Η Νέα Δημοκρατία, δια του τομεάρχη της  Βουλευτή Κυκλάδων κ. Γιάννη Βρούτση στηρίζει το αίτημα της ΑΣΠΕ, για να γίνει αυτή μέλος της Ο.Κ.Ε... Δείτε από τα πρακτικά την παρέμβαση του κ. Γ.  Βρούτση, τον οποίο ευχαριστούμε για την ευαισθησία.

--------------------

ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ

ΠΕΡΙΟΔΟΣ ΙΓ΄- ΣΥΝΟΔΟΣ Β΄

ΔΙΑΡΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΥΠΟΘΕΣΕΩΝ                                                                                                                                                                            ΑΔΙΟΡΘΩΤΑ                                                                                                                                                                                                                Π Ρ Α Κ Τ Ι Κ Ο

(Άρθρο 40, Κ.τ.Β.)

 Στην Αθήνα σήμερα, 3 Μαρτίου 2011, ημέρα Πέμπτη και ώρα 10:10΄, συνεδρίασε στην Αίθουσα «Προέδρου Αθανασίου Κωνστ. Τσαλδάρη» (223) του Μεγάρου της Βουλής η Διαρκής Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων, υπό την προεδρία της κυρίας Βασιλικής (Βάσως) Παπανδρέου με θέμα ημερήσιας διάταξης: Συνέχιση της επεξεργασίας και εξέτασης του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Οικονομικών «Καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, στελέχωση των Ελεγκτικών Υπηρεσιών και άλλες διατάξεις αρμοδιότητας Υπουργείου Οικονομικών» (5η συνεδρίαση).

 …………………………………………………………………………………………

ΑΝΔΡΕΑΣ ΜΑΚΡΥΠΙΔΗΣ (Αντιπρόεδρος της Επιτροπής): Το λόγο έχει ο κ. Βρούτσης.

ΙΩΑΝΝΗΣ ΒΡΟΥΤΣΗΣ (Εισηγητής της Μειοψηφίας): Κύριε Πρόεδρε, ένα από τα άρθρα στο κεφάλαιο, το οποίο συζητάμε, στην τελευταία θεματική ενότητα του φορολογικού νομοσχεδίου, είναι η αξιοποίηση του Ελληνικού. Με το συγκεκριμένο άρθρο, δημιουργείτε το φορέα με τον οποίο θα γίνει η αξιοποίηση του Ελληνικού και έχω δύο παρατηρήσεις στο συγκεκριμένο.

…………………………………………………………………………………………..

  Επιπλέον, στα ζητήματα, τα οποία αφορούν την Ο.Κ.Ε. (Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή) και τη σύσταση της, θέλω να σας πω το εξής. Ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα, που αντιμετωπίζει σήμερα η Ελλάδα είναι το δημογραφικό πρόβλημα. Είναι κοινή διαπίστωση ότι η Ελλάδα γερνάει και δεν γεννάει. Πρέπει να αντιμετωπίσουμε τις προκλήσεις του μέλλοντος και να δούμε κατάματα το δημογραφικό πρόβλημα στη χώρα μας. Σήμερα, η Ανώτατη Συνομοσπονδία Πολυτέκνων Ελλάδος (Α.Σ.Π.Ε.) είναι ο αρχαιότερος και πολυπληθέστερος θεσμός οικογενειακού συλλόγου στην Ελλάδα. Εκπροσωπεί πάνω από 180 χιλιάδες οικογένειες, δηλαδή περισσότερο από ένα εκατομμύριο συμπολίτες μας καθώς και μέλη, πρωτοβάθμια σωματεία και ενσωματώνει στο πυρήνα του την πολύτεκνη οικογένεια. Ο θεσμός. είναι συμβατός με την αντίστοιχη ευρωπαϊκή Ο.Κ.Ε.

Σας καλώ, κύριε Υπουργέ, σε αυτή την αλλαγή που κάνουμε και διευρύνουμε το πεδίο εφαρμογής των συμμετεχόντων στην Ο.Κ.Ε., δηλαδή το κάνουμε πολυπληθέστερο, να εντάξουμε οπωσδήποτε στους κόλπους της και την Α.Σ.Π.Ε. ως κοινωνικό εταίρο, όπως ακριβώς συμβαίνει στα περισσότερα κράτη της Ε.Ε.. Αυτό αποτελεί, δίκαιη και αναγκαία αντιμετώπιση των πολύτεκνων οικογενειών, που τόσα πολλά συνεισφέρουν στη πατρίδα μας.

