Ενημέρωση
- 07 Νοεμβρίου 2021 // //
- Εκδηλώσεις
- Εμφανίσεις: 3787
Παραθέτουμε την αρθρογραφία με την ευκαιρία του εορτασμού της Ημέρας της Πολύτεκνης Οικογένειας των παρακάτω Βουλευτών:
-
-Σταύρος Καλαφάτης, Υφυπουργός Εσωτερικών (Μακεδονίας - Θράκης)
-
-
-
______________________________________
Ο Υφυπουργός Μακεδονίας Θράκης Σταύρος Καλαφάτης γράφει για το πρόβλημα της υπογεννητικότητας στη χώρα και τα μέτρα που έχει λάβει η κυβέρνηση για την αντιμετώπισή του:
Η καθιέρωση του εορτασμού της Ημέρας της Πολύτεκνης Οικογένειας, την πρώτη Κυριακή του Νοεμβρίου, υπογραμμίζει και αναδεικνύει το χρέος της Πολιτείας για τη στήριξη της πολύτεκνης οικογένειας η οποία κατά το Σύνταγμα (άρ. 21, παρ.1,2) αποτελεί θεμέλιο της κοινωνίας μας. Αλλά και την 90χρονη από το 1931, πολύτιμη παρουσία και προσφορά της Ανώτατης Συνομοσπονδίας Πολυτέκνων Ελλάδος, του παλαιότερου φορέα προώθησης των δικαιωμάτων της πολύτεκνης οικογένειας και θεσμικού κοινωνικού εταίρου της Πολιτείας σε θέματα δημογραφικής και οικογενειακής πολιτικής. Έρχεται να υπενθυμίσει και τη συγκλονιστική διαπίστωση ότι το δημογραφικό αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα ζητήματα που καλείται να αντιμετωπίσει η χώρα μας.
Σύμφωνα με στοιχεία του Ο.Η.Ε. παρατηρείται μείωση κατά 0,4% στον πληθυσμό της Ελλάδας σε σχέση με το 2010. Μείωση του αριθμού των γεννήσεων στο 1,38 το 2018, από 1,5 το 2009, επισημαίνουν τα στοιχεία της Eurostat σύμφωνα με τα οποία το 35% του ελληνικού πληθυσμού μέχρι το 2050 προβλέπεται να είναι ηλικίας άνω των 65 ετών. Και στην ίδια χρονιά -σύμφωνα με άλλες μελέτες- από τα 11 εκατομμύρια ο ελληνικός πληθυσμός θα έχει μειωθεί σε 9 εκατομμύρια.
Η υπογεννητικότητα, η γήρανση και η σταδιακή μείωση του πληθυσμού, αποτελούν προβλήματα που πρέπει και μπορεί να αντιμετωπιστούν μόνο στο πλαίσιο της εθνικής στρατηγικής με βασικό στόχο την οικονομική ανάπτυξη την πρόοδο και ευημερία της χώρας, με παράλληλες πολιτικές για την κοινωνική συνοχή, τη στήριξη της οικογένειας και ιδιαίτερα των πιο αδύναμων. Και για μας -όπως έχει διαμηνύσει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης- «η στήριξη της οικογένειας αποτελεί απόλυτη και αδιαπραγμάτευτη προτεραιότητα», καθώς η πρόκληση του δημογραφικού αποτελεί μια από τις επτά προτεραιότητες για την Ελλάδα της επόμενης 20ετίας.
Από την πρώτη στιγμή κάνουμε πράξη τις δεσμεύσεις μας για την έμπρακτη στήριξη της πολύτεκνης οικογένειας θεσπίζοντας μέτρα, όπως:
- Η αύξηση του αφορολόγητου κατά 1.000 ευρώ για κάθε προστατευόμενο τέκνο ανεξάρτητα από τον αριθμό παιδιών στην οικογένεια.
- Η μείωση του Φ.Π.Α. στα βρεφικά είδη από το 24 στο 13%.
- Η χορήγηση επιδόματος 2.000 ευρώ για κάθε παιδί που γεννιέται με πολύ διευρυμένα εισοδηματικά κριτήρια ώστε να καλύπτουν το 90% των οικογενειών.
