Με εισοδηματικά κριτήρια τα επιδόματα

Τέλος για τους «έχοντες» οι απαλλαγές- Ο κ. Παπανδρέου θα λάβει τις τελικές αποφάσεις

ΑΡΓΥΡΗΣ ΠΑΠΑΣΤΑΘΗΣ | Τετάρτη 11 Αυγούστου 2010
  

«Το Δημόσιο πληρώνει πάνω από 1 δισ. ευρώ επιδόματα τριτέκνων άνευ κριτηρίων» αναφέρει μιλώντας στο «Βήμα» διακεκριμένο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών, δίδοντας το στίγμα των προθέσεων της κυβέρνησης για τη στήριξη των ασθενέστερων κοινωνικά ομάδων με τον επανακαθορισμό των κριτηρίων για τη χορήγηση των οικογενεια- κών επιδομάτων. Στο ίδιο πνεύμα η κυβέρνηση προωθεί τη συνολική επανεξέταση της κοινωνικής πολιτικής στο πλαίσιο του μνημονίου, το οποίο ουσιαστικά υπαγορεύει τη χορήγηση επιδομάτων και την αναγνώριση φοροαπαλλαγών με στοχευμένα, εισοδηματικά και κοινωνικά κριτήρια. Οπως αποκάλυψε «Το Βήμα της Κυριακής», το Μέγαρο Μαξίμου επεξεργάζεται την «αναδιανομή» επιδομάτων «με ισοδύναμο δημοσιονομικό αποτέλεσμα» , όπως τονίζεται, δηλαδή χωρίς να επιβαρυνθεί ο προϋπολογισμός. Πιο απλά, η κυβέρνηση σκέπτεται τη μερική ή πλήρη περικοπή των επιδομάτων που δίδονται σε τρίτεκνες οικογένειες με υψηλά εισοδήματα, για να στηριχθούν από τους πόρους που θα εξοικονομηθούν πολύτεκνοι με χαμηλά εισοδήματα. Διότι ως σήμερα τρίκεκνος εργαζόμενος στο Δημόσιο ή στον ιδιωτικό τομέα με εισόδημα 10.000

ευρώ ετησίως παίρνει ακριβώς το ίδιο επίδομα με κάποιον που δηλώνει 200.000 ευρώ εισόδημα.

«Μια τέτοια παρέμβαση θα ήταν απολύτως μέσα στο πνεύμα του μνημονίου, όπου προβλέπονται παρεμβάσεις για την αύξηση της αποτελεσματικότητας των κοινωνικών μεταβιβάσεων» σημειώνει υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών και προσθέτει ότι αμέσως μετά τον Δεκαπενταύγουστο το ζήτημα θα εξεταστεί λεπτομερώς.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η επιτροπή που μελετά το ζήτημα (στην οποία μετέχουν και μέλη του ΙΣΤΑΜΕ) συνεδρίασε ήδη δύο φορές. Η επόμενη συνάντηση θα γίνει στις 20 Αυγούστου. Αμέσως μετά θα ενημερωθεί ο πρωθυπουργός κ. Γ. Παπανδρέου, ο οποίος θα λάβει τις τελικές αποφάσεις για τη μορφή και την έκταση των παρεμβάσεων, σε συνεργασία με τον υπουργό Οικονομικών κ. Γ. Παπακωνσταντίνου . Ο υπουργός επιστρέφει τη Δευτέρα στο γραφείο του ύστερα από ολιγοήμερες διακοπές.

Η πρώτη εκτίμηση από τα στοιχεία που έχουν συλλεγεί από την εν λόγω επιτροπή είναι ότι επιδόματα συνολικού ύψους 2,5 δισ. ευρώ χορηγούνται χωρίς κριτήρια. «Είναι σαν να πετάει το κράτος λεφτά από το αεροπλάνο» ανέφερε κορυφαίο στέλεχος του ΠαΣοΚ. Πρόθεση του υπουργείου Οικονομικών και των ειδικών (οικονομολόγων και συνταγματολόγων) που μελετούν το ζήτημα είναι να δομηθεί ένα μεικτό σύστημα το οποίο θα προβλέπει την παροχή επιδομάτων με εισοδηματικά κριτήρια και κριτήρια αναγκαιότητας αλλά ταυτοχρόνως θα παρέχει υψηλού επιπέδου υπηρεσίες στους πολίτες. Στο ίδιο μήκος κύματος εξετάζεται το καθεστώς των φοροαπαλλαγών για να εξαντληθούν τα περιθώρια για στοχευμένες, διορθωτικές παρεμβάσεις στον πρόσφατο φορολογικό νόμο υπέρ των ασθενέστερων εισοδηματικά ομάδων.