 Αυτή είναι η θέση της Ν.Δ., στο αίτημα που έχει διατυπώσει η Α.Σ.Π.Ε. και θα την στηρίξουμε μέχρι τέλους.…………………………………………………………………………………………………………..

   

 ΑΝΩΤΑΤΗ  ΣΥΝΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ  ΠΟΛΥΤΕΚΝΩΝ  ΕΛΛΑΔΟΣ

Αρ. Πρωτ. 37                              Αθήνα, 28/2/2011
 
Προς
Τα Μέλη
της Διαρκούς Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων
 
 
Κύριε Βουλευτά,
 
στο σχέδιο Νόμου: «Καταπολέμηση της Φοροδιαφυγής, Αναδιάρθρωση των Φορολογικών Υπηρεσιών και άλλες Διατάξεις Αρμοδιότητας Υπουργείου Οικονομικών» το άρθρο 44 αναφέρεται σε Θέματα Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής (Ο.Κ.Ε.).
 
H Ο.Κ.Ε., όπως αναφέρει και η επίσημη ιστοσελίδα της, αποτελεί από το Μάιο του 2001 και συνταγματικά αναγνωρισμένο θεσμό του Ελληνικού κράτους. Σύμφωνα με το άρθρο 82, παρ. 3, του Συντάγματος: «Νόμος ορίζει τα σχετικά με τη συγκρότηση, τη λειτουργία και τις αρμοδιότητες της Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής, αποστολή της οποίας είναι η διεξαγωγή του κοινωνικού διαλόγου για τη γενική πολιτική της χώρας και ιδίως για τις κατευθύνσεις της οικονομικής και κοινωνικής πολιτικής, καθώς και η διατύπωση γνώμης επί των νομοσχεδίων και προτάσεων νόμων που παραπέμπονται σε αυτή».
 
Αν και η κοινωνική πολιτική πρέπει να έχει κύριο μέλημά της τον άνθρωπο και το κύτταρο της κοινωνίας που είναι η οικογένεια, η Ελληνική Ο.Κ.Ε. δεν περιλαμβάνει ανάμεσα στα μέλη της εκπρόσωπο από Συλλογικό φορέα, ο οποίος να εκφράζει τη φωνή της οικογένειας. Και αυτό, παρότι η Ελληνική Ο.Κ.Ε. ιδρύθηκε το 1994, με πρότυπο την Ο.Κ.Ε. της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στην οποία ρητά περιλαμβάνονται στην 3η Ομάδα εκπρόσωποι οικογενειακών Οργανώσεων, όπως προβλέπεται από τη συνθήκη της Ευρωπαϊκής  Ένωσης. Στην παρουσίαση της 3ης Ομάδας, η Ευρωπαϊκή Ο.Κ.Ε. αναφέρει ρητά[1] ότι Ενώσεις που εκπροσωπούν το θεσμό της οικογένειας εμπίπτουν στους κοινωνικούς εταίρους που εκπροσωπούνται στην Ομάδα αυτή.
 
Με τις ρητές αυτές διατυπώσεις, η ΕΟΚΕ αναγνωρίζει στους οικογενειακούς Συλλόγους τη σημασία της συμβολής στη διαβούλευση και στην έκδοση των γνωμοδοτήσεών της, διασφαλίζοντας με το θεσμικό αυτό τρόπο ότι λαμβάνεται σοβαρά υπόψη στη διαμόρφωση γνώμης και πολιτικής η λειτουργία και η προστασία της οικογένειας, ως ακρογωνιαίου λίθου κάθε κοινωνίας.
 
Δυστυχώς ο Ν. 2232/1994 δεν προβλέπει στην 3η ομάδα της Ελληνικής ΟΚΕ μέλος προερχόμενο από οικογενειακό Σύλλογο. Για το λόγο αυτό και αφού το άρθρο 44 διευρύνει τη συμμετοχή στην Ο.Κ.Ε. είναι αδιανόητο να μην συμπεριλαμβάνεται στη σύνθεση της τρίτης ομάδας εκπρόσωπος των οικογενειακών Οργανώσεων, στην κατεύθυνση της προστασίας του θεσμού της οικογένειας, της μητρότητας, των συνθηκών διαβίωσης και ανατροφής των παιδιών κ.λπ., αλλά για να είναι πλήρως ευθυγραμμισμένη με το πνεύμα της Ευρωπαϊκής Ο.Κ.Ε.
 