- Η εξαίρεση των πολυτέκνων από την επιβολή του φόρου πολυτελούς διαβίωσης για επιβατικά αυτοκίνητα ιδιωτικής χρήσης μεγάλου κυβισμού.
- Η αύξηση των δικαιούχων voucher ώστε κανένα παιδί να μην μείνει εκτός παιδικών σταθμών.
Εργαζόμαστε, για την άμβλυνση των ανισοτήτων και την αντιμετώπιση των προβλημάτων που δημιούργησαν η πολύχρονη οικονομική κρίση, η υγειονομική κρίση της πανδημίας, αλλά και η ενεργειακή κρίση που συνεπάγεται αυξήσεις σε βασικά αγαθά. Επιδιώκουμε -και ήδη έχουμε τα πρώτα θετικά αποτελέσματα- την ανάσχεση του brain drain. Προωθούμε μεταρρυθμίσεις για τον εναρμονισμό της επαγγελματικής και της οικογενειακής ζωής, που αποτελεί σημαντική πρόκληση στη σύγχρονη κοινωνία. Εφαρμόζουμε πολιτικές που φέρνουν δυναμική ανάπτυξη, περισσότερες θέσεις εργασίας, ουσιαστική αύξηση του διαθέσιμου εισοδήματος των νοικοκυριών. Και όλα αυτά απεικονίζονται ήδη σε επίσημα στοιχεία. Χτίζουμε, βήμα βήμα, τις βάσεις για την Ελλάδα που θέλουμε και αξίζουμε.
Πηγή: https://www.voria.gr/article/kalafatis-i-ipogennitikotita-1-apo-tis-7-protereotites-tis-choras-tin-epomeni-20etia
______________________________________
O Βουλευτής Β'3 Νοτίου Τομέα Αθηνών Ιωάννης Καλλιάνος γράφει:
Βασικό μέλημα της πολιτείας η στήριξη της πολύτεκνης οικογένειας
Έχει καθιερωθεί στη χώρα μας να γιορτάζεται κάθε χρόνο την 1η Κυριακή του Νοεμβρίου η Ημέρα Πολύτεκνης Οικογένειας.
Να τιμά την προσφορά της πολύτεκνης οικογένειας.
Να υπενθυμίζει την υποχρέωση της πολιτείας για την άσκηση μέριμνας αναφορικά με τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η πολύτεκνη οικογένεια.
Είναι γνωστό σε όλους και σε όλες το οξύ δημογραφικό πρόβλημα που εδώ και δεκαετίες αντιμετωπίζει η χώρα μας, πρόβλημα που καθημερινά οξύνεται σε επικίνδυνο βαθμό. Οι παράγοντες που έχουν συμβάλλει για τη γιγάντωση αυτού του αρνητικού φαινομένου που επηρεάζει καθοριστικά την ίδια την επιβίωση της πατρίδας μας είναι πολλοί και πολύχρονοι. Ένας από τους πιο πρόσφατους, το brain drain που έχει οδηγήσει σε φυγή από την Ελλάδα εκατοντάδες χιλιάδες νέους και νέες μας στην πιο δημιουργική τους ηλικία.
Ένας από τους λίγους ανασχετικούς παράγοντες της υπογεννητικότητας που μαστίζει τον τόπο μας είναι η πολύτεκνη οικογένεια. Όσοι είναι γονείς γνωρίζουν τις δυσκολίες που έχει η ανατροφή ακόμα και ενός παιδιού με τις γνωστές ποικίλες υποχρεώσεις της σύγχρονης ζωής. Αποτελεί επομένως άθλο η ανατροφή τεσσάρων ή και περισσότερων αρκετές φορές παιδιών με πολλές θυσίες των γονιών τους σε προσωπικό επίπεδο.
Είναι άξιο λόγου να αναφερθεί ότι όποιος ή όποια γνωρίζει μια πολύτεκνη οικογένεια εξαιρετικά σπάνια θα βιώσει παράπονο και βαρυγκώμια μεταξύ των μελών της. Αντίθετα, θα βιώσει ηρεμία και χαρά. Είναι το χαμόγελο των παιδιών που καλύπτει συναισθηματικά τις θυσίες των γονιών. Από την άλλη όμως πλευρά, η πολύτεκνη οικογένεια δικαιούται να έχει τη στήριξη και τη συμπαράσταση της πολιτείας στο δύσκολο και πολύπλευρο αγώνα που αντιμετωπίζει. Κι αυτό είναι κάτι αδιαπραγμάτευτο.
