10/2/2009

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΗΜΕΡΑ

ΑΣΦΑΛΟΥΣ ΧΡΗΣΕΩΣ ΤΟΥ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ

 
 
Η σημερινή Ευρωπαϊκή Ημέρα για την ασφαλή χρήση του Διαδικτύου (Internet) μας υπενθυμίζει ότι το Διαδίκτυο είναι πλέον για πολλά νοικοκυριά στην Ελλάδα αναπόσπαστο μέρος της τηλεπικοινωνιακής τους υποδομής.
 
Το Διαδίκτυο προσφέρει σημαντικές ευκαιρίες για ενημέρωση, εκπαίδευση, επιμόρφωση, επικοινωνία, τηλε-εργασία, εύκολη και ανέξοδη πρόσβαση σε δημόσιες υπηρεσίες, σε τραπεζικές εργασίες, σε συμβουλευτικές υπηρεσίες κ.ά.
 
Η Ανωτάτη Συνομοσπονδία Πολυτέκνων Ελλάδος έχει παρουσία στο Διαδίκτυο πολλά χρόνια τώρα, με στόχο την πληρέστερη και αποτελεσματικότερη ενημέρωση και επικοινωνία με τις πολύτεκνες οικογένειες και τους Συλλόγους Πολυτέκνων – μέλη της.
 
Όμως το Διαδίκτυο κρύβει κινδύνους για τη συνειδοτοποίηση των οποίων η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ονόμασε την 10η Φεβρουαρίου ως ημέρα αφύπνισης και δράσεως για την ασφαλή χρήση του Διαδικτύου από τους Ευρωπαίους πολίτες.
 
Η ΑΣΠΕ έχει ήδη ευαισθητοποιηθεί στο θέμα αυτό: έχει δημοσιεύσει σχετικά άρθρα στο περιοδικό της ο «Κόσμος των Πολυτέκνων» και συμπεριέλαβε στο 9ο Πανελλήνιο συνέδριό της, το 2008, ομιλία με θέμα «Παιδεία χρήσεως Διαδικτύου», διότι θεωρεί ότι η προστασία των παιδιών από το Διαδίκτυο δεν μπορεί να είναι η άρνηση της χρήσεώς του.
 
Είναι απαραίτητο να υπάρξει ευρύτερη ενημέρωση προς τους γονείς και τα παιδιά για τους κρυφούς κινδύνους από τη χρήση του Διαδικτύου, μερικοί των οποίων είναι:
-          πρόσβαση σε ακατάλληλο για παιδιά ψηφιακό περιεχόμενο, που σχετίζεται με πορνογραφία, βία, διακίνηση όπλων, ναρκωτικών  ουσιών κ.λπ.
-          επικοινωνία με αγνώστους τρίτους που προσπαθούν να υποκλέψουν προσωπικά στοιχεία ή να προκαλέσουν βλάβη με οποιοδήποτε τρόπο,
-          κακόβουλο λογισμικό που προκαλεί βλάβες στον υπολογιστή του ανυποψίαστου χρήστη,
-          εθισμός στην πολύωρη χρήση και τάσεις απομονωτισμού του παιδιού, κ.ά.
 
Η ΑΣΠΕ, με αίσθημα ευθύνης απέναντι στην οικογένεια, τους γονείς και τα παιδιά, ζητά τόσο από την Ευρωπαϊκή Ένωση όσο και από την Ελληνική πολιτεία:
 
1.      αυστηρή νομοθεσία και επιβολή αυστηρών ποινών σε όσους δημοσιεύουν παράνομο περιεχόμενο καθώς και σε περιεχόμενο που δεν είναι κατάλληλο για ενηλίκους χωρίς να έχει ειδική για το σκοπό αυτό σήμανση, όπως συμβαίνει με τα ραδιοτηλεοπτικά προγράμματα.
 
2.      θεσμοθέτηση της υποχρεώσεως των Εταιριών που είναι πάροχοι πρόσβασης στο Διαδίκτυο να διαθέτουν συνδρομές δύο τύπων: ανηλίκων και ενηλίκων. Στην περίπτωση της συνδρομής ανηλίκων, ο πάροχος θα είναι υποχρεωμένος να φιλτράρει το ψηφιακό περιεχόμενο ώστε να είναι κατάλληλο για ανηλίκους. Τα κριτήρια αποκλεισμού ψηφιακού περιεχομένου μπορεί να είναι κατ’ αρχήν τα εφαρμοζόμενα από το Πανελλήνιο Σχολικό Δίκτυο. Θα πρέπει να συσταθεί ειδική Επιτροπή από το Υπουργείο Μεταφορών και Επικοινωνιών με σκοπό το συνεχή εμπλουτισμό και εξειδίκευση των κριτηρίων χαρακτηρισμού ψηφιακού περιεχομένου ως ακατάλληλου. Στην Επιτροπή αυτή, η ΑΣΠΕ είναι πρόθυμη να συνεισφέρει τις δικές της γνώσεις και εμπειρίες, καθώς επίσης και εξειδικεύσεις στις ανάγκες των οικογενειών και μάλιστα των πολυτέκνων. Η Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνικών και Ταχυδρομείων, ως εκ του ρόλου της, θα πρέπει να εποπτεύσει την εφαρμογή των ανωτέρω από την αγορά.
 
3.      συστηματική εκστρατεία ενημερώσεως για τους κινδύνους του διαδικτύου στα σχολεία  και  στους εργασιακούς χώρους.
 
4.      χρηματοδότηση της ΑΣΠΕ για να διοργανώσει ειδικά εκπαιδευτικά προγράμματα σε όλη την χώρα με σκοπό την αποτελεσματική ενημέρωση γονέων και παιδιών και την εκπαίδευση των γονέων στους τρόπους προστασίας των παιδιών με τα σύγχρονα εργαλεία λογισμικού αλλά και με απλές και πρακτικές μεθόδους.
 
 
Η ΑΣΠΕ έχει ήδη συνεισφέρει με τις απόψεις και θέσεις της στη διαμόρφωση του σχετικού υπομνήματος που θα υποβάλλει η Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Οικογενειακών Οργανώσεων, COFACE, στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και σε άλλους φορείς σε Ευρωπαϊκό επίπεδο.
 
Με συνεχή φροντίδα για το παιδί και την οικογένεια, με το βλέμμα στραμμένο στην άνιση καθημερινή μάχη του πολύτεκνου γονέα, η ΑΣΠΕ προσβλέπει στη συνεργασία με όλους τους συναρμόδιους φορείς για την ανάληψη πρωτοβουλιών που θα αποσκοπούν στην αποτελεσματική προστασία των παιδιών, αλλά και των ενηλίκων, από τους κινδύνους του Διαδικτύου.-

Πρόσφατα άρθρα