ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΠΟΛΥΤΕΚΝΩΝ ΗΛΙΔΑΣ

Σμύρνης 2

Τηλεφ.6946405993 –6977184 222

ΓΑΣΤΟΥΝΗ

                                                                             Γαστούνη  9-6-2010
                    Προς
                    Τους Υπουργούς:
-         Oικονομικών
-         κ.Γεώργιο Παπακωνσταντίνου
                   -Εσωτερικών,Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής
                    Διακυβέρνησης
                    κ. Ιωάννη Ραγκούση
                   -Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων
                     κ.Δημήτριο Ρέππα
                   -Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής
                    κ. Κωνσταντίνα Μπιρμπίλη
                      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ:
                    Υπουργό Υγείας  και Κοινωνικής  Αλληλεγγύης
                    κ. Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου
                                       
                                                    Αγαπητοί κ.κ. Υπουργοί,
                  Πληροφορηθήκαμε την πρόθεση του Υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής  να προβεί στη μείωση  του τιμολογίου κατανάλωσης ηλεκτρικού ρεύματος για καταναλωτές με χαμηλά εισοδήματα και   σε ευπαθείς κοινωνικές ομάδες.
                  Θεωρούμε πως το  μέτρο βρίσκεται προς την ορθή κατεύθυνση με δεδομένο πως μετά την μείωση των αποδοχών των εργαζομένων στο Δημόσιο και στις ΔΕΚΟ είναι αυτονόητο πως θα πρέπει να υπάρξει και μείωση των αντιστοίχων τιμολογίων των παρεχομένων απ’ αυτές υπηρεσιών.
                  Πραγματικά όμως δεν καταλαβαίνουμε γιατί αφού κατά την εφαρμογή του μέτρου μείωσης των αποδοχών των υπαλλήλων δεν υπήρξε ουδεμία διάκριση χαμηλόμισθων και υψηλόμισθων χαμηλοσυνταξιούχων και μεγαλοσυνταξιούχων ,τώρα με την εφαρμογή του λεγομένου κοινωνικού τιμολογίου γίνεται διαχωρισμός και κατηγοριοποίηση των καταναλωτών.
                   Θα μπορούσαμε να δεχθούμε αυτή την μεταχείριση προκειμένου περί της κατηγορίας των πολυτέκνων οικογενειών οι οποίοι και καταναλώνουν περισσότερο ρεύμα ή νερό  από ανάγκη κι όχι  από πολυτέλεια ( να ποτίζουν το γκαζόν τους ή να θερμαίνουν την πισίνα τους).
                    Θεωρούμε πως θα πρέπει η Κυβέρνηση και εν προκειμένω τα συναρμόδια υπουργεία που ελέγχουν τις ΔΕΚΟ να προχωρήσουν στην μείωση των τιμολογίων τους τουλάχιστον σε ποσοστό ισόποσο  με την μείωση των μισθών, δώρων, επιδομάτων και συντάξεων.
                    Πρέπει να επισημάνουμε πως και οι Δήμοι  που  ελέγχουν Επιχειρήσεις ‘Ύδρευσης και Αποχέτευσης  να υποχρεωθούν  σε μείωση  των  τελών  καθαριότητας, ύδρευσης και δημοτικού φωτισμού αφού άλλωστε λόγω της ανταποδοτικότητάς τους  με την μείωση των αποδοχών των εργαζομένων μειώνεται αντίστοιχα και το κόστος παροχής των αντίστοιχων υπηρεσιών.
                     Καλούμε  κατά συνέπεια  την Κυβέρνηση και τους συναρμόδιους  υπουργούς να αντιμετωπίσουν το ζήτημα  της μείωσης σε όλα τα τιμολόγια των ΔΕΚΟ ( Δ.Ε.Η., Ο.Τ.Ε., Δ.Ε.Υ.Α. κ.λ.π.)
                     Δεν είναι δυνατό μία η Κυβέρνηση να ζητάει την μείωση της τιμής των αγαθών και υπηρεσιών που προσφέρουν οι ιδιωτικές επιχειρήσεις και οι αντίστοιχες επιχειρήσεις του Δημόσιου  να μη  πράττουν κάτι παρόμοιο.
                     Για να αναπτυχθεί   συντηρηθεί  και παγιωθεί η επιβαλλόμενη αξιοπιστία  μεταξύ  πολιτών και  πολιτείας  είναι αναγκαίο  πρώτα η πολιτεία να πράττει ότι ζητάει να πράξει ο ιδιωτικός τομέας της οικονομίας    προκειμένου να καταστεί ανταγωνιστική η ελληνική οικονομία και να εξέλθει από την δυσμενή συγκυρία  στην οποία έχει περιέλθει από σειρά λαθών του παρελθόντος.
                 Η πολύτεκνη οικογένεια κ.κ. Υπουργοί είναι εκείνη  που επιβαρύνεται πολλαπλάσια και δυσανάλογα  σε σχέση με τις ολιγότεκνες και τις άτεκνες αφού τόσο  στην άμεση φορολογία δεν απολαμβάνει ουσιαστικών ή διόλου απαλλαγών  όσο και στους έμμεσους φόρους και σε άλλες επιβαρύνσεις ( τιμολόγια  ΔΕΚΟ).
                 Δεν θα επικαλεσθούμε τις διατάξεις του εν ισχύει Συντάγματος περί ειδικής φροντίδας προς τις πολύτεκνες οικογένειες, ούτε την υποχρέωση της πολιτείας για τη λήψη μέτρων Δημογραφικής πολιτικής, εκείνο που ζητάμε είναι να ληφθούν μέτρα δικαιοσύνης και ίσης αντιμετώπισης  των πολιτών και μόνο, χωρίς ωστόσο να μη θεωρούμε  πως  πρωταρχικό   καθήκον μιας πολιτείας  που επιθυμεί την επιβίωση του έθνους   είναι η  αντιμετώπιση του  κρισίμου για τη χώρα μας  δημογραφικού προβλήματος.

Για το

 Διοικητικό  Συμβούλιο

Ο Πρόεδρος                   Η  Γραμματέας

Λεωνίδας Γ. Μαργαρίτης      Σωτηρία Φωτοπούλου

Πρόσφατα άρθρα