Ενημέρωση
- 10 Σεπτεμβρίου 2008 // //
- Ανακοινώσεις Α.Σ.Π.Ε.
- Εμφανίσεις: 6876
- ΕΡΩΤΗΣΗ
Για τα: Μειωμένα εισιτήρια στους πολύτεκνους-επιβάτες.
=================================================
2. ΕΡΩΤΗΣΗ
Για τα: Νομοθετική ρύθμιση για τη χορήγηση αναδρομικών οικογενειακών επιδομάτων.
===========================================================
3 .ΕΡΩΤΗΣΗ
Για τα: Νομοθετική ρύθμιση για τη χορήγηση ισόβιας σύνταξης πολύτεκνης μητέρας στον πατέρα μετά τον θάνατό της.
- ΕΡΩΤΗΣΗ
ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΕΜΠΟΡΙΚΗΣ ΝΑΥΤΙΛΙΑΣ ΚΑΙ ΝΗΣΙΩΤΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ
ΘΕΜΑ: Μειωμένα εισιτήρια στους πολύτεκνους-επιβάτες.
Το σχέδιο νόμου του Υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας, Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής, «Δικαιώματα-Υποχρεώσεις επιβατών και μεταφορέων στις επιβατικές τακτικές θαλάσσιες μεταφορές και άλλες διατάξεις», μόνο τα δικαιώματα των πολυτέκνων-επιβατών δεν εξασφαλίζει, δημιουργώντας έτσι σωρεία αντιδράσεων από όλους τους πολυτέκνους αλλά και τους εκπροσώπους τους.
Με επιστολή της η Ανώτατη Συνομοσπονδία Πολυτέκνων Ελλάδας (ΑΣΠΕ), επισημαίνει την παραμέριση των δικαιωμάτων τους στις θαλάσσιες μεταφορές και κάνει λόγο για παράκαμψη της Κυβέρνησης της Συνταγματικής επιταγής του άρθρου 21, «οι πολύτεκνοι έχουν δικαίωμα ειδικής φροντίδας από το Κράτος », αλλά και των αποφάσεων του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ) που έχει κρίνει ότι «η εξυπηρέτηση του ατομικού συμφέροντος των πολυτέκνων αποτελεί εξυπηρέτηση του γενικότερου δημοσίου συμφέροντος προ του οποίου και αυτή η αρχή της ισότητας των Ελλήνων απέναντι στους νόμους δεν ισχύει, λόγω του δημογραφικού προβλήματος».
Επειδή όπως επισημαίνουν οι εκπρόσωποι της ΑΣΠΕ, στην μοναδική απάντηση του Υπουργείου για το αίτημα τους για μειωμένα εισιτήρια στις θαλάσσιες μεταφορές τους, από τη Διεύθυνση Θαλασσίων Συγκοινωνιών/Τμ. Β, αναφέρεται ότι «ο κάθε θιγόμενος πολίτης δύναται να καταγγέλλει το γεγονός στις κατά τόπο αρμόδιες Λιμενικές Αρχές».
Επειδή η στάση αυτή του Υπουργείου, όχι μόνο δεν εξυπηρετεί τα δικαιώματα των πολυτέκνων αλλά αναγκάζει τους πολίτες να υποβληθούν σε μια δυσάρεστη ταλαιπωρία καταγγελιών και συγκρούσεων, γεγονός που δε συνάδει με όσα ευαγγελίζονταν η Κυβέρνηση για προάσπιση των δικαιωμάτων των πολυτέκνων. Επειδή οι πολύτεκνοι του Νομού Ηρακλείου, όπως και ολόκληρης της Κρήτης θίγονται άμεσα αφού οι θαλάσσιες μετακινήσεις τους είναι πολλές και ιδιαίτερα για τα παιδιά που σπουδάζουν εκτός του νησιού και το κόστος για τις οικογένειες είναι δυσβάστακτο,
ΕΡΩΤΑΤΑΙ
Ο κ. Υπουργός:
Εάν προτίθεται να προβεί στις απαραίτητες διορθώσεις προκειμένου στο τελικό σχέδιο νόμου «Δικαιώματα-Υποχρεώσεις επιβατών και μεταφορέων στις επιβατικές τακτικές θαλάσσιες μεταφορές και άλλες διατάξεις», να προβλέπεται η χορήγηση έκπτωσης 50% επί του ναύλου σε όλες τις θέσεις των πλοίων.
10-9-2008 Ο Ερωτών Βουλευτής
Μανόλης Σοφ. Στρατάκης
============================================================================
2. ΕΡΩΤΗΣΗ
ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΥΠΟΥΡΓΟΥΣ:
1) ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ
2) ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ
3) ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ
ΘΕΜΑ: Νομοθετική ρύθμιση για τη χορήγηση αναδρομικών οικογενειακών επιδομάτων.