Συμπληρώνονται φέτος 90 χρόνια δράσης της Ανωτάτης Συνομοσπονδίας Πολυτέκνων Ελλάδας (ΑΣΠΕ). Επί εννέα δεκαετίες η ΑΣΠΕ έχει δώσει πολλαπλούς αγώνες για την πολύτεκνη οικογένεια. Σήμερα, σε αυτό το σταυροδρόμι εξελίξεων και έχοντας πίσω μας μια δεκαετία στερήσεων, οι πολύτεκνοι γονείς της χώρας μας αντιμετωπίζουν πλήθος οξύτατων προβλημάτων που χρήζουν άμεσης λύσης.
Ανάμεσα στους άξονες που πρέπει σύμφωνα με την ΑΣΠΕ να αντιμετωπιστούν άμεσα και καίρια από την πολιτεία με υιοθέτηση στοχευμένων μέτρων ώστε να στηριχθεί η πολύτεκνη οικογένεια είναι και οι ακόλουθοι:
Η δημογραφική πολιτική.
Η νομοθεσία.
Η φορολογία.
Το συνταξιοδοτικό.
Οι μετεγγραφές φοιτητών.
Η επιδοματική πολιτική.
Οι τοποθετήσεις, μεταθέσεις, αποσπάσεις.
Οι προσλήψεις.
Η στέγαση.
Η ενεργειακή ένδεια.
Η πολύτεκνη οικογένεια με καλοπιστία έχει αναπτύξει τα αιτήματά της και έχει παραθέσει τις προτάσεις της. Το επόμενο βήμα ανήκει στην πολιτεία.
Πηγή: https://www.protothema.gr/blogs/giannis-kallianos/article/1178422/vasiko-melima-tis-politeias-i-stirixi-tis-poluteknis-oikogeneias/
«ΗΜΕΡΑ ΤΗΣ ΠΟΛΥΤΕΚΝΗΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΣ»:
ΕΝΑ ΔΡΑΜΑΤΙΚΟ ΜΗΝΥΜΑ ΠΡΟΣ ΟΛΟΥΣ : ΠΟΛΙΤΕΙΑ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΕΣ
Ο φετινός εορτασμός της ¨Ημέρας Της Πολύτεκνης Οικογένειας¨ που συμπίπτει με τη συμπλήρωση 90 χρόνων από την ίδρυση της Ανώτατης Συνομοσπονδίας Πολυτέκνων Ελλάδος, δεν πρέπει να αποτελέσει μόνον μια τυπική εκδήλωση. Οφείλει – κυρίως – να μας κάνει όλους να κατανοήσουμε τα δραματικά στοιχεία που αποκαλύπτουν ότι η Χώρα μας απειλείται, όχι μόνον με τεράστια συρρίκνωση πληθυσμού, αλλά και να εξελιχθεί μετά από λίγες δεκαετίες σε μια Χώρα γερόντων!
Για όσους πιθανόν θεωρούν τα παραπάνω ως ¨υπερβολή¨, την εφιαλτική απάντηση τη δίνουν τα στοιχεία: Το δημογραφικό πρόβλημα της πατρίδας μας εξελίσσεται δραματικά τις τελευταίες δεκαετίες. Άρχισε να οξύνεται από τις αρχές της δεκαετίας του 1980. Μέχρι τότε, η Ελλάδα, με δείκτη γεννητικότητας 2,1 ανά γυναίκα, διασφάλιζε οριακά την ανανέωση των γενεών. Έκτοτε, το πρόβλημα διαρκώς οξύνεται, ενώ τα τελευταία χρόνια προσλαμβάνει εκρηκτικές διαστάσεις, εξελισσόμενο στη μεγαλύτερη απειλή για το μέλλον.
