Ολόκληρος ο νόμος 4142/2013(ΦΕΚ 83/9-4-2013)... ΕΔΩ(το άρθρο11)

(ΠΡΟΣΟΧΗ: Οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να περιμένουν μερικές ημέρες ακόμη, μέχρι να εκδοθεί η Υπ. απόφαση που απαιτείται..)

                                                                    ---

Η ψηφισθείσα τροπολογία που ενσωματώθηκε στο ακόλουθο άρθρο και αντικατέστησε την προηγούμενη ημιτελή ρύθμιση...

 Άρθρο 11.                                                            

 To άρθρο 47 του ν. 4115/2013 αντικαθίσταται ως ακολούθως:

 

«Άρθρο 47

Πολύτεκνοι και τέκνα πολυτέκνων, οι οποίοι συμμετείχαν στις διαδικασίες επιλογής για την εισαγωγή τους στην τριτοβάθμια εκπαίδευση το έτος 2011, είτε συμμετέχοντας απευθείας στις πανελλαδικές εξετάσεις του 2011, είτε κάνοντας χρήση των βαθμολογιών των δυο προηγούμενων ετών 2009 ή 2010 με το 10% και βάσει της βαθμολογίας τους ήσαν επιτυχόντες με τις ειδικές κατηγορίες ως πολύτεκνοι και τέκνα πολυτέκνων και οι οποίοι, είτε δεν δήλωσαν ότι ανήκουν στις ειδικές κατηγορίες ως πολύτεκνοι και τέκνα πολυτέκνων για οποιοδήποτε λόγο, είτε δήλωσαν, και οι Σχολές ή Τμήματα των ΑΕΙ (Πανεπιστήμια και ΤΕΙ) δεν τους ενέγραψαν ή τους διέγραψαν λόγω ορίων ηλικίας των αδερφών τους ή λόγω υπερβάσεως ορίου εισοδήματος ή δεν διατάχθηκε η εγγραφή τους στις δηλωθείσες από αυτούς Σχολές ή Τμήματα, λόγω κατοικίας των γονέων τους, έχουν δικαίωμα εγγραφής ή επανεγγραφής στη Σχολή ή το Τμήμα επιτυχίας τους. Με απόφαση του Υπουργού Παιδείας και Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού καθορίζεται η διαδικασία εγγραφής ή επανεγγραφής των ανωτέρω, καθώς και κάθε αναγκαία λεπτομέρεια για την εφαρμογή της παρούσας ρύθμισης. Η εγγραφή ή επανεγγραφή των ανωτέρω θα πρέπει να έχει περατωθεί το αργότερο έως την 12η Μαΐου 2013.

Κάθε προηγούμενη διάταξη καταργείται.»

                                                           ===========

26/3 

 Δεκτή μόνο κατά το ήμισυ η τροπολογία Παπακώστα (ΜΟΝΟ για τους Πολύτεκνους που έλαβαν μέρος στις Πανελ. Εξετ  του 2011)από τη Βουλή και μετά από 2 χρόνια ταλαιπωρίας

                                             

Ουδεμία πρόνοια για τους πολύτεκνους του 2012, ούτε καν για τους υπερπολύτεκνους!

Οι προθεσμίες πάνε για Μάιο..

---- 

1. Ποιος θα καθίσει στο σκαμνί τώρα,  την κυρία της Φωτοτυπίας που τα παιδιά μας ταλαιπωρήθηκαν και λοιδορήθηκαν για 2 ολόκληρα χρόνια;…  Κατά τα άλλα είχε σύνθημα: «Πρώτα ο Μαθητής»!

2. Μήπως και τα παιδιά των πολυτέκνων  του 2012, που επίσης αδικήθηκαν (από τη μείωση των θέσεων - που τους δόθηκαν στις κεντρικές σχολές) πρέπει να ξεσηκωθούν ΑΜΕΣΑ, τη στιγμή που δόθηκαν θέσεις Μετεγγραφών μέχρι και στους αθλητές!...

                                                         ---

Τροπολογία για Μετεγγραφές πολυτέκνων φοιτητών

   
Πέμπτη, 21 Μάρτιος 2013 16:24

 

ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑ

(Αρ. πρωτ. 321/106/22.3.2013)

Στο Σχέδιο Νόμου του Υπ. Παιδείας: «Αρχή Διασφάλισης της Ποιότητας στην Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση (Α.ΔΙ.Π.Π.Δ.Ε.)

