Εκτύπωση

Αθήνα, 9 Ιανουαρίου 2015

 

Δημοσκοπήσεις και πολύτεκνοι

Γράφει ο Πάνος Ν. Λύρας

Οικονομολόγος

 

Κύριε Διευθυντά,

1.- Ένα δημοσκοπικό εύρημα: Τελευταία, στις δημοσκοπήσεις είδαμε ότι ενώ φεύγει από το ΣΥΡΙΖΑ ένα 2% των ψηφοφόρων του προς τη Ν.Δ., αντίθετα από τη Ν.Δ. προς το ΣΥΡΙΖΑ φεύγει το 10% των δικών της ψηφοφόρων. Το εύρημα αυτό δεν είναι ανεξήγητο, έχει την εξήγησή του και η ηγεσία της φιλελεύθερης παράταξης έχει τη δυνατότητα να δείξει αν μπορεί να πιάσει τα μηνύματα των καιρών και να διορθώσει τις στραβοτιμωνιές.

2.-Είναι οι πολύτεκνοι, stupid:  O Mπιλ Κλίντον σε κάποια ανάλογη περίπτωση είχε πει “its the economy, stupid” (Είναι η οικονομία, χαζέ).  Στην περίπτωση της φυγής του 10% των ψηφοφόρων της ΝΔ προς το ΣΥΡΙΖΑ ο πραγματικός λόγος είναι η ομαδική αποχώρηση των πολυτέκνων από τη ΝΔ. (Πρόκειται για μια παραδοσιακή, συντηρητική κοινωνική ομάδα που πλειοψηφικά συνήθως ψηφίζει δεξιά). Το θέμα το γνωρίζω από μέσα και, δεν υπάρχει καμμία αμφιβολία ότι είναι έτσι.  Ξέρετε εσείς καμμιά άλλη κοινωνική ομάδα που να την έχει «ξετινάξει» τόσο πολύ ο κ. Σαμαράς όσο τους πολύτεκνους; Δεν νομίζω.

3.-Η ισοπέδωση των πολυτέκνων: Ο κ. Σαμαράς και οι συνεργάτες του, ενώ προεκλογικά είχαν δεσμευτεί ότι θα φρόντιζαν για την πολύτεκνη οικογένεια, μετεκλογικά ισοπέδωσαν τους πολύτεκνους οριζοντίως, καθέτως και διαγωνίως.  Την ύπαρξη παιδιών μέσα στο σπίτι, αντί να την δουν ως οικογενειακό βάρος, την είδαν ως τεκμήριο φοροδοτικής ικανότητας και τους διέλυσαν κυριολεκτικά. Ο κ. Βρούτσης παρέσυρε Κυβέρνηση και Βουλή σε μια ανεπανάληπτη γκάφα, αντισυνταγματική και καταστροφική. Έφτασε στο σημείο να καταργήσει (άκουσον, άκουσον) την ισόβια σύνταξη της πολύτεκνης μάνας των 102 ευρώ το μήνα. Ήταν και σύνταξη και ισόβια και εντούτοις την κατάργησαν εφάπαξ και ολοσχερώς (100%). Κατάργησαν καμμιά άλλη σύνταξη 100% του ΙΚΑ, του ΤΕΒΕ, του ΟΓΑ; Λέτε να τη νόμισαν για επίδομα; Όπως και να έχει το πράγμα, πάντως, είναι η κατάλληλη ώρα  να δεσμευτεί με το λόγο της τιμής του ο κ. Σαμαράς και να υποσχεθεί την αποκατάσταση αυτής της ακραίας αδικίας.  Η ετήσια δαπάνη είναι περίπου 100 εκατομ. ευρώ και καμμία αντίρρηση δεν είναι νοητή αφού σχετίζεται με εθνικούς δημογραφικούς σκοπούς και ενδιαφέρει 80.000 πολύτεκνες μητέρες. Έλεος!  είναι φως φανάρι τι πρέπει να γίνει σήμερα, όχι αύριο και θα δείτε πού θα πάνε οι δημοσκοπήσεις!

4.-Μια ουρά κόσμου, 555 χιλιομέτρων: Οι πολύτεκνες οικογένειες είναι 180.000 και ο πολυτεκνικός κόσμος ανέρχεται σε 1.130.000 νοματαίους (300.000 γονείς και 830.000 παιδιά). Αν όλος αυτός ο κόσμος μπουν σε μια γραμμή καλύπτουν την απόσταση Αθηνών –Φλώρινας, 555 χιλιομέτρων.  Ο κ. Σαμαράς δεν θα αφήσει αναξιοποίητη αυτή την ευκαιρία. Αυτός και αν είναι άσος στο μανίκι του!

 

                                                                           Με εκτίμηση

                                                                        Πάνος Ν. Λύρας

                                                                         Πανουργιά 2 -  Βύρωνας 162 33