ο μεταφορέας απαιτήσει συνοδεία για το άτομο με μειωμένη κινητικότητα, τότε ο συνοδός μεταφέρεται δωρεάν»

 

3.         Να σημειωθεί ότι οι  ανωτέρω εκπτώσεις προβλέπονται και από την παρ. 4 του άρθρου 10 του ν.1910/44, που εξακολουθεί να ισχύει, και  η οποία αναφέρει:  

«Πολύτεκνοι ή μέλη της οικογένειάς τους που ταξιδεύουν για οποιονδήποτε λόγο εντός του Κράτους τυγχάνουν εκπτώσεως  ναύλων στα εκάστοτε ισχύοντα τιμολόγια ποσοστού τουλάχιστον 50% σε όλες τις συγκοινωνιακές επιχειρήσεις  μεταφορών εφ’  όσων  αυτές  συνδέονται με ειδικές  επιχορηγήσεις  μετά  του Κράτους». Για να δώσει δε η Πολιτεία μέτρα στήριξης στους πολυτέκνους, στηρίχθηκε στη Συνταγματική επιταγή του άρθρου 21: «... οι πολύτεκνοι έχουν δικαίωμα ειδικής φροντίδας από το Κράτος».

 

4.         Προς επίρρωση των παραπάνω επικαλούμεθα:

α. Τη συνταγματική επιταγή της παρ. 2 του άρθρου 21 με βάση την οποία:

«Οι πολύτεκνες οικογένειες … έχουν δικαίωμα ειδικής φροντίδας από το κράτος»

β.         Τις αποφάσεις της Ολομέλειας του Σ.τ.Ε, με βάσει τις οποίες:

«Η εξυπηρέτηση του ατομικού συμφέροντος των πολυτέκνων, αποτελεί εξυπηρέτηση του γενικοτέρου δημοσίου συμφέροντος, προ του οποίου και αυτή η αρχή της ισότητας των Ελλήνων απέναντι στο νόμο υποχωρεί, λόγω του δημογραφικού προβλήματος που αντιμετωπίζει η χώρα μας».

 

Κύριε Υπουργέ, 

 

           γνωρίζοντας την ευαισθησία σας σε θέματα  Πολυτέκνων, παρακαλούμε  να παρέμβετε προσωπικά για την οριστική  επίλυση του ανωτέρω χρονίζοντος  θέματός μας,  έτσι ώστε οι Πολύτεκνοι να συνεχίσουν να δικαιούνται του μειωμένου εισιτηρίου για όλες τις θέσεις των πλοίων και όλες τις μέρες της εβδομάδος (συμβατικά και ταχύπλοα πλοία), καθότι η δημογραφική και η υπέρ των πολυτέκνων κοινωνική  πολιτική είναι υποχρέωση του Κράτους.

 

 

Με ιδιαίτερη εκτίμηση

Για την ΑΣΠΕ

Ο Πρόεδρος                           Ο Γεν. Γραμματέας

 

 

Βασίλειος Θεοτοκάτος            Εμμανουήλ Χρυσόγελος

 

Κοινοποίηση: Προς όλα τα Μέλη της Διαρκούς Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου

=====

Αναφορά Βουλευτή:

Λ. Αυγενάκης: Δεν εφαρμόζεται η έκπτωση για τα εισιτήρια των πολυτέκνων στα πλοία

 

 

Πρόσφατα άρθρα