ΑΣΠΕ

Αρ. Πρωτ. 5017Αθήνα, 29/4/2009
 
 
 
Αξιότιμη Κυρία Ευρωβουλευτή.
 
Στις 16 Απριλίου, η Επιτροπή του Ευρωκοινοβουλίου για θέματα δικαιωμάτων των γυναικών και ισότητας των φύλλων (FEMM Committee) υιοθέτησε την πρόταση της εισηγήτριας κ. Edite Estrela επί του σχεδίου οδηγίας της Επιτροπής, που τροποποιεί την Οδηγία του Συμβουλίου (Council Directive 92/85/EEC) σχετικά με την εφαρμογή μέτρων που αποβλέπουν στη βελτίωση της υγείας και της ασφάλειας κατά την εργασία των εγκύων, λεχώνων και γαλουχουσών εργαζομένων.
Η ΑΣΠΕ πιστεύει ότι η έκθεση αυτή επιφέρει ουσιαστικές βελτιώσεις στην πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, και συγκεκριμένα στη διεύρυνση του πεδίου εφαρμογής της, στους όρους πληρωμής κατά τη διάρκεια της άδειας μητρότητας, στην προστασία των γυναικών κατά τη διάρκεια και μετά την άδεια, καθώς και στην άδεια πατρότητας. 
Η ΑΣΠΕ όμως δεν συμφωνεί για ότι η άδεια μητρότητας αυξάνεται μόνο έως είκοσι (20) εβδομάδες και θεωρεί την αύξηση σε έως εικοσιτέσσερις (24) εβδομάδες κατ’ ελάχιστον αναγκαία και επιτακτική για τους παρακάτω λόγους:
-              Επεκτείνοντας τη διάρκεια της άδειας μητρότητας έως 24 εβδομάδες, η υγεία και η ασφάλεια γυναικών και παιδιών θα βελτιώνονταν σαφώς. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας και η UNICEF συστήνουν όλα τα νεογνά να θηλάζουν τουλάχιστον για έξι μήνες (24 εβδομάδες),
 
-              θα διευκόλυνε πολύ καλύτερα τη διαχείριση προσωπικού στις εταιρίες. Είναι ευκολότερο στις εταιρίες να βρουν αντικαταστάτη για έξι μήνες αντί για μικρότερο χρονικό διάστημα. Σε περίπτωση χρονικού διαστήματος μικρότερου των έξι μηνών, οι εταιρίες θα προτιμήσουν μάλλον να επιβαρύνουν με πρόσθετη εργασία το υφιστάμενο προσωπικό. Στην παρούσα οικονομική κρίση, αυτό αποτελεί ευκαιρία για προσφορά εργασίας σε περισσότερα άτομα,
 
-              τέλος, όταν τα περισσότερα Ευρωπαϊκά κράτη αποτυγχάνουν να εκπληρώσουν τις υποχρεώσεις τους σε εγκαταστάσεις και υπηρεσίες βρεφονηπιακής φροντίδας, το χρονικό διάστημα των 24 εβδομάδων που ζητούμε παρέχει στους γονείς τον απαιτούμενο χρόνο για να ανταποκριθούν σε αυτή την ανάγκη. Τα περισσότερα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης απέτυχαν στον στόχο παροχής βρεφονηπιακής φροντίδας κατά 33% για βρέφη κάτω των 3 ετών που είχαν θέσει οι ίδιοι οι ηγέτες της ΕΕ στην Βαρκελώνη το 2002, σύμφωνα με μελέτη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που δημοσιεύθηκε τον Οκτώβριο του 2008.
 
Αξιότιμη Κυρία Ευρωβουλευτή.
Στις 5 Μαΐου, θα έχετε την ευκαιρία να ψηφίσετε επί της εκθέσεως Estrela στην Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου. Παρακαλούμε και αιτούμεθα όπως υποστηρίξετε την εν λόγω έκθεση, πλην του χρονικού διαστήματος της άδειας μητρότητας που ζητούμε να αυξηθεί σε εικοσιτέσσερις (24) εβδομάδες για τους λόγους που τεκμηριώσαμε ανωτέρω.
Με την ψήφο σας αυτή, έχετε τη δυνατότητα, να βελτιώσετε τις προσωπικές και oικογενειακές συνθήκες ζωής εκατομμυρίων νέων μητέρων στην Ελλάδα και στην υπόλοιπη Ευρώπη και ελπίζουμε ότι θα ανταποκριθείτε στην έκκλησή μας.
Παρακαλούμε όπως μας ενημερώσετε για την απόφασή σας.
 