Τα τελευταία χρόνια, οι θάνατοι ξεπέρασαν τις γεννήσεις κατά δεκάδες χιλιάδες. Σε όλες τις περιφέρειες της χώρας μας υπερτερούν οι θάνατοι των γεννήσεων, την ώρα μάλιστα που το προσδόκιμο ζωής έχει αυξηθεί. Η υπογεννητικότητα και η γήρανση μας κάνουν να φθίνουμε πληθυσμιακά και να ¨γερνάμε¨ ως Xώρα επικίνδυνα. Ήδη οι συνταξιούχοι και οι άνεργοι αποτελούν τεράστιο κομμάτι σε σγκριση με τον ενεργό ενήλικο πληθυσμό μας – και η ¨ψαλίδα¨ συνεχώς διευρύνεται. Όλη αυτή η ζοφερή εξέλιξη, αποκαλύπτει και την εξαιρετικά απαισιόδοξη προοπτική σε νευραλγικούς και – κυριολεκτικά – υπαρξιακούς τομείς, μεταξύ των οποίων:
- Στο αδιέξοδο που οδηγούνται με ¨μαθηματική¨ βεβαιότητα τα ασφαλιστικά μας ταμεία, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για περίθαλψη και συνταξιοδότηση.
- Στο ερώτημα πώς θα διατηρηθεί η στρατιωτική μας ισχύς.
- Στο πώς θα σχεδιάσουμε και θα υλοποιήσουμε τις δράσεις μιας δυναμικής οικονομικής και κοινωνικής ανάπτυξης στην οποία στοχεύουμε.
«Τί χρείαν άλλων μαρτύρων» έχουμε, για να κατανοήσουμε ότι για την Πατρίδα μας δεν μπορεί να υπάρξει μέλλον και προοπτική αν δεν ανακοπεί όσο είναι ακόμη καιρός αυτή η εθνική αιμορραγία, αν δεν αυξηθούν οι γεννήσεις – ο μοναδικός δρόμος όχι μόνον για ανανέωση των γενεών αλλά, και κυρίως, για την αύξηση του πληθυσμού.
Γι’ αυτό και η φετινή γιορτή, πρέπει να στείλει το μήνυμα σε όλους – Πολιτεία και πολίτες – ότι η πολύτεκνη οικογένεια, ως το δυναμικότερο κύτταρο της κοινωνίας μας, πρέπει να στηριχθεί
έμπρακτα, ώστε να αποτρέψει την ¨έκρηξη¨ της ¨ωρολογιακής βόμβας¨ που απειλεί τη χώρα με πληθυσμιακό, οικονομικό και κοινωνικό μαρασμό. Ειδικότερα τώρα που βιώνουμε ως χώρα και λαός μία από τις χειρότερες παγκόσμιες υγειονομικές και κοινωνικές κρίσεις, και τις συνέπειες της οποίας ¨σηκώνουν¨ επαχθέστερα οι ευάλωτες οικογένειες –με ¨μπροστάρη¨ την πολύτεκνη οικογένεια που παλεύει για τα παιδιά της, το αυριανό έμψυχο δυναμικό μας.
Πρέπει λοιπόν, όλοι μας να συμβάλλουμε στη διαμόρφωση μιας σύγχρονης δημογραφικής πολιτικής, προκειμένου να αντιστραφεί αυτή η καταστροφική δημογραφική πορεία. Να στηριχθούν θεσμικά και οικονομικά οι ευάλωτες πολύτεκνες οικογένειες. Να υπάρξουν περισσότερα και μόνιμα κίνητρα ιδιαίτερα στους νέους μας για τη δημιουργία οικογένειας και ακόμη περισσότερα για την απόκτηση παιδιών με διασφαλίσεις στην Παιδεία, στην Περίθαλψη, στην Εργασία, στην Κοινωνική καταξίωση.
Κλείνοντας, ας μου επιτραπεί μια προσωπική αναφορά. Σε όλη την 25χρονη κοινοβουλευτική πορεία μου, ανέδειξα με κάθε τρόπο την επιτακτική υποχρέωση της Πολιτείας για ουσιαστική και έμπρακτη στήριξη των πολύτεκνων οικογενειών. Με συγκεκριμένες προτάσεις, τροπολογίες, παρεμβάσεις, Ερωτήσεις και Αναφορές στους αρμοδίους Υπουργούς. Σε μια συνεχή προσπάθεια για την αντιμετώπιση των προβλημάτων, για τη βελτίωση των συνθηκών και της ποιότητας διαβίωσής τους. Ίσως, διότι προέρχομαι και εγώ από πολύτεκνη οικογένεια και έχω βιώσει έντονα τις ανάγκες.
