ΑΝΩΤΑΤΗ  ΣΥΝΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ  ΠΟΛΥΤΕΚΝΩΝ  ΕΛΛΑΔΟΣ

 

Αρ. Πρωτ. 110

Αθήνα,  5/3/2014

                                                                            

Αξιότιμο                                                                  ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΩΣ ΕΠΕΙΓΟΥΣΑ 

Κύριο Αθανάσιο Τσαυτάρη 

Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων

Αχαρνών 2, Τ.Κ. 101 76

 

ΘΕΜΑ: Δημιουργία Ταμείου Ευρωπαϊκής Βοήθειας

 

Αξιότιμε Κύριε  Υπουργέ,

για το εν θέματι αντικείμενο σας γνωρίζουμε τα παρακάτω: 

                       

1.         Είναι γνωστό ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρότεινε τη δημιουργία ενός νέου Ταμείου Ευρωπαϊκής Βοήθειας για τους απόρους στις 24 Οκτωβρίου του 2012 και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο αποδέχθηκε την πρόταση στις 25 Φεβρουαρίου 2014, προκειμένου να  υπάρχει δωρεάν βοήθεια σε τρόφιμα, είδη ρουχισμού και άλλα βασικά είδη πρώτης ανάγκης όπως σαπούνι κ.λπ.

2.         Επειδή οι σχετικές αποφάσεις[1] πρόκειται να ληφθούν σε λίγες εβδομάδες στο Συμβούλιο Υπουργών όπου θα προεδρεύσετε και επειδή η πρόταση που πρόκειται να επικυρώσετε στο Συμβούλιο Υπουργών είναι θέμα των Κρατών – Μελών (It is up to Member States to focus their programmes on the most needy), θα θέλαμε να μας απαντήσετε στα κάτωθι ερωτήματα, με την ιδιότητά σας του Προεδρεύοντος του σχετικού Ευρωπαϊκού Συμβουλίου:

 α.        Η απόφαση προβλέπει σημαντική αύξηση σε σχέση με το τρέχον πρόγραμμα διανομής δωρεάν τροφίμων και ο προϋπολογισμός του είναι € 3,8 εκατ. για την περίοδο 2014-2020. Δεδομένης της οικονομικής κρίσεως στην Ελλάδα, ποια πρόβλεψη υπάρχει ειδικά για την Ελλάδα, για αύξηση:

(α) Των δικαιούχων και

(β) Των ποσοτήτων και των ειδών διατροφής;

  β.       Η απόφαση προβλέπει ότι δεν είναι εφικτό να καλυφθούν οι ανάγκες των 50 εκατ. ατόμων στην Ε.Ε. που ζουν σε συνθήκες ακραίας ένδειας, αλλά στοχεύει να στηρίξει τους περισσότερο ευάλωτους, που είναι οι άστεγοι και τα παιδιά που ζουν σε φτώχεια. Εναπόκειται στα Κράτη – Μέλη να εστιάσουν τα σχετικά προγράμματα σε όσους έχουν περισσότερη ανάγκη.

            Με το σκεπτικό αυτό, είναι επιτρεπτό, ηθικό και δίκαιο να λαμβάνουν οι πολύτεκνες οικογένειες που έχουν αναγνωρισθεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ως μια από πλέον ευπαθείς κοινωνικές ομάδες (και άλλα σχετικά κείμενα στη διάθεσή σας εάν χρειασθεί) – όλο και λιγότερες ποσότητες τροφίμων; Γιατί όλο και λιγότερες πολύτεκνες οικογένειες στην Ελλάδα δικαιούνται δωρεάν τρόφιμα; Εκτός, εάν έχετε στοιχεία της Eurostat ή της ΕΛ. ΣΤΑΤ. που δείχνουν αύξηση του βιοτικού επιπέδου των πολύτεκνων οικογενειών στην Ελλάδα τα τελευταία τρία χρόνια, και επομένως ο κίνδυνος φτώχειας και κοινωνικού αποκλεισμού των πολύτεκνων οικογενειών εκλείπει. Εάν έχετε τέτοια στοιχεία, παρακαλούμε όπως μας τα κοινοποιήσετε.