Είμαστε στη διάθεσή σας για οποιαδήποτε σχετική πληροφορία.
 
 

Διατελούμε με εκτίμηση

Για την ΑΣΠΕ

 

      Ο Πρόεδρος                           Ο Γεν. Γραμματέας                   Ο Διευθυντής

 

 

 

Βασίλειος Θεοτοκάτος            Εμμανουήλ Χρυσόγελος          Χαράλαμπος Παύλος

 

Απαντήσεις Ευρωβουλευτών :

 

 

1. Επιστολή  κ. Μαρίας  Παναγιωτοπούλου - Κασσιώτου

                           (Ν. Δημοκρατία)

 
Βρυξέλλες, 7 Μαΐου 2009
 
Αξιότιμε κ. Πρόεδρε,
Αγαπητέ κ. Γενικέ Γραμματέα,
Αξιότιμε κ. Διευθυντά,
Αγαπητοί συνάδελφοι,
 
Διάβασα με προσοχή τις προτάσεις σας, τις οποίες θεωρώ σημαντικές γιατί προέρχονται από πατέρες και μητέρες που αγαπούν τα παιδιά και αναγνωρίζουν τη σημασία της προστασίας της εργαζόμενης μητέρας πριν και μετά τη γέννηση του παιδιού. Δεν επηρεάζονται από συμφέροντα ή από πολιτικές και συνδικαλιστικές διεκδικήσεις. Στηρίζονται σε επιστημονικές διαπιστώσεις και προσπαθούν να συνδυάσουν την ηθική και υλική ωφέλεια της οικογένειας, την καταπολέμηση της ανεργίας και τη γενικότερη κοινωνική ευημερία.
 
Σας διαβεβαιώ ότι και στην τελευταία αυτή ευκαιρία της πενταετούς θητείας μου, επεξεργαζόμενη, ως μέλος της Επιτροπής Δικαιωμάτων των Γυναικών και Ισότητας των Φύλων, την πρόταση της Ευρ. Επιτροπής  για την "τροποποίηση της Οδηγίας 92/85/EΟΚ σχετικά με την εφαρμογή μέτρων που αποβλέπουν στη βελτίωση της υγείας και της ασφάλειας κατά την εργασία των εγκύων, λεχώνων και γαλουχουσών εργαζομένων", έκανα ό,τι μπορούσα για να προβάλλω και να υποστηρίξω τα συμφέροντα των μητέρων. Η Έκθεση της σοσιαλίστριας ευρωβουλευτού Ε.Estrela ήρθε στην Ολομέλεια με 89 τροπολογίες (οι επιτρεπόμενες είναι 50), οι οποίες, μάλιστα, παρουσίαζαν νομικά προβλήματα καθώς δεν σέβονταν τη νομική βάση και περιείχαν αντιφατικές προτάσεις. Η Ολομέλεια του Ευρ. Κοινοβουλίου με 347 ψήφους υπέρ, 256 κατά και 10 αποχές, αποφάσισε την αναπομπή της πρότασης στην αρμόδια Επιτροπή για νέα επεξεργασία.
 
Επιτρέψτε μου να σας αναλύσω την κατάσταση:
α) Η Οδηγία 92/85/ΕΟΚ αναφέρεται μόνο στη βελτίωση της υγείας και της ασφάλειας των εργαζομένων μητέρων κατά την περίοδο απόκτησης τέκνου.
β) Η άδεια κυήσεως και λοχείας διαφέρει από τη γονική άδεια (μητρική και πατρική), η οποία χορηγείται βάσει της Οδηγίας 96/34/ΕΚ που συμφωνήθηκε μεταξύ των κοινωνικών εταίρων (όχι από το Ευρωκοινοβούλιο και το Συμβούλιο). Την περίοδο αυτή (Σεπτέμβριος 2008- Ιούνιος 2009) γίνονται από τους κοινωνικούς εταίρους διαπραγματεύσεις για τροποποίηση και βελτίωσή της.
 