 Η Ανωτάτη Συνομοσπονδία Πολυτέκνων Ελλάδος (Α.Σ.Π.Ε.) είναι ο αρχαιότερος και πολυπληθέστερος θεσμός οικογενειακού Συλλόγου στην Ελλάδα, εκπροσωπώντας άνω των 180.000 οικογενειών, δηλ. περισσότερους από 1.000.000 συμπολίτες μας, καθώς μέλος στα Α/βάθμια Σωματεία είναι κάθε πολύτεκνη οικογένεια.
 
Η Α.Σ.Π.Ε. είναι μέλος της Συνομοσπονδίας Οικογενειακών Οργανώσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης (COFACE) καθώς και της Ευρωπαϊκής Συνομοσπονδίας των Οργανώσεων των μεγάλων Οικογενειών. Επίσης, μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής μας είναι μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Συνομοσπονδίας Οικογενειακών Οργανώσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης (COFACE).  
 
Συνεπώς η διάταξη του άρθρου 44 πρέπει να προβλέπει τη συμμετοχή ενός  ακόμη μέλους στην 3η Ομάδα της Ο.Κ.Ε. το οποίο να προέρχεται από την Α.Σ.Π.Ε., η οποία τυγχάνει και επίσημος συνομιλητής της εκάστοτε Ελληνικής Κυβερνήσεως για τα θέματα οικογένειας, μητρότητας, παιδιών και δημογραφικής πολιτικής και ως εκ του σκοπού της και της ιστορικής της διαδρομής μπορεί να διαδραματίσει αποτελεσματικά, στα πλαίσια της Ελληνικής Ο.Κ.Ε., το ρόλο που προβλέπεται στην Ευρωπαϊκή Ο.Κ.Ε.
 
Εν όψει των ανωτέρω στο άρθρο  44, που αντικαθιστά τις παραγράφους 1, 3, 4, 5 και 11 του άρθρου 3 του Ν. 2232/1994, πρέπει να επέλθουν οι ακόλουθες τροποποιήσεις – προσθήκες:
1)    Στην παράγραφο 1 η λέξη «εξήντα» αντικαθίσταται με τη λέξη:
«εξήντα ένα».
2)  Στην παράγραφο 5 και στο τέλος της περιπτώσεως γ΄ προστίθεται η φράση:
                        «την Ανωτάτη Συνομοσπονδία Πολυτέκνων Ελλάδος».
 
Η υιοθέτηση των παραπάνω αποτελεί άλλωστε και υλοποίηση των διατάξεων του άρθρου 21 του Συντάγματος, που ορίζει:
                        «1. Η οικογένεια, ως θεμέλιο της συντήρησης και προαγωγής του έθνους, καθώς και ο γάμος, η μητρότητα και η παιδική ηλικία τελούν υπό την προστασία του Κράτους.
                          2. Πολύτεκνες οικογένειες …. έχουν δικαίωμα ειδικής φροντίδας από το Κράτος …
                          5. Ο σχεδιασμός και η εφαρμογή δημογραφικής πολιτικής, καθώς και η λήψη όλων των αναγκαίων μέτρων αποτελεί υποχρέωση του Κράτους …».
Ποιο νόημα μπορεί να έχουν οι παραπάνω διατάξεις όταν στη σύνθεση της 3ης ομάδας της Ο.Κ.Ε. δεν περιλαμβάνεται καν εκπρόσωπος των οικογενειακών Οργανώσεων;
 
Κύριε Βουλευτά,
είναι ευκαιρία να αποδείξετε ότι, σε ένα τέτοιο θέμα που δεν άπτεται της δημοσιονομικής πολιτικής της χώρας, έχετε θετικά αισθήματα απέναντι στις οικογενειακές και πολυτεκνικές Οργανώσεις όλης της Ελλάδος και ότι αναγνωρίζετε έμπρακτα τη σημασία της στήριξης της οικογένειας, συμπεριλαμβάνοντας στη σύνθεση της Ο.Κ.Ε. και την ΑΣΠΕ  ως κοινωνικό εταίρο, όπως συμβαίνει στα περισσότερα κράτη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
 
 

 

Με ιδιαίτερη εκτίμηση

Για την ΑΣΠΕ

 

Ο Πρόεδρος                                                                 Ο Γεν. Γραμματέας                      

 

 

 

  Βασίλειος Θεοτοκάτος                                                     Εμμανουήλ Χρυσόγελος          

 
 
 
 


[1] Various Interests Group (Group III) – Presentation: « associations representing the family». Το πλήρες κείμενο διαθέσιμο στην ηλεκτρονική διεύθυνση http://eesc.europa.eu/groups/3/index_en.asp

Πρόσφατα άρθρα