Σημεία Ομιλίας Αναπληρωτή Υπουργού Εξωτερικών Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη στο 11ο Διεθνές Συνέδριο με θέμα «Η δημογραφική πρόκληση, ο ρόλος των πολύτεκνων οικογενειών και το μέλλον της Ευρώπης» της Ανώτατης Συνομοσπονδίας Πολυτέκνων Ελλάδος (Αθήνα, 18.10.2021)

 

Μ. Βαρβιτσιώτης: Η φωνή των πολυτέκνων να ακουστεί στη Διάσκεψη για το Μέλλον της Ευρώπης

 

«Το δημογραφικό θέμα είναι ξεκάθαρα ένα θέμα εθνικής επιβίωσης για τη συνέχιση του ελληνικού γένους, αλλά και για την οικονομική μας ανάπτυξη», τόνισε ο Αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης κατά τη σημερινή του εισήγηση στο 11ο Διεθνές Συνέδριο με θέμα «Η δημογραφική πρόκληση, ο ρόλος των πολύτεκνων οικογενειών και το Μέλλον της Ευρώπης», το οποίο διοργανώνεται στο πλαίσιο του Διαλόγου για το Μέλλον της Ευρώπης από την Ανώτατη Συνομοσπονδία Πολυτέκνων Ελλάδος (Α.Σ.Π.Ε.) σε συνεργασία με το Ερευνητικό Εργαστήριο Κοινωνικής Διοίκησης του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής (ΠΑ.Δ.Α.).

Ειδικότερα, ο κ. Βαρβιτσιώτης επισήμανε ότι η Ευρώπη είναι μια ήπειρος που γερνά και ότι ο δείκτης γεννητικότητας σε αυτή πέφτει κατ’ αναλογία προς τον δείκτη της οικονομικής δυσπραγίας. Για το λόγο αυτό, πρόσθεσε, είναι ανάγκη να αναπτύξουμε τις οικονομίες μας, ώστε η κάθε οικογένεια που φιλοδοξεί να αποκτήσει παιδιά να αισθάνεται ότι έχει τη δυνατότητα να τα μεγαλώσει με τις συνθήκες που θα ήθελε. Στο πλαίσιο αυτό, εξήγησε ότι βέλτιστη λύση δεν είναι η μετανάστευση, αλλά μια ολοκληρωμένη πολιτική ενίσχυσης της οικογένειας και σημείωσε την έμφαση που δίνει η κυβέρνηση Μητσοτάκη στο να δημιουργήσει ευκαιρίες και κίνητρα στους νέους ανθρώπους, επενδύοντας στη Νέα Γενιά μέσα από πολλά και διαφορετικά προγράμματα. «Γιατί και ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης προερχόμενος από πολύτεκνη οικογένεια, όπως και εγώ, μπορούμε να αντιληφθούμε πολύ περισσότερο την αγωνία και τις προκλήσεις για την πολύτεκνη οικογένεια, αλλά και την ευλογία που εμπεριέχει», υπογράμμισε.

Για το λόγο αυτό, συνέχισε ο Αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών, «θεωρούμε ότι η φωνή των πολυτέκνων πρέπει να ακουστεί στη Διάσκεψη για το Μέλλον της Ευρώπης και αποφασίσαμε να την εντάξουμε αυτή τη διαδικασία του Διαλόγου». Και πρόσθεσε ότι ήδη ορισμένες ελληνικές προτάσεις έχουν ήδη αρχίσει να κερδίζουν μεγάλο και διαρκώς διογκούμενο ακροατήριο, όπως εκείνη που υπέβαλε ο ίδιος στο πλαίσιο του κοινωνικού διαλόγου της Ευρώπης, στη  Σύνοδο του Πόρτο, για την καθιέρωση του ελάχιστου επιπέδου διαβίωσης στην ΕΕ. Αντίστοιχα, σημείωσε την έμφαση που έχει δώσει η Πρόεδρος της  Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν (πολύτεκνη μητέρα και η ίδια) στο θέμα αυτό με την ανάθεση συγκεκριμένου χαρτοφυλακίου γύρω από την αντιμετώπιση του δημογραφικού προβλήματος της Ευρώπης στην αρμόδια Επίτροπο κα. Σούισα.

Καταληκτικά, ο κ. Βαρβιτσιώτης συνεχάρη την Ανώτατη Συνομοσπονδία Πολυτέκνων Ελλάδος για τη σημαντική κοινωνική προσφορά της τα τελευταία 90 χρόνια, υπηρετώντας με πίστη και αλτρουισμό την αποστολή της για ανάδειξη των θεμάτων της πολύτεκνης οικογένειας.

Δείτε εδώ το σχετικό tweet

Πρόσφατα άρθρα