γ) Η κοινωνική κάλυψη των ελεύθερων επαγγελματιών και των εργαζομένων συντρόφων τους που περιλαμβάνει και την προστασία της μητρότητας των κατηγοριών αυτών στηρίζεται στην Οδηγία 86/613/EΟΚ. Η ανανέωση της Οδηγίας αυτής με βελτίωση των συνθηκών για τους αυτοαπασχολούμενους  αποφασίστηκε χθες από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο (έκθεση Α. Lulling).

Ξαναγυρίζοντας στην τροποποίηση της Οδηγίας 92/85/ΕΟΚ που αφορά την εγκυμοσύνη, λοχεία και γαλουχία, πρέπει να ομολογήσουμε ότι θα ήταν εις βάρος των μητέρων, αν άλλοι δικαιούχοι (πατέρας, σύντροφος ή συντρόφισσα) καρπώνονταν τα οφέλη και τις διευκολύνσεις που προβλέπονται για τη μητέρα, όπως πρότεινε η σοσιαλίστρια εισηγήτρια (βλ. επισυνημμένη τροπολ.43). Υπάρχουν βέβαια και τα χειρότερα, και μάλιστα με ελληνική πρόταση (βλ. επισυνημμένη τροπολ.52). Ευτυχώς, η τροπολογία απορρίφθηκε στην Επιτροπή.
 
Η Ολομέλεια του Ευρ. Κοινοβουλίου, με 347 ψήφους υπέρ, 256 κατά και 10 αποχές, αποφάσισε να υποστηρίξει καθαρά τις μητέρες, ζητώντας από την Επιτροπή Δικαιωμάτων των Γυναικών και Ισότητας των Φύλων ένα καλύτερο κείμενο. Η απόρριψη της πρώτης αυτής εκδοχής της Οδηγίας δεν έχει συνέπειες για τις εργαζόμενες, αφού η νέα τροποποιημένη Οδηγία θα ισχύσει μετά το 2010. Υπέρ της απόρριψης των εξωπραγματικών σοσιαλιστικών προτάσεων τοποθετήθηκε και ο επίτροπος V. Spidla (πρώην σοσιαλιστής πρωθυπουργός της Τσεχίας), ο οποίος ζήτησε οι νέες προτάσεις να σέβονται μόνο την προστασία της μητρότητας και να είναι ρεαλιστικές για να ωφελήσουν πραγματικά τις εργαζόμενες.
 
Γενικά, θα σας παρακαλούσα να λάβετε υπόψη ότι οι προτάσεις υπέρ των εργαζομένων  πρέπει να συνδυάζουν το επιθυμητό, το αποτελεσματικό και το εφικτό. Ως παράδειγμα σας αναφέρω ότι τα περισσότερα πρώην ανατολικά κράτη μέλη παρέχουν 24μηνη άδεια κυήσεως και λοχείας με πολύ μικρές χαμηλές οικονομικές και κοινωνικές παροχές. Αντίθετα άλλα παλαιά κράτη μέλη, π.χ. η Γερμανία, παρέχουν την ελάχιστη προβλεπόμενη από την ευρωπαϊκή νομοθεσία άδεια 14 εβδομάδων με υψηλότατες παροχές.
 
Υπάρχουν επίσης θέματα επικουρικότητας τα οποία αποφασίζει η εθνική νομοθεσία και δεν μπορούν να προβλέπονται από την Οδηγία. Ένα τέτοιο θέμα είναι το ύψος του επιδόματος κατά την περίοδο των αδειών. Η Οδηγία αφορά μόνο την άδεια κυήσεως, λοχείας και γαλουχίας, η οποία πρακτικά είναι δυνατόν να επεκταθεί με άδεια μητρότητος ή γονική άδεια, που αποφασίζεται από τον εθνικό νομοθέτη. Γι' αυτό και θεωρήθηκαν άκυρες οι τροπολογίες που ανέφεραν ύψος επιδόματος κατά την κύηση και λοχεία.
 
Πρέπει επίσης να λάβουμε υπόψη ότι όλες οι Οδηγίες προβλέπουν τα κατώτατα όρια αδειών. Τα κράτη μέλη δεν εμποδίζονται να αυξήσουν τα όρια αυτά και να συνδυάσουν τις άδειες, όπως επιθυμούν (π.χ. άδεια κυήσεως, λοχείας, γαλουχίας, μητρική και πατρική (γονική)).
 
