ΑΝΩΤΑΤΗ  ΣΥΝΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ  ΠΟΛΥΤΕΚΝΩΝ  ΕΛΛΑΔΟΣ

 

 

Αρ. Πρωτ. 867

  Αθήνα,  6/11/2015

 

Αξιότιμη                                                                                                                                                                                              ΕΞ. ΕΠΕΙΓΟΥΣΑ

Κυρία Σία Αναγνωστοπούλου

Αναπληρώτρια Υπουργό Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων

Α. Παπανδρέου 37, Τ.Κ. 151 80 Μαρούσι  

 

  ΘΕΜΑ: Μετεγγραφές στα Α.Ε.Ι, τις Ανώτατες Εκκλησιαστικές Ακαδημίες

   και τις Ανώτερες Σχολές Τουριστικής Εκπαίδευσης 

ΣΧΕΤ. α. Εγκύκλιος Μετεγγραφών ακαδημαϊκού έτους 2015-16  

β. Δελτίο Τύπου  ΥΠΕΘ/05-11-15 Μετεγγραφές και Hλεκτρονική εφαρμογή μετεγγραφών

γ. Υπ’ αριθμ. 845/29-10-2015 ομοία μας

δ. Υπ’ αριθμ. 856/30-10-2015 ομοία μας

 

            Κυρία Υπουργέ. 

στη συνέχεια των παραπάνω επιστολών μας είμαστε υποχρεωμένοι να επανέλθουμε στο θέμα των μετεγγραφών, δεδομένου ότι οι πολύτεκνες οικογένειες βρίσκονται πλέον σε απελπιστική κατάσταση, αφού βλέπουν ότι τα παιδιά τους δεν θα καταφέρουν να σπουδάσουν, διότι είναι αδύνατο να διατηρούν 2 ή και 3 σπίτια με την οικονομική κρίση που τις μαστίζει.          

            Εν όψει των όσων είχε επισημάνει ο Πρωθυπουργός κ. Αλέξης Τσίπρας στις 16-1-2015 για τα όσα έχουν υποστεί οι πολύτεκνοι και την ανάγκη να αρθούν οι σε βάρος τους αδικίες, αλλά και των όσων επεσήμανε και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας με δηλώσεις του στις 5-11-2015 για την προστασία της πολύτεκνης οικογένειας και εν όψει της δημογραφικής κατάρρευσης, που απειλεί την Ελλάδα, για να ληφθεί ειδική μέριμνα για τις πολύτεκνες οικογένειες, σύμφωνα και με την Συνταγματική επιταγή του άρθρου 21 παρ. 2 του Συντάγματος επιβάλλεται:

                                                                                                                                   - Α -

Να φέρετε προς ψήφιση άμεσα την ακόλουθη διάταξη:

« Στην παρ. 8 του άρθρου  21  του ν.4332/2015 μετά το τέλος της περιπτώσεως β΄ προστίθεται  η ακόλουθη περίπτωση με την αρίθμηση γ΄:

γ) Πολύτεκνοι και τέκνα πολυτέκνων, που επέτυχαν ή φοιτούν σε Σχολές ή Τμήματα ΑΕΙ ή ΤΕΙ, μετεγγράφονται στην αντίστοιχη Σχολή ή Τμήμα ΑΕΙ ή ΤΕΙ, που είναι πλησιέστερη στον τόπο κατοικίας τους ή εκεί όπου φοιτά ο (η) αδελφός (η) τους και στο αντίστοιχο έτος, ενώ καταργείται η παρ.7 . ε του ίδιου άρθρου».  

Με αυτό τον τρόπο θα τεθεί τέλος στα όσα υφίστανται τα τελευταία χρόνια οι πολύτεκνοι και τα τέκνα τους, καθώς αυτοί δεν ξεπερνούν πλέον δυστυχώς, το 14% του συνολικού αριθμού των μετεγγραφόμενων φοιτητών.                                                          

                                                                                                             - Β -

Να διευκρινισθεί με νεότερη εγκύκλιο σας άμεσα, ποιες ακριβώς είναι οι σοβαρές και τεκμηριωμένες εξαιρετικές περιπτώσεις για την χορήγηση μετεγγραφής και ποιοι λόγοι δικαιολογούν την  κατ΄ εξαίρεση μετεγγραφή, καθώς στη εγκύκλιο που βγάλατε, αναφέρετε:  ότι τα κριτήρια για χορήγηση μετεγγραφής που ορίζονται στην παράγραφο 7 του άρθρου 21 του Ν. 4332/2015 δεν συνιστούν λόγο για τη χορήγηση κατ’ εξαίρεση μετεγγραφής!.. Διερωτώμεθα λοιπόν, ποιες είναι αυτές οι περιπτώσεις που δεν καλύπτονται;

                                                                                                                   - Γ -

Να διευκρινισθούν  στην εγκύκλιο που εκδόθηκε:

1.         Ότι στο κεφάλαιο Γ ΚΡΙΤΗΡΙΑ ΜΕΤΕΓΓΡΑΦΗΣ ΜΕ ΜΟΡΙΟΔΟΤΗΣΗ η φράση: «..αυτοτελώς και τα δύο », σημαίνει ότι δεν υπερβαίνει το ποσό των… ευρώ τόσο το κατ` κεφαλή ατομικό εισόδημα του δικαιούχου (εφ΄ όσον έχει δικό του εισόδημα),  όσο επίσης ξεχωριστά δεν υπερβαίνει το ποσό των...  ευρώ το  κατ κεφαλή εισόδημα των γονέων του.

2.         Ότι για την εύρεση του κατ κεφαλή εισοδήματος του πολύτεκνου, υπολογίζονται τα προστατευόμενα τέκνα καθώς και τα άνεργα τέκνα του πολύτεκνου που εμφαίνονται στο πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης του Δήμου και της ΑΣΠΕ που συνυποβάλλεται.

                                                                                                                           - Δ -

Είναι ανάγκη επίσης με εγκύκλιο σας να διευκρινισθεί ότι οι μετεγγραφές των φοιτητών γίνονται:

στην αντίστοιχη Σχολή ή Τμήμα που είναι στην πόλη  ή στην πλησιέστερη πόλη αυτής που είναι η κατοικία των γονέων του ή φοιτά ο (η) αδελφός του (η),

για να μην παρατηρηθεί το φαινόμενο να πηγαίνει όπου θέλει και μακριά από τον τόπο κατοικίας των γονέων του.

Με την ελπίδα ότι θα είναι άμεσες οι ενέργειες σας και πριν την λήξη της προθεσμίας της υποβολής των αιτήσεων για τις μετεγγραφές.

  

Για την ΑΣΠΕ

      Ο Πρόεδρος                                                                             Ο Γεν. Γραμματέας             

 Βασίλειος Θεοτοκάτος                                                              Εμμανουήλ Χρυσόγελος     

Πρόσφατα άρθρα