3.         Κατόπιν αυτών, απευθυνόμεθα στον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων της Ελληνικής Κυβερνήσεως και θέτουμε, αν και έχετε στοιχεία, ότι οι δικαιούχοι της βοήθειας των δωρεάν τροφίμων που είναι πολύτεκνες οικογένειες, είναι όλο και λιγότερες και λαμβάνουν όλο και λιγότερη βοήθεια. Ακολουθούν χαρακτηριστικά παραδείγματα:

α)        Στην Ένωση πολυτέκνων Αθηνών (ΕΠΑ): Από 5.346 πολύτεκνες οικογένειες, μέλη της ΕΠΑ που εντάχθηκαν στο πρόγραμμα τους έτους 2012, στο πρόγραμμα του 2013 εντάχθηκαν μόλις 1361 πολύτεκνες οικογένειες  ήτοι μείωση κατά 74,5%.

β)         Αγρίνιο: Από τις 5.700 οικογένειες μέλη του οικείου Συλλόγου Πολυτέκνων που έπαιρναν τρόφιμα, μετά  τις πρώτες περικοπές έπαιρναν  3.200 οικογένειες και τώρα δικαιούνται μόλις 1.047 οικογένειες!!! Δηλαδή, μείωση των δικαιούχων κατά 80%!

γ)        Λάρισα: Από τις 1.000 περίπου οικογένειες που υπέβαλαν δικαιολογητικά, δικαιούχοι φέτος ήταν μόνο ΜΟΝΟ 682!! Μείωση 35%.

δ)         Κυπαρισσία, Μεσσηνία: Το 2013 από το σύνολο των 660 οικογενειών – μελών του Συλλόγου Πολυτέκνων Τριφυλίας δήλωσαν συμμετοχή 190 οικογένειες. Αποτέλεσμα, με τα νέα κριτήρια του 2013, να εγκριθούν μόνο 75. Μείωση κατά 88,6% σε σχέση με  τα δύο χρόνια πριν!

Τα αδιάψευστα στοιχεία έχουν ως ακολούθως:

Έτος

Πολύτεκνες Οικογένειες που πήραν τρόφιμα.

Ζυμαρικά(κιλά)

2011

246

8.435

2012

265

2.470

2013

75

1.691

ε)         Γιαννιτσά: Το 2012, δικαιούχοι – μέλη του τοπικού Συλλόγου ήταν 492 οικογένειες. Το 2013 υποβλήθηκαν στοιχεία για 260 οικογένειες, εκ των οποίων 50 απορρίφθηκαν επειδή η επιλεξιμότητα στηρίχθηκε στο τεκμαρτό και όχι στο πραγματικό τους εισόδημα.  Μείωση κατά 42,6% !

 

στ)      Χαλκίδα: Από τις 750 πολύτεκνες οικογένειες – μέλη του οικείου Συλλόγου που έκαναν αιτήσεις και ήταν δικαιούχοι το 2012. Με τα νέα κριτήρια οι δικαιούχοι το 2013 είναι μόνο 278! Μείωση κατά 63%!

Να υπενθυμίσουμε τι έχει συμβεί την τελευταία τριετία;

»   Με την υπ΄αριθ. 22830 Κ.Υ.Α των Υπουργών Εσωτερικών, Αποκέντρωσης, Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης και Αγροτικής Ανάπτυξης-Τροφίμων (ΦΕΚ 660/2011) μειώθηκε το όριο του  ετήσιου ατομικού-οικογενειακού  εισοδήματος  των πολυτέκνων οικογενειών που θα έχουν δικαίωμα συμμετοχής στο πρόγραμμα από το ποσό των 15.000  σε 12.000 ευρώ.

»   Με την υπ΄αριθ. 279/23460/22-02-2013 Κοινή Υπουργική Απόφαση  Υπουργών Οικονομικών, Εσωτερικών και Αγροτικής Ανάπτυξης, ισοπεδώσατε το εισοδηματικό όριο από τις 12.000 ευρώ στις 7.200 ευρώ, δηλαδή νέα μείωση κατά 40%. 

