ΑΝΩΤΑΤΗ  ΣΥΝΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ  ΠΟΛΥΤΕΚΝΩΝ  ΕΛΛΑΔΟΣ 

Αρ. πρωτ. 486                                                                              Αθήνα, 17/11/2014 

Αξιότιμο

Κύριο Ανδρέα Λοβέρδο                                                                                                                                  ΕΠΕΙΓΟΥΣΑ

Υπουργό Παιδείας & Θρησκευμάτων

Α. Παπανδρέου 37, Τ.Κ. 151 80 Μαρούσι

  

ΘΕΜΑ: Μετεγγραφές πολυτέκνων (γονέων και τέκνων) 

 

Κύριε Υπουργέ. 

            Επανερχόμενοι για 16η φορά σάς γνωρίζουμε τα παρακάτω: 

α.        Στο άρθρο 6 του Ν. 3454/2006 (ΦΕΚ 75/Α/7-4-2006) προσδιορίζονται επ’ ακριβώς οι περιπτώσεις και οι προϋποθέσεις που πρέπει να συντρέχουν στο πρόσωπο κάποιου για να χαρακτηρισθεί πολύτεκνος. 

β.         Από την ώρα που θα χαρακτηρισθούν οι γονείς ή ο γονέας ως Πολύτεκνοι (ος) διατηρούν ισοβίως την πολυτεκνική ιδιότητα, όπως τη διατηρούν και όσοι την είχαν αποκτήσει βάσει των διατάξεων του Ν. 860/1979 και απολαμβάνουν ισοβίως τα δικαιώματα, που απορρέουν από την πολυτεκνική ιδιότητα, τα δε τέκνα τους προστατεύονται και απολαμβάνουν των δικαιωμάτων των τέκνων Πολυτέκνων όσο διαρκεί η πολυτεκνική ιδιότητα έστω και του ενός γονέα, κατά τη ρητή διάταξη της παρ. 3 του άρθρου 6 του Ν. 3454/2006, που ορίζει επί λέξει:

«3. Οι γονείς που απέκτησαν την πολυτεκνική ιδιότητα βάσει των διατάξεων του Ν. 860/1979, όπως και εκείνοι που την αποκτούν βάσει των διατάξεων του παρόντος, τη διατηρούν ισοβίως και απολαμβάνουν ισοβίως τα δικαιώματα που απορρέουν από την πολυτεκνική ιδιότητα, τα δε τέκνα τους προστατεύονται και απολαμβάνουν των δικαιωμάτων των τέκνων Πολυτέκνων όσο διαρκεί η πολυτεκνική ιδιότητα έστω και του ενός γονέα».

            Από τη διάταξη αυτή προκύπτει ότι τα τέκνα των Πολυτέκνων προστατεύονται ανεξαρτήτως της ηλικίας τους όσο διαρκεί η πολυτεκνική ιδιότητα έστω και του ενός γονέα, δηλ. όσο ζει έστω και ένας από τους δύο γονείς.

            Συνεπώς εφ’  όσον ζει έστω και ένας από τους γονείς, που έχει χαρακτηρισθεί ως Πολύτεκνος, το τέκνο του έχει δικαίωμα μετεγγραφής από  ένα πανεπιστημιακό ή τεχνολογικό Τμήμα σε άλλο αντίστοιχο του πλησιέστερου τόπου κατοικίας τους ή του τόπου σπουδών του αδελφού του, ανεξαρτήτως της ηλικίας του ιδίου που ζητεί τη μετεγγραφή και ανεξαρτήτως της ηλικίας των αδελφών του. 

γ.         Ως προς την απόδειξη της πολυτεκνικής ιδιότητας, στην παρ. 2 του ως άνω νόμου 3454/2006 ορίζεται ρητά:    

«Η ιδιότητα του πολύτεκνου αποδεικνύεται με το πιστοποιητικό της οικογενειακής του κατάστασης ή αντίστοιχο πιστοποιητικό αρμόδιας αλλοδαπής αρχής, συνοδευόμενο από πιστοποιητικό της Ανωτάτης Συνομοσπονδίας Πολυτέκνων Ελλάδος». 

Διατελούμε με ιδιαίτερη εκτίμηση

Για την ΑΣΠΕ 

      Ο Πρόεδρος                                                                Ο Γεν. Γραμματέας         

 Βασίλειος Θεοτοκάτος                                             Εμμανουήλ Χρυσόγελος    

 

Πρόσφατα άρθρα