ΑΝΩΤΑΤΗ  ΣΥΝΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ  ΠΟΛΥΤΕΚΝΩΝ  ΕΛΛΑΔΟΣ
Αρ. Πρωτ. 53                         Αθήνα, 31/3/2011
 
Αξιότιμο
Κύριο Ανδρέα Λοβέρδο
Υπουργό Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης
Αριστοτέλους 17, Τ.Κ. 101 87
 
 
Αξιότιμε Κύριε Υπουργέ.
 
 Με τις διατάξεις του Ν. 3918/2011, που δημοσιεύθηκε, καταργείται ουσιαστικώς η χορήγηση του κατωτάτου ορίου επιδόματος στις πολύτεκνες μητέρες, που έχουν ένα ή δύο τέκνα κάτω των 23 ετών, αφού μέχρι σήμερα το επίδομα της πολύτεκνης μητέρας δεν μπορούσε να είναι κατώτερο του ποσού της ισόβιας σύνταξης, που ελάμβανε η πολύτεκνη μητέρα, όταν όλα τα τέκνα της ήταν άνω των 23 ετών και ως εκ τούτου πρέπει στη διάταξη της παραγράφου 1 του άρθρου 43 του Ν.3918/2011 να επέλθουν οι ακόλουθες βελτιώσεις – τροποποιήσεις:
«Στο τέλος της παραγράφου 1 του άρθρου 43 του Ν. 3918/2011 προστίθεται η φράση: «Το συνολικό αυτό επίδομα που καταβάλλεται στην πολύτεκνη μητέρα δεν μπορεί να είναι κατώτερο του ποσού της ισόβιας σύνταξης, που χορηγείται στην πολύτεκνη μητέρα».
           
Η ίδια βελτίωση – τροποποίηση πρέπει να επέλθει και στη διάταξη της παρ. 2 του άρθρου 42 του ίδιου νόμου 3918/2011, που αφορά το επίδομα στις μητέρες τριών τέκνων, ως ακολούθως:
«Στο τέλος του πρώτου εδαφίου της παραγράφου 2 του άρθρου 42 του Ν. 3918/2011 προστίθεται η φράση: «Το συνολικό παραπάνω επίδομα δεν μπορεί να είναι κατώτερο του ποσού της ισόβιας σύνταξης, που χορηγείται στην πολύτεκνη μητέρα».
 
Η παραπάνω τροποποίηση είναι αναγκαία γιατί αλλιώς θα παρατηρείται το τραγελαφικό φαινόμενο η πολύτεκνη μητέρα, όταν έχει ένα τέκνο κάτω των 23 ετών και όλα τ’  άλλα άνω των 23 ετών, να λαμβάνει ως μηνιαίο πολυτεκνικό επίδομα μόνο τα 44 ευρώ, όταν όλα τα τέκνα της είναι άνω των 23 ετών να λαμβάνει το ποσό των 102 ευρώ, που είναι η ισόβια σύνταξη της πολύτεκνης μητέρας. Το ίδιο  θα συμβαίνει και όταν έχει δύο τέκνα κάτω των 23 ετών, οπότε θα λαμβάνει 88 ευρώ μηνιαίως (44χ2). Το ίδιο βεβαίως θα ισχύει και για τις μητέρες τριών τέκνων όταν έχουν μόνον ένα ή δύο τέκνα κάτω των 23 ετών.
Στις παραπάνω περιπτώσεις των πολυτέκνων μητέρων εάν εφαρμοσθεί η διάταξη, όπως έχει ψηφισθεί, είναι φανερό ότι οι πολύτεκνες μητέρες όταν θα έχουν δύο τέκνα κάτω των 23 ετών, θα υποβάλλουν στον ΟΓΑ αίτηση για την χορήγηση της ισόβιας σύνταξης βάσει του άρθρου 3 του Ν. 2163/1993, ως μητέρες τεσσάρων ζώντων τέκνων!!!  Ούτε βέβαια  εάν έχουν σπουδάζοντα τέκνα άνω των 23 και έως 25 ετών θα δηλώνουν αυτά ως σπουδάζοντα. Δηλαδή η διάταξη του νόμου οδηγεί στη χρήση αυτών των τεχνασμάτων, πράγμα βεβαίως απαράδεκτο για ένα Κράτος Δικαίου υποτίθεται.
Περαιτέρω είναι φανερό ότι η προσφυγή των μητέρων αυτών στα Δικαστήρια, εάν εφαρμοσθεί όπως έχει ψηφισθεί, είναι απολύτως βέβαιο ότι θα τις δικαιώσει.
Σημειωτέον ότι τέτοια πρόθεση του νομοθέτη να μειώσει το ποσό του επιδόματος στις παραπάνω κατηγορίες των πολυτέκνων μητέρων, που έχουν ένα ή δύο τέκνα κάτω των 23 ετών και των μητέρων με τρία τέκνα δεν υπήρξε, αφού πουθενά δεν γίνεται τέτοια μνεία. Ούτε στην εισηγητική έκθεση  αναγράφεται κάτι τέτοιο, αλλά ούτε και στη συζήτηση του νομοσχεδίου στη Βουλή έγινε τέτοια αναφορά, ούτε και υπήρξε τέτοια δήλωση εκ μέρους οιουδήποτε.
Εν όψει των παραπάνω δεδομένων είναι αυταπόδεικτο ότι στη διάταξη της παραγράφου 1 του άρθρου 43 και του πρώτου εδαφίου της παρ. 2 του άρθρου 42 του Ν. 3918/2011 πρέπει να επέλθουν οι  παραπάνω βελτιώσεις – τροποποιήσεις.     
 Με την ελπίδα ότι θα είναι άμεση η παρέμβασή σας για τη ρύθμιση αυτού του θέματος,
 

 

διατελούμε με εκτίμηση

Για την ΑΣΠΕ

          Ο Πρόεδρος                                                            Ο Γεν. Γραμματέας

 

 

 

Βασίλειος Θεοτοκάτος                                            Εμμανουήλ Χρυσόγελος

 

Περισσότερα ...ΕΔΩ1 και ΕΔΩ2

Πρόσφατα άρθρα