Στην απάντηση του Υπ.Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, στην 3014/4-8-08 Ερώτησή μου σχετικά με τη χορήγηση αναδρομικών οικογενειακών επιδομάτων, αναφέρεται οτι το Υπ.Υγείας θα εξετάσει τη δυνατότητα νομοθετικής ρύθμισης σε συνεργασία με τα συναρμόδια Υπουργεία.
Επειδή, μετά την απόφαση 1095/2001 του ΣτΕ, που ακυρώνει την Κοινή Απόφαση των Υπουργών Εθνικής Οικονομίας, Οικονομικών και Υγείας και Πρόνοιας για την χορήγηση οικογενειακών επιδομάτων με βάση εισοδηματικά κριτήρια, αλλά και την ψήφιση του Ν.2972/2001, με τον οποίο άρχισε εκ νέου η καταβολή από 1/1/2002 του επιδόματος στις πολύτεκνες οικογένειες ανεξάρτητα από το ύψος του οικογενειακού εισοδήματος, δεν έχουν πληρωθεί μέχρι σήμερα τα δικαιούμενα αναδρομικά, παρά την παρέλευση 7 ετών.
Επειδή έκτοτε έχουν γίνει πολλές προσφυγές από πολύτεκνες οικογένειες στα δικαστήρια χωρίς ωστόσο να έχει βγει καμία δικαστική απόφαση.
Επειδή στο νομό Ηρακλείου υπάρχουν πάνω από 2.500 οικογένειες που είχαν στερηθεί αυτό το επίδομα και πολλές απ’αυτές αντιμετωπίζουν οικονομικό πρόβλημα,
ΕΡΩΤΩΝΤΑΙ
Οι κ.κ. Υπουργοί:
Πότε και με ποιό χρονοδιάγραμμα θα προχωρήσουν σε νομοθετική ρύθμιση για την αναδρομική καταβολή του δικαιούμενου επιδόματος, προκειμένου να ανακουφιστούν οι πολύτεκνες οικογένειες.
8-9-2008
Ο Ερωτών Βουλευτής
Μανόλης Σοφ. Στρατάκης
============================================================================
3 .ΕΡΩΤΗΣΗ
ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΥΠΟΥΡΓΟΥΣ:
1) ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ
2) ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ
ΘΕΜΑ: Νομοθετική ρύθμιση για τη χορήγηση ισόβιας σύνταξης πολύτεκνης μητέρας στον πατέρα μετά τον θάνατό της.
Στην απάντηση του Υπ.Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, στην 8939/20-3-08 Ερώτησή μου σχετικά με τη χορήγηση ισόβιας σύνταξης πολύτεκνης μητέρας στον πατέρα μετά το θάνατό της, αναφέρεται οτι για τη χορήγηση της εν λόγω σύνταξης στον επιζώντα χήρο απαιτείται νομοθετική ρύθμιση.
Επειδή, έκτοτε έχουν παρέλθει σχεδόν 5 μήνες και καμία πρωτοβουλία δεν έχει ληφθεί εκ μέρους της κυβέρνησης για το θέμα.
Επειδή σύμφωνα με την 314/2007 απόφαση του ΣτΕ, δεν είναι συνταγματικώς ανεκτό να χορηγείται μόνον στον ένα από τους συζύγους (στην μητέρα) παροχή, υπό την ιδιότητα του πολύτεκνου συζύγου, σε περίπτωση δε θανάτου να μην λαμβάνει ο επιζών την παροχή αυτή.
Επειδή με τον τρόπον αυτόν η πολύτεκνη οικογένεια αποστερείται προστασίας, εφόσον και οι δύο σύζυγοι αποτελούν μέλη της συνταγματικώς προστατευόμενης οικογένειας.
Επειδή δεν θα πρέπει οι ασφαλισμένοι δικαιούχοι του ΟΓΑ να υποχρεώνονται σε πολύχρονες και πολυέξοδες διαδικασίες προκειμένου να αποκαθίσταται η αδικία σε βάρος τους, ούτε να δημιουργηθεί θύελλα διαμαρτυριών για τη συμμόρφωση του Ταμείου των Αγροτών με την απόφαση του ΣτΕ,
ΕΡΩΤΩΝΤΑΙ
Οι κ.κ. Υπουργοί:
Πότε θα προχωρήσουν σε νομοθετική ρύθμιση, σύμφωνα και με την 314/2007 απόφαση του ΣτΕ, για τη χορήγηση της ισόβιας σύνταξης της πολύτεκνης μητέρας, μετά το θάνατό της, στον επιζώντα χήρο σύζυγο, ο οποίος αναλαμβάνει την ευθύνη διατροφής των τέκνων, όπως γίνεται και στις περιπτώσεις του επιδόματος πολυτεκνίας.
8-9-2008
Ο Ερωτών Βουλευτής
Μανόλης Σοφ. Στρατάκης