  

ΑΙΤΙΟΛΟΓΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ

 

Σ΄ αυτή την εποχή της δεινής οικονομικής κρίσεως οι πολύτεκνοι αδυνατούν να έχουν δύο και τρία σπίτια για να σπουδάσουν τα παιδιά τους με τις κραυγαλέες αδικίες, που έγιναν κατά τα ακαδημαϊκά έτη 2010-2012.

Με το Νόμο 4115/2013 (Α’ 24) και συγκεκριμένα,  σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 47 αυτού : «Όσοι μαθητές, τέκνα πολύτεκνων οικογενειών, αποφοίτησαν το σχολικό έτος 2010/2011 και μετέχοντας στις πανελλαδικές εξετάσεις εισαγωγής στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, πέτυχαν σε Πανεπιστήμια ή Τ.Ε.Ι. από τα οποία όμως διεγράφησαν, διότι σύμφωνα με το τότε ισχύον νομοθετικό καθεστώς, δεν εντάχθηκαν στην ειδική κατηγορία των πολυτέκνων, δύνανται να επανεγγραφούν στις σχολές εισαγωγής τους εντός δέκα εργασίμων ημερών από τη δημοσίευση του παρόντος νόμου», ικανοποιήθηκε μια κατηγορία μόνο υποψηφίων τέκνων πολυτέκνων, οι οποίοι αποφοίτησαν το σχολικό έτος 2010-11 και  κατά τις πανελλαδικές εξετάσεις του 2011 έκαναν χρήση του δικαιώματος υπαγωγής στις ειδικές περιπτώσεις (τέκνα πολυτέκνων) παρά τις αντίθετες τότε οδηγίες του Υπουργείου Παιδείας και στη συνέχεια διεγράφησαν από τις Σχολές εισαγωγής  χωρίς φυσικά να λαμβάνεται καμία μέριμνα για τους υποψήφιους εκείνους που ενώ ήταν τέκνα πολυτέκνων πειθάρχησαν και υπάκουσαν στις οδηγίες και επεξηγήσεις του Υπουργείου παιδείας και δεν έκαναν χρήση του δικαιώματος υπαγωγής στις ειδικές περιπτώσεις. Επίσης από τη ρύθμιση αυτή αποκλείσθηκαν  οι υποψήφιοι που έκαναν χρήση του 10%, οι απόφοιτοι άλλων σχολικών ετών, καθώς και εκείνοι που δεν τους επετράπη εξ αρχής να εγγραφούν στις σχολές επιτυχίας τους.

Επειδή η παρούσα νομοθετική πρόβλεψη βρίσκεται στην ορθή κατεύθυνση αποκατάστασης των αδικιών του παρελθόντος, αλλά ωστόσο ορισμένες κατηγορίες πολυτέκνων παραμένουν εκτός του ρυθμιστικού πεδίου αυτής, λόγοι   στοιχειώδους δικαιοσύνης επιβάλλουν την αποκατάσταση κραυγαλέων  αδικιών, που έγιναν κατά το παραπάνω ακαδημαϊκό έτος 2010-2011 στις ειδικές κατηγορίες (πολυτέκνων κλπ.) με διάταξη, η οποία θ’ αποκαθιστά τις αδικίες που έγιναν σε βάρος των τέκνων πολυτέκνων, που τους είχε απαγορευθεί να δηλώσουν ότι ανήκουν στην ειδική κατηγορία των τέκνων πολυτέκνων για τους εξής λόγους : α) λόγω της θεσπίσεως των ορίων εισοδήματος, β) της αυθαίρετης ερμηνείας ότι δήθεν έπρεπε όλα τα αδέλφια τους να είναι κάτω των 23 ετών, γ) με την εκτός νομοθετικής εξουσιοδοτήσεως διάταξη ότι μόνον για τις σχολές της περιφερείας του τόπου κατοικίας των γονέων τους εδικαιούντο να δηλώσουν ότι ανήκουν στην ειδική κατηγορία και δ) εκείνων που συμμετείχαν στις πανελλήνιες εξετάσεις και είχαν αποφοιτήσει τα προηγούμενα του 2010-11 έτη (2009, 2008, 2007 κλπ.) ή έκαναν χρήση του 10%.