Όμως, το χρέος για στήριξη σ’ αυτό το δυναμικό αλλά και εξαιρετικά ευάλωτο κύτταρο της κοινωνίας μας, το αισθάνομαι όχι απλώς ως κοινωνικό, αλλά πλέον και ως εθνικό, ως πρωταρχικό για το μέλλον της χώρας.
Γι’ αυτό και θα είμαι πάντα συμπαραστάτης και αρωγός.
O Βουλευτής Ν. Λάρισας, Χρήστος Κέλλας γράφει:
Η κυβέρνηση βρίσκεται έμπρακτα στο πλευρό των πολύτεκνων
«Η πολυτεκνική κοινότητα της Ελλάδας κατέχει ξεχωριστή θέση στην καρδιά όλων των Ελλήνων και χαίρει σεβασμού από το κοινωνικό σύνολο, γιατί γνωρίζουμε – ιδιαίτερα όσοι είμαστε γονείς – πως,το να φέρνεις στον κόσμο παιδιά και να τα μεγαλώνεις, είναι ό,τι πιο σημαντικό υπάρχει στη ζωή.»
Τα παραπάνω δήλωσε ο αν. Γραμματέας της ΚΟ της ΝΔ, Βουλευτής Ν. Λάρισας, Χρήστος Κέλλας, για την Ημέρα Πολύτεκνης Οικογένειας, από τον Ιερό Ναό Αγίου Νικολάου Λαρίσης, όπου τελέστηκε Πολυαρχιερατικό Συλλείτουργο για τη γιορτή της συνάξεωςτων εν Λαρίση αγίων, ιερουργούντων των Σεβασμιωτάτων Μητροπολιτών Λαρίσης και Τυρνάβου, κ. Ιερωνύμου, Θεσσαλιώτιδος και Φαριοφερσάλων, κ. Τιμοθέου, Δημητριάδος, κ. Ιγνατίου, και Κιλκισίου, κ. Βαρθολομαίου.
Ο Λαρισαίος πολιτικός ευχήθηκε χρόνια πολλά στους πολύτεκνους της χώρας, σημειώνοντας:
«Με τον ν. 3454/2006, το Ελληνικό Κράτος τιμά την προσφορά των πολύτεκνων στην κοινωνία έχοντας ορίσει την 1η Κυριακή κάθε Νοεμβρίου ως Ημέρα Πολύτεκνης Οικογένειας.
Με τη σύσταση Υφυπουργείου για τη Δημογραφική Πολιτική και τη δέσμη μέτρων για τη στήριξη της ελληνικής οικογένειας, όπως επίδομα γέννησης 2000 €/παιδί, αύξηση αφορολόγητου1000 €/παιδί, μείωση ΦΠΑ για βρεφικά είδη από 24% σε 13%, κατάργηση φόρου πολυτελούς διαβίωσης για 6θέσιο και άνω επιβατικό ΙΧ και αύξηση των θέσεων στο δημόσιο τομέα για πολύτεκνες οικογένειες, η Κυβέρνηση Μητσοτάκη αναγνωρίζει τη συμβολή των πολύτεκνων συμπατριωτών μας στην αντιμετώπιση του δημογραφικού και βρίσκεται έμπρακτα στο πλευρό τους κάνοντας πράξη τις προεκλογικές της δεσμεύσεις.
Εύχομαι ολόψυχα στους πολύτεκνους της πατρίδας μας να έχουν υγεία και κάθε καλό και να βρίσκονται πάντα στο πλευρό τους οι Άγιοι προστάτες της πολύτεκνης οικογένειας, Τερέντιος, Νεονίλλη και τα επτά τέκνα τους.
Χρόνια πολλά!».