Πέραν τούτου: Για να δικαιούται κάποιος τρόφιμα πρέπει το ετήσιο εισόδημά του να είναι μικρότερο των 7.200 ευρώ, αλλά προσμετράται  κάθε είδους επίδομα ή βοήθημα, όπως π.χ. τα πολυτεκνικά επιδόματα, για τους ελάχιστους που τα λαμβάνουν ακόμη.

 

4.         Για όλους τους ανωτέρω λόγους, ζητούμε:

·         Από τον Προεδρεύοντα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Αγροτικής Αναπτύξεως και Τροφίμων: 

Την αύξηση της ποσότητας των τροφίμων προς την Ελλάδα και τις πολύτεκνες οικογένειες ειδικώτερα,

·         Από τον Υπουργό Αγροτικής Αναπτύξεως και Τροφίμων της Ελληνικής Κυβερνήσεως:

την άμεση αλλαγή της ΚΥΑ 279/23460/22-02-2013 σε ό,τι αφορά τα κριτήρια επιλεξιμότητας πολυτέκνων οικογενειών ως δικαιούχων δωρεάν τροφίμων και τη θέσπιση ελάχιστων ορίων ως εξής:

o   15.000 ευρώ για κάθε πολύτεκνη οικογένεια.

o   4.000 ευρώ για κάθε προστατευόμενο τέκνο, αφού, σύμφωνα με τα ευρωπαϊκά δεδομένα, το κόστος ανατροφής ενός παιδιού είναι περίπου το 30% του κόστους ζωής ενός άτεκνου ζευγαριού.

                  το διπλασιασμό της ποσότητας των τροφίμων που λαμβάνουν οι πολύτεκνες οικογένειες, καθώς οι ποσότητες που τώρα τους αναλογούν είναι τουλάχιστον ανεπαρκείς!

5.         Επί του προκειμένου, σάς επισημάνουμε ότι οι Σύλλογοι Πολυτέκνων, ως Φορείς υλοποίησης των προγραμμάτων δωρεάν διανομής τροφίμων και διανομής τους, έχουν επανειλημμένως ελεγχθεί για τη διαχείριση αυτή και αποσπούν τα εύσημα από τους ελέγχοντες για την άψογη διαχείρισή τους.

6.         Αναμένουμε την άμεση ανταπόκρισή σας στα ερωτήματα -  αιτήματα που σας απευθύναμε και με τις δύο ιδιότητές σας, ευελπιστώντας ότι στο αίσθημα κοινωνικής σας δικαιοσύνης και την ανάγκη να ανταποκριθεί η Κυβέρνηση στις ραγδαία αυξανόμενες ανάγκες των πολύτεκνων οικογενειών που πλήττονται βάναυσα από την οικονομική συγκυρία αλλά και την φορολογική επιδρομή εναντίον τους.

7.         Κύριε Υπουργέ.

Η ΑΣΠΕ θεωρεί ως επιβεβλημένη μια συνάντηση μαζί σας, το γρηγορότερο δυνατόν, προκειμένου να σάς διευκολύνει στο προκείμενο θέμα και να σας παραθέσει σειρά στοιχείων και επιχειρημάτων προκειμένου να ληφθεί ειδική μέριμνα του Κράτους για τις πολύτεκνες οικογένειες με βάση τις συνταγματικές επιταγές.

Κοινοποίηση

Κύριο Μάξιμο Χαρακόπουλο 

Αν. Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων

Αχαρνών 2, Τ.Κ. 101 76

 

 

Με ιδιαίτερη εκτίμηση

Για την ΑΣΠΕ

 

      Ο Πρόεδρος                                                       Ο Γεν. Γραμματέας                

 

 

 

Βασίλειος Θεοτοκάτος                                       Εμμανουήλ Χρυσόγελος    

 



[1] Poverty: new Fund for European Aid to the Most Deprived - frequently asked questions. European Commission - MEMO/14/131   25/02/2014. Μπορεί να αναζητηθεί στη βάση δεδομένων των Δελτίων Τύπου της Ε.Ε. στην ηλεκτρονική διεύθυνση http://europa.eu/rapid/search.htm           

 

Πρόσφατα άρθρα