Οι παράνομες αυτές απαγορεύσεις δεν ίσχυσαν για το ακαδημαϊκό έτος 2011-2012 αφού το ίδιο το Υπουργείο τις κατήργησε, όμως παράλληλα μείωσε αυθαίρετα το ποσοστό των μετεγγραφόμενων πολύτεκνων φοιτητών στις κεντρικές σχολές των ΑΕΙ-ΤΕΙ,  με αποτέλεσμα λόγω της συνεχιζόμενης οικονομικής κρίσης  οι γονείς των να αδυνατούν να έχουν δύο και τρία σπίτια για να σπουδάσουν τα παιδιά τους. Αποτέλεσμα αυτής της καταστάσεως ήταν ότι οι υποψήφιοι, ενώ ήταν επιτυχόντες το 2011 σε σχολές με την ειδική κατηγορία είτε να μην μπορούν να εγγραφούν αφού δεν δήλωσαν την πολυτεκνική τους ιδιότητα ακολουθώντας τις οδηγίες του Υπουργείου Παιδείας,  είτε να έχουν εισαχθεί σε σχολές  με τη γενική σειρά εκτός του τόπου κατοικίας των γονέων τους, είτε να μην τους επιτραπεί να εγγραφούν στις σχολές επιτυχίας τους, είτε να διαγραφούν  εφόσον συμμετείχαν ως πολύτεκνοι  και είχαν αποφοιτήσει πριν το σχολικό έτος 2010-2011 ή έκαναν χρήση του 10% και να έχουν προσφύγει στα Διοικητικά Εφετεία.  Όλες - όλες αυτές οι περιπτώσεις των προσφυγών στα Δικαστήρια δεν υπερβαίνουν τις 60.

Εν τω μεταξύ τα Διοικητικά Εφετεία  άλλα μεν έχουν εκδώσει αποφάσεις που δικαίωσαν τους επιτυχόντες και διαγραφέντες φοιτητές, που φοιτούν πλέον κανονικά (Πειραιώς, Ιωαννίνων, Κομοτηνής) και άλλα όχι, ενώ άλλα έχουν χορηγήσει αναστολές εκτελέσεως των αποφάσεων των σχολών που δεν ενέγραψαν ή διέγραψαν τους επιτυχόντες (Πειραιώς, Πατρών, Λαρίσης,   Ιωαννίνων) και άλλα όχι (Αθηνών). Ακόμη άλλες σχολές ή Τμήματα τους ενέγραψαν και άλλες όχι!!! Αιτήσεις  τους δε ακυρώσεως εκκρεμούν ακόμη  στα  Διοικητικά Εφετεία, τα οποία δεν τις έχουν συζητήσει μέχρι σήμερα.

Επίσης αδικίες υπέστησαν και οι πολύτεκνοι φοιτητές του 2012 καθότι η παρ.19 του άρθρου 34 του 4115/2013 δεν προβλέπει τίποτα για πολύτεκνους, αφού το   παιδί του πολύτεκνου, του υπερπολύτεκνου,  μπορεί να μην πάρει τελικά  μετεγγραφή και για ένα μόλις ευρώ που θα έχει περισσότερο και από αυτόν  ακόμη που έχει μόλις ένα παιδί και θα πρέπει και αυτές οι αδικίες  να αρθούν.

Το Υπουργείο έχει χρέος να κάνει δεκτή την παρούσα τροπολογία-προσθήκη και να έτσι να αποκαταστήσει τις αδικίες του παρελθόντος.

 

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΗ ΡΥΘΜΙΣΗ

 

Στο Σχέδιο Νόμου του Υπ. Παιδείας: «Αρχή Διασφάλισης της Ποιότητας στην Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση (Α.ΔΙ.Π.Π.Δ.Ε.)

