Αθήνα, 24/6/2021

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΟΙ ΠΟΛΥΤΕΚΝΟΙ ΠΡΩΤΑΘΛΗΤΕΣ ΣΤΟΝ ΚΙΝΔΥΝΟ ΤΗΣ ΦΤΩΧΕΙΑΣ !

                                                                    

Η Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ), δημοσίευσε Δελτίο Τύπου την 22 Ιουνίου 2021, με έρευνα εισοδήματος και συνθηκών διαβίωσης των νοικοκυριών (έτος 2020) με βάση την οποία ανακοινώνει στοιχεία για τον κίνδυνο φτώχειας.

Ένα βασικό συμπέρασμα αυτής της έρευνας είναι ότι, τα νοικοκυριά, που αποτελούνται από 2 ενήλικες με τρία ή περισσότερα εξαρτώμενα παιδιά, εμφανίζουν τον πιο αυξημένο κίνδυνο φτώχειας (ποσοστό 27,2%) ξεπερνώντας κατά πολύ το μέσο όρο του πληθυσμού (ποσοστό 17,7%) και ακόμη και ομάδες που εμφανίζονται ως ιδιαίτερα ευπαθείς, όπως οι μονογονεϊκές οικογένειες.

Και ενώ συμβαίνουν αυτά, ο δημογραφικός κατήφορος της χώρας επιταχύνεται χρόνο με το χρόνο από το 2009 ως σήμερα, και το κλίμα αβεβαιότητας για τις οικογένειες και ακόμη περισσότερο, τις πολύτεκνες οικογένειες, εντείνεται. Η κατάργηση όλων των δημογραφικών κινήτρων και οικογενειακών πολιτικών, που ίσχυαν ως το 2009 (και έφεραν αύξηση των γεννήσεων τη δεκαετία 1999-2009) «μικραίνει» συνεχώς τη χώρα.

Πότε θα αποκτήσει η Ελλάδα, ένα Εθνικό Σχέδιο στήριξης της πολύτεκνης οικογένειας, όπως έχει ήδη πράξει για τους αναπήρους και τους Ρομά; ή πότε θα λάβει πρόσθετα μέτρα όπως κάνει για τις μονογονεϊκές οικογένειες; Πότε θα θεσμοθετηθεί ένας νόμος – πλαίσιο για την οικογένεια, πάνω στον οποίο θα αναπτυχθούν οι δημογραφικές και οικογενειακές πολιτικές; Πότε θα σταματήσουν οι αντιδημογραφικές και αντιπολυτεκνικές επιλογές που οδήγησαν τη χώρα μας στην 4η χειρότερη θέση στη φορολόγηση των οικογενειών με παιδιά στις 36 χώρες του ΟΟΣΑ; Και πότε επιτέλους οι πολύτεκνοι θα ενταχθούν στην Εθνική στρατηγική για τη φτώχεια και τον κοινωνικό αποκλεισμό;

Είναι ήδη αργά, αλλά έστω και τώρα, η ανατροπή του δημογραφικού κατήφορου και η στήριξη των πολύτεκνων οικογενειών πρέπει να αποτελέσει τον πρώτο εθνικό στόχο! Υπάρχει κάποιος εχέφρων πολίτης που μπορεί να διαφωνήσει;

Από το Γραφείο Τύπου της ΑΣΠΕ

Πρόσφατα άρθρα