Μήνυμα του υφυπουργού Παιδείας για τις εκδηλώσεις σχετικά με την πρόληψη της σχολικής βίας
 

Η πρόληψη της σχολικής βίας και του εκφοβισμού αποτελεί έναν από τους βασικούς άξονες της πολιτικής του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού. Αυτή η πολιτική στηρίζεται στη βαθιά πεποίθησή μας ότι καμιά μορφή βίας ή μορφή εκφοβισμού δεν μπορεί και δεν πρέπει να βρίσκει χώρο υποδοχής στο σχολείο.
Γνωρίζουμε ότι τα εντεινόμενα προβλήματα της ελληνικής κοινωνίας επηρεάζουν αναπόφευκτα τη σχολική ζωή και εργαζόμαστε για την αντιμετώπισή τους.
Για την Πρόληψη της Σχολικής βίας και του εκφοβισμού δημιουργήσαμε ένα κεντρικό Παρατηρητήριο στο ΥΠΑΙΘΠΑ το οποίο καταγράφει και μελετά την εξέλιξη του φαινομένου και δρομολογεί δράσεις πρόληψης και διαμεσολάβησης στα σχολεία.
Με την ενημέρωση των μαθητών και των εκπαιδευτικών, με σχολικές δράσεις ευαισθητοποίησης, με την επιμόρφωση των στελεχών της εκπαίδευσης και τη διασύνδεση των σχολείων με φορείς διαχείρισης των περιστατικών μπορούμε να λειτουργήσουμε  μαζί και αποφασιστικά για την αντιμετώπιση της βίας και του εκφοβισμού. Είναι χρέος δικό μας να προστατεύσουμε τη νέα γενιά από τη θυματοποίηση και την ανασφάλεια και αυτό το χρέος δεν εξαντλείται σε εκδηλώσεις της μίας μέρας. Συνιστά πλέον συνεχή και σταθερό προσανατολισμό των πολιτικών μας.
Στόχος μας είναι να σπάσει η σιωπή και ο φόβος, να αντιμετωπιστούν τα περιστατικά βίας και να υποστηριχθούν με κάθε τρόπο οι μαθητές και οι εκπαιδευτικοί. Στόχος μας είναι να μην αφήσουμε χώρο για να αναπτυχθούν ρατσιστικές συμπεριφορές ή συμπεριφορές μισαλλοδοξίας και ξενοφοβίας. Αυτού του είδους η βία είναι φασισμός.  
Σήμερα, το σπάσιμο της σιωπής, προϋποθέτει τη συμμετοχή και την κοινή δράση όλων μας για ένα σχολείο που διαπαιδαγωγεί μορφωμένους και συνειδητοποιημένους πολίτες, για ένα σχολείο που υπηρετεί τις αρχές  και τις αξίες της γνώσης, της Δημοκρατίας, της αλληλεγγύης και των θεμελιωδών δικαιωμάτων του ανθρώπου.
Σε αυτό το σχολείο πιστεύουμε.                                                    
 
Ο Υφυπουργός
 
Καθηγητής Θεόδωρος Π. Παπαθεοδώρου

 

 
  

 

Κ. Υφυπουργέ για την Κρατική βία, τίποτα δεν μας είπατε…  

Λοιπόν:

Βία είναι… να μην μπορείς να σπουδάσεις το παιδί σου γιατί δεν έχεις χρήματα μετά τις περικοπές στο μισθό σου. Να έχεις ένα Υπουργείο Παιδείας, που εδώ και 5 μήνες να σε εμπαίζει… Να φέρνει στη βουλή ένα κουτσο-νόμο για τις μετεγγραφές, να ψηφίζεται και εδώ και 40 μέρες να μην τον εφαρμόζει και τα παιδιά να καίγονται στα μαγκάλια!. 

Βία είναι... να σου διαγράφουν από το Πανεπιστήμιο το παιδί σου, γιατί λέει κάποιο από τα αδέλφια του, ξεπέρασε το 23ο έτος για την κ. Φωτοτυπία!

Βία είναι… να σου παίρνουν τις Μετεγγραφές που είχες για 32 ολόκληρα χρόνια, αφού προηγουμένως σκοπίμως τις είχαν διογκώσει και με άλλες κοινωνικές ομάδες… και τελικά να σου τις κόβουν γιατί λέει οι στρατιές των πολύτεκνων φοιτητών, δημιουργούσε συνωστισμό στις σχολές(!). Τη στιγμή που τα τελευταία χρόνια, μόλις και μετά βίας οι μετεγγραφόμενοι  πολύτεκνοι φοιτητές πλησίαζαν το 30 έως 50% του συνολικού αριθμού των μετεγγραφόμενων φοιτητών! 

Βία είναι… να σου παίρνουν τις Μετεγγραφές και να τις δίνουν σε φοροδιαφεύγοντες…, ακόμη και σε αθλητές (και μάλιστα αναδρομικά από το 2008) για να είναι λέει... κοντά στους χώρους άθλησης των! 

Βία είναι... να σου κόβουν το πολυτεκνικό επίδομα, ή το επίδομα γάμου ή από την πολύτεκνη μάνα την ισόβια σύνταξη που της υποσχέθηκαν… ή να κάνει ο Στουρνάρας το παιδί σου φορολογικό τεκμήριο για αύξηση των εσόδων!.