 

 

«Άρθρο …

 

1.      Το άρθρο 47 του ν. 4115/2013 (Α’ 24) αντικαθίσταται ως ακολούθως :

 

«Πολύτεκνοι και τέκνα πολυτέκνων, οι οποίοι συμμετείχαν στις διαδικασίες επιλογής για την εισαγωγή τους στην τριτοβάθμια εκπαίδευση το έτος 2011, είτε συμμετέχοντας απευθείας στις πανελλαδικές εξετάσεις του 2011, είτε κάνοντας χρήση των βαθμολογιών των δύο προηγούμενων ετών 2009 ή 2010 με το 10% και βάσει της βαθμολογίας τους ήσαν επιτυχόντες  με τις ειδικές κατηγορίες ως πολύτεκνοι και τέκνα πολυτέκνων και οι οποίοι είτε δεν δήλωσαν ότι ανήκουν στις ειδικές κατηγορίες ως πολύτεκνοι και τέκνα πολυτέκνων για οποιοδήποτε λόγο, είτε δήλωσαν και οι Σχολές ή τα Τμήματα των Α.Ε.Ι. (Πανεπιστήμια και Τ.Ε.Ι.) δεν τους ενέγραψαν ή τους διέγραψαν λόγω ορίων ηλικίας των αδελφών τους ή λόγω υπερβάσεως ορίου εισοδήματος ή δεν διατάχθηκε η εγγραφή τους στις δηλωθείσες από αυτούς Σχολές ή Τμήματα λόγω κατοικίας των γονέων τους, έχουν δικαίωμα εγγραφής ή επανεγγραφής στη Σχολή ή το Τμήμα επιτυχίας τους.

2.    Πολύτεκνοι και τέκνα πολυτέκνων, οι οποίοι συμμετείχαν στις διαδικασίες επιλογής για την εισαγωγή τους στην τριτοβάθμια εκπαίδευση το έτος 2012, είτε συμμετέχοντας απευθείας στις πανελλαδικές εξετάσεις του 2012, είτε κάνοντας χρήση των βαθμολογιών των δύο προηγούμενων ετών 2011 ή 2010 με το 10% και βάσει της βαθμολογίας τους ήσαν επιτυχόντες  με τις ειδικές κατηγορίες ως πολύτεκνοι και τέκνα, έχουν δικαίωμα μετεγγραφής στην αντίστοιχη Σχολή ή Τμήμα που ευρίσκεται πλησιέστερα στον τόπο κατοικίας των γονέων τους ή σπουδάζει ο (η) αδελφός (ή) τους. Η διάταξη αυτή ισχύει μόνον για το ακαδημαϊκό έτος 2012-2013.

Με απόφαση του Υπουργού Παιδείας και Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού καθορίζεται η διαδικασία εγγραφής ή επανεγγραφής  των ανωτέρω, καθώς και κάθε αναγκαία λεπτομέρεια για την εφαρμογή της παρούσας ρύθμισης. Η εγγραφή ή επανεγγραφή των ανωτέρω θα πρέπει να έχει περατωθεί το αργότερο έως την  12η Απριλίου 2013 ».

 

ΚΑΤΑΡΓΟΥΜΕΝΗ ΔΙΑΤΑΞΗ

 

Με την παρούσα Προσθήκη-Τροπολογία καταργείται το άρθρο 47 του ν. 4115/2013 (Α’ 24), το οποίο έχει ως ακολούθως : «Όσοι μαθητές, τέκνα πολύτεκνων οικογενειών, αποφοίτησαν το σχολικό έτος 2010-2011 και μετέχοντας στις πανελλαδικές εξετάσεις εισαγωγής στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, πέτυχαν σε Πανεπιστήμια ή Τ.Ε.Ι. από τα οποία όμως διεγράφησαν διότι σύμφωνα με το τότε ισχύον νομοθετικό καθεστώς, δεν εντάχθηκαν στην ειδική κατηγορία των πολυτέκνων, δύνανται να επανεγγραφούν στις σχολές εισαγωγής τους εντός δέκα εργασίμων ημερών από τη δημοσίευση του παρόντος νόμου.».

                                                                                  Αθήνα,  22 Μαρτίου 2013

  

 

 

Η προτείνουσα Βουλευτής:

  

Κατερίνα Παπακώστα –Σιδηροπούλου

------

ΔΕΙΤΕ και: http://www.aspe.gr/index.php?option=com_content&task=view&id=2375&Itemid=2

---

http://www.katerinapapakosta.gr/index.php?option=com_content&view=article&id=1192:-2011&catid=38:questions&Itemid=59

 

             Θα την κάνει άραγε δεκτή την τροπολογία,  ο Υπουργός Παιδείας;;; 

------

Σχετικά: Δ.Τ-ΑΣΠΕ:Πήραν και τις Μετεγγραφές από τους πολ/κνους και τις έδωσαν σε φοροδιαφεύγοντες,σε αθλητές.

 

Πρόσφατα άρθρα