Ενημέρωση
- 16 Φεβρουαρίου 2016 // //
- Ανακοινώσεις Α.Σ.Π.Ε.
- Εμφανίσεις: 5651
Αρ. Πρωτ. 105 | Αθήνα, 15/2/2016 |
Αξιότιμο
Κύριο Βασίλη Καρδάση
Πρόεδρο Δ.Ε. του Ε.Α.Π.
Πάροδος Αριστοτέλους 18
Τ.Κ. 263 35 Πάτρα
e-mail: president@eap.gr
Θέμα: Εισαγωγή πολυτέκνων φοιτητών στο ΕΑΠ σε ποσοστό 5%
και μείωση των διδάκτρων.
Κύριε Πρόεδρε, αναφορικά με το αντικείμενο του θέματος, σάς γνωρίζουμε τα παρακάτω:
1 α. Το Σύνταγμα της Ελλάδος στην παρ. 1 του άρθρου 21 ορίζει ρητά πως:
«Οι πολύτεκνες οικογένειες δικαιούνται της ειδικής φροντίδας από το κράτος»
β. Περαιτέρω το ίδιο άρθρο στην παρ. 5 επιτάσσει την Πολιτεία να σχεδιάζει και να εφαρμόζει δημογραφική πολιτική, αφού αναφέρει:
«Ο σχεδιασμός και η εφαρμογή δημογραφικής πολιτικής, καθώς και η λήψη όλων των αναγκαίων μέτρων αποτελεί υποχρέωση του Κράτους»
γ. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας στις 5/11/2015 δήλωσε:
«Οι Πολιτειακοί Θεσμοί, καθένας στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων του, οφείλουν να συνειδητοποιούν, διαρκώς κι εμπράκτως, ότι η προστασία της Πολύτεκνης Οικογένειας συνιστά συνταγματικώς κατοχυρωμένη υποχρέωσή τους. Συγκεκριμένα, κατά τις διατάξεις του άρθρου 21 παρ. 2 του Συντάγματος, οι Πολύτεκνες Οικογένειες «έχουν δικαίωμα ειδικής φροντίδας από το Κράτος». Το χρέος αυτό καθίσταται σήμερα τόσο περισσότερο επιτακτικό, θεσμικώς και πολιτικώς, όσον αποτελεί αυτονόητη και αυταπόδεικτη πλέον αλήθεια το ότι ένας από τους βασικούς παράγοντες, λόγω της ευεργετικής επιρροής των οποίων δεν έχει επέλθει στην Χώρα μας ρήξη του κοινωνικού ιστού εξαιτίας της βαθειάς, μακράς κι επώδυνης οικονομικής κρίσης, είναι η Οικογένεια, κυρίως δε η Πολύτεκνη Οικογένεια».
δ. Αλλά και ο Πρωθυπουργός κ. Αλέξης Τσίπρας στις 16/1/2015 σε συνάντηση που είχε με το Προεδρείο της ΑΣΠΕ, δήλωσε:
«Οι πολύτεκνες οικογένειες ήταν από τα μεγαλύτερα θύματα των αντικοινωνικών περικοπών που προωθήθηκαν τα χρόνια του μνημονίου.
Με τις περικοπές σε βάρος των πολύτεκνων οικογενειών, η κυβέρνηση Σαμαρά – Βενιζέλου παραβίασε το συνταγματικά κατοχυρωμένο δικαίωμά τους για ειδική φροντίδα από το κράτος. Παραβίασε όμως και τη δική της συνταγματική υποχρέωση για σχεδιασμό και εφαρμογή δημογραφικής πολιτικής, οξύνοντας ακόμα περισσότερο το κρίσιμο για το μέλλον της χώρας δημογραφικό πρόβλημα.
Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει την πολιτική βούληση, στο πλαίσιο του προγράμματός του για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης, να αποκαταστήσει σταδιακά τις αδικίες και τις απώλειες των εισοδημάτων και των δικαιωμάτων των πολύτεκνων οικογενειών, που συντελέστηκαν στα χρόνια του μνημονίου».
2 α. Κύριε Πρόεδρε, το 2003 η ΑΣΠΕ έχει θέσει υπόψη της Δ.Ε του ΕΑΠ το αίτημα:
«1.- Να εισάγονται σε ποσοστό 5% επί πλέον των καθορισμένων θέσεων για τα Προπτυχιακά και Μεταπτυχιακά Προγράμματα του ΕΑΠ Πολύτεκνοι γονείς (ανεξαρτήτως ηλικίας) και τέκνα αυτών. Ως γνωστό για τους Α.Μ.Ε.Α προβλέπεται ποσοστό 3% (Υπ. Απόφαση Φ152/ΦΕΚ 472 τ. Β΄/6-4-00).