«Κατά τη γνώμη μου δεν θα υπάρξει θέμα συνταγματικότητας, εφόσον θα πρόκειται για μια παρέμβαση απολύτως δίκαιη, η οποία δεν δημιουργεί κανένα ζήτημα ισότητας» αναφέρει μιλώντας στο «Βήμα» κορυφαίος συνταγματολόγος. Επισημαίνει ότι «σε όλον τον κόσμο τα επιδόματα για τους πολύτεκνους δίδονται με εισοδηματικά και άλλα κριτήρια» και υποστηρίζει ότι η χορήγηση επιδομάτων σε τρίτεκνες οικογένειες με πολύ υψηλά εισοδήματα αποτελεί ελληνική πρωτοτυπία.

Η ανησυχία του υπουργείου Οικονομικών είναι ότι η απόφαση για την «αναδιανομή» μέσω επιδομάτων ενδέχεται να προσβληθεί από τους θιγομένους στη Δικαιοσύνη. Κάτι αντίστοιχο είχε συμβεί το 1996. Το υπουργείο Οικονομικών είχε αποφασίσει τότε την προσαύξηση των επιδομάτων για κάθε οικογένεια εργαζομένου στο Δημόσιο «με ανήλικα ή ανίκανα παιδιά» ανάλογα με τον αριθμό των τέκνων. Υστερα από προσφυγές δημοσίων υπαλλήλων η Δικαιοσύνη αποφάσισε ότι και οι δύο σύζυγοι εργαζόμενοι στο Δημόσιο δικαιούνται εξ ολοκλήρου τα οικογενειακά επιδόματα (γάμου και παιδιών) τα οποία αναγνωρίστηκαν ως τμήμα του μισθού τους, δημιουργώντας μεγάλο πρόβλημα στο υπουργείο Οικονομικών.

===========================================================
Ανατροπές παντού θα ανακοινώσει ο κ. Παπανδρέου στη ΔΕΘ

Το κοινωνικό κράτος και το νέο αναπτυξιακό μοντέλο

 - Αλλαγές στον τρόπο χορήγησης των οικογενειακών επιδομάτων

Το νέο αφήγημα του Γιώργου

ΔΗΜΗΤΡΑ ΚΡΟΥΣΤΑΛΛΗ | Κυριακή 8 Αυγούστου 2010 Από: ΤΟ ΒΗΜΑonline

Η ΕΦΕΤΙΝΗ ομιλία του κ. Γ. Παπανδρέου στη ΔΕΘ ίσως να είναι η πιο σημαντική της θητείας του επειδή αναμένεται να αποτελέσει το κλειδί για τις πολιτικές και τις οικονομικές εξελίξεις της επόμενης περιόδου. Η κυβέρνηση δεν καλείται απλώς να αναστρέψει την κλεψύδρα και να κερδίσει τον χρόνο που χάθηκε εξαιτίας των καθυστερημένων
αποφάσεων για την οικονομία. Αυτό που απαιτούν οι περιστάσεις- και περιγράφεται από ανώτερες κυβερνητικές πηγές- είναι να ξεφύγει ο Πρωθυπουργός από την τυπική παράθεση μέτρων και να συνθέσει «ένα νέο αφήγημα» για τη χώρα, να περιγράψει δηλαδή ένα συνεκτικό σχέδιο για την προοπτική της Ελλάδας και να καθορίσει τον στόχο στον οποίο συντείνουν οι προσπάθειες της κυβέρνησης. Τότε μόνο, υποστηρίζουν οι ίδιες πηγές,
θα κατανοήσουν οι πολίτες για ποιον λόγο υπόκεινται σε αιματηρές θυσίες και θα στηρίξουν τις ανατροπές με τα συμφέροντα και τις συντεχνίες, μέσω της οποίας θα επιχειρήσει η κυβέρνηση να οικοδομήσει το κράτος σε νέες βάσεις. Η προτεραιότητα, παρατηρούν κυβερνητικοί παράγοντες, είναι να δημιουργηθεί η πεποίθηση ότι η κυβέρνηση ξέρει πώς να βγάλει τη χώρα από την κρίση με όρους κοινωνικής δικαιοσύνης.

Η περιγραφή του νέου μοντέλου για το κοινωνικό κράτος και για την ανάπτυξη που θα παρουσιάσει στις 3 Σεπτεμβρίου και στη ΔΕΘ αντιστοίχως ο Πρωθυπουργός είναι μεγάλης σημασίας. Η πρόταση για το κοινωνικό κράτος, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, θα έχει στον πυρήνα της την πολιτική για τα οικογενειακά επιδόματα. Η πρώτη εκτίμηση από τα στοιχεία που έχουν συλλεγεί είναι ότι επιδόματα συνολικού ύψους 2,5 δισ. ευρώ χορηγούνται χωρίς κριτήρια. «Είναι σαν να πετάει το κράτος λεφτά από το αεροπλάνο» επισημαίνει κορυφαίο στέλεχος του ΠαΣοΚ. Η πρόταση λοιπόν είναι να δομηθεί ένα μεικτό σύστημα το οποίο θα προβλέπει την παροχή επιδομάτων με κριτήρια εισοδηματικά και αναγκαιότητας αλλά ταυτοχρόνως θα παρέχει υψηλού επιπέδου υπηρεσίες στους πολίτες.