Η χθεσινή απόρριψη της Έκθεσης της Επιτροπής Δικαιωμάτων των Γυναικών και Ισότητας των Φύλων και η εκ νέου εξέταση της πρότασης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής δεν είναι παρά η πρώτη ανάγνωση της Οδηγίας. Η τελική διαμόρφωσή της θα γίνει εν καιρώ με συναπόφαση του Συμβουλίου (Υπουργοί Κοινωνικών Υποθέσεων των κρατών μελών) και του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.
 
Εύχομαι, κατά τη συζήτηση στην Επιτροπή Δικαιωμάτων των Γυναικών και Ισότητας των Φύλων στην επόμενη κοινοβουλευτική περίοδο, οι συμμετέχοντες απ' όλες τις πολιτικές ομάδες να συμφωνήσουν για μία ρεαλιστική πρόταση προς όφελος των εργαζομένων μητέρων.
 
Με την ευκαιρία, σας συγχαίρω για την απόφασή σας να χρησιμοποιήσετε τη μοντέρνα τεχνολογία και να δημιουργήσετε ένα πεδίο ανταλλαγής απόψεων και αλληλοπληροφόρησης.
 
Με συναδελφικούς χαιρετισμούς,
 
 
Μαρία Παναγιωτοπούλου-Κασσιώτου
Ευρωβουλευτής ΝΔ

============================

Τροπολογία  43

Πρόταση οδηγίας – τροποποιητική πράξη

Άρθρο 1 – σημείο 1α (νέο)

Οδηγία 92/85/ΕΟΚΆρθρο 8 α (νέο)

 
Κείμενο που προτείνει η ΕπιτροπήΤροπολογία
 1α. Παρεμβάλλεται το ακόλουθο άρθρο:
 «Άρθρο 8α
 Άδεια πατρότητας/συν-μητρότητας
 1. Τα κράτη μέλη λαμβάνουν τα αναγκαία μέτρα ώστε οι εργαζόμενοι οι οποίοι έχουν νεογέννητο παιδί να δικαιούνται συνεχή περίοδο πλήρως αμειβόμενης και μη μεταβιβάσιμης άδειας πατρότητας/συν-μητρότητας, υποχρεωτικής διάρκειας τουλάχιστον δύο εβδομάδων, η οποία λαμβάνεται μετά τον τοκετό της συζύγου/συντρόφου τους.
 2. Τα κράτη μέλη λαμβάνουν τα μέτρα που απαιτούνται προκειμένου να διασφαλίζουν ότι οι εργαζόμενοι οι οποίοι έχουν νεογέννητο παιδί λαμβάνουν ειδική άδεια που περιλαμβάνει το τμήμα της άδειας μητρότητας του οποίου δεν έγινε χρήση, σε περίπτωση θανάτου ή φυσικής αδυναμίας της μητέρας.» 
=============================================================

Τροπολογία 52

Άννυ Ποδηματά

Πρόταση οδηγίας – τροποποιητική πράξη

Άρθρο 1 – σημείο -1 (νέο)

Οδηγία 92/85/EΟΚ

Αιτιολογική σκέψη 15

 

Κείμενο που προτείνει η Επιτροπή

Τροπολογία

 -1. Η αιτιολογική σκέψη 15 αντικαθίσταται από το ακόλουθο κείμενο:
 "Η εύθραυστη υγεία της εγκύου, γαλουχούσας ή λεχώνας εργαζόμενης καθιστά αναγκαίο να τους παρέχεται δικαίωμα άδειας μητρότητας τουλάχιστον 14 συναπτών εβδομάδων, που κατανέμονται πριν ή/και μετά τον τοκετό, και υποχρεωτική άδεια μητρότητας τουλάχιστον οκτώ εβδομάδων, χορηγούμενων πριν ή/και μετά τον τοκετό. Ενόψει της αναγνώρισης σε μερικά κράτη μέλη πλήρων γονικών δικαιωμάτων σε ζεύγη του ιδίου φύλου, θα πρέπει τα κράτη μέλη να λάβουν τα δέοντα μέτρα προκειμένου οι γονείς του ιδίου φύλου – είτε βιολογικοί είτε εξ υιοθεσίας – να μην υφίστανται διακρίσεις όσον αφορά τη γονική άδεια και την άδεια μητρότητας, πατρότητας και υιοθεσίας.