2.- Να απαλλάσσονται των διδάκτρων οι πολύτεκνοι γονείς και τα τέκνα τους - φοιτητές- του ΕΑΠ σύμφωνα με το άρθρο 3 παρ. 1 του Ν. 1910/44: «τα τέκνα των πολυτέκνων απαλλάσσονται της καταβολής παντός εκπαιδευτικού τέλους όσον αφορά την εν γένει επαγγελματική εκπαίδευση… πάσης βαθμίδος. Υπό την έννοιαν των εκπαιδευτικών τελών νοούνται δίδακτρα…».»
β Η απάντηση που μας δόθηκε τότε ήταν αρνητική, με τους λόγους που το αίτημα μας δεν μπορεί να ικανοποιηθεί… σας τους παραθέτουμε:
«Απαντώντας στο από 28/7/03 έγγραφό σας, θα θέλαμε να σας πληροφορήσουμε πως τα αιτήματά σας απασχόλησαν τα μέλη της Διοικούσας
Επιτροπής του Ιδρύματος μας, σε δύο μάλιστα Συνεδριάσεις - και αυτός είναι και ο λόγος της καθυστέρησης της απάντησής μας.
Συγκεκριμένα στην 101η/23-9-03 Συνεδρίαση τα μέλη της Δ.Ε., εξετάζοντας τη νομική πλευρά του θέματος, αποφάσισαν την παραπομπή του εγγράφου σας στην εκτελούσα χρέη Νομικού Συμβούλου στο Ίδρυμα, για να διατυπώσει σχετική γνωμοδότηση. Μετά την έκδοση της γνωμοδότησης, το θέμα σας επανήλθε προς συζήτηση στην 102η/22-10-03 Συνεδρίαση της Δ.Ε., το οποίο συζητήθηκε εκτενέστατα, με μεγάλη ευαισθησία και κατανόηση προς την ελληνική πολύτεκνη οικογένεια. Παρά ταύτα, τα μέλη της Δ.Ε. αποφάσισαν να μην προβούν στην ικανοποίηση των αιτημάτων σας καθώς, σύμφωνα με τη γνωμοδότηση της εκτελούσας χρέη Νομικού Συμβούλου στο Πανεπιστήμιο, οι νομοθετικές ρυθμίσεις που επικαλείσθε δεν είναι εφαρμόσιμες στην περίπτωση του Ε.Α.Π. και η προσφορά θέσεων σε ποσοστό 5% επιπλέον των καθορισμένων θέσεων στα προπτυχιακά και μεταπτυχιακά προγράμματα σπουδών του Ε.Α.Π. για τους Πολύτεκνους γονείς και τα παιδιά τους δεν εντάσσεται στις αρμοδιότητες της Δ.Ε. αλλά της Πολιτείας. Εξάλλου το Ίδρυμα, στο πλαίσιο των δικών του αρμοδιοτήτων και με δεδομένη την κοινωνική του ευαισθησία, από καιρό έχει ήδη μεριμνήσει να συμπεριλάβει τους Πολύτεκνους γονείς και τα τέκνα πολυτέκνων στα κριτήρια χορήγησης υποτροφιών.
