Ρύθμιση για τις άδειες λοχείας (ΗΜΕΡΗΣΙΑ 22/7/2010)
Με απόφαση της Ολομέλειας του Αρείου Πάγου, που ανατρέπει την μέχρι σήμερα νομολογία των δικαστηρίων, ανοίγει ο δρόμος προκειμένου να μπορούν οι εργαζόμενοι να έχουν ουσιαστικό λόγο και να διεκδικούν το πώς θα πάρουν την άδεια θηλασμού και ανατροφής των παιδιών τους (συνεχόμενη ή τμηματική) με μειωμένο ωράριο.
Του Αλέξανδρου Αυλωνίτη
Με απόφαση της Ολομέλειας του Αρείου Πάγου, που ανατρέπει την μέχρι σήμερα νομολογία των δικαστηρίων, ανοίγει ο δρόμος προκειμένου να μπορούν οι εργαζόμενοι να έχουν ουσιαστικό λόγο και να διεκδικούν το πώς θα πάρουν την άδεια θηλασμού και ανατροφής των παιδιών τους (συνεχόμενη ή τμηματική) με μειωμένο ωράριο.
Αναιρώντας αντίθετη εφετειακή απόφαση, ο Α.Π. έρχεται ουσιαστικά να περιορίσει την παντοδυναμία και την ανέλεγκτη μέχρι τώρα κρίση του εργοδότη για το πώς θα παρασχεθεί η άδεια λοχείας και φροντίδας του παιδιού. Μέχρι τώρα τα δικαστήρια άφηναν τον εργοδότη απολύτως ελεύθερο να επιλέξει το αν θα χορηγήσει τη σχετική άδεια (που αφορά στη μητρική αλλά και πατρική φροντίδα των παιδιών) είτε συνεχόμενη είτε με τη μορφή του μειωμένου ωραρίου (για αθροιστικά ισόχρονο διάστημα).
Κρίση
Και τούτο διότι - κατά την έως τώρα νομολογία - η κρίση του εργοδότη για την παροχή της επίμαχης άδειας δεν μπορούσε να ελεγχθεί δικαστικά, αφού εκείνος μπορεί να αποφασίζει κυριαρχικά, με γνώμονα τις ανάγκες της επιχείρησής του, ώστε να μην προκαλούνται προβλήματα δυσλειτουργίας.
Η Ολομέλεια Α.Π. υπό τον πρόεδρό της Γ. Καλαμίδα, υιοθέτησε πρόταση του εισαγγελέα ΑΠ Ιω. Τέντε και σχετική εισήγηση του αρεοπαγίτη Χ. Κοσμίδη και ανέτρεψε αντίθετη απόφαση του Εφετείου, επιτρέποντας ουσιαστικά στους εργαζόμενους να μπορούν να παρέμβουν στο είδος της άδειας που δικαιούνται. Η Ολομέλεια έκρινε (10/10) καταρχήν ότι η χορήγηση της άδειας ως συνεχόμενης ή με μειωμένο ωράριο, εμπίπτει στην άσκηση του διευθυντικού δικαιώματος του εργοδότη, αφού εκείνος πρέπει να σταθμίσει τις λειτουργικές ανάγκες και την αποδοτικότητα της επιχείρησης. Ωστόσο, η εργοδοτική αυτή κρίση δεν είναι στο απυρόβλητο, αφού οι εργαζόμενοι μπορούν να ελέγξουν διά της δικαστικής οδού.
 

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

ΣΥΝΗΓΟΡΟΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ ΓΙΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΜΕ ΤΗ ΧΟΡΗΓΗΣΗ ΑΔΕΙΑΣ ΑΝΑΤΡΟΦΗΣ ΠΑΙΔΙΟΥ ΣΕ ΔΗΜΟΣΙΟΥΣ ΥΠΑΛΛΗΛΟΥΣ

Πόρισμα, που αφορά τα προβλήματα, τα οποία παρατηρούνται στις προϋποθέσεις και τη διαδικασία χορήγησης άδειας ανατροφής παιδιού σε δημόσιους υπαλλήλους, απέστειλε ο Συνήγορος του Πολίτη στον υπουργό Εσωτερικών, ύστερα από εξέταση μεγάλου αριθμού καταγγελιών.

