Αρ. Πρωτ. 704

Αθήνα, 1/7/2022

Εξοχότατο                                                               

Κύριο Κυριάκο Μητσοτάκη                                           

Πρωθυπουργό

Μέγαρο Μαξίμου, Ηρώδου Αττικού 19, Τ.Κ. 10674

Κοινοποίηση: ΓΓ του Πρωθυπουργού κ. Γρηγόρη Δημητριάδη

ΘΕΜΑ:– Αιτήματα των πολύτεκνων οικογενειών που χρήζουν άμεσης αντιμετώπισης.

Εξοχότατε Κύριε Πρωθυπουργέ.

1.         Εν όψει της εξαγγελθείσας, προ ημερησίας διατάξεως, συζητήσεως στη Βουλή στις 6/7/2022 για την ασκούμενη κοινωνική πολιτική, η ΑΣΠΕ που εκπροσωπεί 200.000 και πλέον πολύτεκνες οικογένειες, σας θέτει υπ’ όψιν τα παρακάτω θέματα που απασχολούν έντονα τον πολυτεκνικό κόσμο της χώρας και ζητάει από την Κυβέρνηση την επίλυσή τους.

            Σας παρακαλούμε, Κύριε Πρωθυπουργέ, όπως στο πλαίσιο της κοινωνικής πολιτικής της Κυβερνήσεως, να εξαγγείλετε χρονοδιάγραμμα για την επίλυσή τους.

2 α.     Όταν άρχισαν να φαίνονται οι πρώτες συνέπειες της συρρίκνωσης του πληθυσμού, με γεννήσεις μόλις 30.022 περισσότερες των θανάτων, το ομόφωνο Πόρισμα της Διακομματικής Επιτροπής (2/1993) ανάφερε: «..Στη χώρα μας, στην οποία σήμερα η γεννητικότητα είναι από τις χαμηλότερες στην Ευρώπη, το δημογραφικό πρόβλημα παίρνει τεράστιες εθνικές διαστάσεις, που μπορεί να απειλήσουν την εθνική μας ανεξαρτησία και εδαφική ακεραιότητα.. εθνικούς κινδύνους..θα αντιμετωπίσει πολύ έντονα στο αμέσως προσεχές μέλλον η χώρα μας, αν δεν αλλάξουν οι δημογραφικοί δείκτες..».

β.         Δυστυχώς, οι δημογραφικοί δείκτες άλλαξαν προς το χειρότερο, αφού η τελευταία απογραφή πληθυσμού δείχνει 400.000 περίπου λιγότερους Έλληνες σε μια δεκαετία! Και αντί να ληφθούν δημογραφικά κίνητρα για την ανάσχεση του κατήφορου της υπογεννητικότητας, τα τελευταία χρόνια ασκείται αντιδημογραφική, αντιπολυτεκνική και αντιοικογενειακή πολιτική. Όλα τα μέτρα στήριξης της πολύτεκνης οικογένειας καταργήθηκαν και το Κράτος έχασε κάθε αξιοπιστία έναντι των νέων ζευγαριών, με αποτέλεσμα τη συντελούμενη δημογραφική κατάρρευσης της χώρας.

3.         Κύριε Πρωθυπουργέ, τα θέματα που χρήζουν άμεσης αντιμετώπισης είναι τα παρακάτω, δεδομένου ότι αυτά είχαν θεσμοθετηθεί, λειτούργησαν αποτελεσματικά επί σειρά ετών ως δημογραφικά κίνητρα και όλως αναιτίως καταργήθηκαν.

-Άμεση επαναθεσμοθέτηση του ειδικού μειωμένου τιμολογίου ηλεκτρικού ρεύματος πολυτέκνων, χωρίς κριτήρια, αφού η Υπουργική Απόφαση με την οποία καταργήθηκε, ακυρώθηκε με απόφαση της Ολομέλειας ΣτΕ (430/2022), με εφαρμογή από φέτος.

-Άμεση επαναφορά του επιδόματος πολυτέκνων, όπως υποσχέθηκε στο προεκλογικό της πρόγραμμα η Νέα Δημοκρατία, με βάση τις δημοσιονομικές δυνατότητες. Είναι επιβεβλημένη η επαναφορά, έναντι της τεράστιας υπερφορολόγησης που υπέστησαν οι πολύτεκνοι από το 2009, αλλά και της συνεισφοράς τους στον ΦΠΑ.

-Μειωμένος ΕΝΦΙΑ για τις πολύτεκνες οικογένειες, αφού ο πολύτεκνος, όσα παιδιά και αν έχει πληρώνει για την 1η κατοικία τον ίδιο ΕΝΦΙΑ με τον άγαμο! Οι ανάγκες στέγασης είναι ίδιες;

-Επαναφορά των ελεύθερων μετεγγραφών των πολυτέκνων γονέων και παιδιών, όπως ίσχυε επί δεκατίες. Με το Ν. 4692/2020 λίγες μόνο πολύτεκνες οικογένειες επιτυγχάνουν να σπουδάσουν τα παιδιά τους στο τόπο κατοικίας τους. Μέτρο χωρίς κόστος για το κράτος.

-Απασχόληση συνταξιούχων πολυτέκνων, χωρίς περικοπή της κύριας και επικουρικής σύνταξης , όπως είχε θεσμοθετηθεί με το Ν. 1256/1982. Μέτρο χωρίς κόστος για το κράτος, μόνο έσοδο.

-Εφαρμογή του άρθρου 52 του Ν. 2082/1992 περί άμεση στεγαστικής συνδρομής των πολυτέκνων που αποκτού το έβδομο (7ο) παιδί.

Επαναφορά της ισόβιας «σύνταξης» της πολύτεκνης μητέρας και του επιδόματος πολυτέκνων που καταργήθηκαν με τους νόμους 4093/2012, 4141/2013 και 4144/2013.

-Επίσημη αναγνώριση της ΑΣΠΕ ως θεσμικού κοινωνικού εταίρου και συμβούλου του Κράτους σε θέματα οικογένειας και εφαρμογή της αναγνώρισης αυτής στα έργα ΕΣΠΑ. Μέτρο χωρίς κόστος.

 

            Αναμένουμε τη συνεισφορά σας.

Με ιδιαίτερη εκτίμηση

Για την ΑΣΠΕ

     Ο Πρόεδρος                                                                  Η Γεν. Γραμματέας

Βασίλειος Θεοτοκάτος                                                   Δήμητρα-Ινές Αγγελή

Πρόσφατα άρθρα