====================================================== 

 

                    2. Επιστολή κ. Βαγγελιώς Τζαμπάζη (ΠΑΣΟΚ) 

Προς

κ. Βασίλειο Θεοτοκάτο, Πρόεδρο ΑΣΠΕ,

κ. Εμμανουήλ Χρυσόγελο, Γεν.Γραμματέα ΑΣΠΕ,

κ.  Χαράλαμπο Παύλο, Διευθυντή ΑΣΠΕ

 

 

 

 

                                                                            Στρασβούργο, 6 Μαΐου 2009

 

Αξιότιμε κ. Πρόεδρε,

Αξιότιμε κ. Γεν. Γραμματέα,

Αξιότιμε κ. Διευθυντά,

 

Θα ήθελα να σας ευχαριστήσω για την ηλεκτρονική επιστολή σας της 29ης Απριλίου 2009, με την οποία παρουσιάζετε τις θέσεις της Ανώτατης Συνομοσπονδίας Πολυτέκνων Ελλάδος εν όψει της υιοθέτησης έκθεσης επί του σχεδίου οδηγίας της Επιτροπής, που τροποποιεί την Οδηγία του Συμβουλίου (92/85/EEC) σχετικά με την εφαρμογή μέτρων που αποβλέπουν στη βελτίωση της υγείας και της ασφάλειας κατά την εργασία των εγκύων, λεχώνων και γαλουχουσών εργαζομένων.
 
Θα ήθελα να σας διαβεβαιώσω ότι συμμερίζομαι απόλυτα τις θέσεις σας. Θεωρώ ότι η έκθεση της Σοσιαλίστριας εισηγήτριας κ. Estrela βελτιώνει σε πολλά σημεία την αρχική πρόταση της ευρωπαϊκής Επιτροπής. Για παράδειγμα, τονίζει ότι η άδεια μητρότητας θα πρέπει να περιλαμβάνει υποχρεωτική "πλήρως αμειβόμενη άδεια μητρότητας" έξι τουλάχιστον εβδομάδων μετά τον τοκετό. Για την υπόλοιπη περίοδο αναφέρεται ότι το επίδομα πρέπει να είναι το 100% του τελευταίου μηνιαίου μισθού ή του μέσου μηνιαίου μισθού της ενδιαφερόμενης εργαζόμενης  κατά τη διάρκεια της υπόλοιπης περιόδου άδειας. Επίσης ζητείται η χορήγηση μιας πλήρως αμειβόμενης πρόσθετης άδειας μητρότητας σε ειδικές καταστάσεις όπως στην περίπτωση πρόωρου τοκετού, θνησιγένειας, καισαρικής τομής, νοσηλείας νεογνού, γέννησης νεογνού με αναπηρία, μητέρας με αναπηρία, έφηβης μητέρας, πολλαπλού τοκετού ή τοκετού εντός δέκα οκτώ μηνών από τον προηγούμενο τοκετό. Επιπλέον στην έκθεση ζητούμε την απαγόρευση απόλυσης εργαζομένων κατά τη διάρκεια της άδειας μητρότητας.
 
Όσον αφορά στη διάρκεια υποχρεωτικής της άδειας μητρότητας, θα ήθελα να σας ενημερώσω ότι η έκθεση ήδη βελτιώνει την αρχική πρόταση της Επιτροπής η οποία προέβλεπε τη χορήγηση άδειας έως 18 εβδομάδων. Παράλληλα η γνωμοδότηση  της Επιτροπής Απασχόλησης & Κοινωνικών Υποθέσεων στην οποία συμμετέχω προσθέτει ειδική διάταξη σύμφωνα με την οποία "αν μια εργαζόμενη γυναίκα θηλάζει, η μέγιστη διάρκεια των 18 εβδομάδων της άδειας μητρότητας είναι δυνατόν να παραταθεί κατά έξι επιπλέον εβδομάδες".
 
Προσωπικά τάσσομαι υπέρ της επέκτασης της άδειας μητρότητας  στις 24 εβδομάδες, καθώς θεωρώ ότι αυτό το χρονικό διάστημα είναι αναγκαίο για να μπορέσουν οι εργαζόμενες να ανακτήσουν τις δυνάμεις τους μετά από τον τοκετό, να αναπτύξουν τη σχέση με το παιδί τους και να το θηλάσουν κατά τους πρώτους μήνες της ζωής του. Δεδομένου μάλιστα του δημογραφικού προβλήματος της Ευρώπης,  θεωρώ ότι η παράταση της περιόδου άδειας μητρότητας σε ορισμένες χώρες θα δώσει κίνητρα στις γυναίκες να κάνουν περισσότερα παιδιά.
 