Οι καταγγελίες αφορούσαν κυρίως τη μη χορήγηση της εννεάμηνης άδειας ανατροφής παιδιού με αποδοχές σε πατέρες υπαλλήλους, των οποίων η σύζυγος είτε είναι ελεύθερη επαγγελματίας, είτε δεν εργάζεται. Άλλα ζητήματα που τέθηκαν στον Συνήγορο του Πολίτη ήταν -ενδεικτικά- η άρνηση των δημοσίων υπηρεσιών να χορηγήσουν γονική άδεια σε πατέρες, επικαλούμενες υπηρεσιακούς λόγους, ο χρόνος έναρξης της άδειας, η μη δυνατότητα τμηματικής χορήγησης της εννεάμηνης άδειας, η μείωση της διάρκειάς της, όταν ο υπάλληλος που διορίζεται για πρώτη φορά έχει ήδη παιδί ηλικίας κάτω των τεσσάρων ετών.

Όπως αναφέρει η ανεξάρτητη αρχή στο πόρισμά της, «ο αποκλεισμός του πατέρα υπάλληλου από την άδεια ανατροφής παιδιού, όταν η σύζυγός του δεν εργάζεται, συνιστά άμεση διάκριση λόγω φύλου και αντίκειται στις διατάξεις του ν. 3488/2006 για την εφαρμογή της αρχής της ίσης μεταχείρισης ανδρών και γυναικών σε θέματα απασχόλησης και της εργασίας». Προστίθεται, δε, ότι «για τους ίδιους λόγους, άμεση διάκριση, λόγω φύλου, συνιστά και ο περιορισμός του δικαιώματος για άδεια ανατροφής του πατέρα υπαλλήλου, για όσο χρονικό διάστημα διαρκεί "η σύμβαση της συζύγου του"».

Επίσης, σημειώνεται ότι «ο περιορισμός της διάρκειας της άδειας ανατροφής στην περίπτωση, που ο/η σύζυγος εργάζεται με καθεστώς μερικής απασχόλησης, συνιστά περιορισμό στην άσκηση του δικαιώματος, ο οποίος αποτελεί έμμεση διάκριση λόγω φύλου σε συνδυασμό και με την οικογενειακή κατάσταση».
Η αρχή παρατηρεί ότι «είναι στατιστικά αποδεδειγμένο ότι μεγαλύτερος αριθμός γυναικών, παρά ανδρών, εργάζονται με μερική απασχόληση, με αποτέλεσμα μία εκ πρώτης όψεως ουδέτερη ρύθμιση να πλήττει κατ΄ αποτέλεσμα περισσότερους άνδρες - πατέρες παρά γυναίκες - μητέρες υπαλλήλους, με σύζυγο με καθεστώς μερικής απασχόλησης. Για το λόγο αυτό, η εν λόγω εγκύκλιος πρέπει να επαναδιατυπωθεί».

Επιπλέον, ο Συνήγορος διαπιστώνει ότι «υφίσταται κενό στον υπαλληλικό κώδικα, ως προς τον χρόνο έναρξης της γονικής άδειας ανατροφής παιδιού, όταν το δικαίωμα ασκεί πατέρας υπάλληλος, του οποίου η σύζυγος είναι ελεύθερη επαγγελματίας και δε δικαιούται άδεια μητρότητας (κυοφορίας-λοχείας). Για να καλυφθεί το κενό ο Συνήγορος του Πολίτη προτείνει να προβλεφθεί με εγκύκλιο του υπουργείου Εσωτερικών ότι στην περίπτωση αυτή η εννεάμηνη άδεια δύναται να ξεκινήσει αμέσως μετά τον τοκετό και όχι μετά την παρέλευση της τρίμηνης άδειας λοχείας, την οποία λαμβάνουν μόνο οι γυναίκες υπάλληλοι».
Η αρχή αναφέρει δε ότι «έχουν παρατηρηθεί αρκετά προβλήματα κατά τη διαδικασία χορήγησης της άδειας ανατροφής παιδιού, όπως καθυστερήσεις στην πληροφόρηση των ενδιαφερομένων από τις διευθύνσεις του υπουργείου Εσωτερικών και στη διεκπεραίωση σχετικών αιτημάτων υπαλλήλων από τις υπηρεσίες τους» και επισημαίνει ότι «η αντιμετώπιση των προβλημάτων αυτών απαιτεί καλύτερη ενημέρωση των ενδιαφερομένων για τον τρόπο άσκησης των δικαιωμάτων τους, ταχύτερη εξυπηρέτηση των αιτούντων, καθώς και τακτική ενημέρωση όλων των δημοσίων υπηρεσιών».
 

Πρόσφατα άρθρα