Ζητούν οι πολύτεκνοι την άμεση επαναφορά του μέτρου των ελεύθερων μετεγγραφών για τα παιδιά τους στα πανεπιστήμια, όπως ίσχυε επί 30 χρόνια χωρίς κανένα πρόβλημα.
Η πρώτη Κυριακή του Νοεμβρίου (σήμερα) έχει οριστεί ως Ημέρα της πολύτεκνης οικογένειας. Φέτος, αυτή η ημέρα τιμής, συμπίπτει με τα 90 χρόνια από την ίδρυση της Ανώτατης Συνομοσπονδίας Πολυτέκνων Ελλάδος. Είναι πολύπλευρο και πολύ σημαντικό το έργο της Συνομοσπονδίας, η οποία στηρίζει σταθερά επί εννέα δεκαετίες το θεσμό της οικογένειας και της πολυτεκνίας.
Η Ελλάδα αντιμετωπίζει, μεταξύ άλλων, και δημογραφική κρίση, αφού τα τελευταία δέκα χρόνια οι θάνατοι ξεπέρασαν τις γεννήσεις, κατά 219.833. Είχαμε 953.066 γεννήσεις, αλλά 1.172.899 θανάτους. Και εφέτος, από την αρχή του χρόνου ως τις 30 Σεπτεμβρίου, οι θάνατοι υπερέχουν των γεννήσεων κατά 39035 (είχαμε 56081 γεννήσεις, αλλά 95.116 θανάτους). Η πολυτεκνία είναι αυτή που συμβάλλει καθοριστικά στην ανάπτυξη και διατήρηση ενός Λαού, με την αύξηση των γεννήσεων. Είναι κατά συνέπεια υποχρέωση, και μάλιστα συνταγματική, του ελληνικού κράτους να ενισχύει το θεσμό.
Το άρθρο 21.2 του Συντάγματος ορίζει ότι η Πολιτεία οφείλει ειδική μέριμνα για τις πολύτεκνες οικογένειες, λόγω της προσφοράς τους στο ανθρώπινο κεφάλαιο της Ελλάδας και σε αναγνώριση των πολύ υψηλών δαπανών στις οποίες υποβάλλονται για την ανατροφή τωνπαιδιών. Δεν είναι τυχαίες λοιπόν ούτε συντεχνιακές οι πρόνοιες που λαμβάνει η πολιτεία για τους πολύτεκνους, πρόνοιες που περιεστάλησαν κατά την περίοδο των Μνημονίων.
Σήμερα όμως που δεν έχουμε τους περιορισμούς , κι έχουμε ανάπτυξη 6%, τι λόγο έχει η κυβέρνηση να μην νομοθετεί την προεκλογική της υπόσχεση (το 6ο σημείο του προγράμματός της) για αφορολόγητο ποσό 1000 ευρώ για κάθε παιδί; Ειδικά για τις πολύτεκνες οικογένειες πρέπει ναθεσπισθεί σημαντικό αφορολόγητο ποσό, καθώς η συνεισφορά των πολυτέκνων στα κρατικάέσοδα από ΦΠΑ (λόγω των καταναλωτικών τους δαπανών) είναι σημαντικά μεγαλύτερη από κάθε άλλη οικογένεια ή άτομο. Στο ίδιο σημείο του προεκλογικού προγράμματός της, η ΝΔ είχε υποσχεθεί άμεση επαναφορά του επιδόματος τριτέκνων και πολυτέκνων. Μετά από 2,5 χρόνια διακυβέρνησης της ΝΔ, ακόμα το περιμένουν.
Σε άλλες χώρες, όπως η Ισπανία, χρησιμοποιούνται και συνταξιοδοτικά κίνητρα, όπως η αύξηση της σύνταξης των γονέων κατά ένα ποσοστό, βάσει του αριθμού των παιδιών τους. Είναι πάγια πρότασή μου, να δοθούν δωρεάν, πλασματικά συντάξιμα χρόνια στις μητέρες, ώστε να έχουν κίνητρο να κάνουν παιδιά. Και το μέτρο αυτό να συνδυαστεί με δωρεάν παροχή βρεφονηπιακών και παιδικών σταθμών, για τρίτεκνους και πολύτεκνους.