Με εκτίμηση Ο Πρόεδρος της Δ.Ε. του Ε.Α.Π»
3. Το 2009, ο τότε υφυπουργός Παιδείας κ. Σπ. Ταλιαδούρος απαντώντας στην ερώτηση με αριθμό 1828/8-7-09 την οποία είχε καταθέσει ο Βουλευτής κ. Μ. Στρατάκης σχετικά με τη θεσμοθέτηση ειδικού ποσοστού εισαγωγής (5%)πολυτέκνων γονέων και τέκνων αυτών, στα Προπτυχιακά και Μεταπτυχιακά Προγράμματα του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου απήντησε ως ακολούθως:
«Σύμφωνα με το άρθρο 5, παρ. 2 του Ν. 2552/1997, όπως τροποποιήθηκε από το άρθρο 3 του Ν. 3027/2002, «η εγγραφή των φοιτητών σε Προγράμματα Σπουδών που παρέχει το ΕΑΠ γίνεται χωρίς εξετάσεις , ύστερα από αίτηση των ενδιαφερομένων προς το ΕΑΠ , εντός των προθεσμιών που η Σύγκλητος ορίζει για κάθε ακαδημαϊκό έτος. Η πρόσκληση για την εκδήλωση ενδιαφέροντος υποψήφιων φοιτητών στα προγράμματα σπουδών δημοσιεύεται τουλάχιστον σε δυο ημερήσιες εφημερίδες των Αθηνών, σε μια της Θεσσαλονίκης και σε μια της έδρας του Ε.Α.Π.». Επίσης, σύμφωνα με το άρθρο 5, παρ. 3 του ίδιου Νόμου «η εγγραφή των προπτυχιακών φοιτητών προϋποθέτει την κατοχή τίτλου απόλυσης Λυκείου δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης ή ισότιμου ή αντίστοιχου τίτλου δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης του εσωτερικού ή εξωτερικού», ενώ με βάση το άρθρο 12α όπως τροποποιήθηκε από το άρθρο 3 του Ν. 3027/2002 προβλέπεται ότι «για την απόκτηση μεταπτυχιακού διπλώματος ειδίκευσης απαιτείται πτυχίο ή δίπλωμα ανώτατης εκπαίδευσης συγγενούς αντικειμένου, επιτυχής παρακολούθηση και εξέταση τεσσάρων τουλάχιστον Θ.Ε. και εκπόνηση επιστημονικής εργασίας. Η Σύγκλητος, με την προκήρυξη υποβολής υποψηφιοτήτων και μετά από εισήγηση της αντίστοιχης Σχολής, εξειδικεύει τις απαιτούμενες προϋποθέσεις υποβολής υποψηφιοτήτων ανά πρόγραμμα σπουδών». Τέλος, σας γνωρίζουμε ότι βάσει του άρθρου 5, παρ. 4 του Ν. 2552/1997 όπως τροποποιήθηκε από το άρθρο 14 του Ν. 2817/2000 «ο συνολικός αριθμός των παρεχόμενων θέσεων για φοιτητές προπτυχιακού και μεταπτυχιακού επιπέδου καθορίζεται κατά ακαδημαϊκό έτος, με εισήγηση της Συγκλήτου και απόφαση του Υπουργού Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων. Η Σύγκλητος κατανέμει τις ανωτέρω θέσεις στα Προγράμματα Σπουδών του Ε.Α.Π.»
4. Το 2010 σε σχετική συζήτηση που είχε η Ε.Ε της ΑΣΠΕ με τον Γενικό Γραμματέα κ. Β. Κουλαϊδή, του έθεσε και πάλι το αίτημα της για εισαγωγή πολυτέκνων φοιτητών στα προγράμματα του ΕΑΠ με ξεχωριστό ποσοστό αλλά και για τα δίδακτρα που πληρώνουν οι πολύτεκνοι φοιτητές… Ο κύριος Κουλαϊδής απήντησε, ότι βλέπει ευνοϊκά το αίτημα, αλλά δεν είναι της αρμοδιότητας του αλλά της Δ.Ε του ΕΑΠ και απορεί γιατί αυτό δεν ικανοποιείται… Μετά από λίγο στις 22-11-2010, λαμβάνουμε και πάλι αρνητική απάντηση από την Δ.Ε του ΕΑΠ που απέρριπτε το αίτημα μας..
5. Κύριε Πρόεδρε, με την προωθούμενη τώρα νομοθετική ρύθμιση, όπου καταργείται η κλήρωση ως μοναδικού τρόπου επιλογής των υποψήφιων φοιτητών στις θεματικές ενότητες που καλύπτονται οι διάφορες θέσεις και δίνεται η αρμοδιότητα αυτή στην Διοικούσα Επιτροπή για να καθορίσει και άλλους τρόπους εισαγωγής, επαναφέρουμε το αίτημά μας στη Δ.Ε του ΕΑΠ και παρακαλούμε όπως εξετασθούν και ικανοποιηθούν τα ανωτέρω δίκαια αιτήματά μας, σε μία εποχή μάλιστα που λόγω της οικονομικής δυσπραγίας πλήττεται η ελληνική οικογένεια και σε εντονότερο βαθμό οι πολύτεκνες οικογένειες που ανήκουν στις πλέον ευπαθείς ομάδες της κοινωνίας
Με εκτίμηση
Για την ΑΣΠΕ
Ο Πρόεδρος Ο Γεν. Γραμματέας
Βασίλειος Θεοτοκάτος Εμμανουήλ Χρυσόγελος