Αθήνα, 19 Μαΐου 2022

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΑΣΠΕ

ΘΕΜΑ: Συνάντηση της ΑΣΠΕ με τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κ. Κώστα Σκρέκα.

Μέλη της Εκτελεστικής Επιτροπής ΑΣΠΕ συναντήθηκαν με τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κ. Κώστα Σκρέκα, την Τετάρτη 18/5/2022 στον οποίο έθεσαν όλα τα θέματα αρμοδιότητας του Υπουργείου που απασχολούν τους πολύτεκνους.

Αφορμή της συνάντησης, η οποία πραγματοποιήθηκε μετά από αίτημα της ΑΣΠΕ, υπήρξε το αίτημα της ΑΣΠΕ για άμεση εφαρμογή της πρόσφατης απόφασης της ολομέλειας του ΣτΕ, η οποία έκρινε αντισυνταγματική την κατάργηση του ειδικού τιμολογίου ηλεκτρικής ενέργειες που ίσχυε μέχρι το έτος 2017. Η ΑΣΠΕ ζήτησε έκπτωση επί του τιμολογίου των παρόχων και αύξηση του ορίου κατανάλωσης για τον οποίο θα παρέχεται έκπτωση αναλογικά με το πλήθος των παιδιών.

Ο Υπουργός αναφέρθηκε αρχικά στην μοριοδότηση που έχει δοθεί από το Υπουργείο στις πολύτεκνες οικογένειες στο πρόγραμμα «Εξοικονομώ κατ’ οίκον» και στο επερχόμενο πρόγραμμα της απόσυρσης ενεργοβόρων ηλεκτρονικών συσκευών, για τα οποία απαιτείται η υποβολή πιστοποιητικού πολυτεκνικής ιδιότητας σε ηλεκτρονική μορφή. Στο αίτημα της ΑΣΠΕ για αύξηση του πλήθους και του είδους των συσκευών που θα υπόκεινται στην απόσυρση για τις πολύτεκνες οικογένειες (π.χ. πλυντήρια, φούρνοι κ.λπ), λάβαμε την απάντηση ότι δεν είναι εφικτό.

Για το θέμα της επαναθεσμοθέτησης του ειδικού μειωμένου τιμολογίου ρεύματος των πολυτέκνων, ο Υπουργός είναι θετικός σε αυτό, στο πλαίσιο των δημοσιονομικών περιθωρίων της κυβέρνησης, αναφέροντας ότι είναι σημαντικό να εξασφαλίσει το Υπουργείο Οικονομικών το απαραίτητο συνολικό ποσό που απαιτείται να καταβληθεί στους παρόχους ρεύματος από το Κράτος ώστε είναι εφικτή η παροχή της μείωσης στις πολύτεκνες οικογένειες.

Τέλος, ο Υπουργός επιβεβαίωσε ότι το επίδομα για το ρεύμα που έχει εξαγγείλει η Κυβέρνηση (από 18 ως 600 ευρώ), έχει ως μόνο κριτήριο το ετήσιο εισόδημα των 45.000 ευρώ, χωρίς κριτήρια πολυτελούς διαβίωσης ή άλλα, τα οποία αποκλείνουν αρκετά συχνά ορισμένες πολύτεκνες οικογένειες. Στο αίτημά μας να αυξηθεί το όριο εισοδήματος για τις πολύτεκνες οικογένειες, ο Υπουργός απάντησε ότι αυτό είναι οικειοθελής παροχή από την πλευράς της Κυβέρνησης και δεν υπάρχει δυνατότητα να διαφοροποιηθεί.

Πρόσφατα άρθρα