Στο πλαίσιο αυτό με ικανοποιεί ιδιαίτερα το γεγονός ότι η Σοσιαλιστική Ομάδα και η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα υποστηρίξει σχετική τροπολογία που έχει κατατεθεί εν όψει της ψηφοφορίας από την Ολομέλεια. Από την άλλη πλευρά, η ομάδα του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος όχι μόνο δεν τάσσεται υπέρ της επέκτασης - συνήθως με το επιχείρημα ότι η παράταση της άδειας μητρότητας πιθανώς να αποθαρρύνει τους εργοδότες από το να προσλάβουν νέες γυναίκες- αλλά υπέβαλλε και τροπολογία με την οποία ζητείται η μείωση της άδειας σε 16 εβδομάδες.
 
Ωστόσο, δεδομένου ότι οι Σοσιαλιστές ευρωβουλευτές δεν αποτελούμε  πλειοψηφία στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, το αποτέλεσμα της σημερινής ψηφοφορίας δεν είναι βέβαιο.
 
Ως γυναίκα και μητέρα, θεωρώ ότι η  επιθυμία μας να δημιουργήσουμε οικογένεια  αποτελεί συνάρτηση του αισθήματος ασφάλειας και προοπτικής που μας προσφέρει το ευρύτερο κοινωνικό περιβάλλον. Στο πλαίσιο αυτό, θεωρώ ότι έχουμε χρέος να δεσμευτούμε για τη στήριξη της γυναίκας, της οικογένειας και την εξισορρόπηση επαγγελματικής, οικογενειακής και προσωπικής ζωής. Επομένως η πραγματική στήριξη της μητρότητας με νέες, γενναίες κοινωνικά, και ουσιαστικές ρυθμίσεις συνιστά κοινωνική αναγκαιότητα και θα πρέπει να αποτελεί πολιτική μας προτεραιότητα.
 
Σας εύχομαι καλή συνέχεια στο έργο σας και παραμένω στη διάθεσή σας για κάθε πρόσθετη πληροφορία και συνεργασία.
 

Με εκτίμηση,

Βαγγελιώ Τζαμπάζη,

Ευρωβουλευτής ΠΑΣΟΚ

 

     Ευχαριστούμε τους Ευρωβουλευτές μας για την ευαισθησία και την βοήθεια τους.

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Της COFACE για το αποτέλεσμα της συνεδρίασης του Ευρωκοινοβουλίου

Date: Wednesday, May 6, 2009, 4:35 PM 
Chers membres,
 
A la grande surprise et déception de la COFACE et des autres ONG sociales actives sur la question, le rapport Estrela sur le congé de maternité a été renvoyé aujourd'hui en commission parlementaire. Le PPE (qui détient la majorité absolue au Parlement européen) a en effet bloqué le vote en plénière, considérant que le rapport contenait trop d'amendements à la proposition de la Commission européenne et occasionnait un risque d'impasse au Conseil.
 
La commission parlementaire devra donc élaborer un nouveau rapport, peut-être via un nouveau rapporteur. Les activités des commissions parlementaires ne vont reprendre vraiment qu'en septembre, élections oblige. Le processus législatif pour la révision de la directive du congé de maternité est donc très sérieusement ralenti.
 
Nous tenons de nouveau à remercier les membres qui sont intervenus auprès de leurs députés européens, et nous vous tiendrons informer de la suite des événements.
 
Sincères salutations
Céline Simonin

 
Dear members,
 
To the great surprise and dismay of COFACE and the other social NGOs active in this field, today the Estrela report on maternity leave has been referred back to parliamentary committee. The EPP (which hold the absolute majority at the European Parliament) blocked the vote in plenary, arguing that the report contains to many amendments to the European Commission's proposal and faces the risk of the deadlock at the Council.
 
The parliamentary commission will therefore have to draft a new report, maybe with a new rapporteur. Because of the elections, the activities of parliamentary committees will not resume properly before September. The legistlative process for the revision of the maternity leave directive is therefore considerably slowed down.
 
We would like to thank again members who wrote to their Member of the European Parliaments, and we will keep you informed about the next steps.
 
Kind regards

Πρόσφατα άρθρα