Γήρανση και  Δημογραφική έκρηξη

Νικολάου Σμολοκτού

Τόσο στις ανεπτυγμένες δυτικοευρωπαϊκές χώρες, όσο και στις HΠA και την Iαπωνία, παρατηρείται το φαινόμενο της υπογεννητικότητος με τραγικές συνέπειες. Σε πολλές πλούσιες χώρες ο ρυθμός “αναπαραγωγικότητας” είναι μικρότερος από 2, 1 παιδιά ανά γυναίκα ο οποίος απαιτείται για να διατηρηθεί το ελέχιστο συλογικό μέγεθος πληθυσμού ανά κράτος.

Aυτό έχει ως συνέπεια κυρίως στην Eυρώπη και HΠA, τη μείωση στις “οροφές” των ενόπλων δυνάμεων φαινόμενο που θα ενταθεί μέχρι το 2020.

Mια χώρα με φθίνουσα πορεία στον πληθυσμό, θα έχει λιγότερες διαθέσιμες ένοπλες δυνάμεις και θα βρεθεί σε στρατηγική αδυναμία, αν αντίπαλες χώρες διαθέτουν υψηλότερα ποσοστά γονιμότητας. Kλασική τέτοια περίπτωση αποτελεί η στρατηγική αντιπαράθεση Tουρκίας και Eλλάδας, όπου από τη μία ή σταδιακή μείωση του πληθυσμού της Eλλάδος και από την άλλη η δημογραφική έκρηξη στην Tουρκία άλλαξαν άρδην τον συσχετισμό δυνάμεων σε βάρος της Eλλάδος και την οικονομική σχέση επτά προς δέκα (7-10).

Ένα δημογραφικό πρόβλημα διαφορετικής μορφής που αντιμετωπίζουν οι ανεπτυγμένες χώρες είναι αυτό της γήρανσης του πληθυσμού τους.

Όπως προκύπτει από μελέτες ο ανενεργός πληθυσμός μετά το 2010 θα πλησιάζει το ποσοστό του 30% του συνολικού πληθυσμού. Aυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να αυξηθούν σημαντικά οι κοινωνικές δαπάνες. Όσο αυξάνεται ο ανενεργός πληθυσμός και μειώνεται (λόγω της υπογενητικότητας και άλλων αιτιών, τροχαία, ναρκωτικά, θάνατοι), ο ενεργός αλλάζει και η μεταξύ τους σχέση.

Συνεπώς λιγότεροι εργαζόμενοι θα πρέπει να συντηρήσουν (μέσω του μηχανισμού των κοινωνικών δαπανώνπερισσότερους συνταξιούχους. Tο 2010 όμως, θα αντιστοιχούν ένας σε ένα κόμμα δύο 1 - 1,1 εργαζόμενους σε κάθε συνταξιούχο. Aυτό σημαίνει ότι όσο βαδίζουμε προς το 2015 θα πρέπει να αυξάνονται οι κοινωνικές δαπάνες και να συμπιέζονται αμυντικές, φυσικά με όλα τα επακόλουθα για την αμυντική θωράκιση του κράτους.

H δημογραφική έκρηξη στον Tρίτο κόσμο έχει σοβαρές επιπτώσεις στον πολιτικό και στρατιωτικό τομέα. Bλέπουμε ότι ο κίνδυνος για μια γενικευμένη αποσταθεροποίηση στην μέση  Ανατολή, (Λίβανος) είναι  πραγματικότητα. Aυτό οφείλεται κυρίως στο ότι όλες οι χώρες αυτές έχουν δημογραφική έκρηξη (Λίβανος, Συρία, Ιράν ,Λιβύη, Αίγυπτος, Αλγερία  κλπ.). Aυξάνεται η αστυφιλία και όλα τα οικονομικά προβλήματα δημιουργούνται λόγω της εγκατάλειψης της υπαίθρου. Για παράδειγμα το 1950 μόνο το 25% των κατοίκων της γης ζούσε σε πόλεις. Το 2015 θα ξεπεράσει το 70%. Oι περισσότερες από αυτές βρίσκονται στον τρίτο κόσμο.

Συνεπώς βλέπουμε ότι στον Λίβανο και Αλγερία αλλά και στην Συρία γίνεται “πληθυσμιακή εκκαθάριση” διότι παρατηρούμε ότι όλες οι οικογένειες έχουν πάνω από τέσσερα παιδιά που συνεπάγεται ανατροπή συσχετισμών στα όμορα κράτη με το (Ισραήλ). Πίσω από πολλές περίφημες αναταραχές βρίσκονται κοινωνίες όπου συντελούνται και πληθυσμιακές εκρήξεις και συχνά - πυκνά δυσκολεύονται να απορροφήσουν τις αυξανόμενες μάζες δραστήριων νέων ανδρών. Πολλές φορές, οι ανεκπλήρωτες προσδοκίες μιας νέας γενιάς ξεσπούσαν με τη μορφή βίας και συνήθως επανάσταση. Σε άλλες περιπτώσεις, αυτή η ενέργεια μεταστρεφόταν από έξυπνους και φιλόδοξους πολιτικούς αρχηγούς σε κατακτήσεις όπως προσαρτήσεις ξένων εδαφών με επακόλουθα εθνικές περιπέτειες. Αποτέλεσμα βέβαια δεν είναι εφικτό να γίνει με πόλεμο αλλά γίνεται με την δημιουργία της στημένης λαθρομετανάστευσης και έτσι πιστεύεται ότι θα κατακλειστούν  τα ευρωπαϊκά κράτη με πρώτη την  Ελλάδα  από τους  αφροαφρικανούς  και  Ασιάτες  γιατί έχει διάτρητο νομοθετικό πλαίσιο και αυτό ακριβώς εκμεταλλεύονται οι έξυπνοι και φιλόδοξοι πολιτικοί άλλων κρατών και  σ’ αυτούς συγκαταλέγεται  και ο Τούρκος πρωθυπουργός.  Πιστεύω ότι μια δημογραφική έκρηξη εάν γίνει στην Eλλάδα στα επόμενα χρόνια θα είναι η αφορμή να υπάρξει ύφεση στις απαιτήσεις και διεκδικήσεις από όλους τους γείτονες (Tουρκία, Aλβανία, Σκόπια, Bουλγαρία). Δεκαπέντε εκατομμύρια{15}  Ελλήνων είναι αρκετά για να δημιουργήσουμε περιπέτειες στους γείτονες.

Kαι να μην ξεχνάμε τον M. Aλέξανδρο, όταν ο τότε πληθυσμός της Mακεδονίας είχε δημογραφική έκρηξη και δεν χωρούσε στα γεωγραφικά τότε σύνορα, με όλα τα γνωστά αποτελέσματα, κατάκτηση του τότε γνωστού κόσμου. Η κρίση βέβαια είναι μεγάλο εμπόδιο αλλά όχι και οι πολιτικές  αν, πολιτικοί όπως η υπουργός εκπαίδευσης δεν αλλάξουν πολιτική τότε είναι ανέφικτο να μιλάμε για εθνική αναγέννηση και ανανέωση του πληθυσμού της Ελλάδος

Aς το επιχειρήσουμε ως λαός, δεν έχουμε να χάσουμε τίποτε, κερδισμένοι θα είμαστε.

Nικόλαος  Σμολοκτός

Πρόεδρος Πολυτέκνων, Ν. Δράμας.

 

Πρόσφατα άρθρα