Σε ό,τι αφορά το αναπτυξιακό μοντέλο προτείνεται ένα σχέδιο για τη συνολική αναδιάρθρωση της χώρας. Αυτή η προσπάθεια είναι πιο σύνθετη επειδή θα πρέπει να συντονιστούν πολλά υπουργεία ώστε να προχωρήσουν ταυτοχρόνως η αποκέντρωση, να δουλέψει το διοικητικό σύστημα, να παταχθεί η διαφθορά, η φοροδιαφυγή και η εισφοροδιαφυγή, να αναπτυχθούν οι υποδομές και να μπουν οι βάσεις για την πράσινη ανάπτυξη.

Παράλληλα με αυτά, όπως επισημαίνεται από διάφορους παράγοντες, χρειάζεται να δημιουργηθεί ένα διαφορετικό πρότυπο παραγωγικότητας. Να ξεφύγει δηλαδή η κοινωνία από τη λογική του εύκολου πλουτισμού και της προβολής μέσω των talent shows και να αναδειχτεί η επιχειρηματικότητα. «Είναι αντιφατικό να λέμε ότι η κρίση δημιουργεί ευκαιρίες και να προσκαλούμε επενδυτές σε μια κοινωνία που αντιμετωπίζει με καχυποψία την ιδιωτική πρωτοβουλία και την επιχειρηματικότητα», επισημαίνει κορυφαίος υπουργός. Τα θέματα αυτά αποτέλεσαν αντικείμενο συζήτησης σε πρόσφατα υπουργικά συμβούλια, όπου επισημάνθηκαν προβλήματα τα οποία δυναμιτίζουν τις προσπάθειες για ανάπτυξη, με κυριότερο τη στάση της Δικαιοσύνης. «Με τους ρυθμούς που λειτουργεί η Δικαιοσύνη δεν γίνεται ανάπτυξη. Δεν είναι δυνατόν μια επένδυση να “κολλάει” στο Συμβούλιο της Επικρατείας για δύο και τρία χρόνια» υπογραμμίστηκε.

Ανάπτυξη όμως δεν γίνεται ούτε με τον τρόπο που λειτουργεί η δημόσια διοίκηση και γι΄ αυτό έχει μεγάλη σημασία να προχωρήσουν οι αλλαγές στο κράτος αλλά και τα μέτρα για τη διαφάνεια. «Πρέπει να αλλάξουμε το κλίμα για τους επενδυτές», τονίζουν κυβερνητικοί παράγοντες. Πάντως η κυβέρνηση δεν αντιμετωπίζει την πρόκληση με τελείως άδεια χέρια: Το νέο φορολογικό σύστημα εκτιμάται ότι θα συμβάλει προς αυτή την κατεύθυνση, ενώ σχεδιάζεται η κατάθεση του νέου αναπτυξιακού νόμου αλλά και η αναθέρμανση της αγοράς μέσω του ΕΣΠΑ και του νομοσχεδίου για τις αναθέσεις έργων και μελετών που έχει ετοιμάσει το υπουργείο Υποδομών.

Στη λογική «λίγα λόγια και αποτελέσματα», η οποία θα αποτελέσει τη βάση της κυβερνητικής στρατηγικής, ο κάθε υπουργός θα κληθεί να παρουσιάσει με χειροπιαστό τρόπο τους καρπούς των κόπων του. Αυτό ακούγεται εύκολο αλλά η πράξη έδειξε ότι οι δημόσιες υπηρεσίες έχουν μάθει να συντάσσουν γενικόλογες εκθέσεις και αδυνατούν να συγκεντρώσουν δεδομένα και να εκτιμήσουν με μολύβι και χαρτί το όφελος που θα προκύψει από τις προτεινόμενες αλλαγές. Αν δεν γίνει όμως μια τέτοια προσπάθεια είναι ορατός ο κίνδυνος μια μεγάλη μάζα πολιτών, μην κατανοώντας τι διακυβεύεται και υποφέροντας από τα σκληρά μέτρα, να στρέψει την πλάτη της στο πολιτικό σύστημα. Ηδη οι δημοσκοπήσεις αποτυπώνουν μια τέτοια τάση στις αυτοδιοικητικές εκλογές και αυτό είναι ένα θέμα που προβληματίζει έντονα το Μέγαρο Μαξίμου αλλά και το ΠαΣοΚ. 
 

ΠΗΓΗ:http://www.tovima.gr/default.asp?pid=2&artid=347525&ct=32&dt=08/08/2010#ixzz0w0akFC00

 Η κατρακύλα έχει όρια;… η υπομονή μας εξαντλείται… ΕΔΩ

 

Πρόσφατα άρθρα