Ενημέρωση
- 08 Σεπτεμβρίου 2016 // //
- Ανακοινώσεις Α.Σ.Π.Ε.
- Εμφανίσεις: 5581
ΑΝΩΤΑΤΗ ΣΥΝΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΠΟΛΥΤΕΚΝΩΝ ΕΛΛΑΔΟΣ
Αρ. Πρωτ. 1063 | Αθήνα, 7/9/2016 |
Προς ΕΠΕΙΓΟΥΣΑ
Αξιότιμο
Κύριο Γεώργιο Κατρούγκαλο
Υπουργό Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και
Κοινωνικής Αλληλεγγύης
Σταδίου 29, Τ.Κ. 101 10 Αθήνα
ΘΕΜΑ: Επιβάλλεται η άμεση κατάργηση των μειώσεων των επικουρικών συντάξεων για τις πολύτεκνες οικογένειες.
Κύριε Υπουργέ.
Για το προκείμενο θέμα σάς γνωρίζουμε τα παρακάτω:
- Στο άρθρο 96 του Ν.4387/2016 (ΦΕΚ 85/Α/12-5-2016):
«Ενιαίο Σύστημα Κοινωνικής Ασφάλειας – Μεταρρύθμιση ασφαλιστικού – συνταξιοδοτικού συστήματος – Ρυθμίσεις Φορολογίας Εισοδήματος και τυχερών παιγνίων και άλλες διατάξεις»., που αναφέρεται στις παροχές του Ενιαίου Ταμείου Επικουρικής Ασφάλισης (Ε.Τ.Ε.Α.). προβλέπεται σταδιακά η μείωση των επικουρικών συντάξεων.
2. α. Στην Ελλάδα, η υποχρέωση του κοινού νομοθέτη να λαμβάνει μέτρα προστασίας της οικογένειας και του παιδιού συνιστά Συνταγματική επιταγή αλλά και δέσμευση που έχει αναλάβει η χώρα μας έναντι της Διεθνούς Κοινότητας.
β. Εξάλλου, η υιοθέτηση μέτρων προστασίας ενισχύεται στην περίπτωση των πολυτέκνων οικογενειών, με βάση τις διατάξεις της παρ.2 του άρθρου 21 του Συντάγματος, που ορίζουν πως:
«Πολύτεκνες οικογένειες έχουν δικαίωμα της ειδικής φροντίδας του κράτους».
Ο Συνταγματικός νομοθέτης προέβλεψε την υποχρέωση του κράτους για τη λήψη μέτρων αυξημένης προστασίας των πολυτέκνων οικογενειών, με βάση τον εύλογο συλλογισμό ότι η αύξηση του αριθμού των παιδιών διογκώνει τα οικογενειακά βάρη. Αν και οι συνταγματικές διατάξεις δεν θεμελιώνουν αγώγιμο δικαίωμα των ατόμων με οικογενειακά βάρη να αιτήσουν τη λήψη μέτρων προστασίας τους, ωστόσο παράγουν μια ιδιαίτερη δέσμευση για το κράτος ως προς τη χάραξη και εφαρμογής ορθολογικής οικογενειακής πολιτικής.
δ. Με την ίδια λογική ο Συνταγματικός νομοθέτης υποχρεώνει την πολιτεία να σχεδιάζει και να εφαρμόζει δημογραφική πολιτική, αφού στην παρ. 5 του άρθρου 21 του Συντάγματος αναφέρεται ρητά:
«5. Ο σχεδιασμός και η εφαρμογή δημογραφικής πολιτικής καθώς και η λήψη όλων των αναγκαίων μέτρων αποτελεί υποχρέωση του κράτους».
3. Όπως αναφέρεται και στη γνώμη της Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής Ελλάδος υπ. αριθμ. 304, με θέμα «Ενιαίο Σύστημα Κοινωνικής Ασφάλειας – Μεταρρύθμιση ασφαλιστικού-συνταξιοδοτικού συστήματος – Ρυθμίσεις φορολογίας εισοδήματος και τυχερών παιγνίων», το δημογραφικό πρόβλημα αναγνωρίζεται ως μία από τις αιτίες των προβλημάτων που αντιμετωπίζει το ασφαλιστικό σύστημα. Επιβάλλεται επομένως, μια διαφορετική αντιμετώπιση για τις πολύτεκνες οικογένειες που συνεισφέρουν τα μέγιστα στην αποτροπή της δημογραφικής κατάρευσης. Για το λόγο αυτό, θα πρέπει να υπάρξει και προς αυτές μιας μορφής ανταποδοτικό όφελος. Για παράδειγμα, στην Ισπανία ήδη, οι μητέρες λαμβάνουν μεγαλύτερη σύνταξη, με βάση τον αριθμό παιδιών τους… αλλά και σε άλλες χώρες της Ε.Ε. με δημογραφικό πρόβλημα, γίνονται έντονες συζητήσεις αυτό το διάστημα για το πώς θα ενισχύσουν τις γεννήσεις και μέσω του ασφαλιστικού – συνταξιοδοτικού συστήματός τους.
4. Όπως γνωρίζετε, κύριε Υπουργέ, οι πολύτεκνες οικογένειες ανήκουν στις πλέον ευπαθείς ομάδες της κοινωνίας και πολλές απ’ αυτές διαβιούν στα όρια της ακραίας φτώχειας, οπότε επιβάλλεται η άμεση κατάργηση των μειώσεων των κάθε μορφής επικουρικών συντάξεων, μερισμάτων των Μετοχικών ταμείων και του Εφάπαξ που χορηγούνται στους πολύτεκνους συνταξιούχους γιατί σε διαφορετική περίπτωση θα επιβαρυνθεί έτι περαιτέρω ο βεβαρυμένος ήδη οικογενειακός τους προϋπολογισμός και θα οδηγηθούν στην πλήρη οικονομική εξαθλίωση. Είναι επίσης γνωστό ότι οι πολύτεκνοι, είναι οι μόνοι οι οποίοι δεν ευθύνονται για την κατάντια των ασφαλιστικών μας ταμείων.
Να είστε σίγουρος, Κύριε Υπουργέ, ότι η κατάργηση των μειώσεων αυτών στους πολύτεκνους, θα αποτελέσει ένα ισχυρό δημογραφικό κίνητρο και μια νότα αισιοδοξίας.
Με εκτίμηση
Για την ΑΣΠΕ
Ο Πρόεδρος Ο Γεν. Γραμματέας Ο Διευθυντής της ΑΣΠΕ
Βασ. Θεοτοκάτος Εμμανουήλ Χρυσόγελος Χαράλαμπος Παύλος