Βία είναι... να σου κόβουν το πολυτεκνικό επίδομα για να εξοικονομήσουν δήθεν 86 εκατομμύρια, ενώ εσύ τους κάνεις πρόταση πως θα εξοικονομήσουν 103 εκατομμύρια…, να σου την απορρίπτουν και τώρα να ομολογούν ότι τα 600 εκατομμύρια των επιδομάτων τα κάναμε 900, αλλά εσύ να ανακαλύπτεις ότι είσαι εκτός αυτών των επιδομάτων!!

Βία είναι... να σου κόβουν το ηλ. ρεύμα, επειδή με τα 13 παιδιά που έχεις, έτυχε να έχεις το πολύ υψηλό εισόδημα των 30.001€ το χρόνο και δεν σε απαλλάσσουν από το χαράτσι της ΔΕΗ!!! 

Βία είναι... να έχεις επιλεγεί στο δημόσιο με το ν.2643/98 σε προκήρυξη του 2008, εδώ και αρκετούς μήνες ως ειδική κατηγορία… να μη σε προσλαμβάνουν και να σου λένε μέχρι το 2016 θα σε πάρουμε!

 Βία είναι... να σου χρωστάει το Δημόσιο και να μη σου δίνει τα χρήματα που σου οφείλει(ή να σου τα δίνει μετά από χρόνια… άτοκα), ενώ αντίθετα εκείνο για λίγα Ευρώ να σε θεωρεί φοροφυγά και να σου βάζει τόκους… υπερημερίας! 

Βία είναι… να έχεις να θρέψεις 4,7,10 παιδιά, να σου μειώνουν το μισθό, να έρχονται τα διάφορα Χαράτσια... το ένα πίσω από το άλλο και να βλέπεις να δίνονται αυξήσεις σε διάφορους άτεκνους «θεωρητικούς» και golden boys ή το χειρότερο να ακούς ένα πρώην Πρόεδρο Δημοκρατίας να μην διαμαρτύρεται για αυτά που σου κόβουν, αλλά γιατί δεν του κουρεύουν το νοίκι!!! 

Βία είναι… να σε χαρατσώνουν για το αυθαίρετο δωμάτιο που έκανες για να στεγάσεις τα παιδιά σου, τη στιγμή που σε κάποιους  Μουσουλμάνους δίνουν έκπτωση μέχρι και 80% του προστίμου!  

Βία είναι... να εξαναγκάζονται τα παιδιά σου να μεταναστεύσουν, γιατί δεν βρίσκουν εργασία.  

Βία είναι… να πεθαίνει ο πατέρας σου γιατί δεν έχεις λεφτά να του βάλεις μια ιδιωτική νοσοκόμα σε ένα διαλυμένο νοσοκομείο.

Βία είναι… να παίρνεις σύνταξη 400 ευρώ και να δίνεις τα 300 ευρώ στο τηλέφωνο, νερό και ρεύμα. 

Βία είναι… να βλέπεις το γείτονα σου να ψάχνει στα σκουπίδια για να φάει.

Βία είναι… να σου χρεώνουν την αποτυχία μια πολιτικής που εσύ ποτέ δεν επέλεξες (αφού δεν σε ρώτησαν).  

Βία είναι… να σε πετάνε στον δρόμο, γιατί ο μισθός σου -μετά από 3 πτυχία- να μην είναι πάνω από 800 ευρώ. 

Βία είναι… να σου αλλάζουν τους φορολογικούς κανόνες κάθε μήνα. 

Βία είναι… να βλέπεις τους κλέφτες να τρώνε αστακούς, ενώ εσύ να ψάχνεις ψιλά στην τσέπη σου για ένα κουλούρι των 50 λεπτών. 

Βία είναι… να σου λένε ότι είσαι κοπρίτης, ενώ κάνεις 2 εργασίες για να επιβιώσεις.  

Βία είναι… να φοβάσαι να κυκλοφορήσεις στην ίδια σου την πατρίδα για να μην σε σφάξει κανένας αλλοδαπός ή φοβούμενος μην σε δουν πιο σκούρο από όσο θα έπρεπε οι φασίστες.  

Βία είναι… να νιώθεις ανασφαλής κοινωνικά, εργασιακά, βιολογικά, όταν η ίδια η ουσία του κράτους είναι να σου εξασφαλίζει ασφάλεια σε όλα τα παραπάνω.  

Βία είναι… να φοβάσαι να ανοίξεις την τηλεόραση να ακούσεις ειδήσεις, που συνεχώς σε απειλούν και σε φοβίζουν τα διάφορα παπαγαλάκια και τα αφεντικά τους και  να σου λένε και από πάνω ότι είμαστε οι Σωτήρες σου.. και εσύ φταις που τα φάγαμε μαζί! 

Βία είναι… να φοβάσαι μην φας κανένα γκλοπ στο κεφάλι από αυτούς που θα έπρεπε να σε προστατεύουν. 

Βία είναι… να αναρωτιέσαι εάν θα έπρεπε να συνεχίζεις να ζεις σε αυτή την χώρα ή όχι. 

Βία είναι… να σου σκοτώνουν όλα τα όνειρα και τις ελπίδες. 

Βία είναι… να θέλεις να κάνεις οικογένεια, να κάνεις και άλλο παιδί και να μην τολμάς γιατί θα σου βάλουν τεκμήριο ή αν έχεις αύριο εργασία!

... 

Βία είναι… και εμείς είμαστε τα παιδιά της βίας… αυτής που ασκούμε και μας ασκούν!

Πρόσφατα άρθρα