Ζητούν οι πολύτεκνοι την άμεση επαναφορά του μέτρου των ελεύθερων μετεγγραφών για τα παιδιά τους στα πανεπιστήμια, όπως ίσχυε επί 30 χρόνια χωρίς κανένα πρόβλημα. Σήμερα, λόγω των υψηλών εξόδων, πολλά παιδιά πολύτεκνων οικογενειών, δεν μπορούν να σπουδάσουν καθόλου, επειδή δεν έχουν περάσει σε ίδρυμα τριτοβάθμιας εκπαίδευσης στην πόλη τους.
Σε μια μικρή χώρα, όπως η Ελλάδα, η οποία βλέπει κάθε χρόνο τον πληθυσμό της να μειώνεται περίπου κατά 50.000 άτομα, η ενίσχυση των τριτέκνων και των πολυτέκνων είναι ένας από τους άξονες στους οποίους πρέπει να κινηθεί το κράτος, για να ενισχύσει τον κοινωνικό ιστό και την κοινωνική άμυνα της χώρας.
Πηγή: https://newpost.gr/politiki/6186dbe7ad1934c714e4d4b2/koyroymplis-i-kyvernisi-prepei-na-tirisei-tin-proeklogiki-tis-yposhesi-gia-aforologito-eisodima-stis-polytehnes-oikogeneies
______________________________________
Ο Βουλευτής Λάρισας, Μάξιμος Χαρακόπουλος γράφει:
Εθνικός συναγερμός!
Οι αριθμοί το φωνάζουν εδώ και καιρό! Τα στατιστικά στοιχεία για τη δημογραφική κατάσταση στην Ελλάδα επιδεινώνονται ραγδαία, προκαλώντας, εύλογα, σοβαρό προβληματισμό για το ίδιο το μέλλον του ελληνισμού. Αν συνεχιστούν οι παρούσες τάσεις, το ελληνικό έθνος στα τέλη αυτού του αιώνα θα έχει συρρικνωθεί δραματικά. Την ίδια ώρα, στην ευρύτερη περιφέρειά μας, σε Ασία και Αφρική, οι ρυθμοί πληθυσμιακής αύξησης εξακολουθούν να είναι αλματώδεις.
Την ίδια ώρα, συνεχίζει να αυξάνεται και ο μέσος όρος ηλικίας του πληθυσμού της χώρας, που γηράσκει επικίνδυνα, έχοντας άνω των 65 ετών το 22% του συνόλου της. Πρόσφατα η Eurostat ανέδειξε πανευρωπαϊκό πρωταθλητή γηρασμένου πληθυσμού την Ευρυτανία, με σχεδόν 80% των κατοίκων της άνω των 65 ετών. Για να καταλάβουμε το μέγεθος του προβλήματος να αναφέρουμε μόνον ότι το 1940, έτος ορόσημο στην ιστορία μας, οι γεννήσεις ήταν 179.500 και οι θάνατοι 93.830, δηλαδή ένα θετικό ισοζύγιο 85.670 άνθρωποι. Ναι, τότε ήταν μια Ελλάδα φτωχή, με καθυστερημένες υποδομές, αλλά είχε εσωτερική δυναμική, ζωτικότητα και ελπίδα, που δίνουν πάντα τα νιάτα. Μπορούμε άραγε να το πούμε αυτό σήμερα; Πολύ δύσκολο, αν συνυπολογίσουμε τη μεγάλη φυγή νέων -το περίφημο brain drain- προς άγραν εργασίας στην αλλοδαπή, την αποφυγή της δημιουργίας οικογένειας και της απόκτησης παιδιών.
Όλες αυτές τις πλευρές του δημογραφικού προβλήματος, που συνιστά κατά την γνώμη μου το μείζον πρόβλημα της Ελλάδος, και επηρεάζει κάθε κοινωνική και οικονομική δραστηριότητα, το ανέλυσε και το παρουσίασε η Διακομματική Επιτροπή της Βουλής για το Δημογραφικό, όπου είχα την τιμή να εργαστώ ως Αντιπρόεδρος. Σχεδόν ομοφώνως καταλήξαμε σε σειρά μέτρων και κινήτρων για την αντιστροφή των μειωτικών τάσεων. Κορωνίδα όλων αυτών είναι, βεβαίως, η ενίσχυση παντοιοτρόπως των γεννήσεων. Ο δείκτης γονιμότητας σήμερα είναι κυριολεκτικά στον “πάτο” της ΕΕ, κοντά στο 1,40, όταν απαιτείται 2,1 για την διατήρηση του πληθυσμού στα ίδια επίπεδα.
Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, αντιλαμβανόμενη το πρόβλημα, συγκρότησε ειδικό υφυπουργείο για την προώθηση των ζητημάτων της οικογένειας και της δημογραφικής ανάταξης, ενώ έλαβε σειρά μέτρων που είχε προτείνει και η Επιτροπή μας. Αναφέρω ενδεικτικά το επίδομα γέννησης ύψους 2.000 ευρώ, τη μείωση του ΦΠΑ για βρεφικά είδη στο 13%, την αύξηση του αφορολόγητου κατά 1.000 ευρώ για κάθε παιδί, το νέο πρόγραμμα “νταντάδες της γειτονιάς” για τη φύλαξη των παιδιών, τη δημιουργία 50.000 νέων θέσεων για βρέφη και νήπια σε βρεφονηπιακούς σταθμούς, αλλά και την παράλληλη προώθηση της δημιουργίας 150 νέων Κέντρων Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών, τη στήριξη των μητέρων που είναι εκτός αγοράς εργασίας. Επιπλέον, με την ίδρυση επιχειρήσεων που σχετίζονται με τις νέες τεχνολογίες, επιδιώκεται -με ήδη πρώτα απτά αποτελέσματα- η επιστροφή νέων που είχαν φύγει στο εξωτερικό για εργασία.
Όλα αυτά είναι μια καλή αρχή. Αλλά είναι μόνον η αρχή, γιατί το πρόβλημα, εδώ που φθάσαμε είναι τεράστιο, και απαιτείται εθνικός συναγερμός, μια γενική κινητοποίηση δυνάμεων προς την κατεύθυνση της επίλυσής του. Χρειαζόμαστε δηλαδή να αναγάγουμε την δημογραφική μας αναγέννηση, μέσω των γεννήσεων, σε κεντρικό εθνικό στόχο.
Στο πλαίσιο αυτό πρέπει να ενισχυθούν ιδιαιτέρως οι συμπολίτες μας, που κόντρα στο ρεύμα και στις επικρατούσες αντιλήψεις του ατομικισμού και της αποποίησης ευθυνών, επιλέγουν να κάνουν μεγάλες οικογένειες. Οι πολύτεκνες οικογένειες χρειάζονται την πολιτεία ως αρωγό στην τιτάνια προσπάθεια που καταβάλλουν να αναθρέψουν τα παιδιά τους. Ένα πρώτο ουσιαστικό βήμα θα μπορούσε να είναι η επαναφορά των επιδομάτων των πολυτέκνων στα προ των μνημονιακών περικοπών επίπεδα, όπως και νομικές προβλέψεις για την παροχή μεγαλύτερης ευελιξίας στους Δήμους για τη στήριξη πολυμελών οικογενειών.
Και η πολιτεία οφείλει να στηρίξει τους πολύτεκνους, γιατί η ίδια τους έχει περισσότερη ανάγκη, καθώς αποτελούν παράδειγμα προς μίμησιν, σύγχρονα πρότυπα αυταπάρνησης και προσφοράς. Η πολύχρονη ενασχόλησή μου με το δημογραφικό με έχει οδηγήσει στο συμπέρασμα ότι τελικά το κυριότερο που πρέπει να αλλάξει για να αναχαιτίσουμε την καθοδική φορά των πληθυσμιακών μας δεδομένων, είναι η νοοτροπία μας, οι προτεραιότητές μας, οι αξίες μας. Και οι πολύτεκνοι προσφέρουν μέγιστη υπηρεσία προς αυτή την κατεύθυνση.
Πηγή: https://www.protothema.gr/blogs/maksimos-xarakopoylos/article/1179154/ethnikos-sunagermos/
______________________________________
Ο Βουλευτής Α΄ Θεσσαλονίκης, Στράτος Σιμόπουλος ανήρτησε το ακόλουθο μήνυμα: